Fakta Østerrike

Her kan du lese en rekke praktisk informasjon i forbindelse med reiser til Østerrike
  • Språk Tysk
  • Hovedstad Wien
  • Innbyggere 8, 7 mill.
  • Religion Romersk-katolisisme
  • Valuta Euro
  • Areal 83 859 km2

Verd å vite

Tidsforskjell
Der er ingen tidsforskjell mellom Østerrike og Norge.
Transport i Østerrike

På våre rundreiser i Østerrike foregår transporten mellom severdighetene oftest med chartret buss. Bussene i Østerrike er av god standard, og de har vanligvis aircondition.

Det offentlige transportsystemet er godt utbygd og fungerer effektivt.

Prisnivå
Der er ikke stor forskjell på prisnivået i Østerrike og i Norge. Prisen for å spise ute er lavere enn hjemme. Et måltid på en god restaurant kan fås for omkring 300 kr.
Valuta og kredittkort

Valutaen i Østerrike er euro (EUR). Internasjonale kredittkort som Visa og MasterCard kan brukes i stor udstrekning til å betale med. Det er minibanker i alle byer.

Driks

I Østerrike brukes driks i noen grad. Hvis du er fornøyd med serveringen på baren eller restauranten kan du runde opp regningen med 5–10 %. Taxisjåfører forventer driks på opp til 10 % av prisen, og personalet på hotellet vil sette pris på en euro eller to.

På rundreiser er det vanlig å gi driks til sjåfører og evt. lokalguider. Reiselederen kan hjelpe med å fordele driksene korrekt. På cruisereiser gjelder det andre regler, se programmet for reisen din.

Elektrisitet
Østerrike har som Norge 230 volt, og de fleste stikkontakter ligner våre. Du kan evt. ta med adapter for sikkerhets skyld.
Telefon og internett

Den internasjonale landekoden til Østerrike er +43. Spør ditt eget eget mobilselskap om dekning og priser for å ringe og bruke data i Østerrike.

De fleste hoteller, restauranter, kafeer og lignende har trådløst internett som du kan bruke gratis eller mot betaling. Du må ofte ha et passord fra personalet for å benytte deg av det.

Røyking
I Østerrike er røyking forbudt på offentlig transport, på stasjoner, i bussterminaler og på flyplasser. Røyking innendørs på offentlig tilgjengelige steder er også forbudt, med mindre det foregår i spesielle røykerom eller skjenkestedet er mindre end 50 m2. Det er ikke alle steder røykereglene blir overholdt.
Takt og tone

I Østerrike er man mer høflig når man snakker enn vi er vant til her hjemme. Du bør for eksempel huske å bruke høflighetsformen "Sie" når du tiltaler noen.

Ellers er det ikke så stor forskjell på omgangsformen i Norge og Østerrike.