En enestående kulturreise til en av verdens eldste aktive sivilisasjoner
Etiopia: En eldgammel kultur med byer som vitner om verdens vugge – her finner vi spor etter dronningen av Saba, etter kristendommens opprinnelse og etter menneskehetens begynnelse. I tillegg til enestående kulturopplevelser skal vi se fantastisk natur ved Den blå Nilen-fossen og i Simienfjellene, der vi leter etter det endemiske dyrelivet. Reiseruten tar oss med fra den moderne hovedstaden Addis Abeba og videre til UNESCO-fredede Aksum. Herfra fortsetter vi til Gonder med de gamle borgene, gjennom Simienfjellene og til slutt til Bahir Dar ved bredden av Tanasjøen med tallrike gamle kirker og klostre. Reisens høydepunkt er Lalibela med de fantastiske kirkene som er hugd ut rett i fjellet som består av vulkanske bergarter.
-
Type Rundreise
-
Reiseleder Norsk/svensk
-
Visum Ja
-
Vaksinasjon Ja
-
Valuta Birr
- Dag 1
- Avreise fra Norge
- Dag 2
- Addis Abeba. Nasjonalmuseet med verdensberømte Lucy, Treenighetskatedralen og Entoto-fjellene
- Dag 3
- Addis Abeba–Aksum. Steinmonolitter og templer, Zion Maria-kriken og Dronningen av Sabas bad
- Dag 4
- Aksum–Lalibela. Klippenes kongedømme, pilegrimssted og monolittkirker
- Dag 5
- Lalibela. Asheten Maryam-klosteret og Sankt Georg-kirken
- Dag 6
- Lailibela – Gonder
- Dag 7
- Gonder. Fasiledes’ slott, Debre Birhan Sillassie-kirken, Fasiledes’ bad
- Dag 8
- Utflukt til Simienfjellene og enestående natur
- Dag 9
- Gonder–Bahir Dar. Besøk ved Den blå Nilen-fossen
- Dag 10
- Bahir Dar. Båttur på Tanasjøen
- Dag 11
- Bahir Dar–Addis Abeba. Marked og avskjedsmiddag
- Dag 12
- Ankomst til Oslo
Dagsprogram
Vær oppmerksom på at rekkefølgen i dagsprogrammet kan variere pga. infrastrukturen og øvrige forhold i Etiopia.
Vi reiser mot Etiopia og forventer å være framme i Etiopias hovedstad Addis Abeba om kvelden. Innreiseformaliteter og bagasjeutlevering forventes å ta en drøy time. Deretter kjører vi til hotellet så vi kan få oss litt søvn før eventyret begynner. På noen avganger flyr vi om kvelden og lander i Etiopia om morgenen på dag 2.
Om morgenen drar vi på tur til Nasjonalmuseet, der vi blant annet får se den verdensberømte Lucy, en 3,2 millioner år gammel forstenet hominid som ble funnet i 1974. Funnet ga Etiopia tilnavnet ”menneskehetens vugge”. Siden Lucy ofte blir utlånt til museer andre steder i verden kan den originale Lucy være erstattet av en kopi når vi besøker museet.
Etterpå tar vi en titt inn i Treenighetskatedralen. Den barokkinspirerte katedralen inneholder keiser Haile Selassie og hans keiserinne Menen Asfaws gravmæle samt greske statuer. Vinduenes glassmalerier er scener fra Det nye og Det gamle testamentet.
Senere skal vi til Entoto-fjellene og den åttekantete kirken Entoto Maryam. Herfra får vi en fantastisk panoramautsikt over Addis Abeba. På samme fjelltopp ser vi keiser Menelik IIs residens. Den tradisjonelt bygde hytten var palasset for Menelik II (1844–1913), som på mange måter blir betraktet som Etiopias landsfar. Under hans ledelse ble landet samlet, de invaderende italienerne ble kastet ut av landet og den moderne tidsalderen med elektrisitet, telefoner og jernbane ble innført.
Utpå ettermiddagen blir det tid til å slappe av ved hotellet eller se på lokalområdet. Om kvelden møtes gruppen og spiser på hotellets restaurant.
Vi fortsetter reisen til Aksum, som er en en hellig by og koptisk hovedsete. Aksum var et mektig kongerike fra 400 f.v.t. til år 650, og en omfattende handel mellom Afrika og Arabia fant sted her. Legender forteller at Aksum var hovedstad for dronningen av Saba, som er kjent fra Det gamle testamentet. Greske og romerske skribenter fra ca. 700 f.v.t. og fram beretter også om kongeriket Saba, som omfattet både nåtidens Yemen og Etiopia.
Rundt år 600 ble Saba invadert av muslimene, og området mistet etterhvert sin innflytelse. I dag er Aksum en mindre by med omlag 43 000 innbyggere, men byen er fremdeles viktig både arkeologisk og religiøst. Her står det steler, gravmæler og palasser, og ifølge Etiopias koptisk-kristne befolkning er det her Paktens ark, kisten med tavlene med De ti bud, blir oppbevart. Aksum står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Vi skal besøke noen av de spennende arkeologiske stedene i Aksum. På det lille arkeologiske museet som for tiden blir renovert kan man blant annet se inskripsjoner på det oldetiopiske språket geez, bruksgjenstander fra oldtiden og en samling mynter.
I den gamle Zion Maria-kirken fra 1600-tallet, en av Etiopias største helligdommer, er det fine veggmalerier av de 9 helgenene som innførte kristendommen i Etiopia, og i kapellet oppbevares etter sigende Paktens ark. Det er ikke adgang til kapellet, og i selve kirken er det kun adgang for menn, da den er utlagt til kloster. Den nye Zion Maria-kirken er større og nyere, og her har alle adgang.
Det ligger et lite museum i forbindelse med kirken, og det er absolutt verdt et besøk. Det har en ufattelig skatt av blant annet religiøse gjenstander, keiserlige regalier og illustrerte manuskripter. Vi håper vi kan komme inn i museet, som av og til har begrenset adgang eller i verste fall er stengt.
Vi ser også Dronningen av Sabas bad. Det store vannreservoaret dateres til 1000 år etter dronningen av Sabas tid og har nok ikke nødvendigvis vært brukt til å bade i, men det store bassenget som er hugd ut i stein er et imponerende syn allikevel.
Aksums mest besøkte turistattraksjon er nok de mange stelene. Monolitter har vært brukt som gravsteiner og gravmonumenter mange steder i verden, men stelene i Aksum skiller seg ut fordi de er mange, store og i god stand. Den største stelen ble stjålet av Mussolini i 1937 og kom ikke tilbake til Etiopia igjen før i 2005 og ble gjenreist i 2008. Den 1 700 år gamle obelisken er 24 meter høy og har stor symbolsk og religiøs verdi for etiopierne.
Etter frokost flyr vi til Lalibela, kjent som klippenes kongedømme og kanskje et av de stedene i verden som mest fortjener å bli kalt et kulturelt vidunder. Lalibela er først og fremst et pilegrimssted for etiopiske kristne og er berømt for sine fantastiske kirker. De vakre monolittkirkene er hugd ut direkte i fjellet som består av vulkanske bergarter og er alle forbundet med vann – et ingeniørmessig mesterstykke. Kirkene stammer fra 1100- og 1200-tallet, da man mener de kristne søkte tilflukt i fjellene fra islams frammarsj. Lalibela er i dag klassifisert som verdenskulturarv av UNESCO, og organisasjonen er i gang med å beskytte de verdifulle bygningene.
I dag rir vi på muldyr til Asheten Maryam-klosteret, som ble bygd på 1200-tallet. Klosteret ligger 3 150 meter over havet, så herfra kan vi nyte en fantastisk utsikt over landskapet rundt. Legg merke til at vi skal gå i ulendt terreng på utflukten.
Om ettermiddagen besøker vi en kirke som representerer det himmelske Jerusalem og den vakre Sankt Georg-kirken, som er symbolet på Noas ark.
Etter frokost drar av gårde mot Gonder. Det er en kjøretur på 37 mil, og vi regner med å være framme om ettermiddagen. Gonder er kjent for sine mange slott og palasser fra 1600- og 1700-tallet. Byen ble grunnlagt av keiser Fasiledes i 1636 som Etiopias hovedstad, og helt fram til 1880-tallet, da sudanere herjet og la byen i ruiner, var Gonder et kulturelt og handelsmessig høydepunkt.
I dag besøker vi Gonders berømte slottsområde med seks slott. Av dem er Fasiledes’ slott høydepunktet. Etterpå ser vi Debre Birhan Sillassie-kirken, som ble bygd på 1600-tallet og er en av Etiopias eldste og mest spennende kirker. På forunderlig vis unnslapp kirken sudanernes ødeleggelser, så vi også i dag kan nyte synet av det nydelige, engleutsmykkede taket.
Siste stopp på dagens sightseeingtur er Fasiledes’ bad. Den toetasjers bygningen som er omkranset av et basseng tror man opprinnelig har vært brukt til religiøse fester. I våre dager blir bassenget fylt med vann en gang i året, når stedet danner rammen om religiøse seremonier i forbindelse med feiringen av Timkat 19. januar. Timkat er 12 dager etter jul ifølge den koptiske kalenderen, som opererer med et senere fødselstidspunkt for Jesus og ligger syv år etter den gregorianske kalenderen. Ved seremonien blir det båret kopier av Moses’ steintavler fra Paktens ark i en prosesjon til bassenget, og den følgende morgenen blir det foretatt en rituell dåp.
I dag kjører vi opp i Simienfjellene, en kjøretur på 125 kilometer, der vi har mulighet til å observere enestående afroalpint planteliv, uberørt natur og fantastisk fjellandskap. Simienfjellkjeden er hjemsted for omkring 50 fuglearter og flere endemiske arter, blant annet geladabavian, etiopisk ulv og den sjeldne etiopiasteinbukken. Det er selvfølgelig ikke sikkert vi får øye på den sjeldne steinbukken siden arten er nesten utryddet, men vi har garanti på å få se et fascinerende landskap med forrevne fjelltopper, dype daler og juv. Området er så spesielt at det allerede på slutten av 70-tallet kom på UNESCOs verdensarvliste. På turen møter vi sannsynligvis også den endemiske geladabavianen, som kan bli opptil 20 år gammel og lever i flokker med komplekse sosiale strukturer.
På turen kjører vi gjennom spennende jordbruksområder med gårder og små landsbyer der befolkningen dyrker jorda som vi gjorde det for mer enn hundre år siden. Jorda harves med trekkdyr eller håndkraft, og ofte ser man gruppe mennesker som kaster korn opp i luften med tregreip, så agnene flyr vekk i vinden og kjernene drysser ned på en lerretsbit. Teff er en kornsort som bare dyrkes i Etiopia og Eritrea. Teffen brukes til å bake et syrnet brød som nærmest ligner en tykk, våt pannekake og er tilbehør til alle slags måltider.
Etter frokost kjører vi til Bahir Dar (ca. 18 mil). Byen Bahir Dar ligger vakkert til ved bredden av den store Tanasjøen. Her vokser det palmer langs de brede bulevardene i en av Etiopias mest sjarmerende byer.
Vi kjører ut til Den blå Nilen-fossen, eller ”Tis Issat”, som de kaller den i Etiopia. På veien passerer vi en gammel bro som sies å ha blitt bygd av portugiserne. Et sagn forteller at portugiserne brukte honning og egg som bindemiddel da den ble konstruert. Den blå Nilen er Nilens viktigste sideelv. Den har sitt utspring i det etiopiske høylandet, renner gjennom den vakre Tanasjøen og munner ut i Nilen ved Khartoum i Sudan.
Tanasjøen ligger 1 830 meter over havet, så klimaet er behagelig. Spredd ut over den dypblå innsjøen ligger det små øyer, og på mange av dem finner man interessante gamle kirker og klostre. Vi tar en båt ut på innsjøen og besøker to klostre: Azwa Maryam og Ura Kidane Mihret.
Etter frokost blir vi kjørt til flyplassen og flyr tilbake til Addis Abeba. Her besøker vi det største åpne markedet i Øst-Afrika og går en tur i byen.
Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag sammen og ser tradisjonell dans. Etterpå kjører vi til flyplassen og begynner på hjemreisen. Vi har adgang til hotellrom i løpet av dagen, så det vil for eksempel være mulig å dusje før middagen.
Prisinformasjon
- Prisen inkluderer
-
- Norsk/svensk reiseleder
- Fly Oslo – Addis Abeba t/r med mellomlanding
- Innenriksfly Addis Abeba–Aksum
- Innenriksfly Aksum–Lalibela
- Innenriksfly Bahir Dar–Addis Abeba
- Utflukter ifølge program
- Overnatting på gode hoteller og lodger i delt dobbeltrom
- Frokost daglig
- 8 lunsjer og 4 middager
- Skatter og avgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
- Reiseforsikring
- Visum til Etiopia (52 USD)
- Eventuelle ekstra arrangementer
- Tillegg for enkeltrom
- Drikkevarer
- Driks til koffertbærere, kelnere samt sjåføren (beregn ca. kr. 500 per person)
- Personlige fornødenheder
- Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"
Før reisen
Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.
Opplysninger om reisen
Bagasje
Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedage der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
På denne reisen flyr vi med små innenriksfly som ikke har plass til større håndbagasje. Derfor er det en god ide å unngå å pakke håndbagasjen i en koffert, selv om den overholder de internasjonale målene for håndbagasje.
Deltakerantall
Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 14 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Påkledning
Ta med deg gode tursko, siden vi skal gå i ulendt terreng. Varmt nattøy kan også være godt å ha, hvis det blir kjølig om natten. Det kan også være en god idé å ta med seg lommelykt.
Høyder og fysisk form
På denne reisen er det en del gåing, og det er en forutsetning at man er i normalt god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp. Turen er ikke egnet for folk som går dårlig eller bruker rullestol eller rullator.
En del av reisen foregår i høyden, noe som påvirker alle mennesker. De fleste symptomer kan unngås hvis man tar det med ro i starten og husker å drikke nok vann.
Mer om Etiopia
Her kan du lese mer om Etiopia: www.albatros.no/reisemaal/afrika/etiopia
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.
Visum til Etiopia
Du må ha visum for å reise til Etiopia. Du kan få visum ved ankomst, men vi anbefaler at du selv søker om visum på forhånd via Etiopias online e-visumsystem. Prisen er 52 USD for et turistvisum (tourist visa) og man søker om det på denne nettadressen: www.evisa.gov.et
Allmenn informasjon
Reisens krav til bevegelighet
Reiseforsikring
Gouda Reiseforsikring
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.
Albatros Travels reiseledere
De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.
Driks
Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.
Pass
Tilslutning med innenriksfly
Reiser med mindreårige
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.
Plassering i flyet
Måltider om bord
Spesialkost
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.
Plassering i bussen
På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.
På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.
Forbehold/endringer
Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.