Den store reisen til Kaukasus

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Rundreise i Aserbajdsjan, Armenia og Georgia

Kaukasus! Ordet smaker av eventyr. I Aserbajdsjan har de mange oljemilliardene ikke bare hjulpet hovedstaden Baku ut av fattigdom, men også gitt resten av landet et ansiktsløft. 

I den armenske hovedstaden Jerevan, som lokker med vakre parker og hyggelige fortauskafeer med det sagnomspunne Ararat-fjellet som kulisse. Vi besøker noen av landets kirker og klostre og spiser lunsj hos en lokal familie. 

I Georgia opplever vi den dramatiske naturen i fjellene ved Kazbegi og den imponerende høysletten ved Tsalka-sjøen, og vi smaker på områdets beste vin og mat i vinlandet Kakheti. Den pittoreske hovedstaden Tbilisi byr på arkitektur i verdensklasse og noen av regionens beste museer.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Armenian Dram, Georgian Lari og Aserbajdsjan Manat

Dagsprogram
Dag 1 Avreise fra Oslo
Dag 2 Baku. Byrundtur med gamlebyen, inkl. ”Icheri Sheher”, Templet for den evige ild, og Nobelbrødrenes Villa Petrolea
Dag 3 Baku–Shamakhi- Lahij. Privat familiebesøk og Djuma-moskeen
Dag 4 Lahij- Kish–Sheki. Thor Heyerdal og handelsstasjoner med håndverkstradisjoner
Dag 5 Sheki –Sighnagi–Tbilisi. Ankomst til Georgien, fjellbyen Sighnagi, og tradisjonell vinproduksjon.
Dag 6 Tbilisi. Byrundtur med Metekhi-kirken, bad og Narikala-fortet
Dag 7 Tbilisi–Gori–Mtskheta–Gudauri. Svetitskhoveli-katedralen, Stalin-museet og de kaukasiske fjellene
Dag 8 Gudauri–Kazbeki–Tbilisi. Imponerende natur, Treenighetskirken og lokal lunsj
Dag 9 Tbilisi–Diljian – Sevansjøen – Jerevan. Ankomst til Armenia, det UNESCO-fredede Haghpat-klosteret, fjellbyen Dilijan och Sevansjøen
Dag 10 Jerevan, Armenia. Byrundtur med Republikk-plassen, Operaen, Kaskaden og minnesmerket for det armenske folkemordet
Dag 11 Jerevan. Det UNESCO-vernede Geghard-klostret og Garni-templet
Dag 12 Jerevan–Etsjmiadzin–Khor Virap–Jerevan. Armenias religiøse senter, Khor Virap-kirken og tid på egen hånd eller mulighet for besøk på brandydestilleri
Dag 13 Jerevan–Gyumri–Vardzia. Byrundtur i Armenias nest største by og ankomst til Georgia
Dag 14 Vardzia–Tsalka–Tbilisi. Hulebyen ved Vardzia, Poka-klostret og enestående natur ved Tsalka-sjøen
Dag 15 Tbilisi. Tid på egen hånd og afskedsmiddag
Dag 16 Tbilisi – Oslo

Bilder

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
25 998,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
25 998,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
26 998,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
26 998,–
Oslo
OBS Denne avgangen har et litt annerledes program. Klikk på datoen for å se det.
25 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo

Vi reiser fra Oslo mot Azerbadjan

Dag 2
Baku. Byrundtur med gamlebyen, inkl. ”Icheri Sheher”, Templet for den evige ild, og Nobelbrødrenes Villa Petrolea Ca. 30 km

Etter frokost er det tid til å kaste seg over dagens program. Baku er en by med en særdeles omskiftelig historie. De tidligste omtalene av byen stammer fra slutten av 1100-tallet, men det var først under den store hærføreren Shirvanshah Khalilullah I (1417–1465) at byen for alvor begynte å blomstre. 

Den neste store bølgen av foretaksomhet som rammet byen, lot vente på seg, men da den endelig kom, skjedde det med en sjelden kraft og voldsomhet. Årsaken var handel og i særdeleshet med olje, som i 1872 ble åpnet opp for utenlandske investorer. På 30 år steg befolkningstallet i Baku med himmelropende 1200%. Økonomien eksploderte, og imponerende bygninger så dagens lys – mange av dem oppført av de nyrike oljebaronene, som stod for 50% av verdens produksjon i starten av 1900-tallet.

I dag er Baku fortsatt en smeltedigel mellom øst og vest, og har etter utleggingen av verdens 2. største oljeledning fra Baku til Tyrkia i 2005 opplevd enda et voldsomt oppsving i nybygging og levestandard.

Vi starter med et besøk i byens gamle middelaldersentrum, som er omringet av en imponerende bymur. Her ligger vakre karavanseraier side om side med imponerende moskeer. Vi begir oss ut på oppdagelsestur i de smale gatene og passerer også forbi det 29 meter høye tårnet som kalles Jomfrutårnet, selv om det opprinnelige formålet med det fremdeles er usikkert.

Vi skal naturligvis også besøke Shirvanshah Khalilullahs palasskompleks, som stammer fra byens første oppblomstringsperiode. Det vakre palasset har mange fint renoverte rom, gårdsplasser og moskeer og forteller historien om Aserbajdsjans storhetstid under Shirvanshahs regjeringsperiode. Vi kikker også forbi området med de mange fint bevarte jugendstil-husene som ble bygd av rike oljebaroner fra 1880-årene. Bland de dekorative bygningene ser vi nærmere på den aserbajdsjanske Filharmonien og Operaen. 

Om ettermiddagen kjører vi til den nærliggende halvøya Absheron, der vi starter med et besøk ved Templet for den evige ild. Dette Zarathustra-templet, oppført på 1800-tallet av indiske tilbedere, er som alle ildtempler plassert ved en evig brennende kilde. 
Religionen zarathustrisme er forbundet med profeten Zarathustra, som etter sigende skal ha grunnlagt en nyreligiøs praksis mellom 1500- og 900-tallet før vår tidsregning i oldtidens Iran. Guden man dyrker i zarathustrismen, er Ahura Mazda, som hadde åpenbart seg for profeten Zarathustra. Guden Ahura Mazda blir assosiert med sol og ild. Det betyr likevel ikke at zarathustrismen er en ilddyrkende religion. Ilden er bare et renhetssymbol som står for Ahura Mazdas livgivende visdom og kraft.

Etter et spennende innblikk i den for mange fremmedartede religionen fortsetter vi til det nærliggende Villa Petrolea. Den vakre bygningen, oppført i 1884 og tidligere hjemsted for Nobel-brødrene, rommer i dag Nobelmuseet, som forteller historien om ”Branobel”, et av datidens største oljeselskaper.

På tilbakeveien til hotellet vårt kjører vi forbi Heydar Aliyev kultursenter, som er et av de mest imponerende moderne byggverkene i Baku. Tegnet av den irakisk/britiske arkitekten Zaha Hadid og oppført i perioden 2007–2012 står kultursentret i dag som et vakkert symbol på Aserbajdsjans sammensatte kultur og topografi.

Dag 3
Baku–Shamakhi- Lahij. Privat familiebesøk og Djuma-moskeen Ca. 180 km

Etter en god frokost begir vi oss  ut på landet. 

Første stopp er Shamakhi, som huser Aserbajdsjans største og eldste moské, Djuma. Moskeen, som den arabiske hærføreren Maslam ibn Abd-al Melik begynte å oppføre i 734–744, har endret form og utseende mange ganger – ofte på grunn av jordskjelv, som har jevnet de opprinnelige bygningene med jorden opptil flere ganger. Dagens kjempemoské stod ferdig i 2013 og er et imponerende syn. Vi besøker også en lokal familie, som har spesialisert seg i å produsere qatiq, aserbajdsjansk jogurt, som vi naturligvis skal smake på.

Vi fortsetter vestover og opp i fjellene mot den lille landsbyen Lahij. Den pittoreske fjellandsbyen er befolket av persere, som er berømt for sitt fine kobberhåndverk. Der er et par små kobberverksteder og en del butikker langs den smale brolagte hovedgaten i Lahij. Tidligere ble både kobbervarer og tepper fra Lahij solgt til høye priser i Bagdad. Vi går på oppdagelsestur i den hyggelige landsbyen, der tiden ser ut til å ha stått stille.

Dag 4
Lahij- Kish–Sheki. Thor Heyerdal og handelsstasjoner med håndverkstradisjoner Ca. 175 km

Det er blitt tid til å ta avskjed med Lahij gamle historiske bysentrum, og 
vi fortsetter nå til det nærliggende Kish, som har en helt spesiell relasjon til Skandinavia. I byens kirke er det oppstilt en byste av den norske etnografen og eventyreren Thor Heyerdahl, som besøkte Aserbajdsjan hele fire ganger i perioden 1981–2000. Thor Heyerdahl var overbevist om at det var en sammenheng mellom nordisk mytologi og Aserbajdsjan (asene), og var i Kish i forbindelse med research til en av sine siste avhandlinger om dette emnet.

Sheki var en viktig handelsstasjon på Silkeveien og er en av de vakreste byene i Aserbajdsjan. Byen er blant annet kjent for sin eldgamle silkeproduksjon, og man kan fremdeles kjøpe god kvalitetssilke her. Gjennom tidene er byen blitt ødelagt atskillige ganger, flere ganger pga. oversvømmelser, men mye av den opprinnelige gamle arkitekturen er godt bevart, bl.a. det overdådige persiske fyrstepalasset fra 1700-tallet. Interiøret er fint utsmykket med veggmalerier og glassmosaikker, som er en av byens største eksportvarer.

Vi går gjennom byens smale gater, kikker nærmere på et av de mange velholdte karavanseraiene og nyter en kopp te, hvis tiden tillater det.

Dag 5
Sheki –Sighnagi–Tbilisi. Ankomst til Georgien, fjellbyen Sighnagi, og tradisjonell vinproduksjon. Ca. 270 km

Etter noen spennende opplevelser i Azerbadjan begir vi oss mot grensen til Georgien, som vi krysser sent på formiddagen. Vi skal besøke en av områdets vakreste byer: den lille Sighnagi, som ligger på en åstopp med utsikt over Alazani-dalen og Kaukasus i det fjerne. Her er smale, bratte, brolagte gater og pastellfargede hus fra 1700- og 1800-tallet med utskårne trebalkonger. Den gamle bymuren fra 1700-tallet er fremdeles intakt, og man kan gå en liten tur på den.

Det er blitt laget vin i Georgia de siste 7000 årene, og særlig i Kakheti-regionen preger vinmarkene landskapet. Den tradisjonelle metoden er å la druesaften gjære i leirkrukker som er nedsenket i jorden, men i de senere årene har både druesorter og produksjonsmetoder fra Europa vunnet innpass – likevel uten å utkonkurrere de gamle. 
Vi besøker en tradisjonell vingård i området, ser deres produksjon og hvordan de lager vin, spiser en god lunsj og lærer om georgisk brød bakt i underjordiske ovner.

Vi kommer frem til Tbilisi tidlig på kvelden, der vi sjekker inn på det hyggelige hotellet vårt.

Dag 6
Tbilisi. Byrundtur med Metekhi-kirken, bad og Narikala-fortet Ca. 25 km

Etter frokosten kaster vi oss straks over dagens program. Første stopp er en tur i den gamle bydelen, som med sine buktende gater og skjeve balkonger har en atmosfære av tidligere tiders Kaukasia. Vi stopper ved Metekhi-kirken, som er oppført i slutten av 1200-tallet og gjenoppbygd utallige ganger siden da. Allerede på 400-tallet lå det en kirke her, bygd av kong Vakhtang Gorgasali (ifølge sagnet Tbilisis grunnlegger). Her finner man et gravsted for den kvinnelige martyren St. Shushanik, som ble torturert til døde av sin mann i 544 fordi hun nektet å oppgi sin tro.   

