Aleksander den stores verden

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Enestående kulturhistorisk reise til en vakker og glemt del av middelhavslandene – Nord-Makedonia – sammen med Hellas og Tyrkia

Da Aleksander den store for godt og vel 2300 år siden erobret det meste av Det nære Østen og Sentral-Asia, var det med de kulturelle røttene solid plantet i sine gresk-makedonske hjemtrakter. Dette er en tidsreise til den verden Aleksander ble født i – Nord-Makedonia, Hellas og Tyrkia. Vi ser viktige byer fra antikkens greske, romerske og senere bysantinske og osmanske riker, med masser av UNESCO-opplevelser – blant annet de makedonske kongegravene i Verjína og tallrike byggverker i Thessaloníki og Istanbul. Det blir også tid til å nyte livet i de vakre middelhavsomgivelsene, med vinsmaking, basarbesøk og den klare Ohrid-sjøen. Med få andre besøkende har vi den nesten for oss selv!

Vi bor utelukkende på 4-stjerners hoteller, har inkludert halvpensjon og transporten foregår i en komfortabel buss.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro, denar og lira

Dagsprogram 10 dager
Dag 1
Fly Oslo–Skopje, Nord-Makedonia. Ankomst
Dag 2
Skopje. Byvandring i Nord-Makedonias hovedstad inkl. utflukt til Jernkorset
Dag 3
Skopje – Bitola - Ohrid. Oldtidsbyene ved Stobi og Herakleia
Dag 4
Ohrid. Byrundtur og båttur på Ohridsjøen
Dag 5
Ohrid – Naousa - Pella - Thessaloniki, Hellas. Vinsmaking og besøk ved Aleksander den stores fødeby
Dag 6
Thessaloniki – Vergina - Thessaloniki. Kongegravene ved Vergina, byrundtur og tid på egen hånd
Dag 7
Thessaloniki – Edirne, Tyrkia. Langs Egeerhavet og byrundtur
Dag 8
Edirne – Istanbul. Ankomst til Istanbul og båttur på Bosporus
Dag 9
Istanbul. Byrundtur med Den blå moskeen, Sultanahmet-plassen og basar
Dag 10
Istanbul – Oslo. Opplevelser på egen hånd og hjemreise

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
19 998,–
Oslo
19 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Skopje, Nord-Makedonia. Ankomst

Vi flyr fra Oslo til Nord-Makedonias hovedstad Skopje om kvelden. Ved ankomst kjører vi direkte til hotellet vårt hvor rommene våre er klare.

Dag 2
Skopje. Byvandring i Nord-Makedonias hovedstad inkl. utflukt til Jernkorset
Aleksander den store er på plass i hovedstaden Skopje

Hovedstaden i Nord-Makedonia har en lang og turbulent historie som preger byen den dag i dag. Et voldsomt jordskjelv i 1963 ødela store deler av den gamle bydelen men åpnet samtidig for at det ble bygget store boulevarder og flotte torg. Overalt i byen finner man imponerende marmorskylpurer der mange av disse forestiller landets mest berømte personlighet; Aleksander den store. Den makedonske kongen (356–323 f.Kr) ble bare 33 år gammel men etterlot seg en arv som strekker seg frem til moderne tid. En arv som er aktuell ikke minst etter den seneste tidens munnhuggeri mellom den greske og makedonske staten angående bruken av hans navn.

Vi begynner dagen med å se byens største torg, Makedonia Square, der en 15 meter høy statue av nettopp Aleksander den store kaster sitt blikk over byen. Fra torget kan man gå over steinbrua som forbinder det nye Skopje med gamlebyen. Langs de små hyggelige gatene selges alt fra lokal håndflid til støvsugerposer og vi skal naturligvis kikke nærmere på det vakre Kale fort som ligger i samme område. 

Etter en god lunsj skal vi litt utenfor byen for å besøke Skopjes vartegn, det 66 meter høye Jernkorset som ble reist i 2002 til minne om 2000-årsdagen for innføringen av kristendommen i Nord-Makedonia. Fra toppen er det nydelig utsikt over Skopje og dalen rundt byen, der Aleksander den stores rike hadde sitt utspring.

Vi avslutter dagen med middag på hotellet vårt.

Dag 3
Skopje – Bitola - Ohrid. Oldtidsbyene ved Stobi og Herakleia Ca. 265km
Kirken i klosteret Sveit Naum ved Ohrid-sjøen

Etter en god frokost er det tid til å begi seg mot Nord-Makedonias største attraksjon, Ohrid-sjøen. Underveis besøker vi Stobi, der det er store arkeologiske skatter. I utgravningene rundt byen har man funnet keramikk helt tilbake fra yngre steinalder, og byen nevnes første gang i historiske kilder da kong Filip V av Makedonia i år 217 fvt. Skulle ha erobret byen fra Paionia. Senere kom romerne, og de forskjellige periodene avspeiler seg i de etterlatte ruinene. Her er det også rester av tidlige kristne kirker, en av dem bygget på en synagoge fra 200-tallet så her har jødedommen også vært tilstede.

Etter en lokal lunsj fortsetter vi mot Bitola, som er en av Nord-Makedonias eldste byer, grunnlagt som Herakleia på 300-tallet fvt. av kong Filip II av Makedonia – Aleksander den stores far. Vi tar en rundtur til bysentret og ser klokketårnet, den jødiske kirkegården og byens basar. Vi får også anledning til å se ruinene av den opprinnelige delen av byen, som rommer romerske bolighus og et amfiteater. Her er blant annet noen svært godt bevarte mosaikker i basilikaene.

Herfra går turen til Ohrid, der hotellet og kveldens middag venter.

Dag 4
Ohrid. Byrundtur og båttur på Ohridsjøen Ca. 15km
Nord-Makedonias største attraksjon, Ohrid-sjøen

Ohrid ligger ved den vakre Ohrid-sjøen, som tiltrekker mange besøkende og feriegjester. Sjøen er den dypeste på Balkan, med en dybde på opptil 288 meter, og de 358 kvadratkilometerne med vann er fordelt mellom Albania og Nord-Makedonia. Både innsjøen og Ohrids gamle bydel oppe på fjellet er på UNESCOs lister over henholdsvis verdens natur- og kulturarv. Med mer enn 3000 år på baken er byen en av de eldste på hele Balkan. Ifølge et sagn hadde Ohrid en gang 365 kirker, én for hver dag, og den ble derfor kalt Balkans Jerusalem. I dag er antallet ikke fullt så stort, men fremdeles imponerende!

Vi drar på en rundtur til byens største severdigheter, blant andre Samuils fort på toppen av fjellet. Derfra er det en flott utsikt over byen og innsjøen. Like nedenfor fortet ligger en arkeologisk utgravning av et tidlig kristent anlegg rundt St. Klemensklostret, som nå er gjenoppbygd. Man mener at det her ble utdannet flere tusen disipler til å skrive bibelmanuskripter med det glagolittiske alfabetet, det eldste slaviske skriftsystemet. Vi ser også Sofiakirken, som ble bygd under det første bulgarske riket, like etter den offisielle overgangen til kristendommen rundt år 1000. Kirkens interiør er flott utsmykket med middelalderfresker, og kirken er en så viktig del av den makedonske kulturarven at den er å finne på 1000-denar-seddelen.
Om ettermiddag drar vi på en kort båttur på Ohrid-sjøen og nyter den flotte naturen. Heretter kjører vi tilbake til hotellet, og resten av dagen er fri til avslapping i den hyggelige byen ved innsjøens bredd.

Dag 5
Ohrid – Naousa - Pella - Thessaloniki, Hellas. Vinsmaking og besøk ved Aleksander den stores fødeby Ca. 280km

Det har blitt dags å ta farvel med Makedonia og sette nesa mot nabolandet Hellas.
Første stopp på den greske siden er den lille hyggelige byen Naousa hvor vi skal se nærmere på den lokale vinproduksjonen. Her i grenselandet mellom Nord-Makedonia og Hellas produseres noe av den beste vinen i området og vi tar turen innom en mindre vingård. Her nyter vi de lokale druene og skal selvfølgelig også smake noen av de lokale spesialitetene som ofte tar i bruk områdets spennende krydderurter. 

Etter et spennende opphold forsetter vi mot Aleksander den stores fødeby Pella. Aleksanders oppvekst var preget av foreldrenes forgudelse av sønnen, og livet i datidens hovedstad endret ikke ved den unge mannens selvbilde. Vi besøker det imponerende utgravningsområdet og får et inntrykk av hvordan livet var for den gresk-makedonske overklassen under Aleksander den stores tid.

Vi er framme i Thessaloniki først på kvelden og nyter en velfortjent middag på hotellet vårt.

Thessaloníki, som ligger ut mot Den thermaiske bukta, er ikke bare den nest største byen i dagens Hellas, men den var det også under Osmanriket – og den var dessuten en av de rikeste byene nest etter Istanbul. I dag regnes den for å være Hellas' kulturelle hovedstad, med mange festivaler og kulturbegivenheter, og byens universitet er landets største. Thessaloníkis historie går rundt 2300 år tilbake, og byen har ikke mindre enn 15 minnesmerker som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Særlig er tidlige kristne kirker og andre bysantinske bygninger representert.

Dag 6
Thessaloniki – Vergina - Thessaloniki. Kongegravene ved Vergina, byrundtur og tid på egen hånd Ca. 140km
Galerius' triumfbue i Thessaloniki, Hellas

Etter frokosten er det tid til enda et av de arkeologiske og historiske høydepunktene, kongegravene ved Vergina, der Aleksander den store ble kronet i 336 fvt. En stor del av den makedonske kongeslekten ligger begravet her, og vi går på oppdagelse mellom noen av de mange kongegravene. Hvis vi har nok tid stikker vi også innom museet som hører til, der de mest imponerende delene av gravfunnene er utstilt.

Vi returnerer nå til Thessaloniki hvor vi legger veien forbi et utvalg av byens mange kjennetegn - blant annet Galerius' triumfbue. Rundt en tredjedel av den er bevart. Triumfbuen ble bygd av den romerske keiseren Galerius for å markere en seier over perserne. Den var opprinnelig forbindelsesledd mellom Rotundaen, som ligger 125 meter unna, og Galerius' palass, som ikke lenger eksisterer. Vi ser også Heptapyrgion, borgen på høyden, som til tross for sitt navn – "Sjutårnsborgen" – faktisk har 10, og vi legger også veien forbi Det hvite tårnet ved havnepromenaden, som under osmanenes herredømme var fengsel og del av et større havnefort.
Ettermiddagen er satt av til opplevelser på egen hånd, og om kvelden kan man selv finne en restaurant og prøve noen av de lokale greske spesialitetene.

Dag 7
Thessaloniki – Edirne, Tyrkia. Langs Egeerhavet og byrundtur Ca. 430km
Bro over Tunca-elva i Edirne, Tyrkia

I dag går ruten nordøstover, til Edirne i Tyrkia. Der venter det oss en lang – men interessant – kjøretur, der vi passerer vakre landskaper og fine byer på både den greske og tyrkiske siden av grensen. Vi kommer frem ut på ettermiddagen og får mulighet til å strekke på bena på en spennende byvandring til de største severdighetene. Edirnes tidligere navn var Hadrianopolis, etter den romerske keiseren Hadrian, som grunnla byen ved en thrakisk landsby. På spaserturen ser vi den eneste gjenværende resten av den romerske bymuren: Det makedonske tårnet.

Edirne ble senere hovedstad i Osmanriket i årene 1365–1453, før denne æren tilfalt Konstantinopel (i dag Istanbul). Fra osmansk tid stammer noen vakre broer over Tunca-elva så vel som Semiliye-moskeen, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Moskeen stod ferdig i 1575, og den åttekantede strukturen og store symmetrien skyldes arkitekten Mimar Sinan. Den sentrale kuppelen er mer enn 30 meter i diameter og omgis av fire mindre kupler og fire høye minareter. Opprinnelig var moskeen omgitt av biblioteker, skoler, bad, et sykehus, en gravplass og suppekjøkken for de fattige.  Mimar Sinan, som var datidens stjernearkitekt, har også tegnet byens berømte tyrkiske bad – Sokullu Hamami – som fremdeles er i bruk.

Vi drar også innom ruinene av en stor synagoge, som står som et symbolsk monument for byens tidligere jødiske menighet. Synagogen ble oppført etter den store brannen i Edirne i 1905, da byens 13 synagoger brant ned, og den er bygd med Leopoldstädter-synagogen i Wien som forbilde. Like før første verdenskrig bodde det rundt 28 000 jøder her, men senere har nesten alle jødiske innbyggere flyttet, hovedsakelig til Istanbul og Israel. I takt med den svinnende menigheten fikk synagogen forfalle, inntil den i 1983 ble helt stengt.

Dag 8
Edirne – Istanbul. Ankomst til Istanbul og båttur på Bosporus Ca. 240km
Brødselger i Istanbul, Tyrkia

Vi fortsetter reisen til Istanbul, Tyrkias største by med 13,9 millioner innbyggere, og dessuten landets økonomiske, kulturelle og historiske hjerte. Istanbul er en kosmopolitisk by, som både rommer supermoderne storbyatmosfære og gavmilde mengder av "Tusen og en natt"-stemning fra tiden som hovedstad i Det bysantinske riket og senere som del av Osmanriket. Begge de gamle rikene har satt imponerende arkitektoniske fingeravtrykk på byen, som ånder av storslått historie på alle bauger og kanter.

Vi feirer ankomsten med en båttur på Bosporos, en av verdens travleste vannveier. Bosporosstredet gjennomskjærer Istanbul og deler også byen i to kontinenter – det europeiske og det asiatiske. Den europeiske bydelen er igjen delt av Det gylne horn, så havet er en integrert del av byen.
Det er naturligvis en del av en vaskeekte Istanbul-opplevelse å dra ut på Bosporusstredet, som forbinder Svartehavet med Marmarahavet. Vi nyter den vakre utsikten over byen, der skylinen vitner om byens utvikling fra 1500-tallet til i dag, med himmelstrebende minareter og høyhus side om side.

Vi kjøerer nå mot hotellet vårt i Istanbul hvor vi skal tilbringe de neste to nettene. Etter at vi har fått rommene våre nyter vi en middag på hotellet.

Dag 9
Istanbul. Byrundtur med Den blå moskeen, Sultanahmet-plassen og basar
Den blå moskéen i Istanbul

Vi begynner på en dag fylt av opplevelser, først i det stemningsfulle Sultanahmet, Istanbuls gamle bydel. Her finner man flere av byens eksotiske basarer og byens mest markante historiske bygninger.
Vi begynner med den imponerende Sultanahmet-plassen, som ligger der Konstantinopels gamle hippodrom befant seg. I romersk og bysantinsk tid ble den brukt til hesteveddeløp. Disse veddeløpene var ikke bare sportsbegivenheter, men en sjelden mulighet for alminnelige mennesker til å samle seg på samme sted som keiseren. De konkurrerende lagene var sponset av forskjellige politiske partier, og veddeløpene ble ofte blandet sammen med politisk og religiøs rivalisering. Hippodromen var rundt 450 meter lang og 130 meter bred og kunne romme rundt hundre tusen tilskuere. De ytre veggene med tilskuerplassene eksisterer ikke lenger; bare litt av endeveggen og midten av hippodromen er bevart. Her kan vi se en søyle – brakt hit fra Apollontemplet i Delfi – og en egyptisk obelisk som var satt opp for farao Tuthmosis III, med over 3500 år på baken.

Heretter fortsetter vi til Den blå moskeen med de seks himmelstrebende minaretene. Moskeen er Istanbuls hovedmoské og byens viktigste vartegn. Den ble bygd i årene 1609–1616 under den osmanske sultanen Ahmed I. Moskeens egentlige navn er da også Sultanahmet Camii, mens kallenavnet Den blå moskeen er kommet til senere på grunn av de mer enn 20 000 vakre blå flisene som utsmykker moskeens indre.

Om ettermiddagen fortsetter vi mot området ved den store Suleymanyie-moskeen, som er oppført av den berømte arkitekten Mimar Sinan, som også sto bak moskebygget i Edirne. Suleymanyie er Istanbuls nest største moské. Den ligger i en veldig hyggelig del av gamlebyen, og vi besøker blant annet det store kryddermarkedet der de lokale handler og turistmengden er noe mindre enn i den mer kjente Grand Bazaar. Det blir tid til å gå rundt på egen hånd og handle litt, før vi om kvelden møtes til vår siste felles middag.

Dag 10
Istanbul – Oslo. Opplevelser på egen hånd og hjemreise
Grand Bazaar i Istanbul, Tyrkia

Dagen er satt av til opplevelser på egen hånd. Kanskje har man lyst til å besøke Topkapi-palasset, sultanens verdenskjente palass under Osmanriket. Det var ikke bare bolig for sultanen og haremet hans, men hjemsted for hele hoffetaten og det enorme Osmanrikets forvaltning og regjering. Det store palasset var dermed ramme rundt ca. 5000 menneskers daglige liv og var nærmest en by i byen. Byggingen ble satt i gang i 1465 av sultan Mehmet II, Istanbuls erobrer. Hans etterfølgere på tronen tilføyde nye paviljonger, og palassområdet utgjør hele 70 000 kvadratmeter. 

Et besøk i Topkapi-palasset er som å hoppe direkte inn i eventyrene fra "Tusen og en natt", og gir et fantastisk innblikk i sultanenes overdådige levevis. Som en ekstra bonus får vi en imponerende utsikt over Bosporosstredet og Det gylne horn fra palassområdet, som ligger på en av Istanbuls sju høyder. Husk å ta med tøy til å dekke eventuelle bare skuldre.

Har man fremdeles plass i kofferten kan man også vurdere å stikke innom Grand Bazaar, Istanbuls 200 000 kvadratmeter store overdekkede basar, som stammer fra 1461, da den var byens brødmarked. Basaren er en kjempelabyrint med flere tusen små forretninger. I tillegg til butikker er det lagre, verksteder, vekselboder, posthus, tehus og restauranter her. I basaren selger man alt fra sølv til lærvarer, tepper, vannpiper og antikviteter. Men legg merke til at alt ikke er like billig. Å handle på tyrkisk betyr at man byr rundt halv pris av det som blir forlangt. Deretter møtes man et sted imellom.

Midt på ettermiddagen kjører vi til lufthavnen der flyet hjem til Norge venter.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 19 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
2 998,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder 
 • Fly Oslo–Skopje og Istanbul–Oslo med mellomlanding
 • Utflukter ifølge program 
 • Innkvartering på gode hotell i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom) 
 • Halvpensjon (frokost daglig, lunsj dag 2-5, samt middag dag 2-3,5 och 7–9)
 • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 
 • 7% av reisens pris Reiseforsikring 
 • Eventuelle ekstra arrangementer 
 • Tillegg for enkeltrom 
 • Drikkevarer 
 • Driks til lokalguider og sjåfører – beregn EUR60,- per person 
 • Personlige fornødenheter 
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

1.mai arrangementer

Når det gjelder avreiser på våren gjør vi oppmerksom på at det i forbindelse med markering av 1. mai kan være enkelte severdigheter som er stengt.

Vi vil selvfølgelig tilpasse programmet så vi besøker alle severdighetene - muligvis i en annen rekkefølge enn planlagt.

Mere om dine rejsemål

Vil du vite mer om klima og vær, tidsforskjeller, driks og se om du trenger visum eller vaksinasjoner, så les mere her:

Hellas: www.albatros.no/reisemaal/europa/hellas 
Tyrkia: www.albatros.no/reisemaal/europa/tyrkia

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from Interessant og lærerik reise Veldig fint å få med seg flere land. Ved å kjøre buss fra land til land så fikk vi en bedre oversikt over området. Fikk med oss mye kunnskap både fra reiseleder, noen av guidene og medreisende. Veldig hyggelig reisefølge. Flott å være både norske og svenske på tur.
Date published: 2023-10-17
Rated 4 out of 5 by from Spennende og interessant rundreise gjennom Balkan og Tyrkia Mange stopp gjennom turen som var veldig relevante for tema for reisen; I Aleksander den store sine fotspor
Date published: 2023-10-10
Rated 4 out of 5 by from Balkan Reisen var totalt en positiv opplevelse. Reiselederen var med å skape dette med innskjerping av å overholde tider, drikke vann og gå på do. Gruppen ble mere sveiset sammen takket være reiselederen! Det historiske innholdet ble gått belyst av lokale guider som alle virket å kunne sin historie der også vår reiseleder hjalp til.
Date published: 2023-10-09
Rated 3 out of 5 by from Mye innteressant, men mye kjøring og dårlig flyforbindelse Spennende steder. Dyktig reiseleder. Ikke bestill turen, hvis den går rundt 1.mai. 30.4 ble en maraton-dag, siden alt var stengt 1.mai. Vi gikk også glipp av en vinsmaking, men fikk en gratis middag og drikke til maten, som plaster på såret. Da tok reiselederen oss med til en fantastisk, familiedrevet restaurant i fjellsiden over Ohrid sjøen. Den var en herlig opplevelse. Vi fikk også en halv fridag i Thessaloniki 1.mai, men både museer og butikker var jo stengt. Den ekstra kjøreturen rundt Edirne, nord-Tyrkia, virket bortkastet, siden vi hadde en veldig kort omvisning der, og den store moskeen tegnet av Sinan, var under oppussing. Her kunne de laget en større rundtur i byen. Flyforbindelsen til Skopje var dårlig. Vi måtte vente over 5 timer i Wien. En grei tur, men vi har hatt mange andre mye finere turen med Albatros.
Date published: 2023-05-15
Rated 4 out of 5 by from Hyggelig reise med klart forbedringspotensial 1.God og kunnskapsrik reiseleder. (Synes som han hadde små fullmakter) Hyggelig reisefølge. 2.Jeg ville fått vesentlig mer ut av dyktige lokale guider om de hadde hatt mikrofon og vi øretelefoner. Når jeg stoppet for å ta et bilde eller lese en inskripsjon var guiden langt unna høreavstand. Andre grupper vi passerte hadde forstått betydningen av at guider skal kunne høres. 3.Besøket i Edirne var turens svakeste del. Her må det være mulig å lage et mer spennende opplegg. Det er jo en by med lang historie. Bl.a. BroenAlbatros har i sin reklame så vi ikke. 4.Flytidene til og fra var meget dårlige. Dette skal jo være ferie, Sørover var det fem timer på flyplassen i Wien og med fankomst på hotellet i Skopje langt på natt. Tilsvarende hjemover. Det gikk fly til Oslo fra Istanbul mens vi ventet på vårt fly via Frankfurt. Forsinkelse gjorde at vi ankom Gardermoen etter siste flytog. Pensjonister bør behandles bedre!
Date published: 2023-05-11
Rated 3 out of 5 by from Interresant historisk reise. Meget kunnskapsrik og hyggelig reiseleder. Reisen var litt stressende grunnet korte stopp, lange etapper og lite alenetid. Flyreisene var greie bortsett fra veldig sene ankomster både på tur og retur, slitsomt!
Date published: 2023-05-10
Rated 4 out of 5 by from En interessant tur med svært dårlig buss, men utmerket sjåfør og reiseleder Stedene vi besøkte var interessante, men for oss ble det litt mye historie om Aleksander. Reiselederens fortellinger og historie om landene og områdene vi var i, var meget bra.
Date published: 2019-11-04
Rated 4 out of 5 by from Fin tur Fin tur gjennom 4 spennende land, med flotte historiske steder
Date published: 2019-10-28
 • y_2023, m_11, d_29, h_8
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_25
 • loc_no_NO, sid_MKRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser