Fakta Australia

Her kan du lese nyttig informasjon i forbindelse med reiser til Australia – for eksempel om reiseforsikring og pass- og visumregler.
  • Språk Engelsk
  • Hovedstad Canberra
  • Innbyggere 23, 5 mill.
  • Religion Kristendom
  • Valuta Australsk dollar
  • Areal 7 686 848 km2

Verdt å vite

Ved innreise i Australia
Det er strengt forbudt å bringe noen form for matvarer inn i Australia. På utdelte blanketter skal du opplyse om hvorvidt du har med matvarer, og myndighetene tar deretter stilling til om varene kan tas med inn i landet. Ved ankomst til Australia vil all bagasje bli screenet for å sjekke de oppgitte opplysningene. Det kan også være en god idé å vaske skoene for jord før du reiser, siden myndighetene i Australia er spesielt oppmerksomme på bakterier og virus som potensielt kan gjemme seg der.
Tidsforskel

Tidsforskjellen mellom Norge og Australia varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid, og hvor i Australia man oppholder seg:

Nordøst/sørøst, som dekker statene ATC, NSW, QLD, TAS, VIC:
Sommertid (oktober–mars) + 10 timer
Vintertid (mars–oktober) + 8 timer
Queensland har ikke sommertid, dvs. tidsforskjellen er + 9 timer fra oktober til mars og + 8 timer fra mars til oktober.

Sentral, som dekker statene NT og SA:
Sommertid (oktober–mars) + 9,5 timer
Vintertid (mars–oktober) + 7,5 timer
Northern Territory har ikke sommertid, dvs. tidsforskjellen er + 7,5 timer fra oktober til mars og + 6,5 timer fra mars til oktober

Vest, som dekker staten WA:
Sommertid (oktober–mars) + 8 timer
Vintertid (mars–oktober) + 6 timer

Transport

Buss
Busser i Australia har god standard og aircondition. Det kan være en god idé å ta med en lett genser eller fleecejakke til den til tider litt kjølige luften i bussene.

Fly
På rundreisene våre i Australia vil vi av og til fly de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Prisnivå

Prisnivået i Australia avviker ikke så mye fra det norske. Det er vanligvis noe billigere å spise ute, men som i Norge kan man finne restauranter i alle priskategorier.

Mengden av lommepenger avhenger helt av deg selv, men du bør regne med ekstrautgifter til drikkevarer, eventuelt entré til museer, attraksjoner og transport på dager uten program. Reiselederen vil orientere om dette på turen.

Tips

I Australia gir man driks etter samme regler som i Norge: Mottakeren vil bli glad for å få dem, men det blir ikke forventet.

OBS! Ved cruisereiser gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort
Den lokale valutaen heter australske dollar og skrives A$ eller AUD. De kan kjøpes i banken hjemme eller heves i minibanker (i Australia blir de kalt ATM), som finnes i samme antall som man vanligvis ser i det norske bybildet. Det er likevel alltid en god idé å ha med en mindre mengde kontanter hjemmefra, slik at man har til det mest nødvendige. Man kan overalt på Australia i større butikker og restauranter betale med internasjonale bankkort.
Elektrisitet
Australia bruker 220/240 volt og enten tre- eller tobens støpsler. De fleste hoteller har et begrenset antall adaptere som man kan låne, men har man bruk for mye strøm til lading av kamera, hårtørker eller barbermaskin, kan det være en god idé å kjøpe et hjemme.
Telefon og Internett

Den internasjonale telefonkoden til Australia fra Norge er 0061. Ønsker du å ringe fra Australia til Norge, trykker du 001147 + telefonnummeret.

Får du bruk for politi, brannvesen eller ambulanse, er nummeret 000.

I byområder er det god dekning til bruk av mobiltelefon, men turen kan gå gjennom områder der man ikke kan være sikker på å finne dekning. På Australia bruker man dual-band, som betyr at norske mobiltelefoner virker der. Mobilselskapet ditt kan opplyse om prisene på å ringe ut og motta oppringninger eller sende og motta SMS.

På de fleste hoteller er det adgang til Internett. Dessuten finnes det Internett-kafeer i stort antall i byene, som et ofte billigere alternativ.

Drikkevann og hygiene
Samme standard som i Norge; det er ikke behov for å ta spesielle forholdsregler. Drikkevann kan med få unntak drikkes av springen alle steder i Australia.
Takt og tone
Generelt er australierne svært avslappet i forhold til livet og menneskene rundt seg – det er derfor ikke uvanlig å se folk gå barfotet i supermarkedet. Når det er sagt, gjelder samme regler for god oppførsel som i Norge. Skandinaver undres ofte over måten å hilse på med et "How are you?" ("Hvordan har du det?"). I virkeligheter betyr det bare "hei", og man venter ikke et lengre svar om hvordan man har det akkurat i dag.
Røyking

Under all flyvnng og buss- og togtransport er det røykeforbud. Australia har ofte perioder med tørke, og det blir derfor tatt ille opp om man som røyker kaster sneipen på bakken. Ta med deg en liten eske til å ha sneipene i inntil de kan kastes på et trygt sted.

I Australia er all røyking innendørs på restauranter og andre offentlige steder forbudt.

Australia og New Zealand

Den ultimate rundreisen til Australia og New Zealand med Sydneys operahus, Uluru og den røde outback krydret med naturopplevelser i verdensklasse på New Zealand

4,3
  • 29-01-2025
  • 21 dager
  • 99 998,–
fra Oslo