Reis til El Salvador

El Salvador er sprutende vulkaner, forrevne fjellandskaper, avslappet surferstemning og en befolkning som gladelig hjelper de få besøkende med å få det beste ut av det solfylte landet. El Salvador er en stor kaffeeksportør, og landets stolthet blir tilbudt på mangfoldige kaffebarer, der det alltid er munter stemning og livlige diskusjoner.

Innbyggere 6,1 mill.
Hovedstad San Salvador
Språk Spansk
De to blå stripene står for Stillehavet og Karibiske hav – de to havene på hver side av Mellom-Amerika
Visste du...

at El Salvador er det tettest befolkede landet på det amerikanske fastlandet? Det bor over 6 millioner på et areal som er bare litt mindre enn Hordaland fylke.

at salvadoranerne er så glade i nasjonalretten sin, pupusa, at de bruker en hel uke hvert år på å feire den? Pupusa er en majs-tortilla fylt med ost, kjøtt eller bønner og feires hvert år i begynnelsen av november.

El Salvadors geografi og klima

El Salvador er et lite land på den smale mellomamerikanske landstripen. Kysten vender ut mot Stillehavet, og landegrensene deles med Guatemala og Honduras. Det går to fjellkjeder gjennom El Salvador parallelt med kystlinjen. Mange av fjelltoppene er vulkaner, som av og til får utbrudd. Jordskjelv er en annen trussel for den salvadoranske befolkningen, og i tillegg til skaden fra skjelvene kommer av og til også medfølgende jordskred. Kysten er noen steder dramatisk, med bratte fjell som går rett ned i havet. Andre steder består den av laguner med mangrovevekst eller sandstrender.

El Salvadors befolkning

El Salvadors kolonihistorie avspeiler seg tydelig i det spanske språket og den katolske religionen. Her bor det nesten 7 millioner mennesker. Størstedelen er av blandet europeisk og indiansk avstamning (mestiser), rundt 1 prosent er rene indianere, og litt flere er rene europeere. Landet sliter med relativt utbredt fattigdom og er avhengig av en betydelig ulandsbistand, særlig fra USA.

El Salvadors historie

Det har bodd indianere i det lille fjellrike landet siden 8000 f.Kr. Da Mayariket var på sitt høydepunkt, strakte det seg ned til El Salvador og delte området med tolteker-befolkningen pipil. De sistnevnte gjorde voldsom motstand mot den spanske erobringen, som begynte i 1525. Resultatet av denne motstanden ble en nesten fullstendig utryddelse av pipilene, men ingen vesentlig forsinkelse av erobringen. El Salvador ble en del av Spanias guatemalanske koloni inntil det oppnådde selvstendighet i 1839.
Siden da har El Salvador skiftevis vært i union med og inngått i kriger mot Honduras, og dessuten ført krig mot Guatemala. Den siste krigen mot Honduras var den såkalte fotballkrigen i 1969, som ble utløst av en landskamp mellom de to landenes fotballag. El Salvadors overklasse styrte både før og etter kolonitiden politikken og økonomien og høstet utbyttet av de innbringende kaffeplantasjene. Når dette monopolet fra tid til annen ble truet av kuppforsøk og opprør i befolkningen, fikk overklassen hjelp av det militære. Spenningen mellom over- og underklasse utløste til slutt en langvarig borgerkrig (1980–1992) med 75 000 ofre. Da borgerkrigen sluttet, begynte en langsom og gjenstridig utvikling til demokratisk styreform. Det er likevel fremdeles problemer med fattigdom, arbeidsløshet og kriminalitet.

Severdigheter i El Salvador

Å reise i El Salvador innebærer ingen lange dagsreiser, siden alt ligger tett i det lille landet. Det er derfor mulig å gå opp på og ned igjen fra høye vulkaner om formiddagen og hvile de ømme musklene ved stranden om ettermiddagen. Natur, kultur, badestrender, storbystemning, mayaruiner eller kolonibyer – det er nok innhold til flere reiser i El Salvador. Er man glad i fjellvandringer og annerledes natur, er det nok av muligheter. Opplev at kronene på 30 meter høye eike- og laurbærtrær stenger ute nesten alt sollys i tåkeskogen Montecristo. Fall i staver over den 6 kilometer brede Coatepeque-kratersjøen, med et klart, blått vann som kan få alle andre innsjøer til å blekne av misunnelse.
Slapp av på stranden ved Playa los Cobanos, eller la skjebnen bli utfordret ved de tre truende vulkanene i den store vulkannasjonalparken Cerro Verde. Skal det mer kultur til for å skape den perfekte ferien, er El Salvadors kombinasjon av indianerkulturer, kolonitid og moderne storbystemning ideell. Nyt surferstemningen i La Libertad. Opplev kontrasten mellom fredfylte kirker og hektiske markeder i San Miguel. Bli overveldet av både finkultur og popkultur i San Salvador. Lev livet i koloniperlen Santa Ana, og la svetten piple frem når mayaenes mange trappekledde pyramider i Tazumal skal bestiges.

Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

4,5
  • 2 avreiser
  • 19 dager
  • Fra 66 998,–
fra Bergen
Del denne siden