Reis til Grønland

Grønland ligner ikke noe annet sted i verden. En tur med hundeslede er en populær vinteraktivitet i Nord- og Øst-Grønland. I sommerperioden, når solen er fremme 24 timer i døgnet, kan reisen også gjennomføres på en bre i 800 meters høyde ved byen Qeqertarsuaq på Diskoøya. Og i havet utenfor Nuuk kan man se hvaler.

Antall innbyggere ca. 56 200
Hovedstad Nuuk
Språk Grønlandsk og dansk
Visste du...

Grønland er verdens største øy, og cirka 81 % av landjorda er dekket av is.

at USA prøvde å kjøpe Grønland fra danskene i 1946?

Diskobukta

Midt i Diskobukta på kysten av Vest-Grønland ligger byen Ilulissat. Til tross for beliggenheten et kvart tusen kilometer nord for polarsirkelen er den på alle måter en levende, gjestfri og fargestrålende by. Om sommeren kan man reise hit for å se Diskobuktas imponerende isfjell badet i midnattsolens skjær. Diskobukta og Isfjordens gigantiske isfjell kan oppleves både fra landsiden, sjøsiden og fra luften. Alle som besøker byen om vinteren, får et minst like fantastisk fenomen med på kjøpet: en tur i verdens største kinosal, den nordlige halvkulens stjernevrimmel, der det dansende nordlyset svært ofte har hovedrollen.

Byen Aasiaat ligger på en øy i den sørlige delen av Diskobukta i et svært vakkert skjærgårdsområde som ofte blir omtalt som "De tusen øyers land". Selv om man i den gamle bydelen kan oppleve et museum og et forsamlingshus som er utsmykket med 24 malerier av den berømte danske kunstneren Per Kirkeby, er naturen som de fleste andre steder i Grønland den store attraksjonen. Mange av øyene i området er fredet og gir gode muligheter til å studere det unike fuglelivet og områdets hvaler. Man kan oppleve flere hvaler ved Uummannaq nord for Nuussuaq-halvøya – et distrikt som dessuten er dominert av høye fjell og breer.

Sør-Grønland

Fortsett reisen til Sør-Grønland, der man i byene Narsaq, Qaqortoq, Nanortalik og innfallsporten Narsarsuaq finner fine muligheter til fotturer, fiske og landbruksferie. Man kan også dra på besøk ved nordboernes kirkeruiner og gårdsanlegg eller prøve krefter med mer utfordrende opplevelser som kajakk og klatring.

Øst-Grønland

I Øst-Grønland er det om sommeren mulighet til båtturer blant isfjell, helikopterturer over breer eller innlandsisen, kajakkturer, hvalsafari og lystfiske. I vintersesongen er favorittaktivitetene å gå på ski, å nyte nordlysets reflekser på de snødekkede tindene og selvfølgelig kan man kjøre med hundeslede. Sledehunden er et ikonisk dyr på Grønland og har gjennom tidene vennet seg til den arktiske verden og klimaet der. Hundene er hardføre – et sledespann på 12–15 hunder kan trekke flere hundre kilo fisk fra fiskeplassene til fabrikken og er et uvurderlig arbeidsredskap for de grønlandske fangstfolkene. Turer med hundeslede er ikke bare for moro skyld, men som reisende kan man få lov å leke med.

Vest-Grønland

Vest-Grønland er Grønlands mest folkerike region. Rundt halvparten av Grønlands 56 000 innbyggere bor her i de større byene langs kysten, og særlig i Sisimiut og Maniitsoq i nord, og i Paamiut og hovedstaden Nuuk i sør, som med sine 17 000 innbyggere er en av verdens minste hovedsteder. I Nuuk kan man se landets historie utfoldet på Grønlands nasjonalmuseum og blant annet oppleve de godt bevarte Qilakitsoq-mumiene fra år 1475. Også i dette området er det mange naturopplevelser å hente – moskussafarier og hundesledeturer med Kangerlussuaq eller turer til innlandsisen. I havet utenfor Paamiut og Nuuk kan man se hvaler, og Sisimiut er et glimrende utgangspunkt for fotturer. Har man mot til å utfordre seg selv på ski, er det på disse kanter det populære langrennsløpet Arctic Circle Race finner sted.
Se også våre tips til
10 steder i Europa du ikke visste du drømte om å reise til eller les mer om å være med Albatros på ekspedisjonscruise (siden er på dansk): Hvad er Albatros ekspeditionskrydstogt?

Del denne siden