Toscana – 40 år og en uke i vinens tegn

Albatros-copywriter Teresa feiret førtiårsdagen sin i guddommelige Toscana med venner og vin. I den rekkefølgen.

"Next exit, turn right". Gpsens lett robotlignende stemme dirigerer oss vekk fra motorveien sør for Firenze og ut mot de bølgende vinmarkene i Chiantiregionen. Nettopp ordet "bølgende" kan jo høres ut som en klisjé når det handler om Toscana. Men faktum er at omgivelsene her er nettopp det.

Les mer nedenfor eller klikk her for reiser til Toscana og resten av Italia

Leiebilen ruller etter hvert gjennom et landskap som lever opp til alle de forventningene jeg hadde da jeg booket reisen. Vinmarker til høyre og venstre. Oliven- og sitrontrær, sypresser og velpleide vingårder så langt øyet kan se. Og italienere såklart! Nå er jeg ikke her for å fraternisere med Guido, Silvio eller Ricardo, men for å feire førtiårsdagen min med mannen min og våre nærmeste venner. 40, det dere. Hverken ungt eller gammelt. For en tjueåring er jeg døden nær, for en åttiåring knapt tørr bak ørene. For førtiåringen selv en ettertenksom alder. Men vi har ikke kommet til Toscana for å tenke på hva det innebærer å være middelaldrende, kroppens forfall eller andre lignende scenarioer. Vi er her for å nyte trivelig selskap, god vin og Toscanas fantastiske spesialiteter.
Vinmarker til høyre og venstre i Toscana

Tenk at det faktisk er så postkortvakkert på ordentlig. Idyllisk. Når vi kommer hit i oktober er det virkelig akkurat som på bildene. Grønt, bakkete, frodig. Som er vanskelig å beskrive uten å høres ut som en klisjé. Det bare er.

Og mellom alt det bølgende og grønne ligger små pittoreske byer med tusenårige aner, brosteinsgater, kunst og kultur. Firenzes nydelige katedral. De fantastiske butikkene i Greve in Chianti, som jeg klarer å tømme for porselensskåler, kopper og all slags pynt. San Gimignanos fjorten tårn som får byen til å ligne et middelalderens Manhattan. Og når du allikevel er her, så ta et glass musserende vin på Enoteca di Vinorum og ta inn den storslåtte utsikten i ro og mak.

San Gimignano – middelalderens Manhattan

Nå i begynnelsen av oktober er vinhøsten i full gang. Dessuten er det trøffeltid om høsten – og hvem kan si nei til trøfler? Nei, jeg tenkte vel det. Trøfler til pasta, kjøtt, kylling… For ikke å nevne de italienske ostene: En lagret taleggio med lufttørket bresaola… det er jo helt umulig ikke å bli fristet.

Det er ikke uten grunn at det er skrevet så mange kokebøker om det toskanske kjøkkenet, som også speiler mentaliteten i Toscana: Ærlig, enkelt og fullt av nytelse. Man merker at kjøkkenet er et autentisk uttrykk for en landlig kultur der de lokale råvarene står i sentrum. Faktum er at retter fra andre regioner og land nesten ikke forekommer på menyen når man beveger seg utenfor de større byene.

Ikke si nei til det toskanske kjøkkenet

Her er det enkelt å bare være sammen. Lære seg mer om kunst, kultur, vin og mat. Ta bilder av den kjente utsikten, gå på verdensberømte museer og naturligvis ta seg god tid til hvert måltid. Her avrunder vi måltidene med espresso, og kanskje var det til og med en blant oss som tok en cappuccino etter middagen, selv om det strider imot de italienske mattradisjonene og kelneren ristet nærmest umerkelig på hodet. Nå har jeg fått lært meg hvorfor det ikke er helt comme-il-faut: Melk i kaffen er ikke bra for fordøyelsen. Etter en omfattende italiensk middag blir det rett og slett for tungt for magen med så mye melk som en cappuccino inneholder. Derimot glir en sotsvart espresso lettbeint nedover strupen etter en klassisk italiensk supé, som kan bestå av bruschetta, pasta, grillet fisk og panna cotta. Men på morgenkvisten derimot, da er det cappuccino-tid!

Når jeg kommer til Toscana neste gang blir det kanskje Uffiziene i Firenze, Puccinifestivalen i herlige Lucca eller en avstikker til naboregionen Umbria. Men et besøk i Toscana krever ingen spesielle planer, ingen forhåndsbookede besøk eller opplevelser. Å bare være her er i seg selv en opplevelse som er mer enn stor nok.

Kun på morgenkvisten er det cappucino-tid i Toscana

Italiareiser

 • Italienske gleder

  Opplev fantastiske Sør-Italia med romantiske Capri, storbyen Napoli, antikke Pompeii, Amalfikysten og Paestum

  4,3
  • 18-09-2024
  • 8 dager
  • 14 998,–
  fra Oslo
 • Hotel Diano Marina

  Den italienske riviera i Liguria med Monaco og Éze Village

  Med herlige Diano Marina som base utforsker vi den vakre Liguria-kysten – bli med helt fra Nice til Genova

  4,1
  • 3 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 11 998,–
  fra Oslo
 • Det beste av Nord-Italia

  Gardasjøen, Venezia, Verona og Sør-Tyrol

  4,3
  • 6 avreiser
  • 7 dager
  • Fra 12 498,–
  fra Oslo
 • Adriaterhavskysten i Italia

  Emilia-Romagna, Le Marche og San Marino

  4,2
  • 3 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 13 998,–
  fra Oslo