I maurernes fotspor fra Málaga til Marrakech

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev storslåtte byggverker og enestående vakker natur på en rundreise i Maurerriket

Beundringsverdig arkitektur, eventyrlig byliv og betagende landskaper er på paletten når vi besøker nabolandene Spania og Marokko. Det sørlige Andalusia og det nordlige Afrika er fysisk atskilt av Middelhavet, men historisk så vel som kulturelt tett forbundet. Hele området var i nesten 800 år under muslimsk herredømme, og fra handelsstasjoner langs den afrikanske kysten regjerte spaniere og portugisere da maktbalansen skiftet i begynnelsen av 1500-tallet. 

På denne reisen følger vi i maurernes og iberernes fotspor fra Andalusia i nord og hele veien til det sørlige Marokko.

Vi starter i den sørspanske kystbyen Málaga og drar deretter på eventyr til Andalusias mange imponerende byer, så som Granada og Córdoba.  

Vi skal naturligvis heller ikke snytes for den britiske kolonien Gibraltar, der maurerne i 711 for første gang gikk i land på den iberiske halvøya.

Med ferge fortsetter vi ferden til Marokko. Her skal vi oppleve de gamle handelsbyene Tanger, Casablanca og Marrakech med deres eventyrstemning fra Tusen og en natt og imponerende moskeer, og dessuten skal vi besøke den tidligere portugisiske kolonien Essauoira, som lokker med alt godt fra havet og flygende geiter!

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram 10 dager
Dag 1
Fly Oslo – Málaga. Ankomst og kort byvandring
Dag 2
Málaga – Granada – Alhambra – Málaga. Byvandring og Alhambra-palasset
Dag 3
Málaga – Cordoba – Málaga. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til det tidligere mauriske kalifatet, Córdoba
Dag 4
Málaga – Gibraltar – Algeciras – Tanger. Den engelske kolonien og ferge til Marokko
Dag 5
Tanger – Casablanca. Byrundtur og hurtigtog til Casablanca
Dag 6
Casablanca - Essaouria. Byrundtur inkl. Hassan II-moskeen og mod kystbyen Essaouira
Dag 7
Essaouira. Byvandring og tid på egen hånd
Dag 8
Essaouira – Marrakech. Lokalt kooperativ, flygende geiter og byrundtur i Marrakech inkl. Bahia-palasset og Djemaa El Fna-plassen
Dag 9
Marrakech. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til Atlasfjellene
Dag 10
Marrakech - Oslo. Hjemreise.

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
20 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo – Málaga. Ankomst og kort byvandring

Vi flyr fra Oslo og lander i Andalusias nest største by, Málaga, midt på dagen. Byen har 560.000 innbyggere og er sentrum for området Costa del Sol. 

Besøket i Málaga starter med en liten vandretur gjennom den fascinerende storbyen. På byvandringen ser vi bl.a. den store markedshallen, hvor vakre oppsetninger av frisk frukt og ferske grønnsaker lokker med sine mangfoldige farger. Her ligger fersk fisk og avslører nærheten til det gavmilde Middelhavet, mens duften av krydder stimulerer appetitten.
Vi kikker også forbi den vakre katedralen med det manglende tårnet, som derfor kalles ”La Manquita” – den enarmede kvinnen. Flere steder kan vi kikke opp mot det mauriske festningsverket Alcazaba, som ligger på en fjelltopp midt i byen. 

Det imponerende byggverket bestod tidligere av over 100 tårn og moskeer og rommer fremdeles små hyggelige patioer og vakre hageanlegg. 

Kvelden er avsatt til opplevelser på egen hånd, og reiselederen er naturligvis behjelpelig med anbefalinger til restaurantbesøk m.m.

Dag 2
Málaga – Granada – Alhambra – Málaga. Byvandring og Alhambra-palasset Kjørelengde ca. 260 km
Solnedgang ved Alhambra

Granada er en av Spanias vakreste byer og stedet hvor den arabiske og den kristne kulturen møtes. Det er også her det verdensberømte Alhambra-palasset ligger. Dette fantastiske byggverket, som UNESCO har erklært for verdenskulturarv, er dagens høydepunkt. 

Alhambra, som anses for å være et av verdens vakreste monumenter, er et kompleks av palasser, festninger og fyrsteboliger som ligger majestetisk til med de snøkledde Sierra Nevada-fjellene i bakgrunnen. Alhambra er bygd og utbygd av forskjellige arabiske herskere, og kanskje har det tidligere ørkenfolket dristig forsøkt å utfordre skjønnheten i det ventende evige paradiset ved å skape et lignende paradis på jorden. 

De arabiske herskerne forsøkte å overgå hverandre i arkitektur, og hvor man enn beveger seg, er vakkert utskåret marmor, rennende vann og vakre palassbygninger med på å skape en uforfalsket eventyrstemning. Alhambra er et sted som hverken i harmoni eller skjønnhet står tilbake for de "himmelske hagene" i det hinsidige.

Høyere oppe på fjellet ligger sultanens sommerslott, Generalife, med hager som om mulig er enda vakrere enn Alhambras. Høye sypresser viser veien til det lille slottet, hvor appelsintrær, timianbusker, lavendelplanter, roser, laurbær og liljer sender ut fortryllende dufter. Her oppe står tiden nærmest stille.

Granada ble islams siste bastion på den iberiske halvøya før kongeparet Ferdinand og Isabella sendte de siste araberne ut av landet i 1492. Kort tid etter endret kongeparet verdenshistorien da de sendte Christofer Colombus på oppdagelsesreise. Det var en ferd som kom til å endre Spanias fremtid drastisk.

Før vi besøker Alhambra, får vi sammen med reiselederen tid til å se litt nærmere på den deilige byen Granada. Vi går en tur i sentrum, og hvis du har lyst, kan du besøke Capilla Real, det kongelige kapell, hvor dronning Isabella og kong Ferdinand ligger begravet – eller den majestetiske katedralen, som er et mesterverk innenfor spansk klassisistisk arkitektur. 

Byen har mange deilige plasser og hyggelige forretninger, og på det gamle silkemarkedet finner du alskens varer. Etter besøket i Alhambra vender vi tilbake til hotellet.

Dag 3
Málaga – Cordoba – Málaga. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til det tidligere mauriske kalifatet, Córdoba Kjørelengde ca. 310 km
La Mezquita erp UNESCOs liste over verdens kulturarv

I dag har du mulighet til selv å gå på oppdagelsestur i Málaga, hvis du da ikke har mer lyst til å delta på en spennende ekstrautflukt til Córdoba. 

Vi forlater Málaga om morgenen og kjører direkte til provinshovedstaden Córdoba. En kjøretur på litt under 2 timer. Córdoba var under maurerne hovedstad i det store kalifatet av samme navn, og en gang til og med Europas største by. 

Et av de mest imponerende byggverkene fra maurernes periode finner man her i Córdoba, nemlig moskeen La Mezquita, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og må sies å være et sant arkitektonisk mesterverk. 

Da den ble oppført, ble dens størrelse kun overgått av moskeen i Mekka, og når man står midt inne i det spennende rommet, kan man ikke unngå å beundre den nærmest endeløse skogen av søyler som utsmykker byggverket. 

Den blir også kalt Domkirke-moskeen, da man i 1523 bygde en katolsk domkirke inne i selve moskeen. Det er i sannhet et vakkert og sammensatt monument over en meget viktig tid i Andalusias historie.

Utenfor ligger den vakre plassen Patio de los Naranjos, Appelsin-gården, som likeledes er en fryd for øyet. Det hensetter en i en helt spesiell stemning å passere de små hvitskurte husene i de kronglete gatene. 

Her fornemmer man virkelig tiden slik den har vært under maurerne, og det er en fornøyelse å se på de mange patioene og gårdplassene som elegant er utsmykket med blomster. Her finner man også det vakre jødiske kvarteret med en av de få gjenværende synagogene i Spania.

Vi returnerer til Málaga sent på ettermiddagen, og resten av kvelden er avsatt til opplevelser på egen hånd.

(Utflukten er ikke inkludert i reisens pris og må bestilles separat. Les mer under ekstrautflukter).

Dag 4
Málaga – Gibraltar – Algeciras – Tanger. Den engelske kolonien og ferge til Marokko Kjørelengde ca. 180 km
Utsikten fra The Rock i Gibraltar er imponerende

Det er blitt tid til å ta avskjed med Andalusia, og etter frokosten kjører vi sørover mot grensebyen La Linea. Her ligger den lille halvøya hvor britene i over 300 år har hatt makten. Gibraltars beliggenhet ved stredet mellom Europa og Afrika fikk stor betydning under andre verdenskrig og tiden deretter.
 
Områdets historie går likevel langt lenger tilbake. Det var her maurerne i 711 gikk i land under ledelse av Ṭāriq ibn Ziyād, som startskuddet for nesten 800 års muslimsk dominans i Andalusia. Byens berømte borg ble først oppført av maurerne på 1100-tallet, og flere myter forbindes med byggingen. 

Ifølge et sagn er halvøyas vartegn den store kalksteinsklippen The Rock, den ene av Herkules’ søyler, som oppstod da den foretaksomme greske helten kløyvde et fjell i to.

Oppe på selve klippen møter man de kjente gibraltarapene, og selv om klippeøya enda i dag er kilde til diskusjon mellom Spania og Storbritannia, sies det at Gibraltar forblir britisk så lenge apene befolker øya. 

Vi ser litt nærmere på kolonien før vi begir oss mot Algeciras, hvor fergen til Marokko venter. Fergeoverfarten tar kun ca. 1 ½ time, og ved ankomst til Marokko begir vi oss direkte til hotellet vårt, hvor vi nyter en velfortjent sen middag.

Dag 5
Tanger – Casablanca. Byrundtur og hurtigtog til Casablanca Kjørelengde ca. 340 km (hurtigtog)
Tanger ligger hvor to verdenshav og to kontinenter møtes

Tanger er en av de store viktige middelhavsbyene. Byens ligger hvor to verdenshav og to kontinenter møtes. Tangers plassering har gjennom historien gjort den ettertraktet, og romere, arabere og europeere har på skift kontrollert byen før den ble overgitt til Marokko i 1956. 

I første halvdel av 1900-tallet var Tanger en internasjonal by som var delt opp i forskjellige soner, slik f.eks. Berlin var under den kalde krigen. 

Frankrike, Spania, Storbritannia, Portugal, Sverige, Nederland, Belgia, Italia og USA hadde hver sin del av byen. I den internasjonale perioden virket Tanger som en magnet på kunstnere, flyktninger, folk i eksil og i det hele tatt marginaliserte mennesker fra hele Europa som søkte lykken i det særdeles liberale Tanger. 

Denne tendensen fortsatte etter den internasjonale perioden, da mange amerikanske beat-forfattere bodde i Tanger i slutten av 1950-årene. I 1960-årene lot mange europeiske rockemusikere seg inspirere i Tanger, bl.a. tilbrakte Rolling Stones lange perioder i byen. 

På dagens tur i Tanger skal vi se på både den gamle og nye byen. I den nye byen ser vi Grand Soco, som ligger ved inngangen til medinaen. 

Medinaen eller gamlebyen er Tangers toppattraksjon, en labyrint av smale gater, små plasser og kafeer, alt sammen innenfor de gamle portugisiske murene. Vi kikker også forbi den nye bydelen, hvor vi bl.a. besøker Place de Paris og Boulevard Pasteur, hvor man tydelig kan fornemme byens tidligere storhetstid. 

Midt på ettermiddagen er det blitt tid til å forlate havnebyen Tanger og dra sørover mot Casablanca. Fra byens moderne togstasjon avgår Afrikas første og eneste hurtigtog, som i løpet av litt over to timer tilbakelegger en avstand på nesten 350 km.

Ved ankomst til kystbyen Casablanca kjører vi straks til hotellet vårt, hvor vi nyter en god middag. Casablanca er Marokkos økonomiske og kulturelle sentrum og landets mest moderne by i mer enn én forstand. En by som Humphrey Bogart og Ingrid Bergman sikret et evig skjær av romantikk i filmen som bærer byens navn.

