Fakta Belize

Her kan du lese fakta om å reise i Belize
  • Språk Spansk, kreolsk, mayaindianske dialekter
  • Hovedstad Belmopan
  • Innbyggere 350 000
  • Religion Romerskkatolsk
  • Valuta Belizisk dollar
  • Areal 23 000 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell
Tidsforskjellen mellom Norge og Belize er minus syv timer.
Driks

I Belize føyer barer, caféer, nattklubber og hotellrestauranter ofte et servicetillegg på 10–15 prosent til regningen. Det står på regningen, men det er skikken at man gir kelneren 5–10 prosent i driks i tillegg til dette.

Transport

Buss
Busser i Belize har ikke helt  samme standard som man er vant til fra Europa, men vi bruker busser med god standard og aircondition.

Fly
På Albatros Travels reiser i Belize flyr vi lengre strekninger med innenriksfly. Reiselederen vil orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene vedinnsjekkingen på flyplassen samt flytiden på den pågjeldende strekningen.

Økonomi

Det er relativt billig å spise på restaurant i Belize. En lunsj kan du få for 50–70 kr, og en middag koster omkring 100 kr. Med drikkevarer kan du klare dig fint for omkring 220 kr om dagen. Suvenirer og håndværk finnes i alle prisklasser, men mye er relativt billig.

Valuta og kredittkort

Valutaen i Belize hedder beliziske dollar. Man kan nesten alltid får lov til å betale med amerikanske dollar. Vekslepenger får man oftest igjen i lokal valuta, og slik får man litt lokalvaluta uten at man er nødt til å veksle. Man kan ikke veksle seg til beliziske dollar hjemmefra.

Hvis du tar med deg dollar hjemmefra skal du være oppmerksom på at du ikke skal ta med deg større sedler enn 20 dollar-sedler. Det er oftest umulig å betale med 50- og 100 dollarsedler, siden de ofte er utsatt for forfalskning.

Visakort kan brukes på de fleste restauranter, hoteller og i større butikker samt til å ta ut kontanter i minibanker. Mastercard og American Express kan også brukes, men er ikke like utbredt som Visa.

Hygiene

I Belize er hygienen på et noe lavere nivå enn i Vest-Europa. Likevel har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.

Røyking

Under all flyging og busstransport er det røykeforbud. På de fleste restauranter og hoteller vil det også være røykeforbud.

Takt og tone

Turister er generelt meget velkomne i Belize. Selv om lokalbefolkningen generelt er vant med mange turister, blir det ventet at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturvern. Ofte er de områdene vi besøker totalfredet, og bevaring av dem har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Rett deg derfor alltid etter reiselederens og lokalguidens anvisninger.