Reis til Guatemala

I den tette regnskogen bryter papegøyenes skrik av og til den grønne stillheten. Ærefryktinngytende vulkaner imponerer både med sin skjønnhet og truende røykskyer. Guatemala er billedskjønn natur og mayakultur – både den nålevende og den fortidige. Ruinene etter store indianerkulturer lokker overalt, og designen på mayakvinnenes tradisjonelle, fargerike klesdrakt vitner om hvor de kommer fra.

Innbyggere 15,1 mill.
Hovedstad Guatemala City
Språk Spansk og indianske språk
Den blå fargen symboliserer beliggenheten mellem Atlanterhavet og Stillehavet
Visste du...

at en av de største mayabyene lå i Guatemala? Den fenomenale ruinbyen Tikal var hovedstad og ble oppført fra omtrent år 700 f.v.t.

at mayaguden Mam fremdeles blir tilbedt i Guatemala? Nå er det i skikkelse av den sigarrøykende, romdrikkende og katolskinspirerte Maximon.

Guatemalas natur

Det mellomamerikanske landet Guatemala grenser til Mexico, Belize, Honduras og El Salvador og har kyst mot Stillehavet og en liten strekning mot Det karibiske hav. Over halvparten av landet består av fjell i mellom 2000 og 3500 meters høyde. Men enkelte av dem når enda høyere opp. Guatemalas og hele Mellom-Amerikas høyeste fjell er vulkanen Tajumulco på 4220 meter. Mot nord ligger lavlandsområdet El Petén, som består dels av karstlandskap, dels av regnskog. Karstlandskap oppstår i skogfrie områder når kalk i undergrunnen blir oppløst av nedsivende vann, slik at det blir skapt meterdype furer og store underjordiske dryppsteinshuler.
Mayapyramide

Guatemalas historie

Av Guatemalas 13,1 millioner innbyggere er rundt halvparten mestiser, som lever i kystområdene. Den andre halvparten er etterkommere av maya-indianere og lever i fjellområdene mot vest. Det offisielle språket er spansk, men mange av indianerne snakker de gamle indianske språkene som også mayaene snakket i sin storhetstid. Guatemala har vært bebodd siden 2000 f.Kr., da en rekke fisker- og jordbrukslandsbyer oppstod ved stillehavskysten som forløper for Mayariket. I mayakulturens storhetstid hadde dens sentrum forflyttet seg til Petén-regionen i nordøst, der de fleste levningene finnes i dag.
Buss i Guatemala

Guatemala var under spansk styre fra 1523 til 1821 og deretter kortvarig medlem av Den mellomamerikanske forbundsrepublikken inntil det rev seg løs i 1839. Både før og etter den spanske koloniseringen ble de gjenværende indianerne grovt utnyttet og landet deres omdannet til store tobakks- og sukkerrørsplantasjer. I tiden etter at Guatemala hadde oppnådd selvstendighet, vekslet styret mellom tyranniske militærregimer og perioder med mer liberale og demokratiske vilkår.

I den siste halvdelen av 1900-tallet var landet plaget av geriljabander og terrorister fra både den høyre og den venstre enden av den politiske skalaen. Man kan fremdeles ikke si at det er fullstendig politisk ro eller økonomisk likhet i Guatemala, og forholdet til nabolandet Belize er mildest talt anspent.

Å reise i Guatemala

Reiser i Guatemala er ensbetydende med indianerkultur, sjarmerende kolonibygninger og vakker, vakker natur. Landets mest kjente attraksjon er den fantastiske maya-ruinbyen Tikal, som ligger midt i El Peténs ufremkommelige jungel. Tikal ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1848, men stedet er først blitt åpnet for besøkende de siste tiårene. I Tikal finnes rester av templer bygd ca. 700 f.Kr., men de fleste er fra klassisk mayatid, dvs. 300–900 e.Kr. Enda mer indianerkultur, denne gangen i en fascinerende blanding med spansk kolonihistorie, kan oppleves i Antigua. Antigua har vært den tredje største byen i hele Latin-Amerika, og for 200 år siden var den landets hovedstad og hadde over 60 000 innbyggere. I dag er den en fredelig by, som det er en fornøyelse å utforske.
Antigua
Vest for Antigua ligger den vakre innsjøen Lago Atitlan omkranset av vulkaner og skogkledde klipper. Vannet i innsjøen skifter stadig nyanse fra det mørkeste grønne til det klareste turkis alt etter solens vinkel og skyene på himmelen. Rundt sjøen ligger flere små isolerte indianerlandsbyer, og stedet er en fantastisk blanding av uvanlig naturskjønnhet og tradisjonell indiansk kultur. Enda flere vakre naturopplevelser venter i den lille byen Rio Dulce ved Izabal-sjøen ikke langt fra den karibiske kysten. Den store sjøen er kjent for sin tropiske naturskjønnhet, og en båttur på sjøen gjennom mangrovesumper og tropisk jungel er en fantastisk opplevelse.

Guatemalas maya-ruiner

En ferie i Guatemala krever nesten at man vier en del oppmerksomhet til de gamle maya-indianerne. I tillegg til must-attraksjonene Tikal og Antigua kan spennende ruiner fra den legendariske sivilisasjonen blant annet sees i Quiriguá, som ligger i en tropisk park og inneholder en del steler. En stele er slags bautastein med sirlig utskårne relieffer, og stelene i Quiriguá er blant de største kjente i hele Mayariket – en av dem rager 8 meter over bakken og går 3 meter under. Noen av Guatemalas mest sjelden besøkte mayaruiner er Yaxchilán, som ligger dypt inne i regnskogen der Usumacinta-elva svinger. Det er en usedvanlig opplevelse å gå på oppdagelsestur blant Yaxchiláns store statuer av krokodiller og jaguarer på byens sentrale plass og mellom de mange mosegrodde bygningene og pyramidene med imponerende utskjæringer.
Ruinene av Tikal-pyramiden
Del denne siden