Reis til Maldivene

Den klassiske forestillingen om en eksotisk tropeøy blir innfridd til fulle på Maldivene: kritthvite strender, svaiende palmer, lunt, turkisblått vann med en overflod av fargestrålende koraller og eksotiske fisker. I et land som består av 1200 små øyer, er de besøkendes hovedbeskjeftigelse naturlig nok alt som har med vann å gjøre. Bading, snorkling, dykking, windsurfing, fiske og alminnelig strand-slaraffenliv fyller turistenes dager på de øde paradisøyene.

Innbyggere 390 000
Hovedstad Malé
Språk Divehi
Det røde rektangelet representerer heltemot, mens det grønne symboliserer fred
Visste du...

at Solen skinner veldig sterkt på Maldivene, så man må bruke veldig høy solfaktor når man er på besøk der.

at Maldivene har vært bebodd siden 600 f.v.t.? De første beboerne kom fra India og Sri Lanka og var trolig fiskere.

Geografi på Maldivene

Lilleputtstaten Maldivene består av 1200 bitte små koralløyer i Indiahavet sørvest for Sri Lanka. De nesten 400 000 innbyggerne er fordelt med rundt 80 000 i hovedstaden Malé, mens resten er spredt ut over godt og vel 200 av de resterende øyene. Øygruppen er samlet i 26 atoller, det vil si grupper av små koralløyer som opprinnelig utgjorde et sirkelrundt korallrev rundt en vulkanøy. Øyene har oppstått ved at selve vulkanen langsomt har sunket i havet og etterlatt seg revet, som er blitt en sirkel av små øyer. Fra nord til sør strekker øystaten seg over 800 kilometer. Naturen er nesten fullstendig uspolert på de fleste maldiviske øyer, og det er praktisk talt umulig å unngå å møte en kokospalme. I revene som omkranser alle øyene, trives fargestrålende koraller og en overflod av tropefisker. De større havdyrene er representert av delfiner, haier og djevlerokker med et vingespenn på 6–8 meter.

Å reise til Maldivene

Maldivene har flere geografiske rekorder. Det er Asias minste land og verdens flateste land med det høyeste punktet bare 2,5 meter over havflaten. Og så er det verdens minste land med islam som hovedreligion. Faktisk er Maldivene så muslimske at det er forbudt å komme til landet med symboler på andre religioner, og alle TV-programmer blir avbrutt fem ganger om dagen når det er tid til å finne frem bedeteppet og vende seg mot Mekka. Man behøver likevel ikke frykte for strikse muslimske regler når man er på ferie på Maldivene. De overdådige turisthotellene ligger på sine egne øyer uten lokale beboere, og her flyter drinkene uten stans, og bikinier og hawaiishorts vises frem på strender og i barer. Maldivene har i sin tid vært buddhistisk, men islam ble innført som statsreligion på 1100-tallet. De vakre paradisøyene har vært kolonisert av portugisere, nederlendere og briter, og fikk sin uavhengighet i 1965.

Maldivenes severdigheter

Går interessene i retning av badeferie, dykkeferie eller romantikk under kokospalmenes skygge, er en reise til Maldivene det helt rette valget. Mange av øyene er fullstendig uberørte og kan dermed tjene som reisemål hvis man virkelig mener at man trenger å komme litt vekk fra det hele. Men reiser til Maldivene kan også ha annet innhold enn ren opplading. Kudahovadhoo-øya har noe som ligner restene av et buddhistisk tempel og en fin, gammel moské fra den tiden da islam ble innført i landet. Hovedstaden Malé kan til tross for sin beskjedne størrelse og påfallende stillhet avhjelpe byabstinenser med sine moskeer, markeder og godt besøkte åpne plasser. Banana Reef er et beskyttet naturområde med dramatiske klipper, masser av grotter og fine korallrev. Maldivene er også hjemsted for verdens mest berømte dykkerområde, Mushimasmingali Thila, som lokker til seg dykkere fra hele verden med bratte undervannsskråninger og utallige revner og huler, som fisk, koraller og sjøanemoner elsker.

Del denne siden