Reis til Skottland

Skottland er det samme som smaken på whiskyer. Noen har sødme og smak av blomster, andre smaker røkt eller litt som medisin. Det gjelder for eksempel den fra Islay, Lagavulin og Laphroaig, og det er fordi whiskyen tar smak etter torven som blir brukt under tørkingen, og fordi atlanterhavskysten sørger for salt og havluft og tang under langringen. Øya Islay er den sørligste av de såkalte Western Isles i det vestlige Skottland, og med hele sju destillerier er den innbegrepet av single malt whisky.

Innbyggere 5,1 mill.
Hovedstad Edinburgh
Språk Engelsk
Flaggets hvite kors symboliserer apostelen Andreas, landets skytshelgen
Visste du...

Skottland har den høyeste andelen av rødhårede i verden. Hele 13% av befolkningen har rødt hår, og ca. 40% bærer det recessive genet.

fire av Skottlands 14 universiteter ble grunnlagt i middelalderen, og det eldste er University of St. Andrews som ble grunnlagt i 1410.

Edinburgh

Også i hovedstaden Edinburgh er det rik anledning til å smake på og lære mer om Skottlands gylne drikk – blant annet på Scotch Whisky Heritage Centre langs The Royal Mile i hjertet av byen. Opplev også det nye, nesten fem milliarder kroner dyre parlamentet, som stod ferdigbygd i 2004, kongeslottet Palace of Holyroodhouse – som er dronningens offisielle residens når hun er på besøk i Edinburgh – og det fornemme National Gallery of Scotland, med verker av blant andre Tizian, Gauguin og Rembrandt. Museet ligger i Princess Street Garden nedenfor Edinburgh Castle. Slottet troner på toppen av en utslokt vulkan på Castle Hill og er den mest berømte av alle Skottlands borger. Det virker helt naturlig at Skottland har fostret en forfatter som Sir Walter Scott, som skrev ridderromanen "Ivanhoe" – og Scott ble nettopp født i Edinburgh.

Glasgow

En annen kjent skotte, misjonæren og den store oppdagelsesreisende David Livingstone, ble født like ved Glasgow, som med sine 630 000 innbyggere har 200 000 flere enn Edinburgh. Glasgow er ikke lenger den fattige industribyen som mange forbinder den med, og i byens sentrum, Merchant City, vrimler det av designerbutikker og kreative kokker på byens restauranter. Glasgow må også oppleves på grunn av Glasgow Cathedral, den storslåtte, mer enn 800 år gamle gotiske domkirken som det tok over 300 år å oppføre. Se også Gallery of Modern Art, som holder til i en elegant nyklassisistisk bygning i sentrum av byen, og City Chambers, Glasgows rådhus, på den vibrerende George Square, eller gå en tur i Glasgow Green, som er Storbritannias eldste offentlige park og ligger langs elva Clyde.

Litt utenfor Glasgows sentrum i Pollok Country Park finner man den store, prestisjefylte kunstsamlingen Burrell Collection, med alt fra oldtidskunst til franske impresjonister. Skottene er ville etter fotball, og har man anledning til det, er det en opplevelse å se en kamp mellom de lokale rivalene Celtic og Glasgow Rangers. Glasgow har et helt fotballmuseum – Scottish Football Museum – ved Hampden Park, som er et av verdens eldste stadioner. Mange vil vel si at fotball er en vitenskap, men det er tross alt større sjanse til å bli utfordret på Glasgow Science Centre, et flott interaktivt opplevelsessenter, som dessuten huser et planetarium.

Sør-Skottland

Dra også på oppdagelsestur og fottur i det sørlige Skottland, med brusende elver, frodige, bølgende enger og brekende sauer, som lyser opp som mobile ulldotter langs skråningene. Legg reisen forbi Caerlaverock Castle, en trekantet 1200-tallsfestning med dype vollgraver og en av Skottlands mest interessante borger. Den ligger sør for Dumfries, som med sine litt mer enn 30 000 innbyggere er den største byen i det sørvestlige Skottland.

Nordøst-Skottland

Et annet mektig borganlegg er det dramatiske Donnottar Castle, som ligger i nærheten av Skottlands fjerde største by, Dundee. Ikke langt derfra ligger den litt større byen Aberdeen med fine viktorianske hus og grønne parker. Det er også her i det nordøstlige Skottland man finner de beste betingelsene når man skal ha golfferie – nærmere bestemt rundt Old Course i St. Andrews.

Skottlands natur­severdigheter

En reise til Skottland kan også passende inkludere en tur til Hebridene og Orknøyene, til den sagnomsuste og nest største innsjøen i Skottland, Loch Ness, eller til Shetlandsøyene. Her finner man et barskt, vilt og vakkert landskap med forrevne klipper, travle fiskehavner, skrikende måker, hekkende fugler og hyggelige puber der det fyres godt opp i peisen. Vikingene hadde fast base her i Jarlshof sør for Shetlandsøyenes hovedstad Lerwick. Skottlands barske klima og vakre natur passet godt til de hardføre nordboerne. Det er mange grunner til å reise i deres fotspor og oppleve whiskyens, kiltens og sekkepipens hjemland. De 5,1 millioner skottene er kjent for sin gjestfrihet. Ta deg en pint eller en single malt whisky og si "cheers".

Skottland­reiser

 • Julestemning i Skottland

  Fra Stirling Castle til livlige Edinburgh

  4,2
  • 3 avreiser
  • 5 dager
  • Fra 10 498,–
  fra Oslo
 • Sommer i Skottland

  Vakker natur, Isle of Skye og Skottlands sjarmerende byer

  4,3
  • 08-08-2024
  • 8 dager
  • 21 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden