Reis til Kenya

Nærgående skopussere på Kenyatta Avenue og stolte masaier i fargerike kangaer. Palmekledde strender ved Det indiske hav og evig snø på toppen av Afrikas høyeste fjell. Flamingorosa sjøer i Great Rift Valley og vidstrakte gressletter som lyder av løvebrøl, hyenesang og gnuenes brumming. Karen Blixens Kenya folder seg ut fra hektisk storby til frodige savanner.

Innbyggere 44 mill.
Hovedstad Nairobi
Språk Swahili og engelsk
Stammeskjoldet i midten af flagget symboliserer masaienes forsvar av landets uavhengighet.
Visste du...
at Karen Blixen har en bydel oppkalt etter seg? Det pene området Karen ligger i utkanten av storbyen Nairobi.
at den majestetiske Great Rift Valley ble dannet da tre kontinentalplater trakk seg fra hverandre for rundt 25 millioner år siden? Den strekker seg fra Syria i nord til Sør-Afrika i sør.

Kenyas geografi

Kenya er både etnisk og geografisk variert med ca. 34 millioner innbyggere fordelt på forskjellige stammer og 600 000 km2 som har fire klimatiske regioner fra øst mot vest: det flate, lavtliggende kystområdet mot Det indiske hav med tropisk vegetasjon, det tynt befolkede området mot nord og nordøst, den østlige fjellrike delen av Great Rift Valley med vulkansk jord som er velegnet til landbruk og til slutt den tørre steppen lengst mot vest.

Safari i Kenya

Kenyas store zoologiske beholdning gjør landet til et opplagt mål for safarireiser. Det er her selve safarifenomenet stammer fra. I tillegg til det berømte safariområdet Masai Mara, råder Kenya over flere nasjonalparker som det er verdt å stille inn kikkersiktet etter. Ved Lake Nakuru og Great Rift Valley, som ligger noen få timers kjøretur fra millionbyen Nairobi mot Uganda, kan ofte tusenvis av flamingoer sees der de med fullt utslått fjærprakt farger sjøbredden rosa. Her får de selskap av små sjirafflokker, i tillegg til at det er en høy konsentrasjon av nesehorn og leoparder. I Aberdare-området er det tette urskoger, og omkring Mount Kenya – Kenyas høyeste og Afrikas nest høyeste fjell etter Kilimanjaro – finner man spennende afro-alpin flora. Nord for Mount Kenya i det ørkenaktige området som strekker seg helt opp til Etiopia, kan man stifte bekjentskap med den svært tørre savannen ved Samburu og Buffalo Springs, der man lett kan se løver, elefanter, sjiraffer og bøfler – men også en rekke av Kenyas mer sjeldne dyrearter som sjiraffgasellen, nettsjiraffen, oryxantilopen og somalistrutsen.

Masai Mara

Hundretusenvis av hover runger over savannen i Kenyas sørvestlige hjørne. Over en million gnuer, 200 000 sebraer og litt under en halv million thomsongaseller har begitt seg ut på den årlige vandringen etter friskt gress. Verdens største dyrevandring strekker seg fra juli til oktober. Her i Masai Mari, som grenser til Serengeti, vil man på det åpne gresslandet kunne se dem forvandle seg til fôr for områdets mange rovdyr, mens de spiser seg vei gjennom de bølgende gresstråene og krysser Maraelven i håp om ikke å bli krokodillemat. Store flokker løver og geparder medvirker til at langt fra alle gnuene vender tilbake fra den mer enn 3000 km lange sirkelvandringen. De mange optimistiske hyenene venter på en billig matbit, mens masaiene holder seg på behørig avstand mens de vokter over kveget sitt, iført kulørte kangaer – et stort stykke rektangulært stoff som enkelt kan fungere som klede hvis man er en fingernem masai.

Nairobi

For litt mer enn 100 år siden var Nairobis sentrum et vannhull for masaiene. Masaiene har i dag sitt eget stykke gyllent land, og den kenyanske hovedstaden og storbyjungelen huser i dag knapt tre millioner innbyggere og preges av en livlig atmosfære. Gjennom de halvåpne vinduene i ombygde London-drosjer lyder Suzzana Owiyos kjælne afropop. Sjåføren trommer takten på rattet og smiler med sine store, hvite tenner, mens Nairobis skyskrapere, second-hand-klesbutikker, midlertidige byhandlere og urmakere passerer forbi.

Andre severdigheter i Kenya

Etter safariturene og når man er ferdig med å gå i Karen Blixens og Denys Finch Hattons fotspor, kan ferien avsluttes under kokospalmer og mangotrær i Mombasa eller en annen av kystbyene ved Det indiske hav. Man kan også besøke baronessens afrikanske farm 20 km vest for hovedstaden. Etter filmatiseringen av Blixens selvbiografi "Den afrikanske farm" ble gården laget om til museum og er i dag en av Nairobis største attraksjoner. Kenya er spekket med opplevelser, og hvis man vil ha maksimalt utbytte, krever det en full mage. Felt vilt er også gastronomi. og er man lysten på noe annet enn kylling og ugali (maisgrøt), er det ingen grunn til å snyte seg selv for grillet gnu, brassert krokodillehale, antilope eller en god, saftig sjiraffbiff. Det blir ikke servert truede dyrearter, så man kan spise med god samvittighet. Kenya har også massevis av kokosnøtter, pasjonsfrukter, papayaer og mangoer i naturens spiskammer.

Storsafari til Nakurusjøen og Masai Mara

Klassisk Big Five-safari og Kenyas varierte natur i nasjonalparkene Samburu, Lake Nakuru og verdensberømte Masai Mara. Høy komfort og maks. 18 deltakere

4,8
  • 25-11-2024
  • 10 dager
  • 55 998,–
fra Oslo
Del denne siden