Reis til Belize

Belize er et paradis for naturelskere og dykkere – og særlig for alle med interesse for en av verdens mest fascinerende indianerkulturer. Landet har med sine 600 levninger etter mayakulturen verdens største konsentrasjon av ruiner fra det gamle riket. Belizes 300 km lange korallrev er verdens nest lengste i sitt slag, og dykkere kommer fra hele verden for å oppleve den overdådige fargepaletten i undervannsverdenen. I den uberørte jungelen er det jaguarer og over 500 fuglearter. Det er med andre ord nok å ta fatt på i Belize.

Innbyggere 350 000
Hovedstad Belmopan
Språk Spansk, kreolsk, maya-dialekter, engelsk
Figuren i midten forestiller et mahognitre omkringet av en mestiz og en kreol – Belizes to største befolkningsgrupper
Visste du...

at Belizes miks av spansktalende mestizer, engelsktalende kreoler og mayaindianere gjør landet til det befolkningsmessig mest blandede i Mellom-Amerika?

at Guatemala først anerkjente at det hadde fått en ny, selvstendig nasjon som nabo i 1992 – 10 år etter resten av verden?

Belizes geografi

Belize ligger sentralt i Mellom-Amerika ut mot Det karibiske hav og med grenser til Mexico og Guatemala. Mange av de små øyene langs den karibiske kysten er atoller som bare består av en tynn ring av korallrev. Kyststrekningen er preget av sumper og mangroveskog, særlig i den nordlige delen, men det finnes også salte og ferske laguner med hvite sandstrender. I landets sørlige og vestlige del ligger Maya-fjellkjeden, som er dekket av tett regnskog. Den midtre delen av Belize er lavland. I tillegg kommer naturligviss det langstrakte korallrevet langs den karibiske kysten. Revet er Belizes stolte bidrag til UNESCOs liste over bevaringsverdige steder.

Belizes befolkning

Belize het frem til 1973 Britisk Honduras, og hovedspråket er engelsk, i motsetning til forholdet i de omkringliggende spansktalende landene. Belize har likevel ikke unngått litt kulturpåvirkning over grensene, og det blir også snakket spansk sammen med flere indianske språk i Belize. Av de 300 000 innbyggerne er de fleste katolikker eller protestanter. Godt og vel halvdelen av befolkningen er kreoler, det vil si engelsktalende afrikanere og mulatter; de øvrige er enten europeere, maya-indianere eller en blanding av disse.

Belizes historie

De første maya-byene oppstod i Belize rundt 2000 f.Kr. Deretter gikk utviklingskurven jevnt og stødig oppover inntil sivilisasjonen nådde sitt høydepunkt på 500- og 600-tallet. Men senere gikk det raskt nedoverbakke, og da spanierne kom i 1524, var Belize bare tynt befolket av en rekke innbyrdes stridende små bysamfunn. Spanierne konsentrerte seg om andre områder, og fra midten av 1600-tallet begynte britene å kolonisere landet. Underveis ble en mengde afrikanske slaver innført som arbeidskraft i tømmerindustrien. Spanierne, og senere meksikanerne og guatemalanerne, var ikke glade for den britiske tilstedeværelsen midt i den nye spansk-portugisiske verdensdelen, men de klarte aldri å spolere britenes planer.
200 år etter at de første britiske kjøpmennene ankom, var kolonien Britisk Hondurars endelig etablert. Den lille kolonien fikk likevel ikke særlig stor oppmerksomhet på den andre siden av Atlanteren, og belizerne ønsket snart selvstendighet. De fikk selvstyre i 1964 og full selvstendighet i 1981. Nabolandet Guatemala hadde lenge hatt et godt øye til Belizes havnebyer ved Det karibiske hav og til landets antatte oljefelter, og anerkjente først selvstendigheten i 1991. Noen få år senere begynte Guatemala igjen å gjøre krav på deler av Belize, og forholdet mellom de to landene er og blir anspent.

Severdigheter i Belize

Reiser man til Belize, venter det både fantastisk natur og spennende kulturopplevelser. Dykking i verdensklasse, dramatiske ruiner, uberørt jungel og en avslappet atmosfære er noen av de mulige ingrediensene i en ferie i Belize, som er en pussig kulturell blanding av britisk organisatorisk sans og karibisk avslappet livsnyterstemning. I Belize City, den tidligere britiske kolonihovedstaden, bor nesten to tredjedeler av landets innbyggere. Byen ligger utbredt over Halouver-elvas delta, med dets tallrike kanaler, og den er landets viktigste havneby. Her er fine kolonibygninger, vakre parker og fine shoppingmuligheter.
På de mange øyene i Belize kan man fråtse i sandstrender, badevann og et liv under vannet som ser ut til å konkurrere om å ha de klareste fargene. I Belize heter en øy "caye", og landets største heter Ambergris Caye. Det er denne solfylte, palmespekkede øya Madonna synger om i sangen "La Isla Bonita". Øya er rammet inn av fine sandstrender, selv gatene er laget av sand, og utenfor øya venter Belizes fineste og mest særpregede dykkeropplevelse i det berømte Blue Hole. Navnet er velvalgt, for det er snakk om et sirkelrundt, mørkeblått hull på 300 meter i tverrmål omgitt av en smal stripe korallrev som så vidt når opp over havflaten. Blue Hole var i tidenes morgen en grotte som ble oversvømt under den siste istiden; deretter styrtet taket i grotten sammen og etterlot seg det 120 meter dype hullet. Det er rikelig av både fargestrålende fisker og korallrev, og man kan fremdeles se de loddrette stalagmittene i den tidligere grotten.
Mountain Pine Lodge i det sørvestlige fjellandet byr på en pause fra alle vannaktivitetene i form av et skogdekket naturreservat i en jomfruelig fjellregion. Området er fylt med fossefall, ville orkideer, tukaner og vakker regnskogsflora. Dypt inne i Mountain Pine Ridge ligger den store mayabyen Caracol med vakre ruiner som jungelen virker fast bestemt på å oppsluke i sitt grønne gap. Man kan få enda flere opplevelser i mayaenes tegn på sin reise til Belize ved å besøke Altun Ha. Det var en stor handelsby med et jordbruksområde rundt i maya-kulturens storhetstid. Nå står byens seremonielle sentrum tilbake med templer og gravsteder med fine innskrifter og relieffer i de massive bygningssteinene. Noen av landets aller beste strender finnes ved landsbyen Placencia, som ligger på spissen av en sandfylt halvøy. Ved byen ligger verdens eneste jaguarreservat, Cockscomb. I et stort regnskogsområde lever 40–50 jaguarer og andre dyr som pumaer, ozeloter, tapirer, beltedyr og et vell av fugler. Maya-indianerne fra den nærliggende landsbyen tilbyr spennende rundvisninger blant de store kattedyrene.
Del denne siden