Reis til Spania

Spania er et land med kultur, natur, tapas, tyrefekting og flamenco. En kveld i selskap med Spanias signaturdans involverer seriøst fingernemt gitarspill, engasjert klapping og en danserinne som viser en imponerende grad av dramatikk og lidenskap, når hun tramper besluttsomt i gulvet, vifter fyrig med kjolen og kaster seg ut i en eksplosjonsaktig serie av lynraske fottrinn. Når det lille, lave lokalet fylles helt til randen av taktfaste rytmer, begynner kelnerne å bære inn fatene. Gjestene fordeler rutinert krydret chorizo, lufttørket skinke, reker i hvitløkslake, sardiner på spyd, marinert sopp og salt ost mellom seg.

Innbyggere 48,5 mill.
Hovedstad Madrid
Språk Spansk, katalansk, galisisk og baskisk
Det spanske flagget heter la Rojigualda, og de rødgule fargene har vært 'spanske' siden 1700-tallet.
Visste du...
at det eneste stedet i Europa der det finnes aper, er Spania? I Gibraltar kan man stifte bekjentskap med berberapen.
at det er rundt 400 millioner spansktalende i verden? Den spanske befolkningen utgjør dermed bare rundt 10 % av de spanskspråklige i verden.

Barcelona

Det spanske kjøkkenet er mange ting – det rustikke landkjøkkenet mot sør og kystenes skattekammer av fisk og skalldyr. Men det er også nueva cocina vasca – det nye baskiske kjøkkenet i Nord-Spania, som med en hel generasjon av stjernekokker har plassert Spania godt og grundig på det gastronomiske verdenskartet. Men til et besøk i Catalonias hovedstad hører selvfølgelig også Gaudis eventyrlige arkitektur i bydelen Eixample, der du finner den mastodontiske og enda ikke ferdigbygde katedralen La Sagrada Familia. Barcelonas Rambla – byens hektiske gågate – må også oppleves, og det samme gjelder det middelalderske bysenteret Barri Gotic med de flotte designerbutikkene og de historiske monumentene og for El Ravals miks av bohem-barer og prestisjetunge kunstpalasser.

Nord-Spania

Lenger nord, i Baskerland og på nordkysten, er det mer kunst og flere opplevelser å hente. Gå ikke glipp av Museo Guggenheim Bilbao, bygget av den internasjonale topparkitekten Frank Gehry. Museet er halvt byggverk, halvt skulptur, med et sølvglinsende, fiskelignende panser skapt av tynne titaniumplater, og fylt innvendig med amerikansk popart, abstrakt ekspresjonisme og mye mer toneangivende, moderne kunst fra hele verden. Nord-Spania lokker også med Rioja og denne regionens vin, som bør nytes på områdets mange sansepirrende vingårder, og med Hemingways yndlingsby Pamplona i Navarra, der man kan oppleve den berømte og beryktede San Fermin-festivalen. Hvert år den 7. juli stenges oksene inne i de smale gatene, og unge, dristige – eller dumdristige – menn får lov til å la seg jakte på for en dag. Legg også ferien innom Galicia med den vakre hovedstaden Santiago de Compostella, som hvert år hjemsøkes av flere hundre tusen katolske pilgrimer, som etter 800 kilometers fotreise samles rundt middelalderkatedralen Catedral de Santiago.

Se også artikkelen om gastronomi i Baskerlandet

Puente La Reina i Galicia

Sør-Spania

Fortsett reisen i Sør-Spania, på den spanske solkysten som er mye mer enn Gibraltar og Costa del Sols badestrender. Det er også Picassos fødeby Malaga – og mange av mesterens verk kan naturligvis sees her på Museo Picasso, som hører til i det fornemme Palacio de Buenavista. Sør-Spania innehar dessuten de hvite landsbyer (los pueblos blancos) i Andalucía. Ronda, for eksempel, med den 100 meter dype kløften som deler byen i to, og den sjarmerende fjellandsbyen Frigiliana der flere danske kunstnere har valgt å slå seg ned. Det solrike, sydlige Spania kan også by på Granada med den berømte maurerfestningen Alhambra og storbyen Sevilla, der du kan se flamenco.
Plaza De Espana i Sevilla

Madrid

Hovedstaden Madrid er med sine 3,2 millioner innbyggere en spennende og pulserende hovedstad. Den er blant annet udødeliggjort gjennom en rekke av den spanske filmkunstneren Pedro Almadovars burleske verk, og gjennom å være den vakre rammen for avslutningen på et av verdens hardeste sykkelløp, Vuelta España. Madrid er rik på underholdning og kultur, og huser blant annet Prado-museet med verk av Goya, inkludert det verdensberømte "Den nakne Maja".

Spania byr også på store naturopplevelser – vandre- og sykkelturer i Pyreneene, skiløp i Sierra Nevada og svimlende natur i nasjonalparkene i Asturias. Det har skjedd mye i Spania, som med sine 45 millioner innbyggere er et av Europas store land, siden diktatoren Franco ble styrtet på 1970-tallet. Og selv om det er et av kontinentets mest bereiste og besøkte land, er det fremdeles mange nye spennende oppdagelser å hente på en reise i Spania. Fra tyrefekting til tapas. Eller fra minneverdig natur til bevaringsverdige kulturminner.

Så er det serveret!

Spaniareiser

 • Langtidsferie i Andalucía med Málaga, Mijas og Ronda

  Bytt ut det triste norske været med Costa del Sol og opplev Andalucías skjønnhet. Inklusive 4-stjerners hotell, halvpensjon og utflukter

  • 8 avreiser
  • 22 dager
  • Fra 12 998,–
  fra Oslo
 • Langtidsferie på Tenerife

  Norsk vinter? Nei takk! Bytt til nydelig vær, makeløs natur og tid til å slappe av i solen

  4,2
  • 6 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 12 098,–
  fra Oslo
 • Langtidsferie i Albir

  Bo i "norske" Albir og opplev vakre Guadalest, tapas i Benidorm og solrike Costa Blanca

  3,9
  • 3 avreiser
  • 22 dager
  • Fra 12 498,–
  fra Oslo
 • Fra Madrid til Lisboa

  Opplev Spania og Portugal utenfor turistenes allfarvei

  3,9
  • 3 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 12 998,–
  fra Oslo
Del denne siden