Fakta Guatemala

Her kan du lese fakta om å reise i Guatemala
  • Språk Spansk og div. indianske språk
  • Hovedstad Guatemala City
  • Innbyggere 15, 1 mill.
  • Religion Romerskkatolsk og opprinnelige maya-religioner
  • Valuta Quetzal
  • Areal 108 889 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellem Norge og Guatemala kan variere alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid - 6 timer
Vintertid - 7 timer

Transport i Guatemala

Buss
Busser i Guatemala har ikke helt  samme standard som man er vant til fra Europa, men vi bruker busser med god standard og aircondition.

Fly
På Albatros Travels reiser i Guatemala flyr vi lengre strekninger med innenriksfly. Reiselederen vil orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene vedinnsjekkingen på flyplassen samt flytiden på den pågjeldende strekningen.

Økonomi

Det er relativt billig å spise på restaurant i Guatemala. Et måltid koster omkring 100 kr. Med drikkevarer kan du klare dig fint for litt over 300 kr om dagen. Suvenirer og håndværk finnes i alle prisklasser, men mye er relativt billig.

Driks
I Guatemala føyer barer, kaféer, nattklubber og hotellrestauranter ofte et servicetillegg på 10–15 prosent til regningen. Det fremgår av regningen, men det er vanlig å gi kelneren 5–10 prosent i driks i tillegg til dette.
Valuta og kredittkort

På våre reiser kan du for det meste klare deg med amerikanske dollar (USD). Man kan ikke veksle seg til lokal valuta hjemmefra.

Hvis du tar med deg dollar hjemmefra skal du være oppmerksom på at du ikke skal ta med deg større sedler enn 20 dollar-sedler. Det er oftest umulig å betale med 50- og 100 dollarsedler, siden de ofte er utsatt for forfalskning.

Visakort kan brukes på de fleste restauranter, hoteller og i større butikker samt til å ta ut kontanter i minibanker. Mastercard og American Express kan også brukes, men er ikke like utbredt som Visa.

Elektrisitet

I Guatemala bruker man følgende strømkilde: 110 volt AC, 60 Hz.

Støpslene ser annerledes ut end de norske, så vi anbefaler at man tar med seg adapter.

Telefon og internett

Den internasjonale landkode for Guatemala er +502. Det er dyrt å ringe hjem og bruke mobildatatrafikk fra Guatemala. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Guatemala.

Internettkafeer finnes etter hvert i de fleste byer, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. De fleste hoteller i Guatemala har internettservice, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Drikkevann og hygiene

Man kan ikke drikke vann fra springen. Det skal kokes eller steriliseres innen bruk, også selv om det bare er til å pussee tenner eller lage isbiter med. Man får kjøpt vann på flaske de fleste steder.

I Guatemala er hygienen på et noe lavere nivå enn i Vest-Europa. Likevel har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.

Takt og tone

Turister er generelt meget velkomne i Guatemala. Selv om lokalbefolkningen generelt er vant med mange turister, blir det ventet at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturvern. Ofte er de områdene vi besøker totalfredet, og bevaring av dem har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Rett deg derfor alltid etter reiselederens og lokalguidens anvisninger.

Fotografering

Noen lokale innbyggere kan være sjenerte, og det er en god ide å spørre først. Ved hellige steder bør man følge anvisningene.

Røyking

Under all flyging og busstransport er det røykeforbud. På de fleste restauranter og hoteller vil det også være røykeforbud. Sjekk gjerne med reiselederen.

Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

4,5
  • 23-10-2024
  • 19 dager
  • 64 998,–
fra Oslo