Reis til Østerrike

Solen kaster et gyllent lys på de sirlig blomsterutsmykkede trehusene. Fra den massive altanen folder alpeskråningene seg ut med fargerike blomster som ligner et lappeteppe. I det fjerne høres lyden av kuenes bjeller, som litt etter litt blir til en melodi når de trasker nærmere landsbyen. Den rene, klare fjelluften åndes inn – det er ferie i Østerrike.

Innbyggere 8,7 mill.
Hovedstad Wien
Språk Tysk
Det østerriske flagget er et av de eldste i verden, og kan føres tilbake til 1200-tallet
Visste du...

at tysk er Østerrikes offisielle språk, men ungarsk, kroatisk og slovensk er også anerkjent som offisielle språk på regionsnivå?

at wienerschnitzelen er beskyttet ved østerriksk lov? Den bestemmer at en ekte wienerschnitzel skal bestå av kalvekjøtt, ikke svinekjøtt eller annet kjøtt.

Tyrol

Når våren setter inn i de østerrikske alpene, kan det være vanskelig å forestille seg at det for noen måneder siden var tettpakket av skiløpere her på en rekke av Europas beste skiløyper, St. Anton og St. Christoph i Arlberg-området, og i Kitzbühl, der man legger løype til den årlige skirennsverdenscupen Hahnenkammrennen. Hovedstaden i Tyrol er Innsbruck med 130 000 innbyggere, en flott innrammet kultur- og universitetsby med stemningsfullt gateliv omkring Herzog-Friedrich-Strasse i byens sentrum, og med Patscherkofels og Karwendelgebirges lokkende fjelltopper som vakre kulisser rundt byen. Tyrol er også verdt å oppleve for den gamle gullminebyen Zell am Ziller i Zillertal, eller i de ikke mindre populære feriebyene Kufstein og Mayerhofen. Alpene dekker i alt 60 prosent av Østerrike, som består av ni delstater som har hvert sitt parlament og regjering.

Kärnten

Fjellrikt er det også i delstaten Kärnten med hovedstaden Klagenfurt, badestedene rundt Wörtersee, Villach på grensen til nabolandene Italia og Slovenia, samt ikke minst det 3 800 meter høye Grossglockner, Østerrikes høyeste fjell. Grossglockner bør oppleves gjennom turen opp Grossglockner Hochalpenstrasse – en 22 kilometer lang vei med flotte serpentinsvinger som går gjennom nasjonalparken Hohe Tauern og forbinder Kärnten med Salzburg, som både er en delstat og navnet på Østerrikes fjerde største by.

Salzburg

Mozart ble født i Salzburg, og det blir det naturligvis ikke lagt skjult på. På Mozartplatz i sentrum av Salzburg står en stor statue av den kanskje største av Østerrikes mange store komponister, og man kan også besøke Mozart-museet og se hvor vidunderbarnet var født og oppvokst. Som mange andre østerrikske byer ligger Salzburg vakkert og sansepirrende til med fjell, fosser og fjellvann på dørterskelen. I løpet av en ferie i Østerrike bør det også settes av tid til å oppleve verdens største ishuler i Werfen og den flotte Zell am See.

Wien

Selv om Østerrike er rikt på "postkortvakre" landskapsscenerier og byr på store muligheter for en aktiv ferie, vil mange forbinde en reise til Østerrike med kulturferie og hovedstaden Wien, som fortsatt har bevart sin gamle keiserlige stråleglans fra tiden rundt keiser Franz Josef I. De store komponistenes ånd, Mozarts, Schuberts, Mahlers, Beethovens og Strauss', lever i beste velgående i Wiener Staatsoper og gjennom de verdenskjente Wienerfilharmonikerne.

Det bor 1,8 millioner mennesker i Wien, dvs. omkring en femtedel av Østerrikes befolkning. Opplev den vakre sentraleuropeiske hovedstaden på begge sider av Donau-elva og se blant annet det nye 60 000 kvadratmeter store Museumsquartier, eller MQ, Freuds museum, Den spanske rideskole med de berømte, hvite lipizzanerhestene som kan sees i aksjon i Hofburg-komplekset, samt den gotiske domkirken Stephansdom, som har en formidabel utsikt over byen fra sine 137 meter høye tårn.

Wiens opera

Arkitekturen i Wien er interessant å gå på oppdagelse i, også for legfolk. Foruten de imponerende imperialistiske bygningene fra 1800-tallets Østerrike-Ungarn, er mange av de vakreste og mest interessante bygningene fra epoken omkring år 1900, da Wien ble berømt for sin spesielle sezessionsstil, en spesiell variant av art nouveau eller jugendstil. Et elegant eksempel er Otto Wagners Postsparkasse, som er oppført i 1906, men stilen kan også oppleves på flere av Wiens legendariske kaffehus, som likeledes er en arv fra byens storhetstid som Europas kulturelle sentrum. Wien er ikke bare en verden av i går, men når man besøker byen, er det vanskelig å unngå å drømme seg tilbake til fortiden.

Se også artikkelen om østerriksk vin: Aldri mer kjølevæske

Del denne siden