Reis til Irland

Irland er fantastiske klippevegger, frodige enger, storbyer og spennende kulturhistorie. Den grønne øya huser også et fantastisk vennlig og stolt folk som man lett kan stifte bekjentskap med over en Guinness-øl eller en Tullamore Dew-whisky.

Innbyggere 4,9 mill.
Hovedstad Dublin
Språk Irsk og engelsk
Den grønne fargen representerer Irlands katolske befolkning, den oransje protestantene, og den hvite står for håpet om fred og enhet i landet
Visste du...

at Irland er det landet som har vunnet Eurovision Song Contest flest ganger?

at den første flyplassen med taxfree shopping åpnet i Irland i 1947?

Øya Irland

Øya Irland, som er Europas tredje største, er som kjent delt mellom Nord-Irland, som er en del av Storbritannia, og republikken Irland. Irlands historie går tilbake til cirka 7000  f.Kr. da jegere dro mot den grønne øya via nes og landtunger fra Europas fastland. Omtrent 6300 år senere trakk øya til seg et annet folkeslag, nemlig kelterne. Kelterne var et indoeuropeisk folkeslag som man også kjente blant annet i Skottland, Frankrike og Portugal. Her gikk de bare under betegnelsen gallere! Kelterne har hatt helt avgjørende innflytelse på Irland, og den moderne irske befolkningen nedstammer også fra dem.

Severdigheter i Irland

Dublin ble grunnlagt i 841 e.Kr. av danske og norske vikinger. I middelalderen overtok normannene kontroll med byen og bygde blant annet Dublin Castle i 1204. Dublin Castle ble oppført som et forsvarsvern hvor det også var plass til administrasjon og oppbevaring av de kongelige kronjuvelene. Kronjuvelene ble stjålet i 1907 og har aldri dukket opp igjen. Dublin Castle har i årenes løp tjent en rekke forskjellige formål, også som rammen for innsettelsen av irske presidenter. Det historiske byggverket er heldigvis åpent for nysgjerrige besøkende fra fjernt og nær.
I Dublin ligger også Trinity College, som ble grunnlagt i 1592 av dronning Elizabeth. Universitetet har klekket ut mange kloke hoder, blant annet bysbarna og forfatterne Jonathan Swift, som skrev « Gullivers reiser», og Bram Stoker, som skrev  «Dracula». Sydvest for Dublin finnes blant annet havnebyen Cobh. Det var herfra 1/3 av de irske emigrantene utvandret til USA mellom 1848 og 1950. Blant de reisende var tenåringen Annie Moore, som sammen med brødrene sine tok turen over Atlanterhavet til New York. Annie Moore er foreviget med en statue både i Cobh og New York fordi hun var den første immigranten som gikk i land på mottaksstasjonen Ellis Island.
Trinity College, Dublin

Den grønne øya

Det er gress og busker og trær over alt på øya. Det lune klimaet reguleres av Golfstrømmen fra Atlanterhavet. Irland kalles derfor også «Den grønne øya». Kyststrekningen er spektakulær med sine dramatiske klippevegger og bukter og fjorder. Blant de irske naturseverdighetene er nettopp en av de flotte klippeveggene. Cliffs of Moher er på UNESCOs liste over spesielle naturområder, og klippene tar pusten fra de fleste med de steile klippeveggene som styrter seg 200 meter loddrett ned i vannet og strekker seg over åtte kilometer.
Langs ruten Ring of Kerry

Irlandreiser

Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden