Høstskole i Hellas – fra Athen til Toló

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Historie, kultur, gastronomi og samvær i fantastiske Hellas

Bli med på en reise helt fra den mykenske kulturen rundt 1600 f.Kr. til det moderne Hellas. Vi har et kort besøk i storbyen Athen, ser arkeologiske utgravninger i Mykene, det imponerende teatret i Epidauros, den gamle hovedstaden Návplio – og så skal vi inn i det indre av Peloponnes og besøke små hyggelige fjellbyer.

Vi får tid til fotturer i området, og det blir mulig å ta en tur på havet. Reisen tar oss med rundt i det kuperte landskapet der grågrønne olivenlunder og appelsinmarker med oransje frukter som lyser opp i landskapet.

Vi har valgt å kalle det «skole», for vi skal lære litt om Hellas og grekerne. De kunnskapsrike reiselederne våre forteller om historie, musikk, kultur og om nåtidens Hellas – og i tillegg får vi en introduksjon til det greske språket og lærer et par klassikere fra det greske kjøkken.

Vi har valgt å bo på Peloponnes bare to timers kjøring fra Athen i den lille fiskerbyen Toló. Her bor vi på et hyggelig familiedrevet hotell bare 100 meter fra vannet. Et par av kveldene vil det være mulig å danse og høre musikk i nærheten.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Langtidsferie

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dager
Dag 1
Oslo–Athen. Videre til Toló
Dag 2
Toló med vandring til Asíni fra trojanerkrigen
Dag 3
Den gamle hovedstaden Návplio med Palamídi-borgen
Dag 4
Introduksjon til Hellas og det greske språket
Dag 5
En reise i historien med Epidauros-teatret og olivenprodusent
Dag 6
Fottur i den kuperte naturen ovenfor byen
Dag 7
”Det greske kjøkken” – vi utforsker matkulturen litt
Dag 8
Fridag til egne eventyr og gresk dans om kvelden
Dag 9
Antikkens Mykene med Løveporten
Dag 10
Mulighet for båttur i det greske øyhavet eller annen aktivitet
Dag 11
Mer gresk mat og mer om Hellas
Dag 12
Mulighet til å besøke antikkens Sparta og ruinbyen Mystrás
Dag 13
En deilig fridag
Dag 14
Arkadia-fjellenes små landsbyer med lokal lunsj
Dag 15
Athen. Panoramasightseeing i Athen og hjemreise

Hoteller

Hotel Minoa

Vi skal bo på det familiedrevne Hotel Minoa, som ligger direkte i vannkanten like ved stranden i den hyggelige byen Toló. Hotellet er drevet av familien Giorgidákis og deres fantastiske personale, som bidrar til å gjøre opplevelsen hyggelig og familiær.

Det er et godt, velholdt og hyggelig 3-stjerners hotell, med deilig restaurant og hyggelig bar – og så ligger det så nær stranden at man nesten kan si at det et ”papirfly-kast” fra havet. Der er gratis internett på hotellet. Frokost og middag blir inntatt i hotellets restaurant og servert som buffé.

Hotellet har flere typer rom, og det er mulig å bestille rom med havutsikt og balkong mot et tillegg.
Alle rom er fint innredet og funksjonelle og har bad med dusj og toalett, minikjøleskap og klimaanlegg.

Romtyper
TYPE 1 Standardrom med balkong og utsikt mot byen.
Dobbeltrom med utsikt til hage, byen og fjellene. Inkludert i prisen

TYPE 2 Standardrom med balkong og delvis havutsikt.
Rommet ligger på siden av bygningen og har begrenset havutsikt.
Tillegg 500 kr per person

TYPE 3 Standardrom med balkong og havutsikt.
Rommet har utsikt mot vannet og har full havutsikt.
Tillegg 750 kr per person

TYPE 5 Enkeltrom uten balkong.
Dobbeltrom uten balkong med utsigt til hage, byen og fjellene. Rommet selges som enkeltrom.
Tillegg 2100 kr per person

TYPE 6 Enkeltrom med innvendig balkong.
Dobbeltrom med adgang til balkong som vender inn mot innergården uten direkte udsigt. Stor balkong. Rommet selges som enkeltrom.
Tillegg 2400 kr per person

TYPE 7 Enkeltrom med havutsikt. Mindre dobbeltrom med full havutsikt. Rommet ligger på 2/3 etasje med balkong og full havutsikt. Rommene selges som enkeltrom.
Tillegg 3000 kr per person

Bilder

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
17 498,–
Oslo
Få plasser igjen
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
17 998,–
Oslo
Utsolgt
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
17 998,–
Oslo
Utsolgt
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
18 498,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
18 998,–
Stavanger
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Athen. Videre til Toló
Velkommen til Hellas!

Vi lander i Athens lufthavn og kjører til millionbyen Athen, den europeiske sivilisasjonens vugge. Her har moderne demokrati og naturvitenskap sin opprinnelse, og byen var allerede i antikken et attraktivt turistmål. Balkongene på hus og leiligheter er pyntet med geranier, og gater og plasser er beplantet med appelsintrær. Høyrøstede gateselgere og fargestrålende markeder minner om Østens basarer, mens de litt forfalne nyklassisistiske paleene leder tankene mot en fjern tid da Athen var kjent som ”Middelhavets perle”.

Vi setter kursen mot den lille skjønne fiskerbyen Toló, som om sommeren lever av turisme. Resten av året ernærer de ca. 2000 innbyggerne seg av blant annet fiske og landbruk, som olivenproduksjon.

Her skal vi bo på det familiedrevne hotellet Minoa som ligger rett ved stranden i den hyggelige byen. Hotellet blir drevet av familien Giorgidákis og det fantastiske personalet deres, som bidrar til å gjøre opplevelsen hyggelig. Minoa er et godt, velholdt og hyggelig 3-stjerners hotell med herlig restaurant og bar – og så ligger det så nær stranden at man nesten kan kalle det et ”papirfly-kast” fra havet.   

Vi spiser middag på hotellet etter ankomst. 

(Dagens kjøring 18,5 mil, kjøretid ca. 3 timer)

Dag 2
Toló med vandring til Asíni fra trojanerkrigen
Antikke akropolis i Asini

I dag starter vårt eventyr i den greske historien og vi stiger direkte inn i to av den greske litteraturens hovedverker, nemlig Homers dikt Iliaden og Odysseen. Vi kjenner alle historiene om Odysseus, men vi skal høre historien om den vakre Helena og kongen av Mykene, Agamemnon, som går i krig mot Troja etter en medrivende og spennende kjærlighetshistorie der de medvirkende bl.a. er Pallas Athene, Hera og Afrodite, prins Páris og sagnhelten Akilles. Men før vi hører denne historien, skal vi gå en fottur gjennom Toló. Vi starter langs havet og går gjennom hovedgaten, der vi lærer den lille byen vår å kjenne før vi fortsetter mot den gamle akropolisen i Asíni.

Byen Asíni deltok i trojanerkrigen med en flåte på 80 skip ledet av kong Diomedes. Alt sammen er beskrevet av Homer, og her får vi det første suset av antikkens historier. Vi kan rolig love at det er litt mer spennende enn timene i oldtidens historie – for dem som husker de timene. Byen ble ødelagt av Argos i 740 f.v.t. fordi den hadde støttet Sparta, og de hjemløse innbyggerne ble tilbudt land i Messenia av spartanerne. Den nyoppførte byen fikk naturligvis også navnet Asíni.

Etter en stund i antikkens verden er det tid til å vandre tilbake til Toló, og her stopper vi for en liten skål – og byr velkommen til Hellas. De som har lyst, kan følge med reiselederen ut og spise lunsj på en av de lokale restaurantene.

Om ettermiddagen er det tid på egen hånd til å nyte en kopp gresk kaffe på en taverna ved sjøen, eller kanskje til å lese et par sider gresk historie, hvis man har fått sansen for emnet.

(Dagens fottur er på 2,5 km hver vei.)

Dag 3
Den gamle hovedstaden Návplio med Palamídi-borgen
Burtzi-fortet, Navplio

I dag skal vi over på den andre siden av fjellet til den vakre byen Návplio, som fra 1829 til 1831 var hovedstad i Hellas for en kort periode. Her ser vi levninger fra bysantinsk, venetiansk og osmansk tid. Ute i havet ligger et lite fort, Boúrtzi, bygd av venetianerne, og over byen kneiser det et fantastisk venetiansk byggverk, Palamídi-festningen, på en ca. 200 meter høy klippe. En trapp på nesten tusen trinn fører opp dit. Festningen ble bygd rundt år 1700 for å forsvare byen mot fiender fra havet. Dessuten er der ruiner fra et ikke fullt så godt bevart festningsanlegg fra østromersk og bysantinsk tid, Akronavplía.

Vi starter besøket i byen med å kjøre opp til den imponerende Palamídi-festningen, og får en fantastisk utsikt over byen og havet. Festningen ble oppført da den berømte italienske handelsrepublikken Venezia hadde makten over byen fra 1686 til 1715. Det er en typisk barokk festning. I 1715 ble byen inntatt av tyrkerne, som beholdt kontrollen over området frem til 1822, da byen endelig ble befridd av grekerne. Inne i fortet finner man de venetianske forsvarsverkene, som består av 8 bastioner og Ájios Andréas-kirken, som er bygd inn i en av bastionene, og ikke minst Kolokotrónis-fengslet, der Theódoros Kolokotrónis, en av heltene fra det greske opprøret, satt fengslet.

De som er raske til bens tar trappene ned til Návplio og møtes med de mer makelige, som tar bussen vår. Det er 999 trinn fra toppen til bunnen, omkring 50 etasjer, og det må sies å utgjøre dagens trening. Vi møtes igjen for foten av trappen, og så begir vi oss ut på en liten vandring i de hyggelige gatene i byen.

De mange høye og storslåtte bygningene vitner om en tid da byen var en viktig havneby, og ikke minst om tiden som hovedstad i Hellas. Her er det små hyggelige torg, gater med blomster og små smug, og byen innbyr til en liten kaffe på en kafé mens man studerer livet som passerer.

Ved lunsjtid blir det tid til å spise på egen hånd på en av de små deilige tavernene, og det blir også tid til å nyte byen litt på egen hånd før vi om ettermiddagen kjører hjem til Toló igjen.

Dag 4
Introduksjon til Hellas og det greske språket

I dag skal vi høre mye mer om Hellas og litt om grekernes spennende historie. Det er nok å snakke om, og vi kan komme inn på alt fra skolegang til den ortodokse kirken, til tradisjoner og familie, til arbeid, pensjoner og forholdet mellom grekerne i de forskjellige delene av den store nasjonen.

Landet har en lang og spennende historie helt fra antikken, da det gamle Hellas var demokratiets vugge, over militærkupp til moderne tid, da EU-støtte og en økonomisk kollaps preger nyhetsbildet.

Reiselederen vår gir en innføring i noen av disse emnene. Flere vil bli berørt i løpet av reisen.

Deretter blir det tid til den første leksjonen i gresk – vi skal nemlig lære de første par frasene som kan gjøre besøket i Hellas lettere. Man kommer langt med et lite ευχαριστώ πολύ, et ”mange takk”. Og kanskje kan vi bruke en av de kjente greske sangene, f.eks. ”Guttene fra Pireus” fra filmen ”Aldri på en søndag”, til å lære oss litt flere greske fraser. Det er like før man får lyst til å kaste seg ut i en gresk dans, men det skal det nok bli anledning til senere.

Dag 5
En reise i historien med Epidauros-teatret og olivenprodusent
Det flotte teateret i Epidauros

I dag skal vi besøke et av Hellas' kanskje mest berømte steder, nemlig det vakre teatret Epidauros, som ligger en times kjøring fra Toló. Steder som Akropolis og de greske templene på Sicilia var bygd for å imponere fra lang avstand, men målet var et annet på Peloponnes. Det berømte og imponerende teatret i Epidauros ligger i sammenligning diskré og bortgjemt til, men når man kommer tett på, blir man kanskje enda mer imponert over å finne et så storslått anlegg midt ute i den greske naturen. Stedet lå faktisk så avsides at det ikke er mer enn godt og vel hundre år siden det ble utgravd. I pakt med tradisjonen for greske amfiteatre er det bygd inn i det omkringliggende terrenget og omgitt av duftende pinjetrær og lange rekker av oliventrær med krokete stammer som får en til å tro at de har stått der like lenge som teatret selv.

Teatret hadde opprinnelig bare 34 rekker, men ble på 100-tallet e.v.t. utvidet med ytterligere 21 rekker, så det kunne romme hele 14 000 tilskuere. Den greske operasangerinnen Maria Callas (1923–1977) flyttet fra Hellas i 1957 og sverget at hun ikke lenger ville opptre i moderlandet. Men da hennes gamle støtte Κostís Bastiás overtok Nasjonalteatret, fikk han overtalt henne til å opptre nettopp i teatret i Epidauros, og her sang hun Bellinis opera Norma. Det ble starten på en ny tradisjon, med opera i det gamle teatret. Og det er ikke underlig at Maria Callas elsket å synge i teatret, for akustikken er formidabel.

Naturligvis skal trappene prøves og utsikten fra de høyeste plassene skal nytes, men de som ikke orker anstrengelsene, kan demonstrere den unike akustikken som de dyktige grekerne svært nøyaktig hadde regnet ut, ved å stille seg på platen midt på scenen og kanskje fremsi et lite dikt til de medreisende.

Det blir også tid til å se det lille museet, der vakre greske byster og statuer av menn og kvinner i klassiske gevanter er utstilt sammen med andre spennende funn. Museet i seg selv er ikke særlig stort, men fokuserer på helligdommen for legekunstens gud, Asklepios.         

I løpet av 300-tallet f.Kr. blomstret Epidauros som et berømt kursted, og folk fra hele den greske verden strømmet til for å få medisinsk behandling.

Vi vandrer også rundt og ser restene av det arkeologiske området, blant annet det gamle stadionet, som bringer minnene frem om de antikke olympiske lekene, som jo nettopp oppstod her på Peloponnes.

Etter besøket kjører vi til en av de nærliggende småbyene, og her blir det anledning til å spise lunsj på egen hånd før vi skal høre litt om oliven. Hellas produserer noen av verdens beste olivener. Den berømte Kalamáta-olivenen, som er stor, kjøttfull og velsmakende, kommer nettopp fra byen av samme navn, ikke langt fra ”vårt” Hellas. Vi hører om oliventreets betydning for lokalbefolkningen, og om hvor mange måter man kan bruke det på. Og selvfølgelig skal vi smake den fantastiske silkebløte olivenoljen. Kommer vi i høstetiden kan vi være heldige og få se pressingen av oljen, men det blir i alle fall gode muligheter til å kjøpe med seg fin olivenolje hjem. Der er også mange andre spesialiteter å hente i området. De produserer en fantastisk honning, på tradisjonelt gresk vis. Skulle der være en piperøyker i selskapet, finner man også flotte piper utskåret i den lokale bruyere-roten.

Vi er tilbake på hotellet tidlig på ettermiddagen.

(Dagens kjøring 80 km – 2 timer.)

Dag 6
Fottur i den kuperte naturen ovenfor byen
Her gror appelsintrærne

Nå er det tid til å komme litt tettere på naturen. Vi tar på oss gode tursko og begir oss ut i den kuperte naturen. Vi tar oss langsomt, men sikkert oppover åsen ovenfor byen for å få en fantastisk utsikt over bukta. De som er lette på foten, kan kanskje se hele veien til Návplio, som ikke ligger så langt unna når man krysser over fjellkammen.

Her oppe kan vi se litt på de lokale vekstene og appelsintrærne. Hvis vi er heldige, kan vi plukke appelsiner i hotellets egen appelsinplantasje eller se nærmere på de små saueholdene som lager melk til saueost. Vi vandrer stille og rolig, og det blir tid til å sette seg ned og nyte landskapet.

Litt avhengig av vær og fysisk form kan man velge å forkorte eller forlenge turen så den passer den enkelte.

Ettermiddagen er til egne eventyr. Sett deg med en bok og nyt et glass av den lokale vinen, eller kanskje et glass ouzo.

(Dagens vandring er på 5–12 km, avhengig av form)

Dag 7
”Det greske kjøkken” – vi utforsker matkulturen litt
Tid til å utforske det greske kjøkkenet!

Formiddagen står i den greske matens tegn. Vi starter morgenen med å høre litt om gresk matkultur før vi sammen med hotellets personale skal prøve oss på noen greske spesialiteter. Under kyndig veiledning gir vi oss i kast med noen småretter, og det hele avsluttes med at vi spiser felles lunsj med noen av våre egne retter blandet opp med litt fra kjøkkenet.

Resten av dagen er til egne opplevelser. Middagen i dag er på egen hånd.

Dag 8
Fridag til egne eventyr og gresk dans om kvelden
Tid på egen hånd

Hele dagen i dag er til egne eventyr. Ta bussen til Návplio, eller de vandrelystne kan ta turen over fjellet.

Om kvelden samles vi etter middagen. Der skal vi nemlig lære litt om gresk dans. Vi får en introduksjon til de greske dansene, og Albatros serverer litt vin som skal bidra til å "smøre" bena, så vi også selv får mot til å opptre som Zorba – med flotte dansetrinn og den herlige greske musikken i ørene. Det blir helt sikkert en flott kveld, og tro om vi ikke som riktige grekere får ropt et ”ópa!” en gang eller to i ren begeistring over livet.

Dag 9
Antikkens Mykene med Løveporten
Løveporten i Mykene

I Mykene kommer vi for alvor inn i den antikke greske historien, og direkte inn i trojanerkrigen. Den mykenske kulturen har noen av sine røtter på Kreta og ble ført derfra til fastlandet. Man regner med at storhetstiden var mellom 1600 og 1100 år f.Kr. Her bygde man mellom to fjellsider en befestet by der det bare var adgang fra vest. Arkitekturen var svært komplisert, med store, tykke bymurer. Der var underjordisk vanntilførsel, noe som på den tiden var temmelig enestående i Europa. Stedet skal ha vært kongepalasset for selveste Agamemnon og hans redselsfulle familie. Historien om Atreus' slekt var både blodig og voldelig, og familiemedlemmer myrdet hverandre i hevn og gjengjeldelse. Reiselederen vil nok gjenopplive historien for oss. Den er nærmest en liten gyser i seg selv. Det gamle kongepalasset klynger seg massivt til en klippe og strekker seg over toppen med en vidunderlig utsikt over omgivelsene. Det er vanskelig å forestille seg historiens gru når man trer inn gjennom den vakre Løveporten, der tre store steiner danner rammen og en flott tilhogd trekantet stein med to løvekropper – nå uten hoder – vokter byen.

Litt utenfor den befestede byen finner vi det såkalte ”skattkammeret”, som er oppkalt etter den store sagnkongen Atreus. Men det er et gravkammer, mener arkeologene i dag. Den berømte kong Agamemnons grav har også vært knyttet til stedet, men graven har vist seg å være langt eldre enn hans tid. Det var her arkeologen Heinrich Schliemann, som gravde ut området i 1876, fant en vakker dødsmaske i rent gull og telegraferte følgende hjem: ”Jeg har sett Agamemnons ansikt.”

På veien hjem stopper vi så det er mulig å spise en lunsj eller bare nyte en avslappende stund før vi er tilbake ved hotellet. (Dagens kjøretid er 1 1/2 time, 7 mil.)

Dag 10
Mulighet for båttur i det greske øyhavet eller annen aktivitet
Fiskebåter i Toló

Avhengig av vind, vær og ikke minst rutetider forsøker vi å arrangere en tur på havet. Det kan bli med en ferge fra Návplio til en av de nærliggende øyene, en liten turbåt fra vår egen Toló eller noe annet som reiselederen finner ut av. Utflukten blir arrangert på stedet, og pris og detaljer blir det informert om noen dager på forhånd.

