Reis til Kroatia

De fargede sporvognene ruller inn på Trg bana Jelačića, Zagrebs sentrale plass og trafikknutepunkt som deler byen i to – en øvre og en nedre bydel. Ovenfor ligger Donji Grad med de sammenvokste middelalderlandsbyene Kaptol og Gradec, der de troende sender en hilsen til Gud og jomfru Maria ved bedestedet Kamenita Vrata (Steinporten), og der motebevisste unge jenter handler hos designere rundt Tkalčićeva og Radićeva eller viser frem garderoben på kaffebarene i fotgjengersonen.

Innbyggere 4,5 mill.
Hovedstad Zagreb
Språk Kroatisk
De fem historiske våpenskjold pryder emblemet i midten av flagget
Visste du...

at Det hvite hus i Washington D.C. og Diokletians palass i Split har noe til felles? Begge bygninger har stein fra Brac, en øy som ligger like utenfor kysten ved Split.

at verdens mest prominente dukkefestival finner sted i Zagreb? I juli måned kan man besøke dukkemaker-verksteder, gå til dukkeutstillinger og mye annet.

Zagreb

Overalt i Zagreb ser vi katedralens sylspisse tårn, og vil man slippe å gå oppover de kuperte gatene, kan man slenge seg på Zagrebs 120 år gamle trekkbane, Uspinjača. Nedenfor ligger den trafikkerte hovedgaten Ilica med den nyere, nedre bydelen, et hav av kafeer og restauranter samt flotte eksempler på byplanlegging. Zelena Potkova (Den grønne hesteskoen) er et sammenhengende hesteskoformet område som består av parkanlegg og byens store kulturinstitusjoner, deriblant det arkeologiske museet, Kroatias nasjonalteater, etnografisk museum, Zagrebs botaniske hage og Strossmayer-galleriet, som bygger på kunstsamlingen til biskopen, politikeren og kunstelskeren Josip Juraj Strossmayer.
Bortsett fra Den grønne hesteskoen er det mer grønt ved Jarun-sjøen i den ene enden av Zagreb, og i folkeparken Maksimir og renessansekirkegården Mirogoj i den andre enden av byen. Dra også på utflukt til de gamle byene nordpå, Samobor og Varaždin. Zagreb, Kroatias hovedstad med 1,1 millioner innbyggere, er en oversett storby – det er den først og fremst fordi den ofte blir overskygget av Kroatias flere tusen kilometer lange adriaterhavskyst, det lokkende øyhavet og de mange flotte nasjonalparkene.
Utsikt over Zagreb

Istriahalvøya

Kroatias kyst begynner nordpå ved halvøya og det populære ferieområdet Istria. Her ligger blant annet byene Rovinj, med de venetiansk inspirerte husene og sjarmerende fiskeværene, Poreč med den romanske Eufrasius-basilikaen, som står på UNESCOs verdensarvliste, og Pula – byen der den irske forfatteren James Joyce bodde og underviste, men som også er kjent for det 2000 år gamle amfiteatret med scene og stolrekker til klassiske konserter og teater, og som likeledes er på UNESCOs kulturarvsliste. Utenfor Pula ligger Brijuni-øyene, som nå er nasjonalparkområde. Der hadde Jugoslavias tidligere president Tito sin sommerresidens og tok imot all verdens statsledere. Istrias oppland er spekket med fine, små landsbyer og et godt kjøkken, som blant annet gjør ivrig bruk av trøfler, som i særlig stor stil finnes rundt byen Motovun. I den gamle badebyen Opatija med de fine strandvillaene er det mulighet til å promenere gjennom en verden av i går.

Kvarnerbukta

Ferie i Kroatia er også Kvarnerbukta, som begynner der Istria slutter. Den består blant annet av den store, pulserende havne- og industribyen Rijeka og av øyene Cres, Lošinj, Rab og Krk, der man som så mange andre steder i Kroatia kan feriere på de mange naturiststrendene og naturist-resortene. Også på reisen til Kroatias Kvarnerbukt er det verd å gå på oppdagelse i omegnen – ikke minst i den imponerende Plitvice Nasjonalpark med de mange fossefallene og den rike floraen og faunaen, men også i Paklenica Nasjonalpark, der det er gode klatremuligheter.

Sør-Kroatia

Reisen til Kroatia bør også inkludere Dalmatia, som har noen av de vakreste kystbyene og noen av de mest interessante øyene. Opplev den livlige havnebyen Zadar, der man kan ta båt til det kroatiske øyhavet. Se Šibenik med den 500 år gamle og (ifølge UNESCO) bevaringsverdige St. Jakobskatedralen, legg til kai ved Splits havnefront og ferier i og omkring den gamle byen, som er bygd opp rundt den romerske keiseren Diokletians nesten 2000 år gamle palass. Der er flere minner fra romertiden rundt Split – for eksempel i det arkeologisk interessante Salona eller i det vakre Trogir.

Dubrovnik

De fleste som har feriert i Kroatia eller tenker på å gjøre det, har hørt om Dubrovnik, som hører til blant noen av verdens vakreste kystbyer. Hele gamlebyen er under UNESCOs beskyttelse, og det er en av grunnene til at det raskt ble lagt nye tak på husene som ble skadet under krigen i det tidligere Jugoslavia i begynnelsen av 1990-årene. Gamlebyen bør oppleves på grunn av bymuren, der det er flott utsikt til Adriaterhavet og de omkringliggende øyene, på grunn av promenadegaten Stradun med de speilblanke kalksteinsflisene, og på grunn av de fine, godt bevarte renessansepalassene, Rektorpalasset og Sponzapalasset. Sett også av tid til å følge folkelivet på en av Dubrovniks mange kafeer og restauranter, og slapp av med badeferie utenfor gamlebyen – på Lapad-halvøya og Babin Kuk-halvøya med en av områdets beste strender, Copacabana-stranden. Dra også ut til øya Lokrum, som ligger en halv times båttur fra Dubrovnik, eller ta en utflukt til nabolandene Bosnia-Hercegovina og Montenegro med de gamle byene Mostar og Kotor – den sistnevnte ligger mindre enn en times kjøring unna. Som i Dubrovnik er også hele gamlebyen i Kotor under UNESCOs beskyttelse.

Øyene i Kroatia

Ferier også i Dalmatias øyhav – opplev Pag, som både har en ost av samme navn og som har vunnet ry som en av de største europeiske festøyene for unge. Ta båt ut til den mer rolige Vis, eller besøk Hvar, der det dufter godt av lavendel, og der oppbudet av lystyachter vitner om at stedet er populært blant Kroatias jetsett. Gå heller ikke glipp av Kroatias største øy Brač, med den sjarmerende byen Bol og en av Kroatias mest populære strender, Zlatni Rat. Legg endelig også reisen til Kroatia rundt øya Korčula, med feriebyen Vela Luka og hovedbyen, som heter det samme som øya. Korčula blir påstått å være den italienske eventyreren og oppdageren Marco Polos fødested, og uansett om det er sant eller ikke – og uansett hvor mye naboene i Venezia vil protestere – gjør man en historie ut av det overalt. Forretninger og restauranter bærer Marco Polos navn, og et museum er oppkalt etter ham.

Ellers er det ingen grunn til røverhistorier og halve sannheter i markedsføringen. Kroatia er et vakkert og interessant ferieland med Adriaterhavets flotteste kyststrekning og et øyhav som lett kan konkurrere med det greske.
Se også artikkelen om da Inger feiret sin fødselsdag med et cruise i Kroatias skjærgård:
90-års fødselsdag til sjøs

Kroatiareiser

 • 5-stjerners hotell

  Kroatia for livsnytere

  Herlige kulturopplevelser og avkobling på 5-stjerners hotell ved Adriaterhavet

  4,3
  • 22-10-2024
  • 8 dager
  • 15 998,–
  fra Oslo
 • Cruise i Kroatias skjærgård

  Øyhopping i Adriaterhavets krystallklare vann med Albatros’ lille skip. Inkl. besøk i Split og Dubrovnik

  4,7
  • 27-08-2025
  • 8 dager
  • 21 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere

Del denne siden