Fakta Canada

Her finner du nyttige opplysninger i forbindelse med din reise til Canada.
  • Språk Engelsk og fransk
  • Hovedstad Ottawa
  • Innbyggere 35 mill.
  • Religion Romersk-katolisisme
  • Valuta Canadisk dollar
  • Areal 9.984.670 km2

Verdt å vite

Pass og visum

Hvis du reiser med fly til Canada må du søke om innreisetillatelse (eTA) senest 72 timer før avreise på https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome

Når du har fylt ut skjemaet og betalt de ca. 7 kanadiske dollarene det koster, får du en forhåndsgodkjennelse til innreise og et nummer som du må ha med deg på reisen.

Les mer på www.albatros.no/reisemaal/nord-amerika/canada/visum

Mellomlandinger i USA

Hvis vi på reisen skal mellomlande i USA, krever ESTA-reglene at du skal søke om innreisetillatelse senest 72 timer før avreise.

Om USA og ESTA
Alle reisende til og fra USA skal avgi en rekke opplysninger før avreisen. Registreringen av disse opplysningene skal foretas på
https://esta.cbp.dhs.gov

www.albatros.no/praktisk/innreise-i-usa-esta opplyser vi nærmere om denne obligatoriske registreringen. Avgivelse av opplysninger samt riktigheten av disse påhviler deg alene som reisende, og manglende eller mangelfull avgivelse av opplysninger kan i verste fall føre til avvisning ved innsjekking og dermed tap av reisen.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Canada kan variere alt etter hvilken del av Canada du befinner deg i:

Newfoundland: - 4,5 time
New Brunswick, Nova Scotia og Prince Edward Island: - 5 timer
Ontario og Québec: - 6 timer
Saskatchewan og Manitoba: - 7 timer
Alberta: - 8 timer
British Columbia: - 9 timer

Transport i Canada

Buss
Bussene vi bruker på de lengre strekningene er av god standard. Alle busser har naturligvis luftkondisjonering.

Tog
En togtur i Canada er en god måte å få sett litt av den vakre naturen på. Langt de fleste kanadiske tog har aircondition, wifi og røykeforbud. Det er forskjellige klasser som avhenger av om du reiser en kort distanse eller en lengre reise med overnatting om bord. På Albatros Travels reiser i Canada velger vi den klassen som passer best når vi kjører med tog.

Fly
På rundreisene våre i Canada flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekking i lufthavn samt flytid på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 250 kr, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 150 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 100 kr per dag per person være tilrådelig.
Tips

I Canada er det normalt å gi 10–15 % av regningens beløp i tips, alt etter hvor tilfreds man er med den servicen man får.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort

I Canada heter myntfoten kanadiske dollar (CAD). 1 CAD  = 6,4 NOK og 1 EUR = cirka 1,4 CAD (juni 2016).

De fleste hoteller, restauranter og butikker tar mot betaling med Visa, MasterCard og American Express.

Når du vil heve kontanter, er det ikke nødvendigvis alle minibanker som vil akseptere Visakortet ditt. Forhør deg hjemme om hvilke kanadiske banker den norske banken din samarbeider med.

Elektrisitet
I Canada bruker man 110 volt, og stikkontaktene er annerledes enn de norske. Det er derfor nødvendig med et adaptersett hvis du tar med elektriske apparater og har tenkt å bruke dem.
Telefon og Internett

Den internasjonale landekoden for Canada er +1. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Canada og å bruke telefonens internettadgang. Sjekk gjerne med ditt eget mobilselskap om dekning og priser for data, tale og sms/mms.

Det finnes Internett-kafeer i de fleste større byer, og de fleste hoteller tilbyr Internett-service mot betaling.

Takt og tone
Kanadierne går nesten alltid praktisk og avslappet kledd. Bare på arbeidsplasser kan det være en viss uniformering. For turister er alt tillatt når man bare har klær på seg. Men vær oppmerksom på at finere restauranter kan ha en såkalt dress code, der menn er kledd i jakke og slips og kvinnene kommer i kjole eller skjørt.
Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Man får ikke røyke innendørs på offentlige steder, med mindre det foregår i spesielle røykerom.