Finland – de tusen sjøers land

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Reis med Albatros til landet med 150 000 innsjøer og verdens mest lykkelige mennesker

Bussreise

Denne reisen er både en reise gjennom Finlands vakre natur med 168.000 innsjøer og gjennom landets historie fra tiden under svenskekongen til Finland av i dag. På veien til Finland bruker vi tiden på å se oss litt rundt i hyggelige Värmland og Gamla Stan i Stockholm, før vi nyter båtturen gjennom Østersjøen. Vi blir kjent med hovedstaden Helsinki, sjarmerende Turku på østkysten, og vi ser den kjente komponisten Sibelius’ hjem ved den idylliske innsjøen Tuusula, nasjonalhelten Mannerheims hovedkvarter i Mikkeli samt den lille landsbyen Fiskars. Vi skal også på besøk i Alvar Aaalto-museet i hjembyen hans Jyväskylä og på båttur både i Turkus skjærgård og på den enorme innsjøen Saimaa, der festningen Olavinlinna tårner over det glitrende vannet.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise, Bussreiser

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta EUR, SEK

Dagsprogram 9 dager
Dag 1
Oslo–Örebro. Karlstad og Värmland
Dag 2
Örebro–Stockholm. Gamla Stan og ferge til Finland
Dag 3
Helsinki. Byrundtur med Tempelkirken og Suomenlinna
Dag 4
Helsinki–Lappeenranta. Sibelius’ Ainola og Porvoo
Dag 5
Lappeenranta–Savonlinna. Mikkeli og Mannerheim
Dag 6
Savonlinna–Jyväskylä. Nasjonalparken Punkaharju og Alvar Aalto
Dag 7
Jyväskylä–Naantali. Turku og båttur i skjærgården
Dag 8
Naantali –Turku. Besøk i Fiskars og ferge til Sverige
Dag 9
Ankomst til Stockholm og hjemreise gjennom Sverige

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Örebro. Karlstad og Värmland Kjørestrekning ca. 325 km

Kursen er satt og vi skal til Finland, men vi tar noen pauser på vei gjennom Sverige for at reisen ikke skal bli så lang. Etter å ha forlatt Norge er første stopp i Värmland, nærmere bestemt ved Sveriges største innsjø Vänern, der byen Karlstad ligger. Det var her forhandlingene om unionsoppløsningen begynte 23. september 1905 – og kulminerte i at kong Oscar II abdiserte 26. oktober.

Fra Karlstad går turen til Örebro, der vi skal overnatte. Det er Sveriges sjette største by, og den er mest kjent for Örebro slott. Det ble bygd helt tilbake på 1300-tallet som et forsvarsverk på en liten øy i elva Svartån, som lever opp til navnet og er en mørk og dyster elv. Vi har tid til å ta en titt på byen og slottet før vi finner hotellet vårt og spiser middag der.

Dag 2
Örebro–Stockholm. Gamla Stan og ferge til Finland Kjørestrekning ca. 200 km

Vi spiser en god frokost i Örebro før vi forsetter gjennom Södermanland til Stockholm. Vi får en liten rundtur med busen før vi er framme i sentrum av Stockholm. Her nyter vi dagen i Gamla Stan før vi utpå ettermiddagen går om bord i på Silja Line, som tar oss med til Helsinki over natten.

Vi går en tur i Gamla Stan, der vi kan beundre kongeslottet, slottskirken og Slottsbacken, og nyte utsikten mot Helgeandsholmen og Riksdagshuset. Det blir tid til å få en kopp kaffe og litt lunsj (på egen hånd).

Etter å ha spist litt møtes vi igjen og kjører til Värtahamnen, der skipet vårt fra rederiet Tallink Silja Line går. Vi går om bord og blir innkvarter i lugarene våre. Så er det tid til å nyte den flotte utseilingen gjennom skjærgården før vi møtes til middag ved buffeten om bord, som også inkluderer drikkevarer som vin, øl, mineralvann og kaffe. Det er mulig å handle i taxfreebutikken, og for de aktive er det dans og aktiviteter om bord. Tidlig om natten anløper vi Åland, der passasjerer blir sluppet av og tatt om bord, før vi fortsetter til Helsinki der vi er framme om formiddagen.

Dag 3
Helsinki. Byrundtur med Tempelkirken og Suomenlinna
Helsinki ble grunnlagt av svenskekongen Gustav Vasa i 1550

Vi har god tid på oss til å stå opp, nyte den store frokostbuffeten og stille klokkene fram en time til finsk tid. Innseilingen til Helsinki er smal, og skipet går rett forbi det gamle festningsverket Suomenlinna, som heter Sveaborg på svensk. Hit skal vi litt senere i dag.

Når vi har gått av fergen drar vi ut på rundtur i byen. Skipet ligger til havn stort sett rett i sentrum, bare noen få hundre meter fra den eksklusive Esplanaden, det festlige markedstorget Kauppatori og de gamle torghallene. 

Byen Helsingfors, som senere fikk det finske navnet Helsinki, ble grunnlagt i 1550 av svenskekongen Gustav Vasa. I dag er det en hovedstad med 650 000 innbyggere, og den utvider seg i mange retninger. De gamle industriområdene forandrer seg, og alternative butikker, restauranter og mikrobryggerier skyter opp i de områdene der det bygges boliger til unge mennesker. Et par av de nye områdene utenfor sentrum er Kalasatama, den tidligere fiskehavnen, og Pasila ved messesenteret, som har forvandlet seg til en bydel med store shoppingsentre og moderne boliger.

På rundturen vår skal vi innom Kauppatori – Salutorget på svensk – og vi skal se den ortodokse Uspenski-katedralen,  Senatstorget og riksdagen, presidentens hjem, domkirken, sentralstasjonen og Finlandia-huset før vi besøker Tempelplassens kirke. Denne kirken er rett og slett spesiell på alle måter! Den ble planlagt på trettitallet, men på grunn av krigen ble den ikke bygd før på sekstitallet. Kirken ligger på en liten klippebakke i bydelen Töölö, men motsatt andre kirker, som bygges høyt, ble denne kirken bygd ned i klippen. Lyst føres inn gjennom vinduer som sitter hele veien rundt mellom klippen og det avsluttende kobbertaket, som er plassert like over det runde kirkerommet. Det er blitt en av de mest besøkte turistattraksjonene i Finland, og det er lett å forstå.
Etter besøket ved kirken skal vi tilbake til havnen, der vi kan nyte litt av livet på torget. Prøv eventuelt fiskespesialiteten muikku, som er hele, stekte små fisk – de smaker praktfullt. Vi tar turbåten herfra til Suomenlinna, der vi får en guidet tur på de tidligere festningsanlegget. Her er det museer, restauranter, utstillinger, strender og en hel del fastboende, som pendler med båten inn til byen hver dag. I dag er det et rekreasjonsområde som finnene ser som et nasjonalmonument.

Vi drar tilbake til byen og finner hotellet vårt. Middag er på egen hånd.

Dag 4
Helsinki–Lappeenranta. Sibelius’ Ainola og Porvoo Kjørestrekning 260 km

Etter en finsk frokost setter vi oss i bussen igjen og kjører det korte stykket til den flotte innsjøen Tuusulanjärvi litt nord for Helsinki. Målet vårt er Ainola, et hus som er oppkalt etter kona til den store finske komponisten Jean Sibelius. Hun het Aino, og Ainola betyr Ainos sted.

Jean Sibelius var en nasjonalromantisk komponist fra samme periode som Edvard Grieg. Musikken hans var en hyllest til nordisk og spesielt finsk natur og mytologi, noe som blant annet kom til uttrykk i stykket Finlandia. Stykket ble ferdig i 1900, og med selvstendigheten i 1917 ble det forsterket som symbol på landet Finland. Vi ser det lille hjemmet deres, som står uberørt, og der de seks døtrene deres ble født. Det er et vakkert og fredelig sted under trærne, ikke langt fra innsjøen. 

Vi fortsetter til Porvoo, som heter Borgå på svensk. Det er en fin, mindre by med gamle trehus og sjarme. Byen ligger øst for Helsinki ved et elveutløp i en innsjø, som i sin tur har adgang til havet. Porvoo er offisielt Finlands nest eldste by og dateres tilbake til 1346. Porvoo ligger delvis i en bakke, så det er litt bratt opp til domkirken, som stammer helt tilbake fra 1200-tallet – men den er absolutt verdt et besøk. I 2006 ble kirketaket ødelagt av brann, men det har blitt fint restaurert. 

I Porvoo bodde en annen av Finlands store sønner, nasjonalskalden Johan Ludvig Runeberg. Med sine dikt skildret han de tapre finske soldatene og løftet nasjonalidentiteten med «Maamme» (Vårt land), som han skrev i 1846 under den russiske perioden. Sangen ble nasjonalsang straks etter selvstendigheten 71 år senere. Det er et lite museum i Porvoo, der Runeberg bodde inntil sin død i 1877.

En liten, men høy mandelkake med rom eller annet brennevin, pyntet med glasur og et bringebær på toppen, er navngitt etter Runeberg, som etter sigende nøt denne kaken daglig sammen med et glass varm punsj. Runebergstårta eller på finsk Runebergintorttu spises hvert år på Runebergsdagen 5. februar.
Vi fortsetter østover fra Porvoo til Lappeenranta, der vi skal overnatte.
Vi blir innkvartert og spiser middag på hotellet.

Dag 5
Lappeenranta–Savonlinna. Mikkeli og Mannerheim Kjørestrekning ca. 215 km

Lappeenranta ligger ved den store innsjøen Saimaa, som vi kommer til å tilbringe litt tid ved. Innsjøen er enorm – den fjerde største i Europa – med mer enn 14 000 øyer og en imponerende kystlinje på over 8500 kilometer – den lengste innsjøbredden i verden. Det er et virvar av søstersjøer og forbindende kanaler, men man kan altså reise med båt fra Lappeenranta i sør til Joensuu i nord på samme innsjø! 

Etter frokost tar vi en titt på Lappeenranta og det svenske fortet Linnoitus, før vi kjører videre til Mikkeli gjennom innsjølandet. Innsjølandet er et område med mange hytter og utallige innsjøer eller forgreninger av Saimaasjøen. Mikkeli er oppkalt etter Sankt Mikael, og var hovedkvarter for «de hvite» under borgerkrigen i 1918 og for marskalk Mannerheims tropper under Vinterkrigen og Fortsettelseskrigen. Det ligger et godt, lite museum om Mannerheims hovedkvarter her, og det besøker vi. På stasjonen står det en togvogn som man kan se inn i utefra, og den er bare åpen for besøkende hvert år på Mannerheims bursdag 4. juni. På museet ser vi en film der Hitler og Mannerheim møtes i 1942 ved Immola og har møte i togvognen. Baron Carl Gustav Mannerheim ble innsatt som president for Finland fra 1944–1946 og blir sett på som en av Finlands største helter. 

Etter en pause og litt lunsj fortsetter vi til Savonlinna, som i dag er mest kjent for byens operaforestillinger på festningen Olavinlinna, dit folk fra hele verden reiser hver sommer. Olavinlinna ble grunnlagt i 1475 av den danskfødte stattholderen Erik Axelsson Tott for å styrke grenseforsvaret mot øst.
Vi drar på båttur og ser den imponerende borgen fra sjøsiden. Vi skal selvfølgelig også se Savonlinna fra landjorden, og vi overnatter og spiser middag her.

Dag 6
Savonlinna–Jyväskylä. Nasjonalparken Punkaharju og Alvar Aalto Kjørestrekning ca. 260 km

Fra Savonlinna kjører vi en kortere tur østover for å ta et lite besøk ved et av de vakreste stedene i Finland, nemlig nasjonalparken Punkaharju. Det går en mindre høyderygg gjennom Saimaasjøen, og den kjører vi over så vi kan nyte den flotte utsikten. 

Etterpå setter vi kursen vestover igjen, og vi drar tilbake via Savonlinna til Mikkeli. Herfra svinger vi nordover og kjører til Jyväskylä. Det er en mellomstor universitetsby med store sportstradisjoner i form av ishockey, pesäpallo (som er an form for baseball og Finlands nasjonalsport) samt ikke minst den årlige avdelingen av World Rally Championship som trekker tusenvis av turister og rallyentusiaster til byen. 

En av byens store sønner er arkitekten og designeren Alvar Aalto. Han vokste opp her fra femårsalderen og har tegnet flere av bygningene i byen. I tillegg til å være arkitekt var Aalto også debattør, designer og kunstner. Han var en del av den nye nordiske designbevegelsen, og Aalto-vasen står i mange norske hjem. 

Vi besøker Aalto-museet i Jyväskylä. Bygningen er tegnet av ham selv, og man får et godt inntrykk av hans designarbeid med mer enn 1500 utstilte gjenstander, også modeller av bygningene han har tegnet rundt omkring i verden. 

Vi overnatter i Jyväskylä. Middag er på egen hånd.

Dag 7
Jyväskylä–Naantali. Turku og båttur i skjærgården Kjørestrekning ca. 350 kilometer

Vi har en litt lengre kjøretur foran oss i dag. Underveis passerer vi Finlands tredje største by, Tampere, som ble grunnlagt av Gustav III av Sverige og startet som industriby med en demning som gjorde det mulig å utnytte vannkraft til stålindustrien. 

Vi fortsetter videre til Turku, der vi skal ut i den vakre skjærgården med båt i et par timer. Overnattingen er i Naantali, på svensk Nådendal, som er en av Finlands eldste byer og hjemsted for den finske presidentens sommerresidens Kultaranta. Det er en veldig koselig by med gamle trehus, mange besøkende og Finlands tredje største havn. 

Vi overnatter på et hotell med flere restauranter, svømmebasseng og sauna, så husk badetøyet! Å gå i sauna er en eldgammel tradisjon som fremdeles lever i beste velgående i Finland. Alle hytter er selvfølgelig utstyrt med en sauna, og det har både små og store leiligheter i byene også – og de blir brukt ofte. De store badstuene på hoteller og badehus er inndelt i separate avdelinger for kvinner og menn, og her går man i sauna uten badedrakt og med en liten matte til å sitte på. En dukkert i sjøen eller en kalddusj etterpå er en ren velsignelse.

Middagen er på egen hånd.

Dag 8
Naantali –Turku. Besøk i Fiskars og ferge til Sverige Kjørestrekning ca. 235 km

Det er vår siste dag i Finland. Etter frokost kjører vi østover og så sørover gjennom det vakre, flate jordbrukslandet. Målet er den lille, sjarmerende landsbyen Fiskars. Her lå stålbruket Fiskars bruk, som ble grunnlagt helt tilbake på 1600-tallet og med tiden utviklet seg til firmaet som lager de oransje saksene de fleste av oss har liggende hjemme i kjøkkenskuffen. Fiskars har ikke lenger hverken produksjon eller kontorer i landsbyen, men samfunnet bærer preg av den lange historien som er bundet sammen med fabrikken. Her er det utstillinger, museer og kafeer, og selvfølgelig kan man få kjøpt med seg noen Fiskars-produkter hjem! I dag blir de gamle stålbruksbygningene brukt av kunstnere og designere som viderefører de lange finske tradisjonene innen håndverk og design. 

Etter besøket i Fiskars kjører vi til Turku, som heter Åbo på svensk. Her vi tar en titt på byen som var administrativt og økonomisk sentrum for den finske delen av Sverige i perioden med svensk overherredømme, og byen var hovedstad i tre år etter at Russland overtok Finland i 1809 . Hvert år på julaften klokka 12 blir julefreden proklamert fra balkongen på rådhuset i Turku – en tradisjon som de fleste finner følger med på, uansett hvor de bor i verden. 

I dag er Turku den sjette største byen i Finland, og vi ser oss rundt i den gamle byens sentrum ved Aurafloden og ser domkirken fra 1500-tallet. Det er en universitetsby med mange unge innbyggere, så det er mye liv langs elva med gamle treskip, butikker og selvfølgelig også en del turister.

På vei til havnen passerer vi Turku slott. Det kan dateres helt tilbake til sent 1200-tall, og festningen har beskyttet Åbo og den svenske kongen. Den har blitt ombygd og tilbygd opp igjennom årene og er et sant virvar av rom, trapper og hemmelige ganger. 

Vi går om bord på fergen mot Stockholm om ettermiddagen og spiser middag mens skipet går gjennom den vakre skjærgården. Underveis legger vi til på Åland igjen og stiller deretter klokkene tilbake til norsk tid.

Dag 9
Ankomst til Stockholm og hjemreise gjennom Sverige

Vi står tidlig opp, nyter frokosten og turen gjennom den svenske skjærgården. Når vi går i land kjører vi direkte med et par små pauser gjennom Sverige tilbake til Oslo.

Bussreise

Bussreiser er en populær reiseform. Ta plass i bussen, og så trenger du ikke å gjøre noe annet enn å være  på ferie. Albatros’ kyndige reiseledere sørger for at opplevelsene kommer til deg, og det eneste du skal gjøre er å lene deg tilbake og nyte turen i ro og mak. Ferien starter rett og slett allerede når du går på bussen.

Slik er bussene

Vi kjører i moderne busser som minimum har 4 stjerner og lever opp til de eurpoeiske miljønormene Euro 6.

Alle busser har justerbare seter, fotstøtter, bord/klappbord, klimaanlegg, minikjøkken, "nød-toalett", hattehyller, leselamper, musikkanlegg, tvskjermer og 220v stikkontakter. Alle busser er røykfrie.

Valg av sete

På bussreiser med Albatros har du mulighet for å velge plass i bussen allerede ved bestilling.

Hvor vil du sitte i bussen? Vennligst kontakt oss for å reservere sete hvis du ønsker det.

Rekke 1,2,7,8 og 9 koster kr 100,– for reservasjon for hele reisen. 
Rekke 3–6 og 10–14 koster kr 75,– for reservasjon for hele reisen. 

Ønsker du ikke å reservere en plass vil du bli tildelt en fast plass ved ombordstigningen.
Vi gjør i den forbindelse oppmerksom på at setereservasjonen/fast plass ikke gjelder i eventuelle transferbusser.

Se påstigningssteder og tider under ”Før reisen”.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
  • Skandinavisktalende reiseleder
  • Busstransport på hele turen
  • Overnatting i delt dobbeltlugar på fergen Stockholm–Helsinki og Turku–Stockholm
  • 8 frokoster og middag på dag 1, 2, 4, 5 og 8 (2 av middagene er buffet på fergene)
  • Drikkevarer til middagen på fergereisen
  • Båttur til Suomenlinna og guidet omvisning 
  • Båttur på Seimaasjøen ved Savonlinna
  • Båttur fra Turku i skjærgården
  • Entré til Tempelkirken i Helsinki, Sibelius’ hjem i Ainola, Mannerheims hovedkvarter i Mikkeli og Alvar Aaalto-museet i Jyväskylä
  • Besøk i Punkaharjo nasjonalpark
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Tillegg for enkeltrom
  • Øvrige måltider og drikkevarer
  • Bagasjeservice
  • Driks
  • Tillegg for utvendig lugar
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 25 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Påstigningssteder og -tider

Påstigningssteder og -tider

Oslo - Bussterminalen ved Galleriet kl.: 08.00​

Hjemkomststeder og -tider

Oslo - Bussterminalen ved Galleriet kl.: 15.00​

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser