Reis til Paraguay

Paraguay er landet, hvor antallet af jaguarer næsten overgår antallet af rejsende. Her står natur og historiske seværdigheder, som de har gjort i århundreder uden at være slidt ned af flokke af turister. Her er ægte sydamerikansk ødemark i Gran Chaco, hyggelige byer med venlige indbyggere og et karneval, der hvert år i februar giver Rio de Janeiro kamp til stregen.

Indbyggere 6,5 mill
Hovedstad Asunción
Språk Spansk, Guarani
Paraguays flagg er det eneste i verden som har ulik for- og bakside
Visste du...

At Paraguay var det første søramerikanske landet som fikk selvstendighet? Det var i 1811.

At Paraguay har tatt imot riktig mange immigranter? Deriblant italienere, tyskere, russere, japanere og brasilianere.

Natur og Klima i Paraguay

Paraguay er en republikk i det indre Sør-Amerika. Den grenser til Bolivia, Brasil og Argentina og er en innlandsstat uten adgang til havet. Elva Paraguay renner fra nord mot sør midt gjennom landet og deler det i to. Regionen øst for elva er kupert og dekket av tropeskog. Vest for elva ligger det store Chaco-området, som er ufruktbart lavland med busk- og gressteppe. Breddene av Paraguay-elva er sumpete og blir stadig rammet av oversvømmelser. Paraguays varierte dyreliv omfatter aper, tapirer, jaguarer, maurslukere, krokodiller og et vell av insekter. I den sørøstlige delen av landet ned mot Argentinas store pampasslette går store mengder kjøttkveg på beite. 

De berømte Iguazú-vandfald kan også ses fra Paraguay

Språk og befolkning i Paraguay

Paraguays tidligste befolkning bestod av guarani-indianere, og landets 6 millioner innbyggere har nesten alle guaraniblod i årene. Paraguayerne er svært stolte av sin indianske arv, og det opprinnelige guaranispråket er sammen med spansk landets nasjonalspråk. I tillegg til den store befolkningsgruppen som er av blandet europeisk og indiansk avstamning, finnes det en liten gruppe rene indianere som lever i den tynt befolkede Chaco-regionen og nekter å la seg assimilere i den guarani-spanske kulturen.

Paraguays historie

Spanske koloniherrer nådde Paraguay i 1527 og grunnla hovedstaden Asunción. Ved begynnelsen av 1600-tallet forvaltet jesuittprester landet som en prestestat med sosialistiske trekk. Dette betydde at indianerne måtte finne seg i å bli omvendt til jesuittenes tro, men også at de ble behandlet betydelig bedre enn i mange omkringliggende land. Paraguay ble underlagt visekongedømmet Río de la Plata i 1776, men styrte stort sett seg selv uten innblanding fra regjeringen i Buenos Aires. Til slutt fikk paraguayerne likevel uavhengighetsdrømmer, og i 1811 ble både argentinerne og den spanske guvernøren drevet ut. Paraguay ble et selvstendig land. Kort tid etter ble landet et diktatur under Rodriguez de Francia, som isolerte landet mot utenverdenen, henrettet overklassen og lot staten overta alle produksjonsmidler. Denne metoden var i økonomisk forstand et rent vidundermiddel, og Paraguay ble et av kontinentets rikeste land. Tradisjonen med diktatur fortsatte, mens landet hyppig ble herjet av krig med nabolandene, blant annet med Bolivia i Gran Chaco-krigen i 1932–35. Den siste diktatoren var Alfredo Stroessner, som styrte landet i 30 år med korrupte og ulikhetsfremmende hender. Stroessner satte den utbredte smuglingen i system, og det hevdes at denne lyssky virksomheten fremdeles er en hevdvunnen levevei i Paraguay. Siden Stroessner har Paraguay oppgitt diktaturet og hatt skiftende presidenter, med regjeringsmetoder som neppe kan tjene som skoleeksempler på demokrati.

Å reise i Paraguay

En reise til Paraguay vil ikke være preget av store turistflokker og overrente severdigheter. I stedet er det god plass til å nyte den vakre naturen og den spansk-indianske kulturen i fred og ro. Den vakre hovedstaden Asunción er bygd på bakkeskråninger ned mot Paraguay-elva. De fleste av byens museer og kolonitidsbygninger ligger langs elvebredden, der det stilleflytende vannet og de mange appelsintrærne gjør trangen til spaserturer nesten uimotståelig. Ikke langt fra Asunción ligger Paraguays religiøse sentrum Caacupé, som med sin store katedral og den lille jomfru Maria-statuen, som etter sigende kan utrette mirakler, er mål for mange pilegrimsreiser. Sør for Caacupé ligger Ybycui Nasjonalpark, som inneholder et av landets siste regnskogsområder og er fylt av fargestrålende sommerfugler. Vil man fylle sin ferie i Paraguay med enda flere naturopplevelser, er Chaco-regionen mot vest et must. Chaco er et særpreget område med endeløse, tynt befolkede sletter og spredte indianerlandsbyer. Landskapet består enten av gressletter med spredte trær og små, rislende bekker eller av langstrakte, flate stepper nesten uten planteliv. Chaco byr på autentiske naturopplevelser med større sannsynlighet for å møte en puma eller en jaguar enn et menneske. Kulturarv er også en mulighet på reiser til Paraguay. I det sørvestligste hjørnet finner man landets eneste severdighet som har fått en plass på UNESCOs liste over verdens kulturarv, nemlig byen Trinidad. Her ble indianere under jesuittenes styring undervist i den rette tro. Byen ligger nå i ruiner, og den store katedralens murer og søyler står tilbake uten tak, men den høytidelige stemningen er intakt.
Del denne siden