Reis til Japan

Japan består både av gamle tradisjoner og overfylte gater med sushi-restauranter og karaokebarer på hvert hjørne. Tenåringer med fantasifull påkledning følger ideologien Kawaii, et typisk japansk motekonsept som best kan oversettes til "freaky", i alt de gjør. Parallelt med den moderne, overdrevne livsstilen, lever tradisjonen og beskjedenheten i beste velgående med kimonoer, templer og teseremonier. Overalt i Japan ser man store kontraster mellom landets gamle kultur og de nærmest futuristiske storbyene.

Innbyggere 127 mill.
Hovedstad Tokyo
Språk Japansk
Den røde sirkelen i flagget symboliserer solen.
Visste du...

at japanerne har en svært høy forventet levealder, som muligens henger sammen med at de spiser en enorm mengde fisk.

at karaoke (selvfølgelig) har sin opprinnelse i Japan? På japansk betyr karaoke "uten akkompagnement".

Japans geografi

Keiserdømmet Japan har 127 millioner innbyggere og består av hovedøyene Hokkaido, Honshu, Shikoku og Kyushu, samt ca. 3000 mindre øyer. Øyene utgjør til sammen en 2000 km lang bue som skiller Stillehavet fra det Japanske havet, og har Kina, Korea og Russland som sine nærmeste naboer. Japan er et utpreget fjelland med fjellkjeder på omkring 3000 meters høyde. Landets høyeste fjell er det hellige og svært vakre Fujiyama på vestsiden av hovedøya Honshu. Fujiyama er 3776 meter høyt. Mellom de mange japanske fjellene renner det utallige elver som danner dype sjøer før de ender i havet. Ethvert flatt område er dekket av byer. Spesielt ved de lave, smale kystslettene ved Stillehavskysten, der Japans mange millionbyer ligger. I Japan er det svært vanskelig å finne urørt natur. De mange millioner mennesker har spredt seg overalt, og man skal ganske høyt opp i fjellene for å finne landskaper som ikke er berørt av menneskehender. Befolkningsveksten har vært et alvorlig problem gjennom hele det 20. århundre, og plassmangelen har blitt forsøkt regulert via utvandring, erobringer, fri abort og kampanjer for familieplanlegging.
Origami er en japansk papirfoldekunst

Klima og dyreliv i Japan

Japan har temperert klima i nord og subtropisk klima i sør. Sommermonsunen fører med seg varm, fuktig luft og 21-26° til det meste av landet. Våren er den mest populære årstiden for turer til Japan, og har man først opplevd vinden forvandle kirsebærtrærnes blomster til lyserøde snøbyger, forstår man hvorfor. Høsten i Japan er også skjønn, med lune temperaturer og fine farger. Men været byr ikke bare på blå himmel og vakre naturfenomener. Japan har over 1000 jordskjelv og -rystelser hvert år, og omtrent 200 aktive og inaktive vulkaner som danner mange varme kilder inne i landet. Det dyret som man har størst sjanse for å møte i Japan, er homo sapiens, men det finnes fortsatt aper, bjørner, villsvin, hjort og kjempesalamandere på opptil 1½ m i de japanske fjell og elver.
Betagende Mount Fuji

Japans historie

Japan har vært befolket i mange tusen år. Den opprinnelige befolkningen, ainuene, ble fordrevet av mongolske innvandrere som grunnla det japanske riket. Den opprinnelige religionen var shintoismen, som dyrker til dels naturen og dels keiseren som en guddommelig åpenbaring. På 500-tallet kom buddhismen til landet og ble blandet med shintoismen, og denne kombinasjonen bekjenner de fleste japanerne seg til i dag. De neste par århundrer var Japan en salig blanding av forskjellige keisere, innbyrdes stridende slekter og kompliserte føydalsystemer av daimyoer, samuraier og shoguner. Fra 1500-tallet kom europeerne med handel og kristen misjon til landet, noe som ble hilst velkommen helt til misjonen tok overhånd og Japan nesten isolerte seg fra resten av verden. Denne isoleringen varte imidlertid ikke lenge. Rundt begynnelsen av andre verdenskrig ble de japanske øyene for små, og landet erobret Fransk Indokina, Thailand, Indonesia, Filippinene og flere Stillehavsøyer. Ikke lenge etter kom overraskelsesangrepet på Pearl Harbor, som fikk USA med i krigen. I august 1945 ble det imidlertid satt en brå stopper for Japans krigføring med atombombene i Hiroshima og Nagasaki.

I nåtidens Japan vokser yrkeslivet. Japan er verdens største bilprodusent, verdens nest største båtprodusent og absolutt ledende innen elektronikk og teknologi. I motsetning til de fleste andre asiatiske land, er kun 5 % av befolkningen sysselsatt med landbruk. Likevel produseres det en del ris – det går med en del til all den sushien.

Det tradisjonelle finnes stadig i moderne Tokyo

Å reise i Japan

På enhver ferie i Japan vil man møte japanernes elegante, formelle manerer, som dog endres fullstendig etter et par drinker og kanskje en karaokeopptreden. Kontrasten mellom tradisjon og det moderne oppleves hele tiden. Tokyo er en av verdens mest moderne storby med eksklusive stormagasiner, glitrende neonreklamer og enorme storskjermer i gatene. I Kyoto er det over 1600 buddhistiske templer, et keiserpalass, Shoguns Nijoborg og noen av Japans beste museer. I den hyggelige byen Nara kan man se landets eldste og mest imponerende bygninger. Den mest grusomme delen av Japans historie finnes i Hiroshima. Byen var scenen for en fryktelige debut i våpenhistorien da byen i august 1945 ble lagt i ruiner av verdens første atombombe. En kuppelformet ruinbygning står tilbake som et minne om ødeleggelsen, og i den vakre fredsparken brenner en fredsflamme uavbrutt, helt til det siste atomvåpenet er ødelagt. Hvis man er interessert i å få med seg en ekte UNESCO-severdighet på reisen, kan man legge veien forbi byen Himejii på Honshu. Her ligger Japans og et av verdens vakreste festningsanlegg, "De hvite hegrers borg". Borgen stammer fra 1600-tallet, er omgitt av et stort parkanlegg og konstruert slik at angriperne hadde vanskelig for å finne frem til kjerneanlegget Donjo. På den sørligste av hovedøyene, Kyushu, ligger den internasjonale byen Fukuoka, med sitt livlige natteliv og Kagoshima med den lavastøv-vellende vulkanen Sakurajima i bakgården.
Shibuya-krysset i Tokyo

Japanreiser

 • Japan – Solens rike

  Fra Tokyos fasjonable storbystemning til Kyotos kulturskatter

  4,6
  • 3 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 36 998,–
  fra Oslo
 • Den store Japanreisen

  Unik kulturrundreise i Øst-Asias gamle keiserrike

  4,6
  • 2 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 53 998,–
  fra Oslo
 • Korea og Japan

  Albatros’ store kulturrundreise til Seoul, Kyoto og Tokyo – modernitet, tradisjon, vakre landskaper og stemningsfulle templer

  4,4
  • 3 avreiser
  • 16 dager
  • Fra 59 998,–
  fra Oslo
 • Den store Japan-odysseen

  Bli med Albatros på den helt store Japan-odysseen, der vi nyter livet og opplever både store severdigheter og steder utenfor allfarvei

  4,1
  • 2 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 60 998,–
  fra Oslo
Del denne siden