Fakta Sør-Afrika

Her kan du lese nærmere om forskjellige forhold som gjelder for Sør-Afrika. Les blant annet om tidsforskjell, visum, vaksinasjoner og reiseforsikring.
 • Innbyggere 54,3 mill.
 • Hovedstad Pretoria
 • Språk Afrikaans, engelsk og bantuspråk
 • Religion Hollandsk reformert kirke
 • Valuta Rand
 • Areal 1 219 090 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Afrika kan variere, alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommer: samme tid som i Norge
Vinter: + 1 time

Transport i Sør-Afrika

Buss
Busser i Sør-Afrika har generelt en høy standard som er meget lik den vi er vant til fra Europa. På Albatros Travels reiser i Sør-Afrika har vi naturligvis valgt best mulige standard.

Fly
På våre rundreise i Sør-Afrika flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. Når dette er tilfelle vil reiselederen orientere deltakerne om de praktiske forholdene ved innsjekking på flyplassen samt flytid på strekningen.

Økonomi
Et godt måltid kan fås for ca. 100 rand og oppover, og når det gjelder lommepenger er det vår erfaring at man kan klare seg for omkring 150 kroner om dagen. Hvis man kjøper ekstra drikkevarer mm. vil 100–200 kroner mer om dagen være tilrådelig.
Driks
Servicebransjen i Sør-Afrika er generelt lavt lønnet, og de fleste ansatte på hoteller, restauranter osv. vil forvente å få driks. På restauranter og kafeer er hovedregelen at man betaler 10 prosent i driks. Taxisjåfører og pikkoloer på hoteller kan man gi ca. 10 rand. Er du i tvil, kan du alltid spørre reiselederen.
Valuta og bankkort
Den sørafrikanske myntenheten, rand, kan kjøpes hjemme (1 rand = 100 cent). Hvis du ikke kjøper rand hjemme, bør du ta med deg et bankkort (Visa eller Master).
Elektrisitet

I Sør-Afrika bruker man 220 eller 230 volt, og stikkontaktene har tre store runde hull. Adaptere er nødvendige ved bruk av ladere eller elektrisk utstyr med norske støpsler. De kan kjøpes i de større byene og ofte lånes/leies på hoteller og lodger.

På safarilodger og -camper er det ofte bare elektrisitet ca. kl. 5–10 om morgenen og igjen ca. kl. 18–23 om kvelden. Derfor er det ikke alltid mulig å lade opp batterier om natten.

Telefon og Internett

Sør-Afrikas internasjonale landskode er 27. For å ringe ut av Sør-Afrika skal du trykke 00 etterfulgt av landskoden og det nummeret du vil ringe til. Mobildekningen er generelt god over det meste av Sør-Afrika. Forhør deg nærmere hos mobilselskapet ditt om dekningen.

Det er Internett-adgang på de fleste hoteller i større byer og på noen av de større safarilodger/-camper. På lodger og camper kan forbindelsen være upålitelig og litt dyr.

Drikkevann og hygiene
Maten er godt tilberedt på lodger og hoteller, og magetrøbbel er derfor sjeldent. Vann kan normalt drikkes fra kranen i Sør-Afrika. Man kan også kjøpe drikkevann på flaske på hoteller og lodger.
Påkledning

På alle reiser som inneholder safari, vil dagene starte tidlig i dyrereservatene. Dagens første safari starter umiddelbart etter soloppgang, da det oftest vil være kjølig. Særlig på safari i åpne safarikjøretøyer kjennes det kjølig om morgenen. På safari til fots vil det raskt kjennes varmere. Ha alltid støvler på til vandresafarier.

Vi kan anbefale at man bruker kaki eller sandfargede/mørke klær på safari. Unngå gjerne sterke farger og ta med solkrem, hatt/kaps og kikkert.

Mange steder er det mulig å få vasket klær mot betaling.

Barn under 18 år

Vi informerer om at de sørafrikanske myndighetene krever at man som reisende med barn til Sør-Afrika har med seg barnets fødselsattest. Fødselsattesten skal være på engelsk, og den skal være påført et apostillestempel.

Du skal bestille fødselsattesten på Folkeregisterets nettsider. Når du har logget på Altinn og valgt "bestill attester/utskrifter" skal du velge en flerspråklig fødselsattest. Du får fødselsattesten tilsendt din folkeregisteradresse. Det kan ta tid å få en flerspråklig attest, så vi råder deg til å gjøre dette snarest mulig. Viktig: Når du har mottatt attesten skal den påføres et såkalt apostillestempel for å være gyldig i utlandet. Dette stempelet får du hos fylkesmannen der du bor.

Formålet med kravet om fødselsattest er å bekjempe menneskehandel der barn er involvert. Bemerk at kravet gjelder både inn- og utreise såvel som transit i Sør-Afrika. Har man ikke med seg barnets fødselsattest blir man nektet innreise i Sør-Afrika og man vil bli avvist av flyselskapet ved innsjekkingen.

OBS! Hvis bare den ene av barnets foreldre er med på reisen kreves det ytterligere dokumentasjon. Reisende med barn som ikke er deres biologiske barn skal også ha med seg særskilt dokumentasjon for dette. Disse dokumentene skal også være på engelsk og påført apostillestempel. For nærmere informasjon om hvilke dokumenter du må ha med deg skal du kontakte den sørafrikanske ambassaden i Oslo.

Sør-Afrikareiser

 • Familieferie og safari på Honeyguide Villa

  Førsteklasses reise til Sør-Afrika med safari og privat villa

  Individuell reise
  • 11 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 21 998,–
  fra Oslo
 • Rovos Rail gjennom Namibia

  Verdens mest eksklusive togreise fra Sør-Afrika til Namibia med blant annet safari i det makeløse Sossusvlei og Etosha nasjonalpark og besøk i Fish River Canyon

  • 27-04-2020
  • 15 dager
  • 69 998,–
  fra Oslo
 • Sør-Afrika – reis alene sammen med andre

  Pleier du å reise på ferie i ditt eget selskap? Nå har du sjansen for å dra på safari i Sør-Afrika uten å betale ekstra for enkeltrom

  4,5
  • 04-05-2020
  • 10 dager
  • 13 998,–
  fra Oslo
 • NYHET

  Kruger, kongeriker og Indiahavet

  På denne eventyrreisen kombinerer vi 3 afrikanske land på én tur: Sør-Afrika, Swaziland og Lesotho

  • 22-02-2020
  • 13 dager
  • 25 998,–
  fra Oslo