Reis til Ecuador

Ecuador har nesten alt en reisende kan drømme om. Her finnes det frodig jungel, høye fjelltopper, fargerike indianerkulturer og de helt enestående Galapagos-øyene. Gjennom årtusener har dyr og fugler svømt eller fløyet til disse isolerte vulkanøyene langt ute i Stillehavet. Her har de gjennom tidene tilpasset seg til øyenes levevilkår og utviklet seg til spesielle arter som ikke finnes andre steder i verden.

Innbyggere 15,8 mill.
Hovedstad Quito
Språk Spansk og quechua
Den gule fargen symboliserer åkrer og solskinn, og dermed velstand.
Visste du...
at 90% av verdens balsatre kommer fra Ecuador?
at Cotopaxi-vulkanen i Andesfjellene er over 5000 meter høy? Den er en av verdens høyeste aktive vulkaner.

Ecuadors geografi

Ecuador har fått sitt navn fra sin beliggenhet på ekvator. Landet grenser til Colombia i nord og Peru i sør, og kysten vender ut mot Stillehavet. Geografisk kan Ecuador deles inn i tre hovedregioner: La Costa (kysten), La Sierra (høysletten) og El Oriente (jungelen). Den store kystsletten mot Stillehavet er et frodig landbruksland dekket av marker med ris, mais og hvete, samt bananplantasjer. På høysletten mellom fjellene dyrkes poteter i opptil 3600 meters høyde. I bakken under regnskogen mot øst ligger oljereserver som sammen med bananer yter det største bidraget til Ecuadors eksportinntekter.

Ecuadors historie

Ecuador har 13 millioner innbyggere og av dem er ca. 40 % indianere, hvorav noen nedstammer direkte fra inkaene. 40 % er mestiser (av blandet indiansk og europeisk herkomst), 15 % er europeere og resten er av afrikansk avstamning eller mulatter. Ecuador har vært bebodd av forskjellige indianersivilisasjoner i mange tusen år. Tross stor motstand fra de ecuadorianske indianerstammene, lyktes det inkaene å innlemme landet i det mektige riket omkring 1450. Snart ankom enda en erobringsmakt, nemlig Spania i skikkelse av conquistadoren Pizarro. I 1532 fikk han effektivt tilintetgjort Inkariket ved å henrette lederen Atahualpa. De gjenværende inkaene ødela hovedstaden Quito og mange andre byer, for bare å overlate spanjolene ruiner. Derfor er det én enkelt inkaby igjen i Ecuador, nemlig den meget vakre Ingapirca som ligger i høylandet nord for byen Cuenca.

Etter den spanske erobringen var Ecuador en del av visekongedømmet Peru, og senere av det store visekongedømmet Ny Granada. Spanjolene ble kastet ut i 1822, og deretter ble Ecuador en del av Simon Bolivars store colombianske stat. I 1830 løsrev landet seg og ble et diktatur under general Flores, som snart ble etterfulgt av diktatoren Moreno. Helt til 1978 var Ecuador et land med uro, og det ene militærkuppet fulgte etter det andre. Da styret til slutt ble sivilt og demokratisk, fikk alle andre enn indianerne glede av det. Den indianske befolkningen ble stadig undertrykt, og spesielt da oljen i jungelregionene ble funnet og skulle utnyttes, ble tilværelsen vanskelig for indianerene i jungelen. Siden slutten av 1990-årene har Ecuador igjen vært preget av uro, økonomisk krise, korrupsjon og problemer med å utnevne en ny president på en ordentlig måte.

Severdigheter i Ecuador

Reiser i Ecuador kan inneholde vulkanbesøk i Andes, indianske markeder i Otavalo, jungeloppdagelsesreiser i El Oriente-regionen, et cruise mellom de utrolige Galapagos-øyene – eller alt på én gang. Hovedstaden Quito ble raskt gjenoppbygd av spanjolene etter at inkaene hadde jevnet den med jorden. Byen ligger høyt på Andeshøysletten, har bevart sitt spanske kolonipreg og er et fint utgangspunkt for en reise i Ecuador. I høylandet ligger også byen Otavalo med det berømte indianske markedet. Her selges alt mellom himmel og jord, og stemningen er hektisk og fargerik mellom de mange indianerne som ankommer fra landsbyer i hele høylandet. Byene i høysletten ligger midt mellom høye, vakre fjell med både aktive og døde vulkaner. Især er Cotopaxi nasjonalpark dramatisk med praktfulle utsiktspunkter mot den isdekte vulkanen på 5897 meter. Dette gjør den til verdens høyeste aktive vulkan.

En spennende motpol til de snøkledte, kjølige fjelltoppene i Andes er den varme, våte jungelen øst for fjellene. Med utgangspunkt i en klassisk  jungelhytte omgitt av orkideer, kaffebusker og ananasplanter er det mulig å utforske et av verdens mest spennende naturfenomener, den tropiske regnskogen. Her kan du også stifte bekjentskap med befolkningen – indianerne. I jungelen er ikke kjøretøy spesielt praktisk, og utforskningen må i stedet foregå til fots eller med motorisert kano på de mange elvene som krysser de våte områdene. Men oppramsingen av Ecuadors spennende naturopplevelser stopper ikke her. Det ville nesten være en skam å feriere i Ecuador uten å besøke de legendariske Galapagos-øyene. Øyene oppleves best ombord på et skip. Da kan du komme ut til alle de små vulkanøyene og tett innpå pelsseler, sjøløver, pelikaner, havleguaner, pingviner og naturligvis de berømte Galapagos-skilpaddene.

Maks. 15 deltagere

Drømmen om Ecuador og Galápagos

Drømmereise med cruise på Galápagos, økolodge i Amazonas og kulturhistorie i Quito og Otavalo.

4,7
  • 2 avreiser
  • 12 dager
  • Fra 89 998,–
fra Oslo
Del denne siden