Reis til Oman

Dramatiske landskaper, vakre strender, gjestfri befolkning og en hovedstad gjennomsyret av historie gjør Oman populært blant turister. Den golde ørkenen som brer seg over Den arabiske halvøya, blir i Oman gjennomskåret av oaser og wadier der daddelklasene henger tungt fra grønne palmer. Hovedstaden Muscat ligger vakkert til der fjellene møter kysten, og lokker med utallige historiske fort og kaotiske markeder med ekte Tusen og én natt-stemning.

Innbyggere 3,3 mill.
Hovedstad Muscat
Språk Arabisk
Flaggets design er inspirert av det arabiske revolusjonsflagget fra opprøret mot tyrkerne.
Visste du...
at Oman har vært kolonisert av portugiserne? Det var i perioden 1507–1650 og man kan fortsatt besøke det portugisiske fort i Muscat.
at man kan se havskildpadder i Oman? Den grønne havskildpadden har ynglesteder på Omans strender.

Omans historie

Oman er et sultanat med den temmelig eneherskende sultan Qabus i spissen. Qabus er europeisk orientert og har gjennomført sosiale reformer som har betydd en eksplosjon i bygging av skoler og reduksjon av analfabetisme og barnedødelighet. Frem til 1960-årene ernærte befolkningen seg av nomadisk husdyrhold, men etter betydelige oljefunn er landet nå blant de store av Midtøstens oljeproduserende stater.
Krukker i Oman

Omans befolkning

Sultanatets fjell, ørkener og oaser er befolket blant annet av leoparder, gaseller og ørkenrever, som likevel må dele området med 2,5 millioner mennesker. Av disse er langt størstedelen muslimer, selv om denne ensartetheten ikke har vært ensbetydende med fred og ro i Omans mangeårige historie. Tre fjerdedeler av den muslimske befolkningen tilhører nemlig sekten ibadittene, mens de øvrige er sunnitter, og det var tidligere en ganske faretruende cocktail.

Når man reiser til Oman

Å reise i Oman betyr kamelrideturer, bølgende røde sanddyner og gjestfrie omanere som inviterer på dadler og sterk arabisk kaffe. Den vakre gamle hovedstaden Muscat er også et must på reiser i Oman. Muscat har 2000 års historie bak seg og er spekket med gamle fort fra 1500- og 1600-tallet, da byen var under portugisisk styre. Særlig Mutrah-fortet, Jalali-fortet og Mirani-fortet er sammen med stormoskeen noen av høydepunktene i Muscat. Også det legendariske markedet Muttrah Souk, der menn i lange hvite kjortler og de karakteristiske rød-hvite shamaal på hodet forsøker å kjøpe og selge krydder, eksotisk te og gullsmykker til den beste pris, bidrar til å gjøre en ferie i Oman til en minneverdig opplevelse.

Utsikt over Muscat, Omans hovedstad
Del denne siden