Vaksinasjon Brasil

Les mer om vaksinasjoner i forbindelse med reiser til Brasil

Zika-virus
Det er økt risiko for infeksjon med zika-virus i Brasil. Viruset blir overført via samme mygg som kan smitte med denguefeber og gul feber. Det finnes ikke noen vaksine eller forebyggende medisin mot zika-virus. Man bør derfor beskytte områder med naken hud med myggspray i dagtimene. Sykdommen minner veldig om en lett influensa og er bare alvorlig for gravide. Blir man smittet med zika-virus når man er gravid er det betydelig risiko for fosterskader med dårlig utvikling av fosterets hjerne. Derfor anbefales det at man ikke reiser til Brasil hvis man er gravid eller planlegger graviditet.

Gul feber
I området Minas Geraias rett nord for Rio er det en epidemi med gul feber. Vi anbefaler derfor at alle reisende til Brasil blir vaksinert mot gul feber.

Hvis man reiser fra Brasil til Argentina via Iguazú-fossene kan man bli bedt om å vise vaksinekort som beviser at man er vaksinert mot gul feber. Tidligere måtte en vaksine mot gul feber fornyes hvert 10. år. WHO har nå slått fast at en vaksine gjør deg immun mot gul feber hele livet. Alle land har akseptert dette, så det er ikke lenger nødvendig å fornye vaksinen.

Det er blitt observert at noen eldre mennesker har tendens til å få noe vanskeligere bivirkninger, og derfor skal man være forsiktig ved vaksinasjon av eldre personer. Hvis man ikke vil vaksineres mot gul feber må man få legen eller klinikken der man blir vaksinert til å skrive i vaksinasjonskortet at man av medisinske årsaker ikke er vaksinert mot gul feber.

Dette aksepteres av immigrasjonsmyndighetene.

Malaria
Det er malaria i hele Amazonasområdet, og det anbefales at man ved reise i dette området tar malariaforebyggende medisin. I den øvrige delen av Brasil er risikoen minimal, men man skal være svært omhyggelig med forebyggelse av myggstikk (myggspray med DEET eller AUTAN, anvendelse av impregnert myggnett eller bo på hoteller med aircondition). Malariamyggen stikker først etter mørkets frembrudd.

Denguefeber 
Det er denguefeber i hele Brasil, også i byene. Det har de siste årene vært store epidemier i Rio og omegn. Det finnes ingen vaksine eller medisin man kan ta forebyggende. Man skal være omhyggelig med å beskytte seg mot myggen med myggspray med DEET eller AUTAN. Denguemyggen stikker hyppigst akkurat rundt soloppgang og solnedgang.

Krav og anbefalinger vedrørende vaksinasjon endres løpende, derfor anbefaler vi at du kontakter din egen lege eller nærmeste vaksinasjonssentral for detaljert informasjon vedrørende nødvendige vaksiner.

Sør-Amerikas hjerte

En Albatrosreise for livsnytere! Storslåtte opplevelser i Argentina, Uruguay og Brasil

4,5
  • 2 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 39 998,–
fra Oslo