Reis til New Zealand

New Zealand ligger nøyaktig på andre siden av kloden i forhold til Norden. Man kan faktisk ikke komme seg lenger vekk. Landet er av mange globetrottere gjennom tidene blitt kalt for verdens vakreste land. Vi vet ikke om Tolkien tenkte på New Zealand da han skrev ‏Ringenes Herre, men man brukte ikke lang tid når det skulle velges naturlige kulisser til filmatiseringen av det berømte eventyret. Og New Zealands natur er utrolig vakker. I den nordlige delen finnes palmeomkransende strender, subtropisk vegetasjon, vulkaner, dampende geysirer og interessante minner fra den opprinnelige befolkningen, maoriene. Sørøya er karakterisert av et dramatisk fjellandskap med snødekte topper, dype fjorder og isbreer som munner ut i regnskog.

Innbyggere 4,4 mill.
Hovedstad Wellington
Språk Engelsk
Visste du...

at det ikke finnes ville slanger i New Zealand?

at det maoriske navnet for New Zealand, Aotearoa, betyr ”Den lange hvite skyens land”?

New Zealands geografi

New Zealand ble dannet ved vulkansk aktivitet, og spesielt på Nordøya finnes det fremdeles mange vulkaner – noen er slukte, mens andre er aktive. Auckland, som er New Zealands største by med 1,2 millioner innbyggere, sprer seg over et areal som rommer 60 slukte vulkaner. Andre steder på Nordøya kan man oppleve den aktive vulkanske grunnen, lukte svovelen som stiger opp av jorden og se sjøene som bobler med kokende vann. Nordøya er den ene av New Zealands to store øyer som sammen med en rekke mindre øyer i Stillehavet (bl.a. Stewart Island og Chatham) utgjør landet, som er oppkalt etter den nederlandske provinsen Zeeland.

Severdigheter i New Zealand

Det er 1600 km fra nordspissen av Nordøya til sørspissen av Sørøya, og man behøver ikke kjøre mer enn et par timer nordover ut av Auckland for å krydre ferien med store naturopplevelser. Det ligger 144 øyer i Bay of Islands. Der finner man noen av New Zealands beste dykkersteder, og man kan svømme side om side med delfiner. Det finnes andre gode steder å dykke utenfor Matapouri, på Poor Knights Island. I følge den legendariske Jacques Cousteau er dette blant de ti beste stedene å gå på oppdagelsesferd i verden under vann på. Lenger oppe ved kysten ligger verdens lengste strand på over 90 kilometer, Ninety Mile Beach. Det er et populært sted å surfe. Hvis man vil ha mer adrenalin, er Queenstown stedet å dra. Her ble øvelsen strikkhopp ble oppfunnet, og denne vågale aktiviteten er fremdeles meget populær i Queenstown. Queenstown er også et godt sted for lange fjellturer, skigåing, fallskjermhopping, paragliding, elverafting og andre former for ekstremsport.  Legg også en del av ferien til hovedstaden Wellington, opplev avantgardekunst, slapp av på en av de mange kaféne eller se på rugby for full styrke når landslaget med tilnavnet All Blacks får hele nasjonen til å koke over.

Utsikt over Queenstown

Severdigheter i Auckland

Gatene bølger nedenfor det 328 meter høye Sky Tower – den høyeste bygningen på den sørlige halvkulen. I havnen fekter de mange lystbåtenes master. Havnens kallenavn er meget treffende City of Sails. Dette er stedet hvis du ønsker å oppleve Auckland fra oven, eller du kan gjøre det på de to vulkanene Mount Eden og One Tree Hill, som er henholdsvis 196 meter og 183 meter høye. One Tree Hill er en del av byens eldste park, Auckland Domain, og den nå utslukte vulkanen danner ofte bakgrunnen for større og mindre sommerkonserter.
Auckland i aftensolen

New Zealands nasjonal­parker

Det finnes mer villskap i nasjonalparkene. Nasjonalparken Mount Cook med landets høyeste fjell på 3765 m ligger i Westland på Sørøya og har oppnådd en plass på UNESCOs verdensarvliste. Her er det ikke frodig og grønt på samme måte som man ellers kjenner New Zealand – til gjengjeld er det massevis av rå klippesider, snøkledte fjelltopper, isbreer og alpeblomster. Les mere om klima og vær i New Zealand: Klima og vær New Zealand. Ikke langt fra Mount Cook nasjonalpark ligger nasjonalparkene Westland og Fiordland. De tre nasjonalparkene utgjør til sammen det fredede området Te Wahipounamu. Her finner du både snøkledte fjell, jomfruelige sandstrender og ikke minst de to svimlende isbreene Fox og Franz Joseph som forsvinner mange kilometer ned i lavlandets stormende elver og frodige regnskoger. Tongariro nasjonalpark, som maori-høvdingen Te Heuheu Tukino IV i 1877 ga til staten New Zealand, er landets eldste nasjonalpark og har stor kulturell og religiøs betydning for maoriene, som kom til landet for 1000 år siden. Tongario er for øvrig også på UNESCOs verdensarvliste og domineres av tre aktive vulkaner, Mount Ruapehu, Mount Ngauruhoe og Mount Tongariro som rager henholdsvis 2797, 2291 og 1968 meter over havet. Mount Ruapehu hadde utbrudd så sent som i 1995, men hvert år fra juni til november ble fjellsidene brukt som skiløyper. De golde vulkanlandskapene ble brukt som innspillingssteder for filmen Ringenes Herre, i likhet med mange andre steder i landet.
Mount Cook

Australia og New Zealand

Den ultimate rundreisen til Australia og New Zealand med Sydneys operahus, Uluru og den røde outback krydret med naturopplevelser i verdensklasse på New Zealand

4,4
  • 29-01-2025
  • 21 dager
  • 99 998,–
fra Oslo
Del denne siden