Reis til Malaysia

Malaysia har alt. På fastlandet ligger regnskogen Taman Negara, som er verdens eldste regnskog, med et utall av særpregede dyr og planter. Kystene er begavet med lange, øde sandstrender og en forunderlig verden under havets overflate. Malaysia er et multikulturelt land med malayere, kinesere og indere side om side, og de mange forskjellige folkeslagene og religionene har etterlatt spennende templer og helligdommer.

Innbyggere 30 mill.
Hovedstad Kuala Lumpur
Språk Malaysisk, kinesisk og hindi
Den fjortentakkede stjernen symboliserer de tretten delstatene og staten Malaysia.
Visste du...

at verdens eldste tropiske regnskog finnes i Malaysia? Den ligger på den malayiske halvøya og skal være rundt 130 millioner år gammel.

at malayene har en stor lidenskap for mat? Kjøpmenn fra forskjellige deler av Asia tok med seg sine kulinariske vaner, og det har bl.a. ført til at det finnes en del blandingskjøkkener i landet.

Malaysias geografi

Malaysia består av Malayahalvøya sør for Thailand og statene Sarawak og Sabah på det nordlige Borneo. Langt størstedelen av Malaysias 27 millioner innbyggere bor på Malayahalvøya, eller Vest-Malaysia, som området også blir kalt. Her ligger de store plantasjene med gummitrær og tebusker. Den sentrale delen av halvøya er preget av fjellkjeder med regnskoger, mens kystene og den sørlige delen er lave og flere steder sumpete med mangroveskoger. Her ligger det meste av Malaysias regnskog, befolket av orangutanger, neseaper og neshorn, som dessverre alle er sterkt truet.

Malaysias historie

Forbundsstaten Malaysia ble opprettet i 1963 ved sammenslutning av en rekke tidligere britiske kolonier og protektorater. At landet ble sammensatt av flere små stater, avspeiler seg fremdeles i det faktum at det er inndelt i 13 delstater med hver sin folkevalgte forsamling. Singapore løsrev seg etter bare to år som malaysisk, og flere delstater har siden hatt selvstyre- og løsrivelsesdrømmer. Den britiske koloniseringen av Malaysia begynte på 1700-tallet, da britene etablerte en handelsstasjon på øya Penang utenfor Malayahalvøyas vestkyst. Britene var til å begynne med ute etter krydder, men fikk seg en gledelig overraskelse da det ble oppdaget tinn på fastlandet. Deretter begynte en langsom kolonisering av hele Malaysia med engelske rajaer og det hele. Før britenes ankomst hadde de opprinnelige malayene hatt besøk av kinesere, portugisere og nederlendere. Forfedrene til den indiske delen av landets befolkning ble importert av britene, siden de hadde bruk for mer arbeidskraft enn de innfødte malayene kunne tilby. Den offisielle religionen i Malaysia er islam, men landet har religionsfrihet og forholdsvis store andeler av buddhister, hinduer, kristne og daoister (daoismen er en kinesisk filosofi som er best kjent av utenforstående gjennom yin- og yangsymbolet). Dessuten dyrker mange innfødte stammefolk på malayisk Borneo sine opprinnelige naturreligioner; de har også egne språk og svært forskjellige kulturer.

Severdigheter i Malaysia

Reiser til Malaysia kan konsentrere seg om all verdens forskjellige temaer. Naturopplevelser, golf, strandparadis og kulturreiser er bare noen av mulighetene. På en av verdens største øyer, Borneo, finnes en eventyrlig natur. Høye fjell med naturlige grotter, frodig jungel med noen av verdens mest sjeldne dyr, og stammefolk som lever i pakt med de grønne omgivelsene i tradisjonelle langhus, kan alle være ingredienser i en malaysisk ferie i naturens tegn. Kontrasten til Borneos flotte natur er Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur. Byen er en smeltedigel av forskjellige folkeslag og religioner og har en blanding av historisk og moderne arkitektur. Her kan man oppleve alt fra muslimske moskeer, kinesiske templer, hinduiske helligdommer og kristne kirker til nåtidens store byggverker som verdens høyeste tvillingbygning, Petronas Tower. En av Malaysias mest interessante helligdommer finnes i Batu-grotten nord for Kuala Lumpur. Grotten danner et enormt hulrom som i storhet og høytidelig stemning nærmest minner om en kirke. En lang, bratt trapp fører opp til den hellige hulen med hinduiske helligdommer, som likevel virker noe små i forhold til hulen. En enorm gullstatue utenfor hulen kan til gjengjeld saktens imponere med sin størrelse, og de mange apene som vimser rundt ved hulen og på trappen, kan alltid vekke smil og beundring hos de besøkende. Skal det stå golf på programmet, er en reise til Malaysia også en god idé. På golfbaner som Saujana Golf & Country Club, som er vert for Malaysian Open, og Glenmare Golf & Country Club i Kuala Lumpur kommer man ikke til å mangle hverken golfopplevelser eller fasiliteter. Ekte, idylliske tropeøyer kan Malaysia også tilby. På øyer som Langkawi, Penang og Pangkor kan livet nytes i eksotiske omgivelser under palmene.

Les også vår artikkel med 7 fakta om Borneo

Malaysiareiser

 • Langtidsferie i Malaysia og Borneo

  Tilbring 3 uker i Malaysia med en liten rundtur på den malaysiske halvøya og øya Penang, og avslutt med et 9-dagers opphold på et strandferiested på Borneo

  • 2 avreiser
  • 21 dager
  • Fra 36 998,–
  fra Oslo
 • UTEN ENESTE TILLEGG

  Malaysia & Borneo – reis alene sammen med andre

  Regnskog, orangutanger og besøk i langhus på Borneo. Inkl. storbystemning i Kuala Lumpur og Melaka

  • 18-09-2024
  • 12 dager
  • 37 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden