Geysir

Et av verdens mest fascinerende naturfenomener

Island er verdens yngste land rent geologisk. Her skorter det ikke på naturfenomener: Vulkaner som jevnlig er i utbrudd, varme kilder med vann i både badetemperaturer og kokende svovelgjørme, dampende lavafelt og tektoniske plater som møtes. Geysirer finnes det også her, og selve navnet geysir kommer fra det islandske ordet for "sprut". Det finnes områder med geysirer flere andre steder i verden – i Yellowstone nasjonalpark i USA, på Kamsjatkahalvøya i Russland, i New Zealand og i Chile – men geysiren som er opphav til navnet ligger i Haukadalur, nord for Reykjavík.

Klikk her og se alle våre reiser til Island

Den opprinnelige Geysir vurderer man har vært aktiv i mer enn 10 000 år. Den sprutet jevnlig en søyle med varmt vann opp til 100 meter opp i luften helt til 1916, da den ble inaktiv. Det ble oppdaget at man kunne framprovokere utbrudd med såpe, men av miljøhensyn ble det redusert til en gang i året – på Islands nasjonaldag. Siden 2000 har Geysir vært aktiv igjen med utbrudd en gang om dagen, men nå er det vannsøylen bare 8–10 meter høy. Drar man til geysirområdet som en del av utflukten Den gylne sirkel er det geysiren Strokkur man får se. Den skyter vannsøylen sin 20–30 meter i været med bare noen minutters mellomrom og er et imponerende syn.
Strokkur

Slik virker en geysir

En geysir består av hulrom under jorden som blir fylt av vann fra grunnvannet. Dette vannet blir varmet opp nedefra – ikke av lava eller jordvarme, men av overopphetet vann med en temperatur på over kokepunktet. Når det kalde vannet langsomt blir varmet opp av det overopphetede vannet koker det ikke ved kokepunktet, men blir stabilisert av det høye trykket som skapes av vannet over. Veggene i geysiren er trykksikre på grunn av mineralet sinter, som avleires i veggene over flere tusen år. Når det oppstår en boble i det varme, stabiliserte vannet utvider molekylene seg brått og skytes opp i luften i en søyle av kokende vann og vanndamp. Det meste av vannet fra geysiren forsvinner opp i lufta i form av damp, så når søylen faller igjen er geysiren "tom" - og nytt vann kan strømme inn og starte en ny syklus i geysirens indre.
Strokkur i Haukadalur

Fun facts

Verdens høyeste aktive geysir er geysiren Steamboat i Yellowstone. Den har utbrudd på 90 meter. Den høyeste geysiren som er dokumentert er Waimangu i New Zealand som for litt over hundre år siden hadde utbrudd på helt opp til 460 meter.

Det har blitt senket et kamera ned i en tom geysir en gang – det var i Old Faithful i Yellowstone. Det er første og eneste gang det har blitt tatt bilder av innsiden av en geysir. Men det er strengt forbudt å gjøre dem kunsten etter – det er ikke tillatt å kaste noe som helst ned i Yellowstones geysirer.

Den første dokumenterte geysiren er Jökullhaups på Island.

Yellowstone

Islandreiser

 • Island – rundreise i sagaenes land

  Storslått opplevelsesreise gjennom det vakre landskapet på lavaøya og fargerik historie fra sagatiden til i dag

  4,5
  • 14-06-2022
  • 8 dager
  • 21 998,–
  fra Oslo
 • Ekspedisjonscruise til Nordøst-Grønland

  Polarcruise med vårt eget skip Albatros Ocean Atlantic blant isfjell, brelandskap og isbjørner

  4,8
  • 16-09-2022
  • 10 dager
  • 43 998,–
  fra Oslo
 • Den store ekspedisjonen til Arktis med fire arktiske øyer

  Fra Svalbard via Jan Mayen og Grønland til Island – en ekspedisjon i det arktiske rike med Ocean Atlantic. Bli med på årets store øyhopping i Arktis!

  • 23-07-2022
  • 12 dager
  • 57 498,–
  fra Oslo