Fakta Panama

Her kan du lese nærmere om diverse fakta i forbindelse med din reise til Panama
 • Språk Spansk
 • Hovedstad Panama City
 • Innbyggere 3, 7 mill.
 • Religion Romersk-katolsk
 • Valuta Balboa (PAB)
 • Areal 75 400 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Panama avhenger av om vi har sommer- eller vintertid.

Sommertid: - 7 timer
Vintertid: - 6 timer

Driks
I Panama er driks en utbredt praksis i turistbransjen. Det er vanlig å gi driks til bussjåfører, lokalguider, hotellpiccoloer, på restauranter osv. Mange barer, kaféer, nattklubber og hotellrestauranter legger til et servicetillegg på 10-15% på regningen - det vil i så fall fremgå av regningen. I tillegg er det skikk å gi servitøren 5-10% ekstra i driks. Hvis det ikke er lagt til et servicetillegg på regningen er det vanlig å gi 10% i driks.
Transport

Buss
Busser i Panama har ikke helt den samme standarden vi kjenner fra Europa, men vi bruker busser med god standard og aircondition.

Fly
På rundreisene våre i Mellom-Amerika flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Det er relativt billig å spise på restaurant i Panama. Et måltid koster omkring 100 kr. Med drikkevarer kan du klare deg fint for litt over 300 kr om dagen. Suvenirer og håndværk finnes i alle prisklasser, men mye er relativt billig.
Valuta og kredittkort

I Panama heter valutaen balboa. Du kan med fordel ha med deg USD, som kan veksles til balboa når du er fremme. Man kan nesten alltid betale med amerikanske dollars i Panama. Vekslepenger får man oftest tilbake i den lokale valutaen, og på den måten får man litt lokalvaluta uten å trenge å veksle. Man kan ikke veksle seg til balboa hjemmefra.

Hvis du tar dollar med hjemmefra, så vær oppmerksom på ikke å ta med større sedler end 20-dollarsedler. Det er oftest umulig å betale med 50- og 100-dollarsedler, da disse ofte blir forfalsket.

Visakort kan brukes på de fleste restauranter, hoteller og i større butikker samt til å ta ut kontanter i minibanker. MasterCard og American Express kan også brukes, men er ikke så utbredt som Visa.

Elektrisitet
I Panama benytter man følgende strømkilde: 120 volt AC, 60Hz. Stikkontaktene er laget til støplser med  flate ben akkurat som de amerikanske, så ta gjerne med deg en adapter til denne typen stikkontakter.
Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Panama er +507. Det er dyrt å ringe hjem fra Panama og å bruke internett via mobilnettet. Sjekk evt. med teleselskapet ditt om dekning og priser for telefoni i Panama.

De fleste hotell har internettservice, og de fleste steder er forbindelsen utmerket.

Drikkevann og hygiene

I Panama er hygienen på et noe lavere nivå enn i Vest-Europa, men hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Standarden på offentlige toaletter og toaletter ute på landet kan være primitiv med manglende toalettpapir o.l. Ta gjerne med deg toalettpapir eller en pakke våtservietter, og evt. hånddesinfiksjonsgel (fås bl.a. på norske apotek) - så er behovet for vann ikke så påtrengende.

I Panama City og Colón kan man drikke vann fra kranen. I resten av landet bør man drikke flaskevann eller koke vannet før bruk.

Mat og drikke
Du kan få fransk, spansk og amerikansk mat på alle restauranter i Panama og Colón, og det er også en del asiatiske restauranter. De nasjonale matrettene er som regel sterke og krydrete. Det blir ofte servert fisk og kylling og masse grønnsaker. Angående drikkevarer kan man få alt hva hjertet begjærer av vin, øl og brennevin.
Røyking
Det er røykeforbud under all fly- og busstransport. Det er også røykeforbud på de fleste restauranter og hotell.
Takt og tone

Turister er generelt veldig velkomne i Panama, men noen steder er mer vant til turister enn andre. Selv om lokalbefolkningen er vant til mange turister forventes det at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturbeskyttelse. Områdene vi besøker er ofte fredede, og bevaring av disse områdene har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Følg derfor alltid reiselederens og lokalguidenes anvisninger.

Ved religiøse steder kan det være spesielle regler for fotografering.

Panamareiser

 • Drømmecruise gjennom Panamakanalen

  Fra Florida til Latin-Amerikas natur og stemningsfulle kolonitidsbyer med komfortable Norwegian Bliss

  4,5
  • 21-02-2025
  • 18 dager
  • 44 998,–
  fra Oslo
 • Mellom-Amerika – fra Panama til Guatemala

  Seks land – utallige opplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala på en og samme reise!

  4,5
  • 2 avreiser
  • 19 dager
  • Fra 66 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere