Reis til Island

En reise til Island byr både på den spennende minimetropolen Reykjavik og på storslåtte naturfenomener. De varme kildene skyter kokende vann og damp opp mot himmelen, der en jaktfalk trekker striper etter seg med sitt store vingefang. Farvannet under er delt mellom seler, delfiner, spekkhoggere og pukkelhvaler. Det er kanskje de storslåtte omgivelsene som skal ha en del av æren for de islandske kunstnernes store inspirasjon. Med en rekke toneangivende forfattere, billedkunstnere og ikke minst musikere er vulkanøyas innbyggere helt med på den europeiske kulturscenen.

Innbyggere 332 000
Hovedstad Reykjavik
Språk Islandsk
Det islandske flagget har vært i bruk siden 1944, da staten oppnådde uavhengighet fra Danmark
Visste du...

at de ikke har militærtjeneste på Island? Hvis islendingene ønsker å prøve krefter med militæret kan de gjøre det i Norge.

at Island har verdens eldste storting? Alltinget møttes første gang i 930 på sletten Þingvellir. Siden da har Alltinget flyttet møtestedet til stortingsbygningen Alþingishúsið i Reykjavík.

Den Blå Lagunen

Svovellukt blander seg med frisk, klar luft, og dampen legger seg som en fin tåkebanke over hodene på folk som har lagt seg til rette i det turkisblå bassenget. Vannet i Den blå lagune er 35–40 grader varmt, og den kunstige innsjøen, som oppstod da man bygde et varme- og elektrisitetsverk i nærheten, danner en vakker ramme om en minneverdig opplevelse av behag. Innimellom danner stedet også en spektakulær ramme rundt spesielle begivenheter. For eksempel er lagunen blitt brukt til kulisse under det stort anlagte Iceland Airwaves, en musikkfestival som får luft under vingene hvert år i oktober, og som primært skyter nye, spennende islandske kunstnere utover rampen.

Reykjavik

Klubbene og spillestedene i hovedstaden Reykjavik skaffer festivalen lokaler, og nettopp Reykjavik har i de senere år til tross for sin beskjedne størrelse på rundt 200 000 innbyggere (mer enn halvdelen av hele Islands befolkning) gått hen og blitt en kulturell metropol med en uforholdsmessig stor talentmasse innenfor både kunst og litteratur, og særlig innenfor musikk. Ikke minst sangerinnen Bjørks suksess har hatt en positiv smitteeffekt på den internasjonale musikkscenens oppmerksomhet, men andre store navn, som for eksempel Sigur Ros, har også bidratt godt. Reykjavik er naturligvis mer enn musikk. Det er også utendørs svømmebassenger og spa-bad, det er kunstneren Einar Jonssons museum, og det er Kulturarvshuset, med de gamle islandske håndskriftene som har hatt så mye å si for det islandske folkets historie og selvforståelse.
Reykjavik

Islands natur­attraksjoner

I Reykjaviks umiddelbare omegn er det storslåtte naturopplevelser å hente. Gå på oppdagelse rundt Den gylne sirkel, som favner de tre attraksjonene Thingvellir, Geysir og Gullfoss. På den store Thingvellir-sletten kan man på kanten av lavaskrenten ta Islands største innsjø, Thingvallavatn, i øyesyn. Ved geysirene Strokkur eller Geysir kan man oppleve dampende kilder som siden 1300-tallet med mellomrom har skutt vann og damp opp mot himmelen. Ved Gullfoss kan man se en imponerende foss med mudret brevann falle 32 meter ned i en 70 meter dyp og 2,5 kilometer bred slukt. Trenger man til å få rusket opp i adrenalinet, kan man ved samme leilighet prøve seg på rafting på elva Hvitá – en spennende mulighet til å komme helt inn på naturkreftene. Man skal heller ikke snyte seg selv for å fortsette reisen i Island til Snæfellsnes, med den mytologiske vulkanen og breen Snæfellsjökull, og prøve hestekrefter langs Atlanterhavet.
Les mer om å være med Albatros på ekspedisjonscruise (siden er på dansk): Hvad er Albatros ekspeditionskrydstogt?

Vannfallet Gullfoss

Opplev også Vestfjordene, der man kan se nesten helt over til Grønland, som ligger 300 kilometer borte, Nordlandet med den stormende fossen Dentifoss, de spraglede mudderformasjonene og de enorme fugleflokkene. Langs kysten er det store fuglekolonier med over 280 forskjellige arter.

Man skal heller ikke glemme Sydlandet og Vestmannaøyene, og heller ikke vulkanene, som fremdeles er aktive. Fra toppen av kjeglevulkanen Hekla, som sist var i utbrudd i år 2000, er det en formidabel utsikt nedover breene, det vidstrakte Atlanterhavet og Sydlandets flate sletter.

En ferie på Island byr på vide horisonter, sprutende geysirer, varme kilder, brølende fosser, vulkaner og kraterrekker – og innimellom er det også særpregede gastronomiske opplevelser og råvarer som man med garanti ikke setter til livs hver dag. Måkeegg, hai og mat røkt over sauemøkk – eller hva med en utsøkt sjøpapegøye? God appetitt!

Se også artikkelen om det fascinerende naturfenomen geysir

Hekla

Island – rundreise i sagaenes land

Storslått opplevelsesreise gjennom det vakre landskapet på lavaøya og fargerik historie fra sagatiden til i dag

4,4
  • 2 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 25 998,–
fra Oslo
Del denne siden