Dag 6
Casablanca - Essaouria. Byrundtur inkl. Hassan II-moskeen og mod kystbyen Essaouira Kjørelengde ca. 370 km
Hassan Il-moskeen i Casablanca

Etter frokosten tar vi en byrundtur i Casablanca, som på bare 150 år har vokst fra et par tusen innbyggere til knapt fire millioner i dag. Befolkningstilveksten ble godt hjulpet på vei av franskmennene under protektoratet i første halvdel av 1900-tallet. 

Vi ser byens store prestisjeprojekter: Mohamed V-torget og Hassan II-moskeen. Den 210 meter høye minareten, som står rett ut mot Atlanterhavet, er verdens høyeste, og med plass til 25.000 bedende inne og ytterligere 80.000 utenfor er moskeen blant verdens største. 

Hassan II-moskeen skulle ha vært klar til innvielse på kong Hassan IIs 60-års fødselsdag i 1989, men byggingen ble først ferdig i 1993. Selv om arkitektene av moskeen blant annet har latt seg inspirere av den gamle klippemoskeen i Jerusalem, har byggverket noen moderne kjennetegn. En laserstråle i toppen av minareten peker om kvelden mot Mekka, og moskeen er forsynt med gulvvarme og elektriske dører. Ved helt spesielle anledninger blir det automatiserte taket skutt til side, så man kan be under åpen himmel. Bygningen er dessuten designet til å motstå jordskjelv. Vel inne i den kolossale moskeen er det blant annet bedehallens størrelse og den detaljerte utsmykningen og treskurden som imponerer.

Det er blitt tid til å ta avskjed med Casablanca og sette kurs mot Atlanterhavet og den sjarmerende lille kystbyen Essaouira, som betyder "lite fort" på arabisk. Faktisk var byen Essaouira tidligere kjent under sitt portugisiske navn Mogador, etter øyene utenfor kysten. Byen ble nemlig erobret av portugiserne for omkring 500 år siden, og de bygde festningen Castelo Real de Mogador. Etter flere års krig med de lokale stammene forlot portugiserne byen i 1541, og Marokkos daværende sultan, Mohammed ben Abdallah, flyttet hovedstaden sin til Essaouira. 

Sultanen inviterte forskjellige håndverkere og handelsmenn til byen, og disse medvirket til at byen ble bygd opp på ny. Sultanen fikk bl.a. oppført byens festning La Scala og utvidet bymurene og havnen, som ble landets viktigste. 

I starten av 1900-tallet endret tingene seg. Franskmennene besluttet å satse på Casablanca, som på dette tidspunkt opplevde en befolkningsvekst, og da havnen i Casablanca også ble utbygd, gikk Essaouira langsomt i glemmeboken. Men i 1970-årene fikk byen så en ny oppblomstring; denne gangen var det hippiene som gjenoppdaget byen, og de store stjernene fant også veien dit. Det gjaldt bl.a. musikerne Leonard Cohen og Jimi Hendrix. 

I dag er Essaouira kjent for sin kunstnerkoloni og sin Gnaua-musikk, som har inspirert musikere som Peter Gabriel og Rolling Stones. I tillegg er filmen Othello av Orson Welles blitt innspilt i Essaouira.

Vi ankommer til Essaouira sist på dagen og avslutter med en middag på hotellet vårt.

Dag 7
Essaouira. Byvandring og tid på egen hånd

Essaouira har i dag ca. 60.000 innbyggere av forskjellige befolkningsgrupper – de berbertalende stammene fra sør, de arabisktalende stammene fra nord samt etterkommerne av afrikanske slaver fra bl.a. Sudan og Senegal. Byen har i dag også fått plass på UNESCOs verdensarvsliste på grunn av arkitekturen, medinaen og ikke minst det unike og vakkert bevarte festningsanlegget. 

Ved ankomsten tar vi en tur rundt i byen. Essaouira er en blanding av nytt og tradisjonelt, men i et langt roligere og mindre størrelsesforhold enn f.eks. den mer kjente og hektiske feriebyen Agadir. Den gamle bydelen er bilfri, og de små svingende gatene leder ned til byens medina, hvor man også her får kjøpe alt fra lokalt håndverk til duftende krydder. I havnen ligger små fiskebåter ved bryggene, og lenger sør finner man den nesten 10 km lange stranden som ligger beskyttet av Mogador-øyene.

Resten av dagen er satt av til opplevelser på egen hånd i den hyggelige kystbyen og reiselederen er selvfølgelig hjelpsom med gode tips hvis man vil gi seg i kast med noen av de mange hyggelige lokale restaurantene i byen.

Dag 8
Essaouira – Marrakech. Lokalt kooperativ, flygende geiter og byrundtur i Marrakech inkl. Bahia-palasset og Djemaa El Fna-plassen Kjørelengde ca. 190 km
Koutoubia-tårnet i Marrakech er byens vartegn

Etter frokosten begir vi oss mot Marrakech. Underveis gjør vi holdt ved et kooperativ, hvor lokale kvinner har laget en produksjon ut av frukter fra de lokale argantrærne, som kun vokser i denne delen av verden.

Vi fortsetter ferden østover og passerer flere samlinger av argantrær, som ofte tiltrekker de lokale geitene. Hvis vi er heldige kan vi se hvordan de spenstige geitene klarer å hoppe rundt i de sjeldne trærne. Det er også noen som forsøker å slå mynt og tjene penger på dette fenomenet. 

Ved ankomsen til Marrakech går vi straks i gang med vår rundtur i den fascinerende byen. Vi starter ved byens vartegn – Koutoubia-tårnet – den vakre minareten på Marrakech’ største moské, og Bahia-palasset, som ble bygd sent på 1800-tallet og ligger vakkert omkranset av duftende blomsterhager. 

Herfra går vi på oppdagelsestur i medinaen og de mange sukene, hvor vi blir fristet av duftende krydder og marokkansk kunsthåndverk, blant annet lærprodukter, kobbervarer og vakre berbertepper. Også her arbeider kunsthåndverkerne etter eldgamle metoder, og det er fascinerende å følge arbeidet deres i de små lokale verkstedene.

Vi runder av på den livlige sentrale plassen Djemaa el Fna, som er byens nerve. Om dagen er torget fylt med alt fra boder med friskpresset juice til slangetemmere og gatefolk som forsøker å lokke turister til å bli foreviget sammen med dresserte aper. Det er på alle måter en dårlig idé!
Om kvelden inntas plassen av fantasifulle historiefortellere, magiske tryllekunstnere, gjøglere, dansere og duftende matboder. Vi suger til oss av stemninger og inntrykk før vi kjører til hotellet og nyter en god middag.

Dag 9
Marrakech. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til Atlasfjellene Kjørelengde ca. 100 km
Panoramautsikt over Marrakech

I dag er det mulig å slappe av på egen hånd, hvis man ikke har krefter til ytterligere eventyr når vi drar på utflukt til de nærliggende og ekstremt vakre Atlasfjellene. (Utflukten er ikke inkludert i reisens pris og må bestilles separat. Les mer under ekstrautflukter).

Vi forlater Marrakech tidlig på formiddagen, og det varer ikke lenge før konturene av de imponerende Atlasfjellene kan skimtes i horisonten. Atlasfjellene befolkes primært av berbere, som er blitt fortrengt hit av først arabere og senere av franskmenn, og det har i høy grad lyktes dem å bevare sitt språk og sin kultur i fjellkjedens mest ufremkommelige områder. 

Vi gjør et stopp hos en berberfamilie, hvor vi hører mer om livet på landet. Vi kjører så langt inn i dalen som mulig og spiser underveis en lokal lunsj ved elva, og så går vi en liten tur i de vakre omgivelsene. Sent på ettermiddagen returnerer vi til Marrakech.

Om kvelden samles vi alle og nyter en siste fellesmiddag.

Dag 10
Marrakech - Oslo. Hjemreise.

Det er nå tid til å ta farvel med Marokko og sette kursen hjemover. 

Etter frokosten drar vi til flyplassen hvor flyet vårt venter.

Ekstrautflukt til Córdoba

For de eventyrlystne er det mulig å delta på en ekstrautflukt til Córdoba. 

Vi forlater Malaga om morgenen og tar buss mot provinshovedstaden Córdoba.

Córdoba var under maurerne hovedstad i det store kalifatet av samme navn, og en gang til og med Europas største by. Et av de mest imponerende byggverkene fra maurernes periode finner man her i Córdoba, nemlig moskeen La Mezquita, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og må sies å være et sant arkitektonisk mesterverk. Da den ble oppført, ble dens størrelse kun overgått av moskeen i Mekka, og når man står midt inne i det spennende rommet, kan man ikke unngå å beundre den nærmest endeløse skogen av søyler som utsmykker byggverket. 

Den blir også kalt Domkirke-moskeen, da man i 1523 bygde en katolsk domkirke inne i selve moskeen. Det er i sannhet et vakkert og sammensatt monument over en meget viktig tid i Andalusias historie.  Utenfor ligger den vakre plassen Patio de los Naranjos, Appelsin-gården, som likeledes er en fryd for øyet. Det hensetter en i en helt spesiell stemning å passere de små hvitskurte husene i de kronglete gatene. Her fornemmer man virkelig tiden slik den har vært under maurerne, og det er en fornøyelse å se på de mange patioene og gårdplassene som elegant er utsmykket med blomster. Her finner man også det vakre jødiske kvarteret med en av de få gjenværende synagogene i Spania.

Vi returnerer til Malaga sent på ettermiddagen, og resten av kvelden er avsatt til opplevelser på egen hånd.

Utflukten må kjøpes hjemmefra senest 45 dager før avreise og gjennomføres med minimum 15 deltakere.

Pris per person kr 1 498,–

Córdoba

Tilkøbsudflugt til Atlas bjergene

For de eventyrlystne er det mulighet til å delta på en ekstrautflukt til Ourika-dalen for foten av Atlasfjellene. 

Vi forlater Marrakech tidlig på formiddagen, og det varer ikke lenge før konturene av de imponerende Atlasfjellene kan skimtes i horisonten. Atlasfjellene befolkes primært av berbere, som er blitt fortrengt hit av først arabere og senere av franskmenn, og det har i høy grad lyktes dem å bevare sitt språk og sin kultur i fjellkjedens mest ugjestmilde områder. Vi gjør et stopp hos en berberfamilie hvor vi hører mer om livet på landet.

Vi kjører så langt inn i dalen som mulig og spiser underveis en lokal lunsj ved elva, og så går vi en liten tur i de vakre omgivelsene. Sent på ettermiddagen returnerer vi til Marrakech

Utflukten må kjøpes hjemmefra senest 45 dager før avreise og gjennomføres med minimum 15 deltakere.

Pris per person kr 598,–

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 20 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom

Fra: 3.698,– 

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Málaga og Marrakech – Oslo med mellomlanding
 • Utflukter, entréer og transport ifølge program
 • 9 netter på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig
 • Lunsj dag 6 og 8
 • Middag dag 4-9
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 50 euro pr. person)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Ferge Algeciras – Tanger Med

Det er det tyskeide FRS som varetar transporten mellom Spania og Marokko. Overfarten tar omkring 1 ½ time, og om bord kan man underholde seg i skipets restaurant eller taxfree-butikk hvis man ikke bare foretrekker å slappe av i de mange sitteområdene. Bagasjen skal selv fraktes til og fra fergen.
Les mer om fergefarten her: https://www.frs.es/en/plan-your-trip/our-routes/algeciras-tangier-med-line

Hurtigtog Tanger – Casablanca

Med en topphastighet på litt over 300 km/t er hurtigtoget mellom Tanger og Casablanca det absolutt raskeste transportmidlet mellom de to byene. Hurtigtogene har operert siden 2018, og vi reiser på 2. klasse, som består av åpne kupeer med stoler i 4-mannsposisjon. Der er naturligvis både toalett og kafé/bar om bord på samtlige tog. Hurtigtoget følger normalt den offisielle kjøreplanen. Det hender allikevel at toget er utsolgt, eller benyttes til offisielt bruk. Om dette skjer, kjører vi i buss til Casablanca.

Ikke egnet for deg som har vondt for å gå

Reisen egner seg ikke for den som har vondt for å gå, siden en stor del av utfluktene vil foregå til fots. Det forventes at deltagerne er mobile og kan ferdes uten hjelp.

Pass og visum

Passet ditt må være gyldig minst 6 måneder fra hjemreisedatoen. Norske statsborgere kan fritt oppholde seg som turister i Marokko i 3 måneder uten visum. Er du ikke norsk statsborger ber vi deg om å kontakte Marokkos ambassade i Oslo for informasjon om eventuelt visum. Ansvaret for og den mulige utgiften til dette står den reisende for selv.

Mer om Marokko

Her kan du lese om valuta, tidsforskjell, vaksinasjoner og andre ting som kan være bra å vite når du skal reise til Marokko: https://www.albatros.no/reisemaal/afrika/marokko

Hånden på hjertet

Information

På denne reisen har vi valgt å legge vekt på beliggenheten i de byene vi har flere overnattinger. Det innebærer at vi både i Malaga og Marrakech har prioritert gode 3- og 4-stjerners hoteller som ligger nær byenes mange severdigheter fremfor hoteller med høyere standard som ligger mer avsides.

Besøk i Gibraltar

Besøk i Gibraltar

Grenseovergangen mellom Spania og Gibraltar er en av de som tar lang tid.
All bagasje og kjøretøy blir gjennomsøkt, og det kan være en meget langvarig affære.
Vi har derfor valgt å krysse grensen til fots, da det går mye raskere.
Vår buss med bagasjen blir stående på den spanske side av grensen, mens vi krysser grensen til fots, og tar en lokalbuss på den andre siden.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from Turen var både spennende og lærerik. Reiselederen var kunnskapsrik og ivaretok alle i reiseselskapet.
Date published: 2023-12-01
Rated 4 out of 5 by from Flott reise med mange lærerike opplevelser. Reiselederen var førsteklasses. Turopplegget var spennende og interessant. Hotellene var ikke bra nok.
Date published: 2023-12-01
Rated 5 out of 5 by from Fin tur med mange opplevelser Fin og hyggelig tur med mange opplevelser. Spennende med reise gjennom flere lande med båt , tog og fly
Date published: 2023-12-01
Rated 4 out of 5 by from Kontrastfylte Marokko En spennende reise fra sør-Spania via Gibraltar til Marokko. På denne reisen fikk vi virkelig oppleve hvor store kontraster Marokko inneholder, fra tettbefolkede millionbyer til sjarmerende småsteder langs kysten og fjellene. Kontrasten mellom praktfulle palasser og overdådige boliger på den ene siden, og en dessverre utbredt fattigdom og trangboddhet for folk flest på den andre siden. En reise til ettertanke!
Date published: 2023-11-29
Rated 5 out of 5 by from Guider er halve turen Vår unge guide Alex er en utmerket guide. Han er kunnskapsrik, morsom (gir mye av seg selv) og ikke minst har han en kraftig stemme som man hører. (Utrolig viktig da de fleste er 60 +) Bra blanding av steder, dog vi foretrekker mindre byer. Storbyer (Casablanca) er ofte støyende.
Date published: 2023-11-29
Rated 4 out of 5 by from Fin tur. Vår dyktige reiseleder Alex tok oss med på en reise i nåtiden og tilbake i historien.
Date published: 2023-11-04
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk, interessant reise i Andalucía og Marokko Hver dag var ett nytt eventyr og vår reiseleder (Alexander) var eksepsjonell kunnskapsrik og en veldig dyktig formidler
Date published: 2023-11-03
Rated 5 out of 5 by from En opplevelsesrik tur med mange intrykk Hadde en fantastisk tur, Alexander guiden var veldig kunnskapsrik og utrolig omtenksom. Hyggelige nye bekjentskap og mange både morsomme og dramatiske opplevelser, en fargerik tur, cordoba var kjempebra, toppen var turen opp i atlasfjellene.
Date published: 2023-11-02
 • y_2023, m_12, d_6, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_23
 • loc_no_NO, sid_ESRTR17, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser