Sør-Amerika

Sør-Amerika er naturrekordenes kontinent.

Amazonas verdens største regnskog, Titicaca jordklodens høyest beliggende sjø, Andesfjellene verdens lengste fjellkjede og Atacama jordens tørreste ørken, er alle med på å gjøre det søramerikanske kontinentet til et eldorado av naturopplevelser. Samtidig har verdenshistorien gjort sitt til at kulturen er sprudlende og mangfoldig med en fascinerende blandet befolkning av afrikansk, indiansk og europeisk avstamning.

Areal 18 mill. km²
Antal innbyggere 387 mill.
Største land etter innbyggertall Brasil - 191 mill. Colombia - 46 mill. Argentina - 41 mill. Peru - 29 mill. Venezuela - 27 mill.
Visste du...

Klodens tørreste ørken ligger i Chile og heter Atacama-ørkenen.

at en tiendedel av alle verdens dyrearter finnes i Amazonregnskogen i Brasil?

Sør-Amerikas geografi og klima

Det søramerikanske kontinentet ligger hovedsaklig på den sydlige halvkulen. Ekvator går gjennom den nordlige delen av kontinentet og har gitt navn til det vakre landet Ecuador. Landets beliggenhet på ekvator betyr blant annet at det kun er en halv grads forskjell på gjennomsnittstemperaturen i den kaldeste og den varmeste måneden. Resten av verdensdelen kan til gjengjeld vise fram noe større avvik når det gjelder klimaet. De nordligste landene har tropisk klima, mens de sørligste delene av Chile og Argentina ned mot Antarktis, strekker seg inn i det polare klimabeltet. Nedbøren er heller ikke likt fordelt. Den enorme Amazonasjungelen trekker godt med regn til seg gjennom hele året, mens Atacamaørkenen i det nordlige Chile må nøye seg med rundt 1 mm i året.

Chimborazo i Ecuador

Sør-Amerikas dyreliv

Det søramerikanske dyrelivet er ganske forskjellig fra andre kontinenters og har tilpasset seg de forskjellige naturområdene. I Andesfjellene klatrer lamaene mellom spredte busker langs klippene, i regnskogene streifer jaguaren rundt på jakt etter hjorter og tapirer, hvis den da ikke beveger seg ut på Argentinas langstrakte pampas etter velfødd kveg. Det unike dyrelivet på de isolerte Galápagosøyene som har utviklet seg helt uten påvirkning utenfra, er et kapittel for seg.

Blåfotede suler på Galapagos

Sør-Amerikas befolkning

Befolkningen i Sør-Amerika er vel så sammensatt som naturen er allsidig. Verdensdelens forfedre, inkaene, mayaene og aztekerne, som bygget opp høyt utviklede sivilisasjoner, ble knust av spanske og portugisiske erobrere med drømmer om frodige landbruksområder og forgylte eldoradoer. I dag utgjør mestiser, som er etterkommere av både indianere og europeere, flertallet av befolkningen. Resten er av ren europeisk avstamming eller har afrikanske forfedre som ble fraktet, spesielt til Brasil, fra Afrika på 1700- og 1800-tallet. I de mest uframkommelige regnskogområdene og på Andes’ høysletter har den opprinnelige befolkningen unngått europeisk påvirkning, og på noen steder i Peru, Ecuador og Bolivia kan vi fortsatt høre de gamle inkaspråkene.
Stenansikt i Tiahuanaco i Bolivia

Sør-Amerikas historie

Den første europeeren på kontinentet var Columbus, som i 1492 gikk i land på Bahamas, og trodde at han hadde nådd noen hittil ukjente indiske øyer. Det var Amerigo Vespucci som først oppdaget at det var et nytt kontinent, og han ble udødeliggjort da han lånte fornavnet sitt til den nye verdensdelen. Snart begynte utforskningen av den nye verdenen å sette fart, og Spania og Portugal delte så godt som hele Sør-Amerika mellom seg. I løpet av første fjerdedel av 1800-tallet ble nesten alle landene selvstendige, men den europeiske dominansen har satt tydelige spor i kulturen i flere av de søramerikanske landene.

Å reise til Sør-Amerika

En reise til Sør-Amerika innebærer obligatoriske naturopplevelser. Et cruise mellom Galápagosøyene byr på nærkontakt med skilpadder, sjøløver og haviguaner. I Ecuador er det mulig å vandre på vulkanene i Andesfjellene eller utforske Amazonas med utgangspunkt i en ekte jungel-lodge, mens den enorme Iguassú-fossen på grensen mellom Brasil og Argentina bare må oppleves.

På dette mangfoldige kontinentet finnes det imidlertid mange flere interessante muligheter. Ferien kan legges forbi små kolonibyer med hyggelige, brolagte gater og bygninger i klassisk barokkstil. Der er også store opplevelser å hente i regionens storbyer, som tangoens Buenos Aires, eller verdens vakrest beliggende storby, Rio de Janeiro. På reiser til Cuzco og den glemte inkabyen Machu Picchu i Peru kan du møte fortidens indianere, mens nåtidens indianere finnes blant annet på flytende øyer av siv i den høyt beliggende Titicacasjøen. En reise til Sør-Amerika kan også gjerne inneholde en god dose mystikk, for eksempel ved de fascinerende Nazca-linjene som danner geometriske og dyrelignende former, eller på den mytebelagte Påskeøya med de kolossale steinskulpture

Utsikt over Titicaca-sjøen i Bolivia

Sør-Amerika reiser

 • Peru – på sporet av Machu Picchu

  Vi følger i inkaenes fotspor gjennom Andesfjellene til fantastiske Machu Picchu

  4,5
  • 8 avreiser
  • 10 dager
  • Fra 38 998,–
  fra Bergen
 • Maks 24 deltagere

  Colombia – kjærlighet, kaffe og kulturarv

  Reis trygt med Albatros fra Bogotá over Andesfjellene til Medellín og Cartagena. Storslåtte opplevelse venter i Sør-Amerikas kanskje vakreste land

  • 2 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 41 998,–
  fra Stavanger
 • Drømmecruise gjennom Panamakanalen

  Fra Florida til Latin-Amerikas natur og stemningsfulle kolonitidsbyer med komfortable Norwegian Bliss

  4,5
  • 21-02-2025
  • 18 dager
  • 44 998,–
  fra Oslo
 • Sør-Amerikas hjerte

  En Albatrosreise for livsnytere! Storslåtte opplevelser i Argentina, Uruguay og Brasil

  • 7 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 47 998,–
  fra Bergen