Midt-Østen

Tre verdensreligioner oppsto i Midt-Østen. De første spadestikkene til jødedommen ble tatt omkring det store tempelet i Jerusalem.

Kristendommen har også sin opprinnelse i Jerusalem, mens den nyeste verdensreligionen, islam, har sitt utspring i Mekka og Medina i Saudi-Arabia. I nåtidens Midt-Østen overstiger tilhengerne av islam langt de to øvrige religionenes. Det finnes kristne mindretall i hele regionen, mens jødene hovedsaklig er konsentrert i Israel.

Areal 5.200.000 km²
Innbyggere 232 mill.
Største land etter innbyggertall Iran 82 mill. Irak 38 mill. Saudi-Arabia 28 mill. Yemen 27 mill. Syria - 17 mill.
Visste du...

at landjordens laveste punkt ligger i Midt-Østen – nemlig Dødehavet, cirka 400 meter under havets overflate.

at De forente arabiske emirater het Traktatkysten fram til 1971?

Midt-Østens geografi

Landskapet i Midt-Østen er hovedsaklig flatt. Land som Tyrkia, Iran og Yemen har noen fjell som kan trekke litt opp i gjennomsnittshøyden. Regionens høyeste punkt, Damavand-fjellet i Iran, har en høyde på 5165 meter. Når det gjelder lavtliggende punkter gjør Midt-Østen det bedre, siden saltsjøen Dødehavet på grensen mellom Jordan, Vestbredden og Israel ligger 418 meter under havoverflaten og dermed er verdens laveste punkt. Store deler av Midt-Østen er dekket av ørken, og ideen om vannpiperøykende beduiner på kamelkaravane gjennom endeløse sanddyner er ikke helt feil. Flere steder i Midt-Østen finnes det fremdeles beduinstammer som lever tradisjonelle nomadeliv, for eksempel i Syria, Irak, Jordan og Saudi-Arabia.

Det er ikke klart definert hvilke land som hører med i betegnelsen Midt-Østen, men den dekker tradisjonelt den sørvestlige delen av det asiatiske kontinentet. Av og til blir noen av de nordafrikanske landene også tatt med. Midt-Østen er snarere en politisk og kulturell betegnelse enn en egentlig geografisk. Islam er hovedreligion i langt de fleste landene og utgjør en samlende kulturell enhet for hele regionen. Et annet fellestrekk er betydelige oljefunn som har medført plutselig rikdom for regnfattige ørkenstater som Irak, Iran, Kuwait, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Det Døde Hav i Israel

Fred og ufred i Midt-Østen

Siden 2. verdenskrig har Midt-Østen fortrinnsvis fått medieomtale for sine hyppige kriger og konflikter. Regionen er et av verdens absolutte brennpunkter, og atskillige initiativer er satt i verk for å skape fred i den urolige regionen. De fleste fredsskapende prosjekter er dessverre inntil videre endt som beviser på at det er umåteligt vanskelig å skape varig fred mellom regionens forskjellige land og befolkningsgrupper.

Severdigheter i Midt-Østen

En reise til Midt-Østen innebærer solnedganger i endeløst ørkenlandskap, uspolerte strender og bibelske stednavn som imponerer uansett religiøs overbevisning. Storbyen Dubai, hovedbyen i ett av sheikdømmene i De forente arabiske emirater, er spekket med nesten uvirkelige byggeprosjekter. Byen har på bare noen år forvandlet seg fra en unnselig handelsstasjon til en ekstravagant jetsettby, og det ene prestisjebygget etter andre skyter opp mellom shoppingsentrene. En tur rundt i Israel er som en reise tilbake i tiden når man besøker byer som Jerusalem, Nasaret og Betlehem. Men Israel er ikke bare oldtid og bibelhistorie. Nåtiden er også tilstede i Jerusalems nye bydel og blant myriadene av restauranter og nattklubber i Tel Aviv. Går interessen i retning av tusenårige levn etter eldgamle kulturer kan Midt-Østen by på flere skatter. Spesielt den skjulte ruinbyen Petra i den jordanske ørkenen er verd en omvei. Atskillige hus, templer og gravkamre er hugd ut i klippeveggene og utgjør den stemningsfulle ruinen av hovedstaden i nabateerriket fra det 4. århundret f.v.t. Byen ble på grunn av sin avsidesliggende plassering først gjenoppdaget på 1800-tallet etter å ha vært glemt i 600 år. I Iran kan du bli betatt av storslåtte ruiner etter hovedstaden i oldtidens perserriket eller la blikket gå seg vill i Isfahans blå mosaikker. Glem heller ikke muligheten for et cruise i Persiabukta og opplev blant annet den lille, oljerike øystaten Bahrain og sultanatet Oman med Midt-Østens eldste nåværende by, hovedstaden Muscat.
Den fantastiske oldtidsbyen Petra

Jordan – fra Petra til Dødehavet

Opplev det beste av Jordan: en av verdens største menneskeskapte severdigheter, Petra, hovedstaden Amman, unike ørkenlandskaper og avslapning ved Dødehavet.

4,5
  • 7 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 17 998,–
fra Oslo