Reiselederne forteller

En reiseleder med en gruppe gjester på Svalbard
Ingen kan verden som Albatros-reiselederne! Og få har fler reisehistorier å fortelle. Her kan du lese noen utvalgte reiselederes fortellinger fra den store verden.

Albatros Travel har 800 reiseledere som er spredd over hele kloden. Hver dag året rundt er minst en av dem opptatt med å vise fram sitt yndlingsreisemål for en gruppe Albatros-gjester. Våre reiseledere brenner virkelig for sine destinasjoner og kjenner dem bedre enn sin egen lomme – og de har alltid en god historie å fortelle.

Får du lyst til å være med neste gang? Klikk på linken under reiselederens historie og se et utvalg reiser til destinasjonen. Vi kan selvfølgelig ikke garantere at du får nøyaktig samme opplevelse eller reiseleder, det blir jo din helt egen reise!

Helena – India

Mitt forhold til India har snart vart i 30 år, og landet har enda ikke sluttet å fascinere meg. India ligner ikke noe annet land i verden. Måten man lever på er helt enestående, kulturarven går mange tusen år tilbake i tiden, og fargerikdommen er helt utrolig – både i overført og i helt bokstavelig betydning.
Helena på tigersafari i Rajasthan
Indias historie er fascinerende og meget gammel. Arkeologiske funn vest i India stammer fra en av verdens eldste sivilisasjoner, Induskulturen, som var mestre i byplanlegning og kloakksystemer. Flere århundrer før Kristi fødsel blomstret de hinduistiske rikene, mange med kompliserte politiske systemer, en misunnelsesverdig økonomi og lover for å beskytte naturen. Men i India er du ikke nødt til å besøke de gamle historiske severdighetene for å få et streif av fortiden. Folket her har beholdt den århundrelange kulturarven sin, og den dag i dag kan man møte fortiden i kunsthåndverk, musikk, dans og tekstiltradisjoner.
Helena på hesterygg ved fargerike Jodhpur
Som besøkende i India kan du få oppfylt nesten hvert tenkelige ønske. Fra noen av verdens høyeste fjell til tropiske strender i Sør-India. Fra Thar-ørkenen i delstaten Rajasthan til det enorme våtområdet Sundarbans mot grensen i Bangladesh. Alle verdens klimasoner er representert i dette landet, og dyr og planter finnes fra den ene ytterligheten til den andre. Det samme kan man si om den indiske befolkningen og ikke minst om de indiske severdighetene. Den mest berømte severdigheten av dem alle, Taj Mahal, gir meg på tross av at jeg har vært der over 100 ganger den samme magiske følelsen som første gang jeg sto der. Bygningen er naturligvis umenneskelig vakker, men det aller mest spesielle ved området er de mange menneskene fra hele verden og fra alle hjørner av India som kommer hit kledd i sine fineste og mest fargerike klær og faller i staver over stemningen.
Sarier i vakre farger foran Taj Mahal

Det er mange flere interessante steder å besøke i India enn det er plass til å beskrive her, og jeg anbefaler alle å besøke dette vidunderlige landet.

Helena anbefaler: Reiser til India

Anne Kari – pilegrimsruten til Santiago de Compostela

Jeg startet som reiseleder i 1990, og har kjørt klassiske og kulturelle rundreiser i Tyrkia, Egypt, Italia, Albania, Hellas og Spania.

En av mine favorittreiser for Albatros er "Langs pilegrimsruten til Santiago de Compostela". På denne berømte nordspanske pilegrimsruten følger vi pilegrimenes fotspor gjennom vidunderlige landskaper, middelalderbyer med vakre kirker og mer enn 1000 års historie. Som reiseleder ønsker jeg å gi gjestene den beste opplevelsen, at pilgrimsreisen skal bli en helt spesiell reise man husker i mange år fremover! Underveis besøker vi de mest interessante stedene, vi vandrer på noen av de vakreste strekningene og høydepunktet er selvsagt når vi kommer til målet som er pilegrimsmessen i Santiago de Compostela.

