Fakta Forente arabiske emirater

Her kan du lese nyttige opplysninger i forbindelse med reiser til De forente arabiske emirater.
  • Språk Arabisk
  • Hovedstad Abu Dhabi
  • Innbyggere 9 mill.
  • Religion Sunni-islam
  • Valuta Dirham
  • Areal 83.600 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og De forente arabiske emirater avhenger av om Norge har sommer- eller vintertid.

Sommertid: + 2 timer

Vintertid: + 3 timer

Transport

Buss
Busser i Dubai er av god standard. Alle busser har naturligvis aircondition.

Taxi
Byene er preget av heftig trafikk. Det er billig å kjøre taxi, og det er generelt en god, lettvin og sikker måte å komme seg rundt på. Vær oppmerksom på at du må ha kontanter til å betale for taxituren, da taxiene i Dubai ikke tar imot betaling med kort.

Økonomi
Et godt måltid kan fås for cirka 90-190 NOK. Når det gjelder lommepenger er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 380 NOK per dag. Ved kjøp av ekstra drikkevarer o.l. vil 95 NOK ekstra per person per dag være tilstrekkelig.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med stedets hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan forekomme forhold du ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks/tips. I mange land er tipssystemet mer organisert enn vi  nordmenn er vant til, og det kan være en forventning om at lokalguider, sjåfører og andre som hjelper til underveis på turen mottar en viss sum i tips som takk for hjelpen. Reisens pris inkluderer ikke personlige tips, da det er en individuell og frivillig sak. Tipssystemet er samtidig en del av den kulturen man velger å besøke, og derfor oppfordrer vi til at man følger og respekterer den. Vi anslår et cirkabeløp for hvor mye tips det er alminnelig å gi i reiseprogrammet slik at man kan ta høyde for dette hjemmefra.

I De forente arabiske emirater er tipsing vanlig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende tipser f.eks. sjåfører, lokalguider, hotellpiccoloer og stuepiker, og selv på veldig lokale restauranter er det velsett å tipse. For en vanlig turist kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personene bør få. Men man kommer langt med 5-10 AED!

På barer, kaféer og nattklubber, samt på restauranter med internasjonalt preg som f.eks. på hoteller blir det ofte lagt til 10-15% i "service charge" i tillegg til de angitte prisene. Dette vil fremgå av regningen. Utover dette er det vanlig å legge til 5-10% i driks til servitøren hvis man har vært fornøyd med servicen.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og kredittkort

Valutaen i De forente arabiske emirater heter dirham (AED). 1 NOK = ca. 0,4 AED og 1 EUR = ca. 4 AED (per oktober 2015). 

Internasjonale kredittkort kan brukes som betalingskort på store hoteller, i de fleste butikker og i kjøpesentre. Selv om kredittkort er veldig utbredt er det flere steder hvor man betaler i lokal valuta, f.eks. i taxier. Det er gode muligheter for å ta ut penger i minibank, men vær oppmerksom på at du kan bli oppkrevd ekstra gebyrer utover utover det gebyret du betaler til din norske bank.

Vil du veksle kontanter anbefales det å ta med enten USD eller EUR.

Elektrisitet
I Dubai er det 220 volt, som i Norge. Norske støpsler kan dog som oftest ikke brukes, så ta med deg en adapter.
Telefon og internett

Den internasjonale landekoden for De forente arabiske emirater er +971. Det er dyrt å bruke mobiltelefon til å ringe, motta oppringninger, sende sms og bruke datatrafikk.  Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra De forente emirater og for å motta oppringninger.

De fleste hoteller tilbyr internett-service mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toaletter. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan også forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og evt. hånddesinfeksjonsgel (fås på apoteket hjemme). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone
De forente arabiske emirater er et så internasjonalt samfunn at det ikke er noen spesifikke regler eller retningslinjer for påkledning eller oppførsel generelt. Men som alle andre steder i verden er det best å følge landets skikker, spørre seg frem hvis man er i tvil, kle seg etter omstendighetene og ellers bruke alminnelig sunn fornuft.
Røyking
Det er røykeforbud under all fly- og busstransport. Når det gjelder røyking på hoteller, restauranter, barer og generelt i det offentlige rom er Dubai i ferd med å innføre røykeregler som ligner de norske. Følg derfor skiltingen på de enkelte stedene, og spør hvis du er i tvil.