Reis til Bolivia

Bolivia blir av og til kalt Latin-Amerikas Tibet fordi en stor del av landet ligger forholdsvis isolert høyt oppe i Andesfjellene. Bolivia er Sør-Amerikas minst utviklede land, men har store naturrikdommer, sjarmerende byer, levende tradisjoner og en befolkning der over halvparten er indianere. Bolivias hovedstad er den enestående La Paz, som ligger i 3600 meters høyde i en dal i Andeskjeden omgitt av snødekkede fjelltopper.

Innbyggere 10,4 mill.
Hovedstad Sucre
Språk Spansk, quechua og aymará
Den gule fargen symboliserer mineralene i landets undergrunn.
Visste du...
at Bolivia er et land med stort biologisk mangfold? Omtrent 40% av alle verdens dyrearter er representert her.
at La Paz er verdens høyest beliggende hovedstad? Byen ligger ca. 4000 meter over havets overflate.

Klima og natur i Bolivia

Bolivia har ingen adgang til havet og ligger innestengt bak Brasil, Paraguay, Argentina, Chile og Peru. Mot vest danner Andesfjellene den store høysletten Altiplano i 4000 meters høyde. Mot øst glir de tårnhøye Andesfjellene over i tåkeinnhyllet jungel i store lavlandsområder med regnskog og sumpsavanner. Bolivias høyeste fjell er Nevado del Sajama på 6542 meter. Verdens høyest beliggende større innsjø, Titicacasjøen, brer seg over grensen til Peru, og mot sørvest ligger verdens største saltslette, Salar de Uyuni, og ligner en kjempemark dekket av et lag kritthvit snø. Den enorme sletten dekker over 10 000 kvadratkilometer og antas å inneholde 10 milliarder tonn salt. Her oppe i fjellene er klimaet kaldt, mens det i lavlandet er tropisk og varmt. Regntiden varer fra oktober til mars. Den bolivianske vinteren (fra mai til oktober) har de mest behagelige temperaturene, og da er været også tørrest.
Steinfigur fra Tiahuanaco

Religion og befolkning i Bolivia

Omkring halvparten av Bolivias 9 millioner store befolkning er indianere og opprettholder de gamle verdiene og tradisjonene. En tredjedel av innbyggerne er mestiser; resten er etterkommere av europeere. Nesten alle er offisielt katolikker, men i fjellene og i avsidesliggende områder er katolisismen blandet med indiansk folketro til en underlig blanding av strenge katolske doktriner og gammel overtro. Den indianske delen av befolkningen snakker fremdeles inkaenes språk quechua eller det gamle aymara; begge er sammen med spansk offisielle språk i Bolivia.
Smale gater i La Paz

Bolivias historie

De bolivianske fjellområdene var bebodd mange tusen år før inkaene strakte ut det kjempemessige riket sitt over Peru, Bolivia, Ecuador og Nord-Chile. De første spanske erobrerne kom i 1531 og fikk raskt overtaket i det meste av landet. Ikke lenge etter den spanske erobringen ble det funnet mengder av sølv, og spanierne kunne leve særdeles ekstravagant de neste 200 årene. I 1825 fikk bolivianske nasjonalister kastet spanierne ut etter 16 års kamp, men problemene med fremmede erobrere opphørte ikke med det. Mot slutten av 1800-tallet betydde stadige kriger med nabolandene at Bolivia skrumpet betydelig inn, og at Chile overtok Bolivias korte kystlinje mot Stillehavet og etterlot landet som en innlandsstat. 1900-tallet var preget av stadige skiftninger mellom militærkupp og opprør med demokratiske valg og kortlivede grunnlover som resultat. Bolivia skrev historie i 2005, da landets første indianske president, Evo Morales, ble valgt med et usedvanlig stort flertall. Han har siden forsøkt å skape likestilling mellom landets indianere og spanske etterkommere.
Utsikt over La Paz, verdens høyest beliggende hovedstad

Severdigheter i Bolivia

Mange reiser til Bolivia begynner i hovedstaden La Paz, som ligger i en stor dal mellom Andeskjedens himmelstrebende tinder. Ikke langt fra La Paz ligger den enorme innsjøen Titicaca vakkert til i nesten 4000 meters høyde. Sollyset er sterkt, luften klar og vannet dypblått, og horisonten virker uendelig. Ved bredden av den store innsjøen ligger den hyggelige byen Copacabana. Den er preget av indianske kulturer i området og har mange interessante severdigheter, blant annet en katedral i maurisk stil som er en levning fra den spanske kolonitiden. Fra hele opplandet kommer folk kjørende i sine nye biler for å få dem velsignet. Midt ute i Titicacasjøen ligger Isla del Sol (Soløya). Der kan man skaffe seg innsikt i indianske myter under ferien i Bolivia. Ifølge sagnet var det nemlig på denne lille øya det mektige Inkariket oppstod. Sagnet har støtte i et stort tempel og en gammel inkakilde som skal gi evig ungdom.

Det bolivianske lavlandet er absolutt også verdt å inkludere på en reise i Bolivia. Her kan man for eksempel begynne i byen Santa Cruz. Den har over 800 000 innbyggere, men har bevart sin hyggelige landsbyatmosfære, som man kan nyte mellom de fine, gamle husene i kolonistil på snorrette gater og vakre torg.

Isla del Sol, Titicacasjøen
Del denne siden