Reis til Spania

Spania er sammensatt av veldig forskjellige landsdeler: fra det nordlige spanias selvstendighetshungrende Baskerland, tørre og varme Andalucía med den mauriske fortiden, kosmopolen Barcelona og sjarmerende Madrid. Felles for dem alle er livsnyteri, mange storslåtte kulturopplevelser og vakker natur.

Innbyggere 50 mill.
Hovedstad Madrid
Språk Spansk, katalansk, galisisk og baskisk
Det spanske flagget heter la Rojigualda, og de rødgule fargene har vært 'spanske' siden 1700-tallet
Visste du...

at det eneste stedet i Europa der det finnes aper, er Spania? I Gibraltar kan man stifte bekjentskap med berberapen.

at det er rundt 400 millioner spansktalende i verden? Den spanske befolkningen utgjør dermed bare rundt 10 % av de spanskspråklige i verden.

Natur og geografi

Spania er inndelt i 17 regioner som sammen utgjør den største delen av Den iberiske halvøy, som Spania deler med Portugal og Andorra. Den spanske naturen kan pryde seg med både fjellkjeder, elver og en enorm høyslette som utgjør det meste av det sentrale Spania. Landets høyeste punkt er vulkanen Pico del Teide på øya Tenerife med en høyde på 3 718 meter. Høyste punktet på det spanske fastlandet er Mulhacén som er en del av fjellkjeden Sierra Nevada sør i landet. Sør for Sierra Nevada ligger den berømte kyststrekningen Costa del Sol som utgjør en mindre del av landets 5 000 km kystlinje. En kystlinje som består av alt fra brede, flotte sandstrender til klipper og dype fjorder.

Pico del Teide på Tenerife

Spanias historie

Både fønikerne, romerne og araberne har lagt veien og erobringstrangen forbi Spania. De arabiske erobrerne, maurerne, brakte med seg en vakker og detaljerik bygningskunst. Praktfulle bygninger som Alhambra i Granada og Mezquita i Cordoba ble reist og står fremdeles i dag som bevis på maurernes trang og evner til å skape. Med seg hadde maurerne også den islamistiske troen som eksisterte side om side med kristendommen uten store problemer. Den slags fredelig religiøs sameksistens fikk en ende på slutten av 1400-tallet da den spanske ikvisisjon ble opprettet av pave Sixtus 4. Inkvisisjonen fikk med ganske stor suksess omvendt landets befolkning til katolikker og den dag i dag betegner mer enn 98% av befolkningen seg til katolisismen.

Alhambra er et av verdens vakreste monumenter

Ikke bare katolisismen vokste, også selve landets størrelse økte raskt på 1400-1500-tallet. Spania ble en kjempemessig stormakt som strakk seg langt utenfor Europas grenser. Det var travelt i de spanske havnene for Indias handelsvarer lokket og det måtte da finnes en raskere sjøvei til India enn sør for Afrika. Det var det ikke, men vest på lå et helt ukjent kontinent. Columbus reiser ble grunnlaget for enorme spanske koloniområder i hele Latinamerika. Også Filippinene og enkelte områder i Afrika ble en del av det globale spanske herredømme.

Columbus-statuen i Barcelona

Men allerede på 1600-tallet begynte stormakten så smått å smuldre og det fortsatte til 1930-tallet. Borgerkrig og diktatur isolerte Spania fra resten av Europa som nektet å handle med Francoregimet. I 1978 ble diktatur skiftet ut med demokrati og spania ble igjen medlem av kontinentet. Europas grenser kan fremdeles ikke begrense Spania. Det er ikke flere spanske kolonier men det spanske språket og kulturen har spredd seg i hele verden, ikke minst i Latinamerika. I dag snakker 500 millioner mennesker over hele verden spansk. I moderlandet nøyer man seg ikke med det spanske språket. Katalansk, galisisk og baskisk er også offisielle språk i Spania og en ca. en tredjedel av landets befolkning har et av disse språkene som morsmål og standard-spansk (castiliansk) som annet språk.

Det prates spansk over hele verden

Spaniareiser

 • Costa Dorada og Catalonia

  En uke på Costa Dorada med opplevelser i Catalonia fra vinområdet Priorat til romernes Terragona

  • 06-10-2024
  • 8 dager
  • 11 998,–
  fra Oslo
 • Vidunderlige Andalucía

  Storslått historie, vakker natur og varme solstråler på Costa del Sol

  4,4
  • 2 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 11 998,–
  fra Oslo
 • VIK Gran Hotel 4*

  Langtidsferie i Andalucía med Málaga, Mijas og Ronda

  Bytt ut det triste norske været med Costa del Sol og opplev Andalucías skjønnhet. Inklusive 4-stjerners hotell, halvpensjon og utflukter

  4
  • 10 avreiser
  • 22 dager
  • Fra 16 998,–
  fra Trondheim
 • Langtidsferie på Costa del sol – leilighetshotell

  Bytt ut det triste norske været med Costa del Sol og opplev Andalucías skjønnhet. Inklusive 4-stjerners leilighetshotell og fine utflukter

  • 04-11-2024
  • 22 dager
  • 17 998,–
  fra Oslo
Del denne siden