Det er dessverre ikke mulig å vite på forhånd når båtene begynner og slutter sesongen, men i tilfelle av dårlig vær eller manglende mulighet til båttur kommer reiselederen til å arrangere et hyggelig alternativ denne dagen.

Dag 11
Mer gresk mat og mer om Hellas
Herlig gresk mat!

Vi starter fra morgenstunden med å høre mer om livet i Hellas. Flere av de emnene vi ikke rakk å ta opp under introduksjonen til Hellas, blir belyst her. Etter et par hyggelige timer med innlagt pause til en gresk kaffe er det tid til å lære litt mer om gresk mat og hjelpe til litt selv.

I dag skal vi enda en gang studere gresk mat, og vi bruker litt av formiddagen på å fremstille småretter som vi senere skal spise. Kanskje skal vi lage auberginesalat eller moussaká, som er en av de mest berømte rettene i Hellas. I dag spiser vi lunsj på hotellet med blant annet vår egen rett.

Ettermiddagen er til egne eventyr, og middagen er på egen hånd.

Dag 12
Mulighet til å besøke antikkens Sparta og ruinbyen Mystrás
På besøk i den gamle krigerstaten Sparta

Vi starter med å kjøre til den gamle antikke byen Sparta, som var en sterk statsmakt på linje med Athen. Mens Athen ble demokratiets vugge, lukket Sparta seg inne fra omverdenen, og krigerstaten holdt fast på de gamle tradisjonene. Sparta kom i krig med Athen i den peloponnesiske krigen 431–404 f.Kr. og beseiret Athen, men var ikke i stand til å holde på maktposisjonen. Sparta var hovedstaden i Lakonia i det antikke Hellas, og byen ble grunnlagt omkring 1000 f.Kr. da fire doriske landsbyer slo seg sammen i dalen omkring Eurotas-elva. Et helt spesielt trekk ved Sparta var mangelen på en akropolis og en beskyttende bymur. Her skulle man være klar til angrep utenfra til enhver tid.

Men i antikken var ikke Sparta særlig imponerende som by. Den greske historikeren Thukydid fra 400-tallet f.v.t. sa allerede den gangen: ”Hvis hele Spartas befolkning plutselig flyktet fra byen og fremmede inntok den, ville man ikke kunne forestille seg at dette var den mektigste byen i Hellas. Ingen templer, ingen vakre statuer, ingen monumenter, ikke engang en bymur ...” Da er det ikke underlig at her 2400 år senere ikke er så mye å se. Men stemningen og historien kan ingen berøve den – og da er den verd et besøk.

I middelalderen ble byen forlatt til fordel for Mystrás, og den falt i glemsel helt frem til moderne tid, da man grunnla den nye byen Spárti på samme sted som antikkens by. I dag er der ikke mye igjen av Sparta, men vi skal naturligvis en tur innom for å se monumentet over den kjente krigeren Leonidas og høre mer om byens historie før vi fortsetter til Mystrás.

Vi er kommet til en fjern avkrok av Peloponnes, og på de skogkledde skråningene i Taygetos-fjellene finner vi restene av middelalderbyen Mystrás, som i 1453, da Konstantinopel falt for tyrkerne, ble hovedstad i riket. Den døde byen ligger på en åskam med flott utsikt over omkringliggende landskaper som et minne om en glorverdig tid med makt og høy kultur. Ruinene av forter, palasser, kirker og klostre som nærmest klynger seg til klippen, gir en glimrende innsikt i bysantinsk tid. Trapper og kronglete stier fører opp til flere interessante kirker, men også øde områder. Vi besøker den nedre delen av Mystrás og besøker et par av de vakre kirkene og det blir mulighet til å nyte den glimrende utsikten over sletten nedenfor oss. Da Mystrás var på sitt høyeste, bodde det over 40 000 innbyggere der. I dag kretser bare en ensom hauk over ruinene, og man hører lyden av de få besøkende som finner denne lille perlen.

(Utflukten bestilles hjemmefra og koster 375 kroner – minimum 24 deltakere)

Dag 13
En deilig fridag
Her kan du slappe av
Nå er det tid til å se det man ennå ikke har rukket å få med seg. Kanskje skal det handles litt oster, oliven eller andre spesialiteter som skal tas med hjem. Eller man bare slapper av. Dagen er til egne eventyr.
Dag 14
Arkadia-fjellenes små landsbyer med lokal lunsj
Herlig lunsj i det grønne

I dag skal vi inn i det indre av Peloponnes. Vi kjører gjennom Trípoli opp i fjellene. Her finner man skisportsteder, birøktere, små hyggelige landsbyer og en vakker natur. På turen i disse naturskjønne områdene stopper vi i et par av landsbyene og opplever dem tett på.

Lunsjen i dag blir nettopp i en av disse små landsbyene. Vi skal smake på noe av den lokale og rustikke maten, og med lokal vin, papirservietter og kluntete vinglass hygger vi oss på gresk vis og kommer så tett på det å være greker som mulig. Det er virkelig lokalt, og hvis vi vil se andre utlendinger i dette området, må vi normalt anstrenge øynene.

I løpet av ettermiddagen er vi tilbake – mette og trette av den friske luften. Og om kvelden møtes vi igjen til vår siste middag sammen. Kanskje man også vil møtes i baren før middagen for å ta en liten ouzo eller noe annet og snakke om de siste ukenes opplevelser.

Dag 15
Athen. Panoramasightseeing i Athen og hjemreise

Etter en rolig frokost forlater vi Toló og setter kursen mot Athen. Ved Korinth-kanalen tar vi et stopp og ser på det brømte bygningsverket. Korinthkanalen forkorter sjøveien rundt Peloponnes med nesten 40 mil og ble påbegynt av keiser Nero, men ble aldri fullført i oldtiden. I slutten av 1800-tallet ble den 6,5 km lange og ca. 25 meter brede kanalen med opp mot 80 meter høye sider endelig ferdig. Den revolusjonerte skipsfarten for en tid, men i dag er det bare småbåter som kan komme seg igjennom den.

Framme i Athen kjører vi en mindre bussrundtur i sentrum. Det blir mulighet til å oppleve Athen på en liten tur til fots rundt i de labyrintiske gatene omkring Pláka-kvarteret tett ved Akropolis. Fordi Pláka ligger så nær Akropolis, blir det også kalt gudenes kvarter. I tillegg til at stedet er knyttet til fascinerende gudefortellinger med Zeus og Pallas Athene i hovedrollene, var det her store filosofer som Sokrates og hans elev Platon hadde sin gang. Og hvorfor ikke smake på grekernes den klassiske ”street food”, píta souvláki eller píta gýros – de lekre greske brødene fylt med tynt skåret oksekjøtt, tzatzíki, tomat og løk.

Utpå ettermiddagen kjører vi mot lufthavnen og tar flyet hjem.

Ekstrautflukt til Sparta og ruinbyen Mystras

Vi starter med å kjøre til den gamle antikke byen Sparta, som var en sterk statsmakt på linje med Athen. Mens Athen ble demokratiets vugge, lukket Sparta seg inne fra omverdenen, og krigerstaten holdt fast på de gamle tradisjonene. Sparta kom i krig med Athen i den peloponnesiske krigen 431–404 f.Kr. og beseiret Athen, men var ikke i stand til å holde på maktposisjonen. Sparta var hovedstaden i Lakonia i det antikke Hellas, og byen ble grunnlagt omkring 1000 f.Kr. da fire doriske landsbyer slo seg sammen i dalen omkring Eurotas-elva. Et helt spesielt trekk ved Sparta var mangelen på en akropolis og en beskyttende bymur. Her skulle man være klar til angrep utenfra til enhver tid.

Men i antikken var ikke Sparta særlig imponerende som by. Den greske historikeren Thukydid fra 400-tallet f.v.t. sa allerede den gangen: ”Hvis hele Spartas befolkning plutselig flyktet fra byen og fremmede inntok den, ville man ikke kunne forestille seg at dette var den mektigste byen i Hellas. Ingen templer, ingen vakre statuer, ingen monumenter, ikke engang en bymur ...” Da er det ikke underlig at her 2400 år senere ikke er så mye å se. Men stemningen og historien kan ingen berøve den – og da er den verd et besøk.

