Innbyggere 10 mill.
Hovedstad Budapest
Språk Ungarsk
Fargene står for styrke, trofasthet og håp, eller blodet som er tapt i forsvar av landet, frihet og de grønne beitemarkene.
Visste du...

Rubiks kube ble funnet opp av en ungarsk ingeniør, Ernő Rubik. Rubik kalte den opprinnelig "magic cube".

Ungarere har vunnet nobelpriser i nesten alle kategorier. De mangler bare fredsprisen!

Velvære i Ungarn

Gellert-badet byr på velvære i historiske omgivelser, og er bare ett av Budapests ikke mindre enn 123 spa – i alt er det omkring 800 spa i hele Ungarn.

De er bygd i vidt forskjellige stilarter, og noen er opptil 600 år gamle. Dette gjelder for eksempel Rac-badet, som ble bygd under renessansekongen Mathias Corvinus på 1300-tallet, og Kiraly-badet, som er fra tiden da Ungarn lå under tyrkisk dominans.

Spa finner du også på Margitsziget, eller Margrethe-øya, et av Budapests mest populære steder å slappe av eller spise piknik på.

Budapest

Margrethe-øya ligger midt på elva Donau som deler byen i to. På vestre side ligger Buda med Borghøyden, Gellert-fjellet, som reiser seg noen hundre meter over byen, og utkikksposten Fiskerbastionen, som er på UNESCOs verdensarvliste og er en av Budapests største attraksjoner. Fiskerbastionen – Halászbástya – ble oppført i forbindelse med feiringen av byens 1000-årsfest i 1896.

På østre side ligger det flate Pest med Statsoperaen og den mer enn 2 kilometer lange paradegata Andrássy, som munner ut i Hösok tere, Helteplassen, byens mest pompøse monument. Akkurat som Fiskerbastionen ble Helteplassen skapt for å markere Budapests 1000-årsjubileum. Pest-siden av Budapest huser også en rekke livlige markeder, der man blant annet kan kjøpe de viktigste ingrediensene til Ungarns nasjonalrett gulasj. Besøk for eksempel den store sentrale markedshallen Nagy Vásárcsarnok, som ble oppført mot slutten av 1800-tallet. Glem heller ikke å drikke kaffe og spise kake på Budapests mange overdådige kaffehus og konditorier – de hører nemlig til blant noen av Europas vakreste. I likhet med kaffehusene i broderbyen Wien, er de oppført i den spesielle jugendstilen som preget de sentraleuropeiske landene omkring år 1900.

Det er skjedd mye i Ungarn siden den kalde krigen tinte opp og Warszawapakten smeltet. Budapest, "Øst-Europas Paris", har fått en ny renessanse, og statuer og byster av kommunistiske ideologer er blitt museumsgjenstander. Noen av disse kan du se i skulpturparken Szobor som ligger litt utenfor Budapest.

Attraksjoner i Ungarn

I dag bor det omkring 1,8 millioner mennesker i Budapest, nesten en femtedel av hele Ungarns befolkning. Selv om hovedstaden er landets største magnet for utenlandske gjester, er det også store opplevelser å hente andre steder i landet, for eksempel rundt den nesten 600 kvadratkilometer store Balaton-sjøen. Denne er en av Europas aller største ferskvannssjøer og et fint alternativ til Middelhavslandene som badeferiedestinasjon. Puztaen, den vidstrakte sletten i det sørøstlige Ungarn, er spennende å gå på oppdagelsesferd på med mange tusen hektar nasjonalparker, fuglereservater og store fruktplantasjer. For vininteresserte er det flere spennende ruter å velge. Det produseres vin rundt Balaton-sjøen, i Matra-fjellene og Tokajer-området i den østlige delen av Ungarn.
Se også våre tips til
10 steder i Europa du ikke visste du drømte om å reise til

An der schönen blauen Donau

Et førsteklasses cruise på Donau gjennom Europas hjerte

4,4
  • 12-08-2024
  • 8 dager
  • 19 998,–
fra Oslo
Del denne siden