Cuba er mitt andre hjem

Inge Beyer, f. 1972. Albatros’ produsent av reiser til Cuba og Latin-Amerika
Kultursjokk kan snus til kjærlighet. Få reiseprodusentens personlige Cuba-historie, tips til opplevelser – og noen tanker om framtiden

Vår kvinne i Havanna heter Inge Beyer. Hun sitter for det meste på kontoret i København og arrangerer Albatros' reiser til Cuba. Hun har bodd på Cuba i flere omganger og har kubanerne tett innpå livet – blant annet fordi hun er gift med en.

Se alle våre reiser til Cuba

Hva var ditt første møte med Cuba?

Jeg kom til Cuba for første gang i 1997 som destinasjonssjef for daværende Larsen Rejser. Det var litt av et kultursjokk! Jeg skjønte ikke hvorfor det var så vanskelig å få et jobbsamarbeid til å fungere. Jeg brukte de første tre månedene på å kjefte på folk. Men på Cuba fungerer tingene på en annerledes måte. Det er de personlige relasjonene som teller. Forholdene til de menneskene man har rundt seg – familie, venner, kolleger. Og da det først demret for meg begynte jeg å legge bort det profesjonelle og vise fram Inge i stedet. Begynte å bli kjent med de menneskene som jeg skulle jobbe med. Og det hjalp. Jeg begynte å forstå de mekanismene som motiverer folk på Cuba. Og kommer man under huden på menneskene på Cuba, kommer man også under huden på Cuba.
Bli kjent med kubanerne hvis du vil bli kjent med det ekte Cuba

Og det gikk så bra at du tok noe av Cuba med deg hjem…

Ja, jeg møtte mannen min på Cuba, der han jobbet for et engelsk reisebyrå. Vi sto med hvert vårt skilt på flyplassen og ventet på gjester atskillige ganger før vi begynte å snakke sammen! Vi flyttet til Danmark i ’99, men reiser til Cuba en til to ganger i året, fordi vi savner det begge to. Klimaet og menneskene. Det er ingen begrensninger på den kjærligheten man får fra venner og familie. Og som jeg også får fra min svigerfamilie. Der kunne danskene lære noe! I Danmark er vi individualister, i Latin-Amerika er det helt annerledes – der henger identiteten din sammen med den gruppen eller familien du er medlem av.
Minimum ett besøk på Cuba i året, takk!

Har du sett forandringer i de årene du har reist til Cuba?

De overordnede rammene har ikke endret seg spesielt mye. Men turistindustrien har vokst – til ca. to millioner turister i året – og det har forbedret levestandarden mye for dem som jobber eller har familiemedlemmer som jobber i turistindustrien. I den forbindelse er det også blitt lovlig å drive eget firma, hvis man vil lage en privat restaurant, ha bed&breakfast i huset sitt eller kanskje kjøre turister rundt i en amerikanerbil, hvis man eier en slik.
Nå er det lovlig for kubanerne å kjøre med turister

Hvordan ser du Cubas framtid?

Før det skjer et maktskifte blir det ingen radikale forandringer. Men når det maktskiftet kommer, vet jeg ikke! Castroene kan holde litt lenger. Men når det skjer, blir det ingen blodig revolusjon – for kubanerne er modne til forandring.

Mange snakker om at man bør se Cuba før det er for sent – er du enig?
Ja! Cuba er en enestående tidslomme, og det kan man ikke oppleve andre steder. Når Castroene forsvinner blir Cuba akkurat som resten av verden – på godt og vondt.

Cuba er en enestående tidslomme, sier Inge

Inges tre Cubafavoritter

 • Viñales: Cubas flotteste natur. For meg er det innbegrepet av Cuba.
 • Havanna. Jeg elsker Havanna. Det er en så sjarmerende by. Jeg har alltid følt meg trygg og aldri vært redd for å gå alene hjem midt om natten.
 • Trinidad: Jeg har sett mange byer fra den spanske kolonitiden i Latin-Amerika, men Trinidad er vanskelig å slå. Ikke bare er den utrolig velbevart, men den er også autentisk og ekte; det er ikke en turistghetto.

Tre ting du må gjøre på Cuba

 • Kjør i amerikanerbil. Morsomt, bensindunstende og en ekte Cubaopplevelse!
 • Dypp tærne i vannet. Her er det fantastiske badesteder som er balsam for sjelen
 • Dans! Cha-cha-cha og mambo er oppfunnet på Cuba, og gleden ved musikk og dans er helt grunnleggende for kubanerne.
Gå ikke glipp av Viñales-dalen

Cubareiser

 • Cuba – kultur og historie i Karibia

  Opplev atmosfæren i Cubas sjarmerende byer og bli kjent med denne vakre øya i Karibia. Reisen rundes av med herlig badeferie på 4-stjerners hotell

  • 2 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 33 998,–
  fra Oslo
 • Maks. 24 deltakere

  Cubas kontraster – en rundreise fra vest til øst

  Bli med oss ​​på til Cuba. Over 18 dager vil du oppleve det beste av dette landet, i de vestlige og østlige delene av øya, og ender ved Guardalavaca Beach

  • 21-10-2024
  • 18 dager
  • 53 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere