Japan

De gamle tradisjonene holdes i live i Tokyo
Bli med på reise til en kultur som er ekstremt moderne og samtidig forankret i flere hundre år gamle tradisjoner.

Tekst: Anja Skoglund

På den ene siden naturmaterialer – vakre stoffer i bomull og silke, tunge, eldgamle tregulv og forgjengelige, nærmest svevende vegger av papir, presist formede grønne planter og dryppende takrenner av stein – og på den andre siden lysreklamer i evig bevegelse, storøyde tegneseriefigurer, syvetasjes merkebutikker og lyntog som tar deg med inn i fremtiden med tre hundre kilometer i timen. Og i spennet mellom de to motpolene er japanerne, som navigerer gjennom overfylte lyskryss og snirklete høflighetsfraser med en nydelig innpakket gave hengende i en pose fra håndleddet. Japan er et fantastisk reiseland, både fremmed og velkjent på en gang – og alltid vennlig.

Se alle våre reiser til reiser til Japan eller les mer om Japan:

Reis til Japan - Rundreiser Japan - Fakta Japan

Å reise er å spise – ihvert fall i Japan

Jeg har alltid likt å reise med tog. Å bli vugget i søvn av lyden fra toghjulene og å sitte og se ut over den norske naturen mens lyset skifter og stasjonene suser forbi er fint, og å spise matpakke med en kopp automatkaffe til har sin sjarm det og. Kanskje lese avis. Eller jobbe litt (eller mye).

Men i Japan. I Japan er en togreise noe helt annet. Og den begynner på stasjonen, der det åpner seg en egen liten verden for dem som er på vei mellom en by og en annen, lenge før man går på toget.

Selvfølgelig er stasjonene større her enn hjemme. Shinjuku stasjon i Tokyo er nummer 1 på listen over verdens travleste stasjoner – og Shibuya stasjon i samme by er nummer 2. I 2007 passerte i gjennomsnitt 3,6 millioner mennesker gjennom Shinjuku stasjon – hver dag. Det er mange det. Faktisk er verdens 23 travleste stasjoner japanske alle sammen. Japanerne elsker å reise med tog. Og det er ikke vanskelig å forstå.

Se alle togreiser i Asia

Det berømte lyntoget Shinkansen

Stasjonrestaurant? Ja takk!

Som nordmann er man vant til å prøve å unngå maten på flyplasser og togstasjoner så godt man kan. Kanskje en pølse en gang i mellom, det hører jo til, men ellers? Nei takk. Men i Japan er det vanlig å spise nettopp her, og i stasjonenes underjordiske virvar ligger det faktisk mange restauranter. Og de er gode. På stasjonen i Hiroshima kan man for eksempel bruke ventetiden til å smake på en av byens spesialiteter – en slags pannekake med stekte nudler og fyll av grønnsaker, kjøtt og kanskje et egg. Skal retten toppes med en østers også? Sannsynligvis er den høstet i havet rett utenfor byen.

Maten blir tilberedt rett bak disken, og man føler seg velkommen selv om man ikke kan japansk og dem som tar imot bestillingen ikke snakker engelsk. Som så mange andre steder kan man velge å sitte ved bardisken eller ved et lite bord – men utsikten til stekepanner og nuddelgryter er så spennende at man får lyst til å sitte der.

En kopp kaffe etterpå? Det er selvfølgelig ikke sikkert at alle stasjoner i Japan har kaffebarer der hver enkelt kopp lages med presisjon over varmeelementer, men her var det det vi fikk – og det er jo hakket bedre enn en automat og et pappkrus, da. Man kunne få alle slags kaker til, men valget vårt falt på små runde kaker som var fine å ta med på toget – og med en liten cocktailpinne (med krone på) i plastkoppen hadde vi bestikk også. De små kakene hadde hver sin smak, med blant annet sjokolade, vanilje, appelsin og matcha – japansk grønn te, som ofte blir brukt i søtsaker.

En trestjerners bardisk

Det er ikke for alle. På langt nær. Men for virkelig å slå fast at spisesteder på japanske togstasjoner ikke er noe man skal se ned på, kan man minne seg selv på at en av verdens beste restauranter ligger i en av gangtunellene ved Ginza stasjon i Tokyo. Sukiyabashi Jiro er den eneste sushibaren i verden som har tre stjerner i Michelinguiden, og sushikokken og innehaveren Jiro Ono er på alle måter en ener. I høst fylte han nitti år og har arbeidet med å lage sushi siden før andre verdenskrig. Restauranten har bare ti seter, og alle er ved disken, der man kan se maten bli tilberedt mens man venter. Det anbefales at man ikke snakker mens man spiser – her er all fokus på de perfekt tilberedte sushibitene, håndlaget av mesteren selv.

Matpakke for kjennere

For den som har det travelt (eller ikke klarte å få bord hos Jiro) finnes det mange andre alternativer. Bento er det japanske ordet for matpakke, men her slutter likheten med brødskivene vi er vant til å ta med oss hjemmefra. Menyene er med bilder og maten får man med seg i sirlig pakkede små esker. Og nettopp bento-bokser til å ha med seg på toget har faktisk sitt eget navn, ekiben – en matboks man kjøper på toget eller på stasjonen. Da vi sto på stasjonen i Osaka og tittet på menyen valgte vi nok litt for å få den fineste esken. Men da vi åpnet dem viste det seg at selve esken ikke var av tre, men svart skumplast! Det burde nok ikke ha vært noen overraskelse, når man tenker på prisen – og maten var heldigvis veldig god, med frityrstekt kylling, tangsalat, en omelettrull, små kjøttboller på en tannpirker, en skive søtpotet og smaksatt, rosa ris, blant annet. Litt av et måltid, og farten er det ikke noe å si på, siden det ble spist mens vi suste av gårde om bord på shinkansen i 300 kilometer i timen. Og skulle det være noe man har glemt å kjøpe med seg fra stasjonen kommer det en hyggelig servitør med en salgsvogn der man kan få kjøpt drikkevarer, snacks og selvfølgelig kaffe – akkurat som hjemme, bare litt mer rosa.

Høy fart og spisepinner

Er du klar til reisen? På lyntoget er det fantastisk benplass, brede seter som føles som lenestoler og speedometer på do. Husk å velge riktig dør når du går inn der, forresten – som mange andre steder i Japan er det både vestlig og «japansk» do på toget. Den japanske doen er et hull i gulvet, så her bør man kanskje øve litt teknikk før man prøver seg mens man er i bevegelse. Det verste med shinkansen er nesten at det går så fort. Reisen er jo slutt nesten før man har begynt. Men å spise maten sin, det rekker man. Itadakimasu – velbekomme!

Japanreiser

 • Japan – Solens rike

  Fra Tokyos fasjonable storbystemning til Kyotos kulturskatter

  4,6
  • 3 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 38 998,–
  fra Oslo
 • Den store Japanreisen

  Unik kulturrundreise i Øst-Asias gamle keiserrike

  4,6
  • 3 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 45 998,–
  fra Oslo
 • Den store Japan-odysseen

  Bli med Albatros på den helt store Japan-odysseen, der vi nyter livet og opplever både store severdigheter og steder utenfor allfarvei

  4,1
  • 2 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 62 998,–
  fra Oslo
 • Korea og Japan

  Albatros’ store kulturrundreise til Seoul, Kyoto og Tokyo – modernitet, tradisjon, vakre landskaper og stemningsfulle templer

  4,4
  • 3 avreiser
  • 16 dager
  • Fra 64 998,–
  fra Oslo