Reis til Malta

Det enestående øyriket Malta er et av Europas mest ettertraktede steder. Og det er det flere grunner til - spennende historie, kultur, god mat og azurblått hav er tilgjengelig hele tiden når man er på ferie på Malta. Malta er og har alltid vært, på grunn av den historisk strategiske plasseringen, påvirket av et sammensurium av arabiske, italienske og nord-afrikanske slag.

Innbyggere 450 000
Hovedstad Valleta
Språk Maltesisk og engelsk
Georgskorset i flaggets venstre hjørne fikk Malta for sin tapperhet under andre verdenskrig
Visste du...

at H.C. Andersen besøkte Malta i 1840? Han beskrev sine opplevelser på øyene i reiseboken "En digters basar".

at Maltas minste øy, Comino, er 100% bilfri og bare har en enkelt bygning, nemlig Comino Hotel?

Maltas geografi og historie

Malta består av seks øyer, men bare tre er bebodd. Nest etter den største, Malta, er det Gozo nordvest for Malta med 30 000 innbyggere, og mellom de to hovedøyene ligger Comino. I alt har Malta rundt 450 000 innbyggere, som er presset sammen på et lite areal; det gjør landet til et av verdenes tettest befolkede.

Malta fikk sin selvstendighet fra Storbritannia i 1964, men malteserne har også prøvd å være under både fønikisk og tyrkisk herredømme.

Hovedstaden Valletta sett fra havet

Severdigheter i Valletta

Den store forretningsgaten gjenlyder av penger og folk som forhandler om prisen, og poser som knitrer under vekten av nyervervede nødvendigheter. Her er klær og elektronikk og lokalt kunsthåndverk. Et par blåtonte Mdina-glass funkler på et interimistisk utstillingsbord, og hjemmelagede tilbudsskilt viser vei i den maltesiske kjøpmannsjungelen. Merchant Street huser også de forlokkende markedshallene med frisk frukt og grønt, slakter- og fiskebutikker, flådde kaniner, nyfangede blekkspruter og sverdfisk. God appetitt! Markedshallene i hovedstaden Valletta, som allerede på 1700-tallet ble betraktet som en som en av Europas vakreste byer, utgjør et kjærkomment "pit stop" på den til dels anstrengende sightseeingen i de svært kuperte sidegatene. Tett ved Merchant Street og hovedgaten Republic Street ligger Stormesterens palass, som opprinnelig tjente som residens for johannitterordenens stormester, siden for den britiske guvernøren og i dag for den maltesiske presidenten. Her utfolder byens tidligere storhet seg for alvor. Opplev også hovedstadens flotteste barokkbygning, Auberge de Castille et Leon, som tidligere var herberge for riddere fra Castilla, men i dag huser statsministeriet.

Vallettas gamle bydel ble oppført på 1500-tallet av johannitterordenen

Severdigheter i Sliema

Foruten hovedstaden er det også interessante ferieopplevelser å hente i Sliema, som en gang var et lite fiskevær, senere prominent forstad til Valletta og i dag Maltas største by med 25 000 innbyggere. Gå en tur langs havnepromenaden, Tower Road – som har fått sitt navn på grunn av det dominerende St. Julian's Tower, som ble bygd på 1500-tallet av de innflytelsesrike johannitterne og har fungert som vakttårn og vern mot fiendtlige besøkende fra havet.

Strandpromenaden går langs hele Sliemas kystlinje

Severdigheter på Sør- og Øst-Malta

Opplev også Sør- og Øst-Malta, blant annet Den blå grotten i Wied iz-Zurrieg – den asurblå bukta – egentlig ikke én, men en hel rekke av grotter, og ta turen ut til Hagar Qim-templet, som er rekordinnehaver av den største frittstående enkeltsteinen i verden. Endelig skal man ikke snyte seg selv for en reise tilbake til en av verdens best bevarte tidslommer, middelalderbyen Mdina, landets første hovedstad. I dag er den en liten by med bare noen få hundre innbyggere – de fleste av dem velstående adelsfamilier. Også den langt større nabobyen Rabat er spennende, ikke minst på grunn av de mange katakombene, og vil man på undervannseventyr, er det rik mulighet til grottedykking ved Gozo.

Hestevognene bidrar til å skape den historiske stemningen i Mdina
Del denne siden