Anne Kari på den berømte pilegrimsruten
Vi reiser gjennom Baskerland, får en grundig innføring i okseløpet i Pamplona som er en av mine favorittstopp underveis, i Rioja smaker vi på vin før vi kommer til Galicia som har en annerledes natur og mat tradisjoner. Her kjøper jeg alltid ost, pølser og sjokolade som jeg tar med hjem. Reisen er perfekt for meg som er interessert i historie, kultur, mat og vin. I tillegg liker jeg å holde meg i form, og på denne reisen er det lagt opp til vandreturer langs pilegrimsruten. Det er lette vandringer, og man kan selvsagt ta bussen om det passer bedre.
Den vakre katedralen i Burgos

Pilegrimsturen passer alle, for den som er interessert i historie, arkitektur, kultur, om man har lest romanen "Tirsdagsdamene", eller sett filmen "The Way". Alle kan gjøre sin egen camino, buen camino!

Anne Kari anbefaler: Pilegrimsruten til Santiago de Compostela

Kombiner vandring, mat og kultur på pilegrimsruten

Kasper – New York

For meg er New York byenes by, og USAs største by (med 8,3 millioner innbyggere) setter på mange måter standarden for andre amerikanske byer i form av sin rike kultur, mat og underholdning. I New York føler jeg at jeg befinner mig midt i verdens sentrum, og jeg kan merke byens kant gjennom de håpefulle kunstnerne, opportunister fra finansverdenen og immigranter fra hele verden, som på hver sitt vis klarer seg gjennom hverdagen. New York er sentrum for mote, teater, mat, musikk, magasiner, reklame og selvfølgelig finans. I tillegg er det et hav av museer, parker og etniske bydeler som jeg elsker å gå på oppdagelse i.
Reiselederen poserer foran Manhattans berømte skyline
Mange førstegangsbesøkende synes at byen kan virke overveldende, men jeg har lært at hvis man bare kaster sig ut i den, er det som å åpne en gave full av opplevelser. I New York rekker man aldri å oppleve alt. Der er alltid en ny park, en ny restaurant med sitt eget minilandbruk på taket eller en event for noe nytt og spennende som frister. Hver eneste gate har sin egen karakter og historie, og på bare en liten spasertur kan man gå fra Italia til Kina.
Frihetsgudinnen – et must for mange som kommer til New York

Byen utvikler sig konstant og er USAs matby nummer 1. Man kan få fantastiske måltider på 3-stjerners Michelin-restauranter eller en like fantastisk klassisk New York-bagel med laks på en av Manhattans mange delis. Og så er det alltid mulighet for at skylle båte mat og opplevelser ned med en god, amerikansk øl. Her mener jeg ikke en Budweiser, men derimot en øl fra et av de lokale mikrobryggeriene i Brooklyn.

New York er byen som har alt.

Kasper anbefaler: Reiser til USA

Velbekomme!

Camilla – Skottland

Når jeg bliver spurt om hvilket land i Europa jeg liker best å reise i, har jeg vanskelig for å svare. Alle land har noe godt å by på og kan ikke sammenlignes. Men ett land har likevel en helt spesiell plass i mitt hjerte, nemlig Skottland. Allerede om våren begynner jeg å glede meg, for i juni starter sesongen for Skottlandsreiser. Og når jeg endelig setter føttene på skotsk jord og snuser inn den friske, skotske luften, senker skuldrene seg og jeg føler mig straks hjemme.
Reiselederen med skotsk vind i håret

Skottland er med sin spesielle kystlinje og uforglemmelige høyland et av de naturmessig vakreste landene i Europa. Naturen har en dramatikk som speiles i i den skotske historien og den lokale whiskyen. På en rundreise i Skottland får man lov til å oppleve hele naturen: lavlandet, kysten med øyene, høylandet, de små byene ute på landet der livet går sin stille gang, og storbyene med Europas hyggeligste hovedstad Edinburgh som høydepunkt.

Skottlands historie er lang og til tider blodig og vitner om et stolt og frihedskrevende folk. På en reise i Skottland møter jeg alltid en varm og åpen lokalbefolkning. Jeg føler historien i alt og forstår plutselig hvor de berømte sagnene og eventyrlige fortellingene kommer fra.

Der er dramatikk i både natur og kultur i Skottland

Jeg elsker den skotske naturen, den skotske historien, eventyret, de skotske byene og den skotske folkesjela. Og naturligvis er ingen reise fullendt uten smaken av god skotsk whisky på tungen.

Camilla anbefaler: Reiser til Skottland

Tina

Bare noen timers flyreise fra Norge ligger et helt fantastisk land ut til det uendelig klare og rene Adriaterhavet, som på Kroatias side for resten har noe av Europas reneste badevann. Kanskje de av og til er litt misunnelige på den italienske siden? Italienerne drar i hvert fall gjerne til Kroatia om sommeren, og det skal jo litt til for å forlate herlige Italia.

For meg er Kroatia blitt den rene kjærlighetshistorien. Landet har en fantastisk historie som avspeiles i imponerende og velbevarte bygningsverker oppført av romere, venetianere og østerrikere for bare å nevne noen av de sivilisasjonene som har fått øynene opp for Kroatia gjennom tidene. På samme måte som det kroatiske kjøkkenet bærer arkitekturen preg av de mange forskjellige herskerne. Felles for begge er allikevel av inspirasjonen fra Italia er dominerende. Både den gang og nå har vin og olivenolje vært basis for livet her. Senere har vi fått lekkerbiskener som ost i verdensklasse og den kroatiske skinken, prsut – i tillegg til godt øl.

På svømmetur i det herlige kroatiske vannet
Spør man en av de godt 4 millioner kroatene hvordan man best kan oppleve landet deres vil de svare «fra sjøsiden». Og de har rett. Med godt og vel 1200 øyer og skjær er det en opplagt strategi. De dramatiske kalksteinsfjellene reiser seg stolt langs kysten og på øyene. Innimellom ligger det små bebyggelser med sjarmerende hus i lys kalkstein med røde tak. Opprinnelig bygde man godt beskyttet innenlands, men i middelalderen kom de befestede byene ute ved kysten til, og de dominerer fremdeles. De vakre inntrykkene krydres med havets alltid skiftende blå farge, og etter hvert som man kommer lenger sør dukker det små vinmarker opp i de bratte fjellsidene. Det hviler en spesiell ro over livet på og ved havet. Her lever man i sakte tempo og nyter livet. Det skal være tid til å løse verdensproblemene over en kopp kaffe, og selv om det bare er en liten espresso kan man godt bli sittende i timevis.
Utsikt fra byen Komiza på øya Vis

Kroatia har uendelig mye å by på, og man blir aldri helt ferdig med det landet. Om det så er rullende opplevelser på landjorden eller dagdriverlivet på sjøen er en ting sikker: den som er glad i vann kommer til å savne de kroatiske badeturene når vinteren setter inn. Og vinen. Ja, den kan man heldigvis ta med seg hjem.

Tina anbefaler: Reiser til Kroatia

Lasse

De siste årene har jeg arbeidet som reiseleder for Albatros over hele USA – og etter hvert har jeg vært i 49 stater. Nå mangler bare et besøk til Alaska så har jeg alle 50!

På mine mange reiser hit er det spesielt to ting som gleder meg: de utrolige kontrastene og variasjonene i natur og hva du som turist kan oppleve her, og ikke minst de mange koselige menneskene du møter på dine reiser hit. Servicegraden er helt på topp, og det er enkelt å være turist her.

San Francisco
Av de mange turene Albatros tilbyr er det nok Best of the West som jeg trives best med –  i første rekke på grunn av nettopp de enorme kontrastene denne turen tilbyr. Turen går gjennom statene California, Arizona, Nevada og Utah. For det første besøker vi de fantastiske byene Los Angeles, Las Vegas og San Francisco, som faktisk er verdt et besøk alene. Los Angeles med sine 78 forskjellige byer, fra Santa Monica ved kysten til Hollywood og Beverly Hills til Downtown, der byen ble grunnlagt. Las Vegas er jo nesten ikke mulig å beskrive – den må oppleves! Og San Francisco, verdens minste storby, eller verdens største storby, med sine 43 høyder og folkeslag fra hele verden.
Los Angeles

Et helt annet kapittel er de nasjonalparkene vi besøker. De fleste har hørt om mektige Grand Canyon, men selv har jeg en forkjærlighet for Bryce Canyon med sitt «amfiteater». I tillegg besøker vi Zion, Death Valley og Yosemite, og disse fem nasjonalparkene er helt forskjellige fra hverandre. En annet virkelig «historisk» opplevelse er kjøreturen på Historic Route 66 i Arizona.

Det aller beste ved å være reiseleder er at det aldri finnes noen fasit. Alle turer, selv med det samme innholdet, er forskjellige, og det er dette som gjør det så bra. Ofte er gjestene med på å skape reisen!

Lasse anbefaler: reiser til USA

Grand Canyon