Reis til Brasil

Helt siden dristige portugisiske eventyrere kartla den brasilianske kystlinjen i jakten på Eldorado, trekkes reisende fra hele verden til dette enorme landet. De forventningsfulle oppdagelsesreisende ble skuffet da det mektige kontinentet ikke var oversvømt av melk, gull og honning. Men vi andre kan i dag glede oss over et naturmessig slaraffenland med brusende fosser, endeløse jungler, mektige elver og vakre, hvite sandstrender.

Innbyggere 204 mill.
Hovedstad Brasilia
Språk Portugisisk
I midten av flagget er stjernehimmelen over Rio de Janeiro avbildet.
Visste du...
at hovedstaden Brasilia ble oppført på bare 41 måneder? Lucio Costa vant byplanleggingskonkurransen, som hadde 5500 deltakere.
at São Paulo er Sør-Amerikas største by målt i antall innbyggere? Det bor ca. 10 millioner mennesker i megabyen.

Brasils geografi

Brasil er verdens femte største land og dekker nesten halvparten av det søramerikanske kontinentet. Det meste av Brasil er forholdsvis flatt, men det er likevel et land med utrolig variasjon. Omtrent halvparten av landet er dekket av skog. Det er blant annet store regnskogsområder langs kystene og i Amazonas. Disse er dog i ferd med å forsvinne i en utrolig fart på grunn av verdens etterspørsel etter regnskogens mahogni-, valnøtt- og akasietrær. Lengst mot nord og i høylandet mot sørøst ligger tropiske savanner, og de sørlige engene er preget av subtropiske gresstepper. I det vestlige Brasil opp mot grensen til Paraguay og Bolivia ligger verdens største våtområde, Pantanal, med utallige småelver og et enormt tilbud av vannplanter.
Karnevalmaske fra Brasil

Religion og befolkning i Brasil

Med sine 206 millioner innbyggere har Brasil verdens femte største befolkning. De aller fleste brasilianerne er romersk-katolske, men noen dyrker også indianske religioner, etterlevninger fra afrikanske kulter og spiritisme. Størstedelen av befolkningen er etterkommere av portugisiske kolonisatorer eller stammer fra andre europeiske land. Den nest største befolkningsgruppen har afrikansk opprinnelse, og derfor er det blandinger av afrikanere, europeere og indianere på kryss og tvers. Ganske få indianere, rundt 200 000 i alt, lever dypt inne i jungelen i det sentrale Brasil.
Strandliv i Rio de Janeiro

Brasil historie

I det 15. århundre, da de første europeerne begynte å ankomme Sør-Amerika, levde veldig få indianere spredt ut over det enorme landet. De brasilianske indianerne var ikke på samme nivå som for eksempel mayaer og inkaer, og de levde av primitivt landbruk, elvefiske og jakt. Den portugisiske koloniseringen av Brasil begynte i 1531, og snart ble tallrike slaver innført fra Afrika. De innfødte indianerne kunne ikke dekke hele behovet portugiserne hadde for slaver i landets diamant- og gullminer og på markene. Her ble det dyrket bomull og sukker, som ble fraktet til Portugal og solgt til resten av Europa.

I 1822 utropte portugiseren Dom Pedro Brasil til en selvstendig stat, med seg selv som keiser. Han måtte dog hurtig frasi seg og overlate tronen til sin mindreårige sønn. Da han ble gammel nok til selv å regjere, fikk han skapt stabile forhold og økonomisk fremgang blant annet ved å trappe opp landets kaffedyrking og -eksport. Han forbød dessuten all slaveri. Dom Pedro II ble fordrevet i 1889 da Brasil ble republikk. Første halvdel av 1900-tallet var preget av militærkupp og en fascistisk regjering under Getúlio Vargas. I den siste halvdelen av århundret kjempet skiftende presidenter innbitt med den katastrofale økonomien og vanvittige inflasjonen.

Jesusfiguren på Corcovado-bjerget i Rio de Janeiro

Severdigheter i Brasil

Det å reise Brasil er enestående. Her finnes alt den reiselystne kan ønske seg. Uansett om man vil fylle ferien sin i Brasil med utrolige naturopplevelser, kulturelle severdigheter, festlig natteliv eller en avslappende strandferie, er man sikker på storgevinst. Magien, maten og de tusenvis av tropiske duftene og inntrykkene gjør Brasil til et av de mest spennende reisemålene i verden. Rio de Janeiro betraktes som en av verdens absolutt vakreste storbyer, noe som man straks får bevis for på det grønnkledde Corcovado-fjellet med den berømte Jesus-figuren og den fantastiske utsikten. En av Rios andre verdensberømte attraksjoner er Copacabana-stranden, der guttene trener til neste VM i fotball og jentene vimser omkring i små bikinier. Brasils rekke av spennende byer inkluderer også den sjarmerende Salvador, der slavenes afrikanske kultur har satt sitt tydelige preg. 80% av byens to millioner innbyggere har afrikansk blod i årene, og menn og kvinner går uanstrengt rundt mellom gatehandlerne med tunge kurver på hodet. Salvadors berømte Pelourinho-kvarter med pastellfargede kolonihus i smale, brolagte gater står på UNESCOs verdensarvsliste.
Iguazu-vannfallene i Brasilien

Slik reiser du i Brasil

Alle reiser til Brasil bør inneholde en dose natur, og landet er hjemsted for to av verdens største og mest imponerende naturområder, Pantanal og Amazonas. Det enorme våtområdet Pantanal er vanskelig å overgå når det gjelder spennende og variert dyreliv. Store fugleflokker, krokodiller, kjempegnageren flodsvinet og mange andre arter befinner seg i dette enestående området. Amazonas-jungelen kan for eksempel oppleves på et elvecruise opp den kjempestore Amazonaselva. I elva kan det fiskes piratfisk mens man nyter omgivelsene. Den vannfulle transportveien er en opplagt måte å nå rundt til store naturopplevelser og spennende jungellandsbyer. Hvis du vil ha enda flere naturopplevelser på programmet, kan Brasil også by på verdens største fossefall, Iguaçu, som kan ta pusten fra de fleste. Foz do Iguaçu ligger på grensen mellom Brasil, Argentina og Paraguay, og den er med sin bredde på tre km et imponerende naturfenomen.
Solnedgang over Amazonas

Sør-Amerikas hjerte

En Albatrosreise for livsnytere! Storslåtte opplevelser i Argentina, Uruguay og Brasil

  • 8 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 47 998,–
fra Bergen
Del denne siden