Fakta Oman

Her kan du få nyttig informasjon i forbindelse med reiser til Oman.
  • Språk Arabisk
  • Hovedstad Muscat
  • Innbyggere 3, 3 mill.
  • Religion Islam
  • Valuta Rial omani
  • Areal 309 500 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Oman avhenger av om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid: + 2 timer
Vintertid: + 3 timer

Transport

Buss
Bussene i Oman er av høy standard. Alle busser har naturligvis aircondition.

Taxi
Det er billig å kjøre taxi i Oman, og det er en god, lettvin og sikker måte å komme seg rundt på. Vær oppmerksom på at taxiene ikke tar imot betaling med kredittkort, så ha med deg kontanter.

Økonomi
Et godt måltid fås for mellom 90 og 190 kr. Angående lommepenger er det vår erfaring at man bør beregne minst 375 kr per dag. Ved kjøp av ekstra drikkevarer o.l. bør man legge til 90 kr per dag.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til. Lønningene kan være veldig lave i Oman, så driks er en vigtig del av inntekten. Derfor forventes det at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke driks, ettersom det er et individuelt anliggende. Samtidig er drikssystemet en del av den kulturen man velger å besøke, og som man bør respektere.

På barer, kaféer, nattklubber og internasjonale restauranter på f.eks. hoteller vil det som oftest bli lagt til 10-15% i ”service charge” på prisen. I tillegg er det vanlig å gi 5-10% ekstra i driks til servitøren hvis man har vært fornøyd med servicen.

Ved cruisereiser gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og kredittkort

Myntfoten i Oman heter Omani rial (OMR). 100 NOK = 4,5 OMR og 1 EUR = cirka. 0,4 OMR (per november 2015).

Internasjonale kredittkort kan brukes som betalingsmiddel på store hoteller. Selv om bruken av kredittkort er veldig utbredt, er det fortsatt steder hvor man kun kan betale med kontanter - f.eks. i taxier.

Det er gode muligheter for å ta ut penger i minibank, men vær oppmerksom på at det kan være ekstra gebyrer i tillegg til de vanlige bankgebyrene for transaksjoner i utlandet. Vil du veksle kontanter bør du ta med deg amerikanske dollar.

Elektrisitet
I Oman er det 220/240 volt de fleste steder, men stikkontaktene er av den britiske typen med tre hull. Derfor anbefaler vi at du tar med deg et adaptersett. 
Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Oman er +968. Det er dyrt å ringe hjem fra Oman og å motta oppringinger på mobiltelefon. Forhør deg evt. med teleselskapet ditt om dekning og priser før du drar.

De fleste hotell tilbyr internettservice mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vetslige toalettforhold. Andre steder kan du komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter og toaletter ute på landet kan også være primitiv. ta evt. med deg toalettpair, våtservietter og hånddesinfeksjonsgel (fås bl.a. på norske apoteker) - så er du på den sikre siden!
Takt og tone

I Oman bør man kle seg i henhold til de muslimske skikkene som gjelder i landet, dvs. med tildekte skulre, overarmer og knær. På offentlige strender bør menn ha på seg bermudashorts og kvinner badedrakt (ikke bikini).

Som alle andre steder i verden handler det om å kle seg etter omstendighetene, vise respekt og ellers bruke vanlig sunn fornuft. Ved besøk i moskéer o.l. må man huske å ta av seg skoene og plassere dem emd sålene vendt inn mot hverandre. Kvinner skal dekke til håret og armene.

Ved fotografering av personer bør man alltid spørre om tillatelse først. Man skal ikke ta bilde av flyplasser eller av bedende i moskéer.

Alkohol skjenkes i hotellrestauranter, hotellbarer og i private klubber. Det er forbudt å drikke alkohol offentlig.

Fremmede hilses ofte med en løftet åpen hånd, og det er høflig å besvare hilsenen på samme måte.

Røyking
Det er røykeforbud under all fly- og busstransport. Følg anvisningene på restauranter, barer og andre offentlige steder, og spør før du tenner sigaretten.