Vi går nå opp til et av byens gamle bad, som er bygd direkte over en av de varme kildene som strømmer opp fra undergrunnen mange steder i Tbilisi. ’Tbili’ betyder da også ’varm’, og vannet holder en temperatur på 38–40 grader. På tross av lukten fra det svovelholdige vannet er badene fremdeles populære, og mange kommer hit for å lindre hudlidelser og gikt, få en massasje eller bare en hyggestund. Vi tar turen opp til toppen av Sololaki-høydedraget, der Narikala-fortet troner som tatt ut av en eventyrlig ridderroman. Det er byens eldste fort med røtter tilbake til 200-tallet, men som alt annet i Tbilisi er det ødelagt og gjenoppbygd flere ganger. Utsikten her oppe fra er imidlertid helt intakt, og gir et godt overblikk over den gamle bydelen.

Turen går nå videre til byens største synagoge, og til Sioni-katedralen og byens eldste bevarte kirke, Anchiskhati, som er bygd på 500-tallet. Vi avrunder turen med en spasertur på Rustaveli-strøket, den absolutte hovedgaten i Tbilisi, der parlamentet og flere store museer har adresse. Deretter er det tid på egen hånd før vi spiser middag på en restaurant med typiske georgiske retter.

Dag 7
Tbilisi–Gori–Mtskheta–Gudauri. Svetitskhoveli-katedralen, Stalin-museet og de kaukasiske fjellene Ca. 250 km

Vi forlater den georgiske hovedstaden og kjører langs Mtkvari-elva til en av de eldste og viktigste byene i Georgia, Mtskheta. Kristendommen ble statsreligion i Georgia i år 317, 14 år etter Armenia, og katedralen i Mtskheta hører til en av de viktigste i hele Georgia. 

Erkebiskopen av Mtskheta og Tbilisi har sitt sete her, og selveste Jesu kjortel sies å være begravet under kirken! Den opprinnelige trekirken fra 300-tallet ble etter omkring hundre år erstattet av en steinkirke, som man ennå kan se restene av i den nåværende konstruksjonen, som er fra 1000-tallet. Katedralen har vært enorm for sin tid, og den er smykket med utskjæringer både ute og inne. 

Vi fortsetter nå mot fjellene og gjør holdt underveis ved museet for Josef Stalin i hans fødeby, Gori. Overdekket av en paviljong i gresk-romersk stil ligger det beskjedne huset der Stalin – den gang Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tilbrakte sine første fire leveår. Museet ligger ved siden av, og da det ble bygd i 1957, var det som en hyllest til den nylig avdøde lederen av Sovjetunionen. Etter Georgias selvstendighet er skjønnmaleriet likevel blitt nyansert en smule, og utstillingen berører nå også utrenskningene og den politiske forfølgelsen, Gulag og pakten med Hitler i 1939. Et viktig kapittel i verdenshistorien sett gjennom en nøkkelpersons livshistorie.  

Vi kjører videre til skisportområdet Gudauri, som ligger vakkert til med utsikt mot de imponerende Kaukasus-fjellene. Vi overnatter midt ute i naturen og spiser en lokal middag på hotellet.

Dag 8
Gudauri–Kazbeki–Tbilisi. Imponerende natur, Treenighetskirken og lokal lunsj Ca. 240 km

I dag fortsetter vi kjøreturen opp mot Kaukasus-fjellene på den såkalte Georgiske militærhovedvei, som ble anlagt i det vanskelige fjellterrenget  på 1800-tallet, da Georgia ble okkupert av Russland. Til tross for veiens litt usjarmerende navn er kjøreturen en meget naturskjønn opplevelse, der vi kjører oppover i de storslåtte fjellandskapene.

Første stopp er fjellbyen Stepantsminda (tidligere kaldt Kazbegi), der det blir tid til å gå en liten tur og nyte den imponerende utsikten mot Kazbek-fjellet. Veien videre er for svinget og bratt for busskjøring, så vi skifter til firehjulstrekkere og setter kursen mot Den hellige treenighetskirke eller Tsminda Sameba, som den også kalles. Kirken ligger helt isolert på en fjelltopp i det mektige, øde Kaukasus-landskapet, og den fantastiske beliggenheten har gjort kirken til et nasjonalsymbol for Georgia.

Vi spiser lunsj i Kazbek hos lokalbefolkningen med hjemmelagede spesialiteter og den lokale vodkaen chacha før vi begir oss tilbake mot hovedstaden. Vi kommer til Tbilisi tidlig på kvelden, der vi på egen hånd kan utforske det georgiske kjøkkenet.

Dag 9
Tbilisi–Diljian – Sevansjøen – Jerevan. Ankomst til Armenia, det UNESCO-fredede Haghpat-klosteret, fjellbyen Dilijan och Sevansjøen Ca. 275 km

Vi sjekker ut av hotellet og kjører mot grensen til Armenia. Etter å ha ordnet formalitetene ved grensen besøker vi Haghpatklosteret, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Klosteret er oppført på 900-tallet og er en milepæl i armensk religiøs middelalderarkitektur. På tross av tidens tann, jordskjelv og angrep fra invaderende hærstyrker er mye av den opprinnelige strukturen intakt, for eksempel hovedkirken som er til egnet klosterets opphavsmann, Sankt Nishan, og det tre etasjer høye klokketårnet. Vi spiser en god lunsj på en lokal restaurant i nærheten av Hagpat.

Heretter setter vi kursen mot fjellbyen Dilijan i et område som går under navnet "Armenias Sveits". Dilijan er en hyggelig og nusselig by med gamle steinhus og balkonger utskåret i tre, og den ligger svært naturskjønt til ved bredden av Aghstev-elva, omgitt av store skoger. I sovjettiden kom det mange kunstnere, musikere og filmskapere hit for å få arbeidsro og suge inn inspirasjon fra de vakre omgivelsene, og den kreative atmosfæren henger stadig igjen, selv om byen nå mer får besøk av alminnelige turister.

Vi fortsetter til Armenias største innsjø, Sevan, med et areal på 950 km2.  Med sine 1900 meter over havet er den dessuten en av de høyest beliggende ferskvannsjøene i Eurasia. Når vi kommer, er det ikke mulig å vite om vannet i sjøen vil være asurblått lysende eller mørkeblått – eller en nyanse imellom – for fargen skifter etter været og sjøens egne uransakelige prosesser. Da man i sovjettiden demmet opp Hrazdan-elva, som forsynte sjøen med vann, og dermed senket vannstanden med 20 meter, dukket 2000 år gamle bygninger og gjenstander frem. Siden er vannstanden av miljøhensyn hevet med 2 meter, og det har forbedret vannkvaliteten betraktelig. Vi besøker Sevan-klostret, som opprinnelig lå på en øy ute i sjøen; den er nå er blitt til en halvøy. Den isolerte beliggenheten – og adgang forbudt for kvinner – gjorde klostret velegnet til gjenoppdragelse av munker som hadde avveket fra dydens smale sti.

Turen fortsetter til hovedstaden Jerevan, der vi sjekker inn på hotellet vårt. Middag er på egen hånd i Jerevan.

Dag 10
Jerevan, Armenia. Byrundtur med Republikk-plassen, Operaen, Kaskaden og minnesmerket for det armenske folkemordet Ca. 10 km

Vi lander tidlig i Jerevan og kjører direkte til hotellet vårt, der vi kan slappe av på rommet før vi etter en sen frokost starter på dagens byrundtur.

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad. Jerevan er en av de eldste kontinuerlig bebodde byene i verden, og her har det bodd mennesker siden bronsealderen. Nåtidens 1,1 million innbyggere forstår å nyte livet; her er en meget utviklet kafékultur og mange teatre, gallerier, konserthus og spillesteder. På byrundturen kommer vi forbi Republikk-plassen (tidligere Lenin-plassen, der blant annet Det nasjonale kunstmuseet ligger), universitetet, den 23 meter høye statuen av Mor Armenia, parlamentet, presidentpalasset, Operaen samt Kaskaden, et minnesmerke for 50-året for det sovjetiske Armenia.

På rundturen ser vi også minnesmerket for det armenske folkemordet. Kongeriket Armenia ble etablert allerede på 500-tallet fvt., og i år 301 ble kristendommen statsreligion. På 1500-tallet ble Armenia delt mellom Persia og osmanene, og som en kristen minoritet i Osmanriket var armenerne ofre for diskriminering. Dette økte på under sultan Abdülhamid II, da 80 000–300 000 armenere ble forfulgt og myrdet i årene 1894–1896. Etter denne opptakten satte folkemordet for alvor inn i 1915 med fengslingen og mordet på 250 armenske intellektuelle. Deretter fulgte massakrer der befolkningen i hele landsbyer ble myrdet, og man mener at rundt en million armenere døde mellom 1915 og 1917, og mange tusen ble drevet på flukt. Især Frankrike og USA har en stor armensk befolkningsgruppe som følge av denne etniske rensingen.

Etter denne barske historien kan vi ta oss inn igjen med en tur på byens sentralmarked – en nærmest katedral-lignende markedshall med høyt tak der lokalt produserte matvarer falbys fra et utall av boder. Om kvelden går vi ut og spiser middag på en av byens restauranter.

Dag 11
Jerevan. Det UNESCO-vernede Geghard-klostret og Garni-templet Ca. 100 km

Turen starter ved det UNESCO-vernede Geghard-klostret, og bare klostrets dramatiske plassering i en kløft, med klipper som tårner seg opp på begge sider, er en opplevelse for øyet. Det opprinnelige klostret ble anlagt på 300-tallet – ifølge overleveringen av selveste Gregorius Illuminator – der en hellig kilde sprang frem i en grotte. En del av anlegget er da også hugget inn i klippen, både regulære kirkerom og mindre hulrom, foruten mange avbildninger av kors. Klostret ble imidlertid plyndret og brent ned til grunnen på 800-tallet, og den nåværende hovedkirken er fra 1215. 

«Geghard» betyr «spyd» og henviser til det spydet Jesus ble stukket med på korset, og som sies å ha tilhørt klostrets relikviesamling. Spydet er nå utstilt i Etsjmiadzin-katedralen.

Garni-templet, et hellenistisk tempel tilegnet solguden Mitra i det første århundret i vår tidsregning, er neste punkt på dagens program. Etter den nasjonale overgangen til kristendommen ble templet brukt som sommerresidens for de armenske kongelige, som også bygde en kirke og et bad som vi nå kan se ruinene av. Blant annet har badet en meget vakker mosaikk laget av naturstein i 15 nyanser. Vi spiser lunsj i et privat hjem, der vi skal se hvordan man forbereder og baker det lokale brødet ”lavsh” i en underjordisk grillovn – en såkalt ”tonir”.

Dag 12
Jerevan–Etsjmiadzin–Khor Virap–Jerevan. Armenias religiøse senter, Khor Virap-kirken og tid på egen hånd eller mulighet for besøk på brandydestilleri Ca. 80 km

Den apostoliske armenske kirke har sitt administrative og åndelige sentrum i Etsjmiadzin, som også var landets hovedstad fra år 180 til 340. Det var ifølge sagnet her Gregorius Illuminator i et syn så en guddommelig lysstråle komme ned fra himmelen. Han bygde deretter Armenias første nasjonalkirke der lysstrålen rammet, og han tilskrives æren for å ha omvendt armenerne til kristendommen i år 301. Det er altså ikke en hvilken som helst kirke vi skal besøke i dag. Der er ikke mye tilbake av de opprinnelige strukturene fra 300-tallet, og katedralen er gjenreist og ombygd mange ganger uten at den har mistet noe i hellighet ved det. Kirkerommet er omkring 20 x 20 meter, og i midten står alteret – der Gregorius så lysstrålen ramme. Det blir også tid til å besøke katedralens museum, der vi blant andre relikvier kan se det berømte romerske spydet som skulle være stukket i Jesus.

Turen fortsetter i Gregorius’ fotspor til Khor Virap-kirken, som er et like stort pilegrimsmål. På dette stedet ble Gregorius fengslet av den hedenske kongen Trdat III og holdt fanget i en underjordisk grotte i 13 år. Han overlevde uten annen mat enn den han fikk smuglet inn til seg av kristne sympatisører. Da Gregorius ifølge overleveringene helbredet kongen for sinnssykdom (eller da kongen besluttet at det var strategisk fornuftig å slutte fred med det voksende antallet kristne i landet), ble Gregorius frigitt, og han fikk utbredt kristendommen til hele Armenia. Kirken er bygd oppå grotten, som det er mulig å gå ned i via en stige – hvis man ikke er klaustrofobisk eller dårlig til bens. Hvis man går utenfor og retter blikket oppover i stedet for nedover, er der en vakker utsikt mot de to snødekte toppene på Ararat-fjellet, som befinner seg over på den andre siden av grensen til Tyrkia.

Vi returnerer til Jerevan, der resten av dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd, med mindre man har lyst til å delta i en tur til byens beste brandydestilleri. Armenias nasjonaldrikk er brandy, som er produsert i landet siden 1887, da det første destilleriet ble åpnet. Om ettermiddagen er det mulig å besøke det mest berømte destilleriet, Ararat, der vi får en rundtur og en smaksprøve på de gylne dråpene. Selveste Winston Churchill foretrakk armensk brandy fremfor fransk konjakk, og det sies at Stalin pleide å sende ham kasser av Ararat-brandy. (Besøk ved brandydestilleri er ikke inkludert i reisens pris, men kan arrangeres av reiseleder på destinasjonen og vil som regel finne sted kl. 16.)

Dag 13
Jerevan–Gyumri–Vardzia. Byrundtur i Armenias nest største by og ankomst til Georgia Ca. 250 km (derav 120 km med lokaltog)

Vi forlater Jerevan og setter kursen nordover. Vi benytter oss av muligheten til å prøve det armenske jernbanenettet, da ruten mellom Jerevan og Gyumri er på landets hovedtoglinje og bare tar litt over en times tid. Togtrafikken i Armenia er svært uregelmessig, og skulle toget avlyses, tar vi buss i stedet. 

Gyumri er Armenias nest største by (ca. 150 000 innbyggere). Den lå ikke langt fra episenteret under det store Spitak-jordskjelvet i 1988 som la store områder øde, tok livet av opptil 50 000 armenere og gjorde flere enn 100.000 hjemløse. I dag er byen gjenoppbygd, og vi går en rundtur i det hyggelige bysentret, som er konsentrert om byens hovedtorg og den svarte kirken, som har fått sitt navn etter en brann som sotsvertet de gamle trebygningene. Vi krydrer opplevelsene i Gyumri med en god lunsj.

Det er blitt tid til å ta avskjed med Armenia, og midt på ettermiddagen krysser vi grensen ved byen Bavra. Derfra fortsetter vi det siste stykket til vårt overnattingssted i Vardzia. Vi spiser en lokal middag og kan allerede nå begynne å glede oss til det spektakulære besøket i dronning Tamars huleby, som står på morgendagens program.

Dag 14
Vardzia–Tsalka–Tbilisi. Hulebyen ved Vardzia, Poka-klostret og enestående natur ved Tsalka-sjøen Ca. 230 km

Solen stiger opp over fjelltoppene og sprer sine varme stråler over et av Georgias største historiske monumenter, dronning Tamars huleby.  Huleanlegget ble påbegynt på 1100-tallet av Giorgi den 3., men tok først for alvor fatt under dronning Tamar, som etter Giorgis død i 1186 overtok makten. De bortimot 80 hulene med over 240 «rom» utgjør både vanlige boligområder som bibliotek og andre kirkelige funksjoner. Alle er sentrert om hovedhulen, der den vakre kirken, Marias himmelfart-kirken, er plassert. Kirken er den dag i dag et viktig pilegrimsmål for ortodokse georgiere, og passende påkledning er naturligvis påkrevd ved inngangen til det imponerende hulekomplekset. Siden man går rundt i området via en fastlagt rute, kan man ikke unngå å bevege seg gjennom lave huler og bratte trappeganger. Det kreves derfor ikke bare ordentlig fottøy, men også god fysisk kondisjon av deltagerne. 

Etter noen spennende opplevelser fortsetter vi nå inn i landet til noen av de mest isolerte områdene i Georgia. Hit kommer det sjelden turister, og vi får en helt unik opplevelse når vi stanser ved det isolerte Poka-klostret, som har spesialisert seg på å produsere lokale oster, marmelader og mye annet. Vi blir vist rundt av en av de lokale nonnene før vi fortsetter langs bredden av Tsalka-sjøen mot hovedstaden. Innsjøen ligger i over 1500 meters høyde og har både en stor fiskebestand og ferskvannsressurser, men kan også by på noe av den mest spektakulære og uberørte naturen i hele Georgia.

Vi kommer til hovedstaden tidlig på kvelden og innlosjerer oss på hotellet vårt.

Dag 15
Tbilisi. Tid på egen hånd og afskedsmiddag
Gamlebyen i Tbilisi

Vi har tid til å nyte dagen på egen hånd i Tbilisi. Her kan vi få et glass georgisk vin eller kanskje gå på museum før vi møtes og spiser et hyggelig siste måltid sammen i Georgia.

Dag 16
Tbilisi – Oslo

Vi kjører mot flyplassen, der flyet vårt venter.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 25 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
5 898,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder    
 • Fly Oslo– Baku og Tbilisi - Oslo med mellomlanding
 • Utflukter, entreer og transport ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Halvpensjon
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 120 USD i alt)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Innkvartering

Vi bor på hoteller med de mest almindelige bekvemmeligheder. Hotellerne er valgt ud fra deres beliggenhed og hyggelige atmosfære.  Vi benytter gode lokale 3-4 stjernede hoteller, som på trods af den simple og enkle standard er yderst charmerende. Serviceniveau og standard kan være lidt anderledes end det, man er vant til i vores del af Europa. Uanset standard har du altid eget bad og toilet på hotellerne. Endelig hotelliste vil blive fremsendt med afrejsebrevet 7 dage før afrejse.

Ikke egnet for deg som går dårlig

Siden en stor del av utfluktene på denne reisen vil foregå til fots, forventes det at reisedeltagerne er mobile, selvhjulpne og kan ferdes uten hjelp.

Besøk i ortodokse kirker

I ortodokse kirker er det sedvane at kvinner dekker håret med et skaut. Det kan derfor være en god idé å ha med et slikt på utfluktene. Menn bør derimot ikke ha noe på hodet i kirkene.

Tilslutning med innenriksfly

Det er ikke mulighet for tilslutningsfly.

Valuta

På denne reisen har man bruk for hele tre valutaer. Armenske dram, georgiske lari og aserbajdsjanske manat. Alle valutaer er lett tilgjengelige og kan heves i pengeautomater i alle tre hovedsteder. Man kan med fordel ta med et mindre beløp i USD, som kan brukes som betaling enkelte steder eller veksles hos lokale valutahandlere.

Visum

Det er krav om visum til Aserbajdsjan. Det er 2 muligheter for å søke om visum til Aserbajdsjan:

 1. E-visa (elektronisk visum) – søkes på egen hånd. Dette kan gjøres på følgende nettadresse: www.evisa.gov.az
  E-Visa til Aserbajdsjan koster USD 20 + gebyr, som må betales elektronisk.
  Du kan TIDLIGST søke om e-Visa 75 dager før avreise og SENEST 15 dager før avreise.
   
 2. E-Visa (elektronisk visum) – Albatros Travel søker om visum for deg mot betaling. Det koster NOK 470,– inkl. visum og gebyr.
  Velger du denne muligheten må du sende en kopi av passet ditt samt din yrkestittel inn til Albatros. Det kan gjøres elektronisk med en e-post til paskopi@albatros.dk eller per brev til:

Albatros Travel
Tøndergade 16, 5.
1752 København V.
Att. Visumafdelingen

Vi kan TIDLIGST søke om e-Visa 75 dager før avreise og SENEST 15 dager før avreise.

Referanse i Aserbajdsjan: ENC Tours Nizami Plaza 1/3, Baku +99412 4974020

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Hånden på hjertet

Lokale forhold

I både Armenia og Georgia finner man et meget avslappet forhold til inntak av alkohol. Aserbajdsjan er et muslimsk land med en meget avslappet holdning til profetens ord. Det er derfor mulig å se kvinner med utslått hår og et ganske vestlig utseende, likesom det er mulig få servert alkohol på enkelte restauranter. Det er likevel på ingen måte velsett at man offentlig opptrer beruset, og man oppfordres naturligvis til å respektere landets øvrige skikker og sedvaner.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser