Mellom-Amerika

Mellom-Amerika omfatter hele syv land, men når arealmessig ikke engang opp på størrelse med Frankrike.

Alikevel er området ekstremt variert. Naturen varierer fra verdens neststørste korallrev i Belize til de eviggrønne tåkeskoger i Costa Ricas høyland. Mellom-Amerikas innbyggere har røtter i Europa, Afrika og de indianske høykulturer, og området kan fremvise bygningsverk fra mayaernes imponerende trinnpyramider til den enorme Panama-kanalen.

Areal 524 000 km²
Antall innbyggere 146 mill.
Største land (etter innbyggertall) Mexico – 118 mill. Guatemala 15 mill. Honduras 8,2 mill. El Salvador 6,1 mill. Nicaragua 6 mill.
Visste du...

Maya-ruinene Chichén Itzá i Mexico er blant verdens syv nye vidundere.

at ruinene etter kongeriket Copán ikke ble gravd ut før på 70-tallet? Jungelen hadde tatt over, og det viste seg at noe av det viktigste fra maya-kulturen gjemte seg under det tette krattet!

Mellom-Amerikas geografi

Mellom-Amerika er området som forbinder Nord- og Sør-Amerika. Betegnelsen omfatter normalt området mellom Mexicos sydlige grense og Colombias nordvestlige grense. Geografisk hører Mellom-Amerika til Nord-Amerika, selv om det kulturelt har mer felles med det spansktalende Sør-Amerika. Mellom-Amerika er et fjellrikt område, og gjennom hele området løper en fjellkjede som forbinder Nord- og Sør-Amerikas hovedfjellkjeder. Mange av fjellene er vulkaner, og mellom dem ligger store daler med frodig, vulkansk jord. Langs de to kyststrekningene mot Stillehavet og Det Karibiske Hav er landskapet flatt og sletteaktigt med store banan- og ananasplantasjer.

Mellom-Amerikas klima

Klimaet i Mellom-Amerika er tropisk. Temperaturen er høy (25-35°) hele året rundt i de lavtliggende landene, men i fjellene holder været seg vår-aktig med 20-25° året rundt. Østsiden av Mellom-Amerikas fjellstripe får veldig mye regn på grunn av passatvinden, som kommer susende fra Det Karibiske Hav. Kysten mot Stillehavet får kun halvparten så mye regn, og her kan det snakkes om en egentlig tørketid mellom november og april, mens den karibiske kyst har helårsregn. Man kan regne med å se solen nesten hver dag, selv i regnperiodene hvor regnet som regel faller som korte heftige byger om ettermiddagen eller kvelden.
Sumidero-kløften i Mexico

Dyr og planter i Mellom-Amerika

Nord- og Sør-Amerikas dyre- og planteliv brer seg fra hver sin side inn over Mellom-Amerika og gir en ekstremt variert natur. Landskapet i Mellom-Amerika omfatter alt fra tropisk og alltid frodig regnskog ved den karibiske kyst og tåkeskog i fjellene, som alltid er dekket av lavthengende skyer, til Stillehavskystens savanner og spredte skogvekst, som visner og blir brune i den tørre perioden.

Dyrelivet er like mangfoldig som plantelivet, og typiske mellom-amerikanske dyrearter inkluderer puma, brøleape, beltedyr, dovendyr, skildpadder, leguaner, mange slangearter og enda flere fugler.

Tukan i Costa Rica

Mellom-Amerikas befolkning

I Mellom-Amerikas syv land bor det tilsammen 25 millioner mennesker. Befolkningen er overveiende av indiansk avstamning, selv om kun få er rene indianere uten europeisk blod i årene. Det finnes afrikanske minoriteter i de fleste land. Disse er etterkommere av slaver innført under Spania’s herredømme og bor hovedsaklig på østkysten ved Det Karibiske Hav. Blant de afrikanske befolkningsgrupper og i Belize snakkes det engelsk, men ellers er hovedspråket i regionen spansk.

Mellom-Amerikas historie

Den nordlige delen av Mellom-Amerika var en del av de blomstrende indianerkulturene som mayaer og aztekere i Mexico, mens den sørlige delen hadde mer til felles med inkaer og andre søramerikanske kulturer. I store deler av regionen levde allikevel mindre indianerstammer relativt isolert og primitivt. Christoffer Columbus nådde det mellom-amerikanske fastlandet på sin fjerde og siste reise i 1502 og utforsket den karibiske kysten fra det nåværende Honduras til Panama. Etter Columbus begynte andre opdagelsesreisende å strømme til, og på begynnelsen av 1500-tallet ble alle land kolonisert av Spania. Britene fikk ved en unntakelse herredømmet over en del av dette ellers spanske området, nemlig over Britisk Honduras, det nåværende Belize. Britene beholdt styringen i Belize helt inntil 1981, men i 1821 var spanjolenes maktperiode forbi, og de tidligere spanske koloniene (bortsett fra Panama, som tilhørte Colombia) gikk sammen om å skape en samlet mellomamerikansk republikk. Den nye republikk var preget av borgerkrig og politiske kamper og gikk i oppløsning bare 17 år etter at den ble opprettet. Heretter førte noen av landene krig mot hverandre, og også internt i landene var det uro med borgerkrig og diktatur mange steder.
Tikal-pyramidene i Guatemala

Mellom-Amerikas forhold til USA

USA har, siden Spania vendte hjem, blandet seg i Mellom-Amerikas politikk og økonomi. Amerikanske handelsbaroner opprettet fruktplantasjer i mange mellomamerikanske land, og USAs tilstedeværelse bidro mange steder til stabilitet og utvikling. Men fruktherrene tok seg temmelig godt betalt for innsatsen sin, og uttrykket bananrepublikk er oppstått av nordamerikanske plantasjekonserners store makt i de landene som la jord til plantasjene. Etter andre verdenskrig har de mellomamerikanske landene forsøkt å begrense USAs makt. Men den nordamerikanske storebror er fremdeles til stede i regionen og har av og til blandet seg i de politiske problemene og geriljakrigene som sammen med en haltende økonomi har plaget mange av landene gjennem flere år.

Å reise til Mellom-Amerika

Mellom-Amerika er av overkommelig størrelse, men er fullpakket med attraksjoner, og reiser i Mellom-Amerika vil aldri mangle innhold. Regionen er kompakt og lett å reise i, og det er nok å ta fatt på. Fra Guatemalas overflod av mayaruiner til Belizes pussige miks av britisk ordenssans og karibisk tilbakelenhet, El Salvadors perlerekke av vakre, faretruende vulkaner, Honduras’ tillokkende karibiske sandstrander, Nicaraguas postkortlandskap av kjegleformete vulkaner som speiler seg i sjøene, Costa Ricas paradisisk grønne natur og Panamas verdensberømte kanal. God ferie i Mellom-Amerika!
Kystlinjen i Costa Rica

Mellom-Amerika reiser

 • Viva Mexico!

  Store opplevelser i Mexico: templer og pyramider, sjarmerende byer fra kolonitiden og de enestående indianerkulturene

  4,5
  • 2 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 31 998,–
  fra Bergen
 • Costa Rica

  Bli med på oppdagelse i Costa Ricas fantastiske natur, som lokker med frodig regnskog, majestetiske vulkaner og et rikt dyreliv

  4,4
  • 3 avreiser
  • 12 dager
  • Fra 43 998,–
  fra Oslo
 • Drømmecruise gjennom Panamakanalen

  Fra Florida til Latin-Amerikas natur og stemningsfulle kolonitidsbyer med komfortable Norwegian Bliss

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dager
  • 44 998,–
  fra Oslo