I middelalderen ble byen forlatt til fordel for Mystrás, og den falt i glemsel helt frem til moderne tid, da man grunnla den nye byen Spárti på samme sted som antikkens by. I dag er der ikke mye igjen av Sparta, men vi skal naturligvis en tur innom for å se monumentet over den kjente krigeren Leonidas og høre mer om byens historie før vi fortsetter til Mystrás.

Vi er kommet til en fjern avkrok av Peloponnes, og på de skogkledde skråningene i Taygetos-fjellene finner vi restene av middelalderbyen Mystrás, som i 1453, da Konstantinopel falt for tyrkerne, ble hovedstad i riket. Den døde byen ligger på en åskam med flott utsikt over omkringliggende landskaper som et minne om en glorverdig tid med makt og høy kultur. Ruinene av forter, palasser, kirker og klostre som nærmest klynger seg til klippen, gir en glimrende innsikt i bysantinsk tid. Trapper og kronglete stier fører opp til flere interessante kirker, men også øde områder. Vi besøker den nedre delen av Mystrás og ser et par av de vakre kirkene, og det blir mulighet til å nyte den glimrende utsikten over sletten nedenfor oss. Da Mystrás var på sitt høyeste, bodde det over 40 000 innbyggere der. I dag kretser bare en ensom hauk over ruinene, og man hører lyden av de få besøkende som finner denne lille perlen.

(Utflukten bestilles hjemmefra og koster 375 kroner – minimum 24 deltakere)

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 17 498,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Om enkeltrom
Begrenset antall. Enkeltrommene er typiske enkeltrom og er derfor mindre end dobbeltrommene.
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Athen t/r med mellomlanding
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Innkvartering på hotell i dobbeltrom
 • Halvpensjon (gresk frokost hver dag, to lunsjer og 12 middager)
 • Lunsj i Arkadia-fjellene
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Utflukt til Sparta og Mystras – bestilles hjemmefra (pris kr 300,–)
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 10 euro per person)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Fotturer

På dager da vi går tur, kan det hende at vi legger om ruten på grunn av været. Fotturen på åsen/fjellet ovenfor Toló er forholdsvis bratt, men kan gås av alle med vanlig førlighet. Tempoet er naturligvis tilpasset det kuperte terrenget. Det er mulig å gå mindre deler eller å snu tidligere hvis man har behov for det. Skulle man ikke ønske å gå i terrenget, er det mulig å gå for seg selv langs havet.

Hotellene

Vi har valgt å bo på gode mellomklassehoteller som vi kjenner gjennom mange år. De trestjerners hotellene er hyggelige, og personalet gjør alt for å få gjestene til å føle seg hjemme. De inkluderte middagene blir inntatt på hotellet, som lager god og folkelig gresk mat. Som eieren sier: ”Det er ikke fine kokker vi har i kjøkkenet; det er ekte greske husmødre som lager skikkelig gresk mat. Slik har vi alltid gjort det.” Maten serveres som buffé. Hotellene er oppført som strandhoteller, og det betyr at rommene ikke er innredet for at man skal oppholde seg inne hele dagen. Rommene er praktiske, men man skal ikke tro det er små dagligstuer. Der er likevel god plass i første etasje med sofaer og en deilig bar.

Toló

Ideen med reisen er å bo på ett og samme sted, og her er Toló ideell, for den ligger godt til for utflukter. Peloponnes har massevis av historie, og beliggenheten like ved havet er perfekt. Toló er primært en by som lever av turisme og landbruk, men når charterselskapene stenger sommerflightene, faller det ro over Toló. Albatros kommer derfor i den rolige sesongen, når byen lever sin alminnelige hverdag og de mest turistpregede forretningene har stengt. Men til gjengjeld opplever vi det riktige Hellas, og heldigvis kjenner været ikke flyselskapenes kalender, for det gode været fortsetter ufortrødent langt inn i november og starter i mars måned med en ny deilig sesong.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser