Geishaer, shoguner og samuraier

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Åndemystikk, fjell og vill natur, utsøkte hager, mangademoner og skyskrapere i neonlys – opplev alle Japans fasetter

Vi opplever alle de klassiske severdighetene i Tokyo, Kyoto og Hiroshima, krydret med spennende avstikkere til tynt befolkede områder i fjellene og kystområdene. Her lærer vi om tsunamien i 2011, beøsker en telandsby omgitt av fjelltopper, opplever det verdensberømte Miho-museet, lærer om shintoreligionen og besøker gåtefulle templer, bader i varme onsen-kilder, besøker Japans vakreste hage ved Adachi-museet og hilser på et finurlig univers av mangategneseriefigurer. I tillegg får vi templer og skyskrapere i Tokyo, shopping og shogun-borgen Nijo, Gullpaviljongen og bambusskogen i Kyoto – og mye mer.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Japanske yen

Dagsprogram
Dag 1 Avreise fra Oslo
Dag 2 Ankomst til Tokyo. Japans største shintotempel Meiji Jingu, Shibuya og velkomstmiddag
Dag 3 Tokyo. Smaksprøver på fersk sushi, Hamarikyu-hagen og Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum og parken ved keiserpalasset
Dag 4 Tokyo på egen hånd
Dag 5 Tokyo. Med Shinkansen-toget til Sendai og besøk ved Matsushima-bukten
Dag 6–7 Sendai. Besøk i byene Ishinomaki og Minami Sanriku, tsunami og gjenreising, besøk hos lokale bønder og treskjærerarbeid
Dag 8 Sendai. Med Shinkansen-toget til Kyoto via Tokyo. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-markedet og den sjarmerende Gion-bydelen
Dag 9 Kyoto. Gullpaviljongen, Nijo-borgen, besøk i zenhage og sykkeltur i Arashiyama
Dag 10 Kyoto. Wazuka telandsby og aktiviteter og historisk kunst på Miho-museet
Dag 11 Kyoto. Med Shinkansen til Hiroshima og Miya-jima med den berømte røde torii-porten
Dag 12 Hiroshima. Buss til Shimane, fjell og flott natur, shintohelligdommer, japanske borger, kaiseki-middag og bad i varme onsen-kilder
Dag 13 Shimane. Adachi-museet og besøk i manga-kystbyen Sakaiminato
Dag 14 Shimane. Buss til Osaka og besøk i Tower Knives. Avskjedsmiddag
Dag 15 Osaka–Oslo

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
40 998,–
Oslo
Bestill innen 1/5 og spar 1000 kr
40 998,–
Oslo
Bestill innen 1/5 og spar 1000 kr
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo

Vi møtes ved middagstid i Oslo og letter med kurs mot Tokyo, Japans hovedstad. Full forpleining om bord på flyet.

Dag 2
Ankomst til Tokyo. Japans største shintotempel Meiji Jingu, Shibuya og velkomstmiddag

Vi lander i Tokyo om formiddagen og begynner straks på de mange opplevelsene som venter oss. Tokyo var en gang en liten fiskerby, men er i dag en av verdens største og mest moderne storbyer. Den består av mange små bydeler, hver med sin egen stemning og sitt eget særpreg, og vi skal besøke noen av de mest spennende.

Etter en god første lunsj i Japan begynner dagens utflukt med et besøk ved Japans største shintotempel, Meiji Jingu. Templet stod ferdig i 1920 og er et symbol på keiserens viktige rolle i det japanske samfunnet – både som politisk og religiøst overhode. Først etter andre verdenskrig mistet keiseren sin politiske innflytelse og sin status som guddommelig. På vei inn til tempelet går vi under en enorm torii-port og fortsetter gjennom den fredfulle skogen som omgir tempelet. Trærne som vokser her ble plantet som gave fra hele Japan til keiserens tempel da det ble bygd.

Heretter skal vi til byens aller mest berømte område – både blant japanerne selv og blant turistene, nemlig Shibuya, som ligger midt i byen med en togstasjon som er en av Tokyos trafikk-knutepunkt. I Shibuya-krysset strømmer neonlys, reklame, og musikkvideoer ut fra storskjermer på skyskraperne. Hundrevis av travle japanere – alt fra dresskledde forretningsfolk til skoleelever i uniform og trendy ungdom med hypermoderne frisyrer – tar seg over gaten når lyset skifter til grønt. Foran stasjonen står en liten statue av en hund – Hachikó statuen – som er byens mest berømte møteplass. Historien om den lojale hunden Hachi som dag etter dag ventet trofast på sin eier ved stasjonen – selv lenge etter hans død – er rørende. Historien om Hachi ble til en film i Japan på 80-tallet før den kom ut i en Hollywood-versjon i 2009 med Richard Gere i hovedrollen som hundens eier.

Om kvelden begynner vi for alvor på vårt japanske eventyr med en velkomstmiddag på et japansk spisested. Det japanske kjøkkenet er et av verdens sunneste og mest varierte, med masse fisk og grønnsaker, og det rommer et hav av andre spennende retter enn bare sushi. Maten er i seg selv en stor del av opplevelsen når man besøker Solens rike. På en del restauranter er det bilder av rettene – ja, til og med plastmodeller i naturstørrelse av de enkelte rettene – så det er gode muligheter til å kaste seg ut i noe nytt og spennende!

Dag 3
Tokyo. Smaksprøver på fersk sushi, Hamarikyu-hagen og Odaiba, Ginza, Tokyo International Forum og parken ved keiserpalasset

På dagens utflukt, som stort sett foregår til fots, begynner vi med et besøk på Tsukiji fiskemarked – det som en gang var verdens største. I 80 år ble det solgt fisk til innbyggerne og restaurantene i Tokyo. Men nå er det slutt – fiskemarkedet er flyttet ut av byen, og det nye markedet har mye strengere regler for besøkende, og de gamle hallene skal i stedet brukes i forbindelse med De olympiske lekene i Tokyo i 2020. Stedet er fremdeles absolutt verdt et besøk. Mange av bodene og butikkene er der fremdeles, og man kan også fremdeles få en masse lekre sushi-smaksprøver, noe vi selvfølgelig også skal smake på.

Fra fiskens verden begir vi oss videre ut i metropolen Tokyo, der imponerende byggekunst i alle avskygninger preger gatebildet: fra futuristiske kjempebygninger til kjedelige kontorbygg – en blanding av stilarter overalt hvor man snur seg. Meningene om Tokyos arkitektur og byplanlegging er da også mange, men én ting er sikker: Det er alt annet enn kjedelig å gå på oppdagelsestur i Tokyos gater.

Vi besøker den store Hamarikyu-hagen som ligger sentralt i Tokyo. Hagen ligger langs tokyo-bukten, og den er anlagt i tradisjonell stil med et tehus midt ute på en liten øy. Den tradisjonelle stilen står i skarp kontrast til de mange høyhusene som omringer hagen. Fra Hamarikyu-hagen tar vi båten ut til Odaiba, et populært shoppingområde som ligger på en kunstig øy ute i bukten. Her får vi tid på egen hånd til å handle litt og spise lunsj.

Vi tar monorailtoget til Ginza, Tokyos mest eksklusive shoppingområde, der alle Japans dyre merkevarer og stormagasiner er representert. Dette er Japans motstykke til Fifth Avenue i New York og Champs Elysées i Paris! Vi går en tur bortover Ginzas livlige og stilfulle hovedgate, der ikke bare folk på shopping, men også travle forretningsmenn preger gatebildet.

Heretter fortsetter vi til en sann arkitektonisk perle. Vi går en tur gjennom det store konferansesenteret Tokyo International Forum fra 1996. Den store glass- og stålkonstruksjonen ligner skroget på en veldig lang båt. Her blir det holdt konferanser, messer, konserter og utstillinger, og det ligger til og med en dansk kafe her der man blant annet kan få servert pølser!

På spaserturen vår besøker vi også parken ved keiserpalasset.

Dag 4
Tokyo på egen hånd
Sushi er en del av opplevelsen i Japan

Dagen er avsatt til å gå på oppdagelsestur i Tokyo på egen hånd. Tokyo er et stort overflødighetshorn av spennende inntrykk og muligheter, uansett om man vil gå på shopping, i museer eller ønsker å dykke ned i de mange kulinariske fristelsene byen er så berømt for. Tokyo har flere Michelin-restauranter enn Paris og London til sammen, men også på de mer ydmyke stedene er det gastronomi på høyt nivå. Mange spisesteder kjører med rimelige lunsjmenyer, så prøv deg frem!

Det er lett og effektivt å komme seg rundt i byen med metro, og reiselederen hjelper gjerne med ideer til dagen. Like ved Shibuya, der vi var forleden, ligger bydelen Harajaku, der unge japanere – flere i klær inspirert av japanske tegneserier – kommer for å shoppe i områdets små spesialbutikker, ikke minst i gaten Takeshitadori. Like ved siden av ligger den ganske eksklusive forretningsgaten Omotesando, der du finner et hav av både japanske og utenlandske merker.

Et helt annet tilbud som byen kan by på, er det gamle tradisjonelle Tokyo i bydelen Asakusa. Her er det fremdeles mange gamle velbevarte trehus som overlevde ødeleggelsene under andre verdenskrig, og midt i Asakusa troner Asakusa Kannon-templet med den markante store røde lanternen i inngangsporten.

Gå en liten oppdagelsestur i de små sidegatene rundt templet, der de små snack-butikkene frister med både søtt og salt. Prøv for eksempel en friskristet ”senbei”, de berømte japanske saltkjeksene som finnes i et hav av smaksvarianter og størrelser. Dem får man ikke bedre enn her!

Vil du gjerne utstyre kjøkkenet ditt med japanske kjøkkenting – eller vil du bare gjerne ha en Tokyo-opplevelse ut over det sedvanlige – kan du legge veien forbi kjøkkenshopping-gaten Kappabashidori, som kan nås til fots fra templet. Her får du intet mindre enn ALT til kjøkkenet: fra plastmat-figurer til gryter, spisepinner, japansk keramikk, tekanner i støpejern til grønn te og mye annet.

Hvis man ikke har lyst til å dra rundt på egen hånd vil reiselederen stå klar med et tilbud om å dra ut til Tokyos nye olympiske stadion, som skal stå klart til OL i 2020. Stadion ligger i bydelen Shinjuku. Bygget er forventet å stå ferdig i november 2019 og er tegnet av arkitekten Kengo Kuma.

For å gjøre de kommende dagenes togreiser så behagelige som mulig blir den store bagasjen vår fraktet til Kyoto i kveld, og vi har bare lett bagasje med oss, der vi har pakket til de kommende tre nettene i Sendai. Vi møter vår store bagasjen igjen ved innsjekking på hotellet i Kyoto på dag 8.

Dag 5
Tokyo. Med Shinkansen-toget til Sendai og besøk ved Matsushima-bukten
Det berømte lyntoget Shinkansen

Vi skal reise med det berømte japanske lyntoget, Shinkansen, til Sendai, som er den største byen i Tohoku-regionen i Japan. Det tar omtrent halvannen time å kjøre de 352 kilometerne til Sendai.

Før vi stiger om bord i toget, er det mulighet til å kjøpe en "o-bento", en typisk japansk nistepakke, til toget. En ”o-bento” kan fås i et hav av varianter og består typisk av ris og ulike former for lekkert tilbehør og småretter – i form av fisk, kjøtt, grønnsaker og forskjellige salater. Lekkert og ikke særlig dyrt!

Ved ankomst til Sendai går vi de få minuttene det tar fra stasjonen til hotellet vårt, der vi setter fra oss bagasjen vår – for vi skal nemlig ut på eventyr med en gang. 40 minutters reise med lokaltoget tar oss med til Matsushima-bukten, kjent som en av Japans tre vakreste natur-severdigheter. I 2013 ble den inkludert på den internasjonale listen over verdens vakreste bukter, og Matsushima rangerer dermed på listen sammen med Halongbukta i Vietnam og San Francisco i USA. 260 småøyer dekket av furutrær reiser seg fra det smaragdgrønne vannet, et landskap som ikke har forandret seg spesielt mye på flere århundrer. Og området rundt har en like imponerende historie – samuraiherskeren i Sendai-området, Date Masamune, etterlot seg en arv som besto av Zuiganji-tempelet, de vakre hagene ved Entsuin-tempelet, det elegante Kanrantei-tehuset og mye mer.

Dag 6–7
Sendai. Besøk i byene Ishinomaki og Minami Sanriku, tsunami og gjenreising, besøk hos lokale bønder og treskjærerarbeid

11. mars 2011 ble Japan offer for verdens fjerde største registrerte jordskjelv og tsunami. Vi skal i dag få et innblikk hva som skjedde den gangen. Vi kjører til Ishinomaki, en av de byene som det gikk hardest ut over. Her møter vi en tidligere engelskunderviser ved byens universitet, som nå er frivillig ansatt i byens informasjonssenter for å fortelle om tsunamien. Vi besøker også en skole som ligger en time unna Ishinomaki i bil, der det nå bare er ruiner igjen, og vi drar på fotoutstilling i byen Minami Sanriku og hører en av de overlevende fortelle om den dagen tsunamien kom.

Vi skal også ut og møte de lokale bøndene i området. De viser oss hvordan de lever og bor, og her spiser vi lunsj før vi besøker et treskjærerverksted. Vi får lov til å prøve krefter med håndverket selv ved for eksempel å lage vår egen skjærefjøl, som etterpå blir laserinngravert personlig til oss. Denne lille begivenheten passer godt sammen et annet spennende innslag senere på reisen – da skal vi nemlig besøke en butikk i Osaka som spesialiserer seg i japanske kniver. Hvis man investerer i en japansk kniv skal man nemlig bruke en fjøl av tre og ikke av plast.

Vår store bagasje blir fraktet til hotellet i Kyoto i kveld, og vi reiser derfor med lett bagasje på toget i morgen. Vi møter bagasjen vår igjen når vi sjekker inn i Kyoto.

Dag 8
Sendai. Med Shinkansen-toget til Kyoto via Tokyo. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-markedet og den sjarmerende Gion-bydelen
Det berømte Nishiki-markedet i Kyoto

Vi tar Shinkansen til Tokyo, der vi bytter tog og fortsetter til Kyoto. Etter ankomsten til den gamle keiserbyen Kyoto kjører vi med metro til hotellet vårt. Vi bor sentralt, og etter innkvarteringen går vi straks i gang med dagens utflukter. Kyoto rommer over 1600 buddhistiske templer og 270 shintohelligdommer. I tillegg kommer keiserpalasset, shogunens Nijo-borg, keiserlige villaer og hager og en rekke av Japans beste museer.

Kyoto ble som den eneste japanske storbyen skånet for bombeangrep under andre verdenskrig – etter sigende på grunn av byens enestående kulturskatter. Dessverre har bystyret ikke vist byen samme respekt, så de store, sammenhengende kvarterene av vakre trehus er nesten forsvunnet. Men ingen har våget å røre de mange tusen templer, helligdommer og vakre hager. Særlig i byens utkant føler man seg hensatt til en annen tidsalder, der skjønnhet og estetikk var i høysetet.

Vi besøker shintohelligdommen Fushimi Inari-taisha og går en tur gjennom templets lange arkade av oransjerøde torii-porter, som ligger i hundrevis tett i tett og former veien. De oransjerøde portene står i fin kontrast til den grønne skogen omkring. Dette er en av Kyotos mindre kjente attraksjoner, men for mange besøkende likevel et av de helt store høydepunktene!

Om ettermiddagen går vi en tur gjennom Kyotos berømte Gion-kvarter, og på vei dit skal vi innom Kyotos vidkjente Nishiki-marked. Her finner man et vell av japanske spesialiteter vakkert presentert – fra frukt og grønt til fisk, kjøtt, pickles, snacks og så videre. En fargerik opplevelse, og de pleier ikke å ha noe imot å gi smaksprøver.

I Gion ligger stemningsfulle spisesteder side om side med de tradisjonelle, diskré tehusene, der byens sagnomsuste geishaer arbeider. Er vi heldige, ser vi noen av dem trippe av sted med vakkert oppsatt hår i de dyre kimonoene sine.

Dag 9
Kyoto. Gullpaviljongen, Nijo-borgen, besøk i zenhage og sykkeltur i Arashiyama
Bambuslunden i Kyoto

I byens nordlige utkant ligger det berømte Gulltemplet. Den vakre gullbelagte paviljongen er en nøyaktig kopi av den over 500 år gamle bygningen, som en sinnsforvirret tempelprest satte fyr på i 1950.

Den militære øverstkommanderende i keisertidens Japan var shogunen. I lengre perioder av landets historie var han også den mektigste mannen i øyriket. Keiserens rolle var mer tilbaketrukket og av symbolsk karakter. I 1603 oppførte shogunslekten Tokugawa Nijo-borgen. Bygningene i denne borgen, som er Japans best bevarte, er av svært høy kvalitet. De beste bygningsarbeiderne bygde borgen, og datidens beste kunstnere utsmykket den. Nattergal-gulvet er et godt eksempel på hvor raffinert borgen er. Gulvet er bygd slik at det knirker når man går på det, slik at eventuelle snikmordere ikke kunne nærme seg uten å bli hørt. Treskurden og de mange materialene som pryder vegger og tak er av stor kunstnerisk verdi.

Vi fortsetter til den vestlige enden av Kyoto der vi drar på en liten sykkeltur i det vakre området Arashiyama ved foten av fjellene. Her besøker vi det UNESCO-fredede tempelet Tenyu-ji, som er berømt for sin vakkert anlagte zenhage fra 1300-tallet. Tempelet var ferdig i 1339 og er en del av Rinzai-skolen innen japansk buddhisme. Etterpå spaserer vi videre gjennom den vakre bambuslunden der et tykt teppe av meterhøye bambusplanter gir en eksotisk stemning, og gjennom rolige landområder med rismarker og UNESCO-fredede bygninger.

Vi avslutter kvelden med en japansk middag på en av Kyotos gode restauranter. På menyen er det berømte wagyu-kjøttet, herlig fettmarmorert japansk oksekjøtt, som kvalitetsmessig kan sammenlignes med det kjente Kobe-kjøttet. Det supermøre kjøttet som nærmest smelter på tungen er en kulinarisk opplevelse man sent glemmer.

Dag 10
Kyoto. Wazuka telandsby og aktiviteter og historisk kunst på Miho-museet

Omtrent 45 minutter i buss fra Kyoto ligger Wazuka telandsby, en liten perle som er gjemt vekk i fjellene. Her blir de japanske tradisjonene for teproduksjon, som går 800 år tilbake i tiden, fremdeles nøye holdt i hevd. Wazukas te, som blant annet innbefatter Matcha og Kabuse Sencha, lovprises over hele Japan for å være blant de absolutt beste. Mer enn 300 familier livnærer seg innen tedyrking og teproduksjon, og de bor her i de bølgende temarkene. I Wazuka lærer vi ikke bare om de forskjellige tesortene og hvordan de blir dyrket, vi får også åpnet øynene og smaksløkene for hva te også kan brukes til, for eksempel te-nudler og te-is. Vi spiser en ekte telunsj her, og mette både av mat og inntrykk fortsetter vi videre til et annet høydepunkt på dagens program, nemlig det verdensberømte Miho-museet, som ligger en liten time fra Wazuka.

Miho-museet er et eksempel på hva man kan utrette hvis man har smak for kunst og virkelig mye penger. Shumei-familien, som er grunnleggerne av en buddhistisk sekt, leide inn den kinesisk-amerikanske arkitekten I. M. Pei, kjente for verker som Louvres glasspyramide, til å tegne et museum i verdensklasse. Det skulle ligge i Shigaraki-fjellene, og museet beskrives som et arkitektonisk mesterverk, der glass, stål og betong integreres i skogen og fjellene som omgir det. Museet huser Shumei-familiens private kunstsamling.

Dag 11
Kyoto. Med Shinkansen til Hiroshima og Miya-jima med den berømte røde torii-porten
Den svevende torii-porten ved Miya-jima

300 kilometer vest for Kyoto ligger Hiroshima. Den 6. august 1945 ble byen lagt i ruiner, og mer enn 100 000 mennesker ble drept da verden for første gang opplevde at en atombombe ble sprengt. I dag står en enkel, kuppelformet ruinbygning som et minne om de enorme ødeleggelsene som eksplosjonen forårsaket. I nærheten ligger den vakre fredsparken med en fredsflamme som først blir slokket når det siste atomvåpen er destruert. Vi besøker parken og fredsmuseet, som saklig og instruktivt viser hva som skjedde. I dag er Hiroshima gjenoppbygd, og byen er annerledes enn de fleste andre japanske byer med sine brede og luftige gater og det velordnede bybildet. Vi spiser lunsj i Hiroshima og skal deretter oppleve et av Japans mest vidgjetne, fotograferte og elskede motiver – nemlig den "svevende" torii-porten ute i vannet ved øya Miya-jima, som vi drar over til i båt. Vakkert, poetisk og klassisk japansk!

NB! Torii-porten har dessverre vært under restaurering siden juni 2019. Det er ikke avklart når arbeidet forventes å være ferdig, men vi antar at det vil ta hvertfall ett år.

I dag reiser vi med en litt større, men fremdeles lett bagasje, der vi har pakket for de neste tre nettene. Den store bagasjen sendes til Osaka, som er siste stopp på reisen.

Dag 12
Hiroshima. Buss til Shimane, fjell og flott natur, shintohelligdommer, japanske borger, kaiseki-middag og bad i varme onsen-kilder
En kaiseki-middag er et tradisjonelt måltid med mange sirlige retter

Litt under tre timers kjøretur fra Hiroshima ligger Shimane, et fjellrikt og tynt befolket kystområde som ligger på den vesltige delen av Japans Honshu-øy. Mange assosierer Japan med Tokyos menneskemylder og ultramoderne skyskrapere, og for andre er det bambusskogene i Kyoto. Men hvis man skal se noe av den absolutt flotteste naturen og samtidig oppleve et Japan de færreste ser, så bør man dra til Shimane. Her er det vill natur, bratte klipper, dype juv og vulkanøyer. Stedet er fullt av mystikk, hellige ånder og forfaderdyrking, noe blant annet shinto-helligdommen Izumo-taisha vitner om. Det er en av Japans eldste shintohelligdommer, og det sies at samtlige åtte millioner guder innen shintoreligionen forlater deres egne helligdommer for å samles her hvert år i den tiende måneden i månekalenderen (som regel i oktober eller november). Gudene har sin egen sti ned til helligdommen og en hall innenfor der de kan hvile. Som besøkende må vi pent gå på hver vår side av stien.

Vi avrunder dagens opplevelser med en tradisjonell kaiseki-middag på hotellet. Kaiseki forklares best som et måltid som består av mange små retter, alle basert utelukkende på sesongens råvarer. Det er altså umulig å si på forhånd hva rettene består av, fordi det er avhengig av nøyaktig det tidspunktet det blir tilberedt på, og hvilke råvarer som er tilgjengelige akkurat da. En kaiseki-middag er bare til spesielle begivenheter som bryllup og bursdagsfeiringer, men vi har jo også noe å feire bare fordi vi er i Japan! Hvis man har lyst til å prøve noe ekstra japansk kan man komme til middagen iført kimono (utlånt av hotellet) for så å dra rett i onsen-bad etter middagen. Onsen-bad er et badehus med varme kilder, og det er en masse regler for hvordan man oppfører seg i et onsen – men nærmere instrukser og gode råd vil bli gitt på stedet av reiselederen. Et onsen-bad er uansett en meget japansk opplevelse og bør prøves!

Dag 13
Shimane. Adachi-museet og besøk i manga-kystbyen Sakaiminato

I dag skal vi besøke en hage som er intet mindre enn den fineste i hele Japan. Den ligger i forlengelse av Adachi-museet, som utstiller moderne kunst og samtidskunst,  men det virkelige trekkplasteret er museets store hage. Seks forskjellige og ytterst velholdte hager er designet til å skape forskjellige følelser hos betrakteren og skape et såkalt «levende maleri» som skifter med årstider og klokkeslett. At Adachi har beholdt tittelen som den fineste hagen i Japan i mange år er imponerende gjort i et land med så mange vakre hager.

Senere kjører vi videre til kystbyen Sakaiminato, fødestedet for en av manga-tegneserieverdenens mest berømte og anerkjente kunstnere, Mizuki Shigero. Hans bedårende onde yokai, åndedemoner, forteller historier fra japansk folklore. Figurene utsmykker både utsiden og innsiden av hele fire togvogner fra Yonago til Sakaiminato, og selv høyttalerkallene er av en av hans tegneseriefigurer. Mizukis figurer omfatter Kitaro, gutten som ble født på en kirkegård; farens hans, Medama-oyaji, et gjenfødt øyeeple; Neko Musume, kattejenta med huggtenner og en Dr. Jekyll og Mr. Hyde-personlighet; og Nezumi Otoko, den uvaskede rottemannen som bruker luft i magen som våpen. Unger elsker dem, og det gjør de voksne også. Selve byen Sakaiminato er også trivelig å gå rundt i med fiskebåter som vugger i havnen og mange hyggelige kafeer og restauranter.

Vi spiser middag på hotellet.

Dag 14
Shimane. Buss til Osaka og besøk i Tower Knives. Avskjedsmiddag

Vi kjører i buss til Osaka og blir innkvartert på hotellet. Sammen med Kobe og Yokohama er Osaka en av Japans viktigste havnebyer og har helt siden begynnelsen vært en av landets rikeste og mest travle byer. Akkurat som mange andre byer i Japan ble Osaka bombet under Andre verdenskrig, så det er ikke mye igjen av det opprinnelige Osaka. Til gjengjeld har byen noe av Japans mest spennende og eksperimenterende arkitektur. Et annet av Osakas kjennetegn er maten. Byen har status som en av Japans gastronomiske oaser, og her blir noen av landets beste kjøkkenkniver laget. Derfor skal vi besøke Tower Knives Osaka, en knivbutikk med et bredt utvalg av kvalitetskjøkkenkniver som er lagd i Osaka. Vi lærer om japanske kniver og opplever magien i en ultraskarp kniv når vi prøver å skjære opp forskjellige grønnsaker med dem. Det er nemlig slik at jo skarpere kniv, jo mer smak får man ut av råvarene. Hvis man er interessert er det mulig å kjøpe med seg sin egen kniv hjem, og butikken kan opplyse om tollreglene. Det er mulig å få inngravert navnet sitt i de fleste av knivene, men bare på japansk – det kan man også få hjelp til på stedet.

Utpå kvelden møtes vi til en hyggelig avskjedsmiddag.

Dag 15
Osaka–Oslo

Vi drar til Kansai lufthavn, der vi setter oss til rette på flyet og vender nesen hjemover.

Shinkansen

Vi reiser med Japan Rails berømte høyhastighetstog, Shinkansen, som siden 1964 har forbundet Tokyo med flere og flere av Japans storbyer. Maksfarten er 320 km/t, og årlig frakter togene omkring 300 millioner passasjerer rundt i landet. Togene kan bestå av opp til 16 vogner og være 400 meter lange. Siden Shinkansentog kjører på spesialskinner som ikke bliver brukt av andre tog er det nesten ikke forsinkelser – gjennomsnittlig forsinkelse per tog var bare på 36 sekunder i 2012. Togene er komfortable, har god benplass og seter som kan snurres så man alltid sitter med kjøreretningen. Det er ikke spisevogn om bord, men en vogn med snacks kommer rundt. Røyking er ikke tillatt, bortsett fra på de nyeste togene som har spesielle røykekabiner. Les mer på: http://english.jr-central.co.jp/about/

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 40 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom

4 998,- NOK

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Tokyo og Osaka–Oslo
 • Togreise med Shinkansen Tokyo–Sendai–Kyoto–Hiroshima
 • Øvrig transport ifølge program
 • Innkvartering på hoteller i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig
 • Lunsj dag 2, 7, 10, 11
 • Middag dag 2, 9, 12, 13, 14
 • Alle utflukter og entreer ifølge program
 • Separat bagasjehåndtering i forbindelse med togreisen
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasjehåndtering

På denne reisen bruker vi det japanske ekspresstoget Shinkansen, der det er begrenset plass til bagasjen. Derfor vil bagasjen bli transportert separat til neste bestemmelsessted. Dette kan bety at bagasjen ofte skal transporteres dagen før – se nærmere beskrivelse i reiseprogrammet. Det er en god idé å ta med en liten ryggsekk eller bag til å pakke det mest nødvendige. Det er ikke nødvendig å ta med håndkle.

Overnatting

I Tokyo og Kyoto benytter vi oss av rene og koselige hoteller med små rom, eget bad og toalett, samt tv og gratis wifi. Hotellene ligger som regel nære undergrunnsstasjonene, som på denne reisen utgjør rammen for våre utflukter. 

Ikke egnet for personer som har vondt for å gå

Vi gjør oppmerksom på at vi benytter offentlig transport i Japan i forbindelse med utfluktene, så har vi har relativt mange gåturer. Reisen er derfor ikke egnet for personer som har vondt for å gå.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om Japan

Her kan du lese mer om Japan: www.albatros-travel.no/reisemaal/asia/japan
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Driks

I Japan gir man ikke driks.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser

21JPRTR16ANO1103