Langtidsferie på Sicilia

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Nyt den vakre øya Sicilia med ville vulkaner, rik historie og fantastisk landskap. Inkludert halvpensjon og utflukter

Sicilianerne sier: ”Gi oss en uke av ditt liv, så skal vi gi deg 3000 års historie,” og med denne reisen har Albatros sørget for at du får tre herlige uker på vakre Sicilia! De første som dro på ”langtidsferie” i Taormina var antikkens romere, som tilbrakte sitt otium nettopp her. Og nå er det din tur til å nyte en lang og velfortjent ferie i byen som slynger seg vakkert opp langs fjellet Monte Tauro, med base på det herlige og populære Hotel Ariston.

På de inkluderte utfluktene skal vi sammen oppleve noen av de små fjellbyene som Savoca og Forza d’Agro, vi drar inn i landet bak vulkanen Etna og til den lille byen Randazzo. Albatros Travels reiseledere arrangerer løpende turer ut i det blå, foredragskvelder, introduksjon til det italienske språket m.m. Du kan også kjøpe utflukter til noen av de stedene som satte Sicilia på det historiske verdenskartet og ikke minst på UNESCOs verdensarvliste.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Langtidsferie

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram 22 dager
Dag 1
Oslo–Catania. Videre mot Taormina
Dag 2
Byrundtur i Taormina (inkludert)
Dag 3
Fri til egne eventyr
Dag 4
Utflukt til Giardini-Naxos, Savoca og Forza d’Agrò (inkludert)
Dag 5
Tid på egen hånd
Dag 6
Mulig utflukt til vulkanen Etna (ikke inkl.)
Dag 7–8
Avslapping og opplevelser på egen hånd
Dag 9
Utflukt langs vukanen Etna til Randazzo og typisk siciliansk lunsj
Dag 10
Dager på egen hånd
Dag 11
Mulighet for utflukt til Siracusa (ikke inkl.)
Dag 12
Avslapping og opplevelser på egen hånd
Dag 13
Mulig utflukt til Piazza Armerina og Tempeldalen i Agrigento (ikke inkl.)
Dag 14–16
Avslapping og opplevelser på egen hånd
Dag 17
Mulig utflukt til barokkbyen Catania (ikke inkl.)
Dag 18–21
Enda noen herlige dager til opplevelser på egen hånd
Dag 22
Catania–Oslo

Hoteller

Hotel Ariston

Hotel Ariston ligger vakkert til i Taormina, ikke langt fra det antikke teateret. Der det ligger høyt hevet over det asurblå Middelhavet er utsikten ikke mindre enn sensasjonell.

Hotellet har 4 stjerner, men for ikke å skape for høye forventninger velger vi å kalle det et hotell av bedre mellomklasse (3+). Hotellet ligger perfekt til for våre opplevelser, og er helt perfekt for å nyte livet i Taormina.

Det er vakkert i Taormina og noe å se på i alle retninger. Se opp, så har du fjellene, og du kan se det gresk-romerske teateret. Butikker, kafeer og restauranter er bare fem minutter unna, og vil du på stranden er det bare et par minutter med svevebanen før du har sand mellom tærne.

Hotellet selv har en klippefylt hage med blomster og palmer. Inne er det lyst og deilig med en åpen lobby som er utsmykket med skinnende marmor og enkelte spotlights. Rommene er kanskje forholdsvis enkle, men de er lyse og har en god størrelse.

Nå solen skinner er hagen fantastisk. Her finner man tre terrasser med solsenger og parasoller, og man kan ta en dukkert i svømmebassenget hvis været tillater det.

Hotellet har en pianobar som er åpen flere kvelder om uken, og den er et populært samlingssted. En gang i uken arrangeres det siciliansk kveld med folkemusikk.

Rommene på Ariston varierer i størrelse. Det er flere romtyper å velge mellom, og du kan blant annet bestille havutsikt og balkong. Rommene vender enten ut mot fjellsiden eller mot havet. Det er naturligvis mer sol og lys på forsiden og rommene på baksiden ligger forholdsvis nærme fjellsiden mot Det greske teater, men har ingen desidert utsikt.

Hotel Ariston har 152 rom og er oppført i 1970/1995. Hotellet har fem etasjer og er renovert løpende. Det er nivåforskjeller på hotellet, og generelt skal man være normalt god til beins for å få det fulle utbytte av Taormina. Det er i alt 4 heiser på hotellet.

Transferbussen stopper ca. 100 m fra hotellet og bagasje transporteres herfra til hotellet. Hotellet ligger i et hotellområde med begrenset lokal trafikk. Både frokost og middag er buffet. Det er gratis internett på hotellet. 

Måltider
Reisen inkluderer halvpensjon som består av frokost og middag. Maten er glimrende og serveres i hotellets restaurant.

Hotellets adresse
Via Bagnoli Croce 168,
Taormina
Telefon +39-0942 61 90

Se video fra hotellet her: www.youtube.com/watch?v=I76UZMcwthE

Romtyper på Hotel Ariston
Vi har seks forskjellige typer rom. På hotellets hjemmeside er ikke beskrivelsene korrekte, så vi henviser til vårt program:

Type 1 – Standard dobbeltrom
Standard dobbeltrom til to personer, ingen uteplass. Utsikt mot fjellsiden. Alle rom har bad/dusj, toalett, telefon, satellitt-tv og minibar.

Type 2 – dobbeltrom med balkong/terrasse
Standard dobbeltrom til to personer. Utsikt mot fjellsiden. Alle rom har bad/dusj, toalett, telefon, satellitt-tv og minibar.

Type 3 – Dobbeltrom med havutsikt
Dobbeltrom med havutsikt til to personer, ingen uteplass. Alle rom har bad/dusj, toalett, telefon, satellitt-tv og minibar.

Type 4 – Dobbeltrom med balkong/terrasse og havutsikt
Dobbeltrom til to personer med havutsikt og balkong/terrasse. Alle rom har bad/dusj, toalett, telefon, satellitt-tv og minibar.

Type 5 – Superior dobbeltrom med balkong/terrasse og havutsikt
Nyinnredet superior dobbeltrom til to personer med balkong/terrasse. Alle rom har bad/dusj, toalett med utvalgte toalettartikler, badekåpe og slippers, telefon, satellitt-tv og minibar. Forskjellen på type 4 og 5 er minimal. Disse rommene er litt nyere i innredningen. Prisforskjellen er likeledes minimal.

Type SC – dobbeltrom i Palazzo Santa Caterina med balkong/terrasse og variert utsikt
Ganske stort dobbeltrom til to personer med balkong/terrasse. Rommene ligger i hotellets sidebygning Palazzo Santa Caterina, som tidligere har tilhørt det nærliggende klosteret, og ligger ca. 50 meter fra hovedbygningen. Rommene har bad/dusj, toalett, telefon, satellit-tv og minibar. Rommene vender mot havet og utsikten er mest til palmer og sypresser, men på baksiden kan man skimte havet fra enkelte rom.

Enkeltrom
Når man booker et enkeltrom vil det være et type 3 dobbeltrom. Vi har et meget begrenset antall rom som kan brukes som enkeltrom.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
23 498,–
Oslo
Hotel Ariston
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Catania. Videre mot Taormina
Taormina, Sicilia

Vårt italienske eventyr begynner når vi flyr fra Oslo til Sicilias østkyst. Vi lander i provinshovedstaden Catania, som har en vakker utsikt til den legendariske vulkanen Etna med det konstant rykende krateret. Vi kjører langs motorveien ”La Zagara”, som betyr "sitronblomsten". Motorveien strekker seg nordover langs kysten og går gjennom plantasjer der blodappelsiner og sitroner lyser opp midt i de mørkegrønne trekronene.

I det fjerne ser vi vår lille by Taormina, som ligger med en fantastisk utsikt til Calabria på fastlandet og til Etnas dramatiske silhuett. Byen ble grunnlagt allerede i 403 før vår tidsregning, og romerne brukte senere kolonien til datidens langtidsreiser, nemlig som retrettpost for Romerrikets veteransoldater. Fra midten av 1800-tallet ble Taormina lekeplass for Europas finere borgerskap. I dag kan man nyte den vakre byens hovedgate og herlige piazzaer med kafeer der man kan se og bli sett. Og ikke minst er det mulig å besøke det vakre gresk-romerske teateret som fremdeles er i bruk til både konserter, operaer og en filmfestival.

Høyt over Middelhavet ligger hotellet vårt, Hotel Ariston, like bak Taorminas antikke teater. Fra hotellets poolområde er det en vakker utsikt over kysten. Hotellet ligger i terrasser i forskjellige nivåer, forbundet av trapper. Hotellet har en frodig hage med vakre palmer, eksotiske blomster og et herlig bassengområde med jacuzzi og solterrasser.

Får man lyst til å bade i havet er det lett adgang til svevebanen som smidig tar deg med ned til vannet. Sentrum av Taormina ligger ikke mer enn noen minutters gåtur fra hotellet. Hotellet har en pianobar der det er musikk flere ganger om uken, og det arrangeres også siciliansk aften med folkemusikk.

Når vi ankommer hotellet sjekker vi inn og koser oss med den første middagen sammen på hotellet. 

Dag 2
Byrundtur i Taormina (inkludert)
Amfiteateret ved Taormina

I dag skal vi rundt til fots i den lille, hyggelige byen som skal være vårt hjem i den kommende måneden. Først besøker vi byens park, Giardino Trevelyan, som ved århundreskiftet (1900) var en privateid hage anlagt av den engelske lady Florence Trevelyan i 1890. Parken inneholder i dag mange eksempler på Middelhavsområdets flora, en samling merkelige lysthus og en liten kafé.

Herfra går turen gjennom de små gatene til Teatro Greco, det vakre gresk-romerske teateret som den dag i dag benyttes til blant annet filmforestillinger om sommeren, når Taormina har sin årlige filmfestival. Teateret har en helt fantastisk utsikt til vulkanen Etna. Sannelig om ikke grekerne fant verdens vakreste bakteppe til teateret sitt.

Fra gågaten går turen mot det flotte torget Piazza IX Aprile. Her har man den klassiske utsikten over Naxos med Etna i horisonten. Mens vi er på vei rundt i byen skal vi smake på den lokale spesialiteten Cannolo Siciliano, som er frityrstekte deigrør fylt med ricottakrem og annet godt. De er – som alle sicilianske kaker – søte og deilige!

Dag 3
Fri til egne eventyr
På de dagene der vi ikke har et fastlagt program vil reiselederne arrangere forskjellige aktiviteter for dem som ønsker det. Reiselederne holder foredrag og arrangerer ekstra utflukter til for eksempel Etna ellerandre spennende steder i området. Du blir også tilbudt en introduksjon til det italienske språket, så du kan kaste deg ut i italiensken med en gang. Hvis du vil spille bridge hjelper reiselederne deg med å finne likesinnede. Kort sagt sikrer våre reiseledere at du får den beste opplevelsen og muligheten til å nyte andres selskap i det omfang du selv ønsker det.
Dag 4
Utflukt til Giardini-Naxos, Savoca og Forza d’Agrò (inkludert)
Båter på Sicilia

Først skal vi ned til bukta som vi kan se fra Taormina, til den lille byen Giardini-Naxos. Dette var stedet der de første grekerne gikk i land da de på 800-tallet før vår tidsregning koloniserte Sør-Italia. Vi stopper på den vakre lava-odden Capo Schisó, som stikker ut i havet, og som i dag er en del av havnen. Herfra har vi en vakker utsikt hjem til Taormina. Heretter går turen nordover langs kysten mot Messian til en av de små fjellbyene, nemlig Savoca. I tillegg til å være kjent fra Gudfaren-filmene er lille Savoca kjent for sine mumier fra Kapucinerordenen. De har ikke noe med kaffedrikken cappuccino å gjøre, selv om munkeordenens brune kutter har vært inspirasjon til kaffen.

Kapucinerne er den selvstendige delen av franciskanerordenen, som ønsket å vende tilbake til ordenens enkle fattigdom og simple liv. Deres utstilling av den avdøde skulle vise hvor kort livet er og livets forgjengelighet – symbolet på hvor små vi er i forhold til det evige liv.

I krypten i Savoca ser vi i dag en gjeng fint pyntede mumier som alle har vært gjennom en balsameringsprosess. Etterpå ble de kledd i sin fineste puss, og nå henger de litt særpreget på veggen hos nonnene.

Etter det litt makabre besøk er det tid til en pause på den nyoppussede, legendariske baren Bar Vitelli, som spilte en stor rolle i Gudfaren-filmen. Her lagde den legendariske Maria granita i mange år, en tradisjon man har fortsatt med etter hennes død. Den forfriskende granitaen er en sitronis som er laget av så enkle ingredienser som sukker, vann og friskpresset sitron.

Etter Savoca kjører vi til Forza d’Agrò, en liten og sjarmerende by som ligger på en topp med flott utsikt over havet. Ordet Forza kommer fra ordet for festning, fortezza og det greske ordet akron (som betyr noe i retning av odde), som gjennom tidene har blitt til henholdsvis Forza og Agro. Navnet er et av mange spor fra de mange besettelsene Sicilia har hatt gjennom historien. Her har det faktisk også vært innspilling av Gudfaren-filmene. Kirken som man ser Michael Corleone forlate da han ble gift i Gudfaren I.  De to byene står i stor kontrast til Taomina og det er interessant å se hvor forskjellig skjebne de to byene har hatt til tross for at de nærmest har den samme beliggenheten. 

Om ettermiddagen blir vi kjørt tilbake til hotellet igjen. 

Dag 5
Tid på egen hånd

Dagene er fri til avslapping eller spennende opplevelser på egen hånd.

Dag 6
Mulig utflukt til vulkanen Etna (ikke inkl.)
Vulkanen Etna

Fra morgenstunden setter vi kursen mot den evig rykende vulkanen Etna, som reiser seg til 3330 meters høyde. Ved foten av vulkanen begir vi oss langs de mindre veiene gjennom fordige småbyer der olivenlunder, vinmarker, sitron- og appelsinplantasjer samt andre eksotiske planter som kiwi og fikenkaktus nyter godt av den vulkanske jorden. Her i skråningene, med fantastisk utsikt over Middelhavet og en vulkan i bakhagen, har hundretusenvis av sicilianere valgt å bosette seg.

Like over byen Zafferana Etnea, som var nære på å bli truffet av lavaen ved Etnas utbrudd i 1992, kjører vi over i et spennende lavalandskap. Her ser man tydelig sporene etter de forskjellige vulkanutbruddene, og man kan følge lavastrømmenes ferd ned nedover fjellet. Vi kommer opp over tregrensen, og her må selv den kraftige etnagyvelen gi opp. Resten av oppstigningen skjer gjennom golde lavamarker.

Vi stopper ved Refugio Sapienza cirka 2000 meter over havet der det store utbruddet i juli 2001 fant sted. Her reiser et par av kraterne fra tidligere utbrudd seg, og man kan forestille seg hvor kraftige naturkreftene er når de slipper løs.

Avhengig av hvordan vinteren har vært kan det ligge snø her. Etna blir også brukt til både langrenn og slalom!

For de virkelig nysgjerrige er det mulig å kjøpe billett til svevebanen og (avhengig av snødekket) de små terrenggående bussene som tar med seg besøkende opp til omkring 3000 meters høyde. Turen opp til toppen er som å bevege seg gjennom et månelandskap, og man kan til tider høre vulkanen "brøle" og virkelig føle dens krefter. Turen krever gode sko og varme klær. (Pris for billetten til 3000 meter er 76€ – juni 2023, litt mindre hvis man bare skal opp til 2500 meter).

Vil du bli på 2000 meters høyde kan du gå en tur langs kraterkanten på Monte San Silvestro. Gå en rask tur opp vulkanen eller nyt en espresso eller en lett lunsj i solen. Heretter kjører vi til hotellet der vi er tilbake tidlig på ettermiddagen.

(Pris 45€ – utflukten kjøpes og bestilles direkte hos våre reiseledere. Dagen kan flyttes av hensyn til været. Bemerk vennligst at denne utflukten ikke er en del av utfluktspakken.)

Dag 7–8
Avslapping og opplevelser på egen hånd

Dagene er satt av til egne opplevelser! Drikk en god kopp italiensk kaffe på en av de hyggelige kafeene, nyt den flotte utsikten til Etna og Giardini-Naxos eller gå en tur i de smale smugene.

Dag 9
Utflukt langs vukanen Etna til Randazzo og typisk siciliansk lunsj

Vi beveger oss fra kysten og inn i landet og kan se Etna i det fjerne. Vi kjører parallelt med Etnas skråninger og kjører forbi jorder med ferskner, mandler, sitroner og ikke minst vinranker. Vi kommer forbi Piedimonte Etneo, og som navnet antyder ligger den ved foten af Etna. Vi stopper i den lille byen Linguaglossa for å smake på de lokale mandelkakene før vi kjører til den lille byen Randazzo. Vi går en liten tur gjennom byen og ser den vakre kirken som er oppført i lava fra vulkanen. Selv om byen flere ganger har vært truet av lavastrømme i forbindelse med utbrudd har den sluppet unna hver gang, og folkene der lever i harmoni med kjempen i bakhagen, som med lavaen sikrer veldig frodige åkrer. Etter vår lille tur blir det tid til å utforske byen som både har et lite museum for strengeinstrumenter fra middelalderen og et lite siciliansk dukketeatermuseum. Hvis man liker mat og drikke kan man besøke den sjarmerende Pippo som eier vin- og matbutikken Il Buonguastaio. Her kan du forsyne deg med sicilianske spesialiteter og kanskje et par flasker vin. Han har alt fra gode marmelader, pistasjenøtter, pølser, ost og for ikke å glemme det største utvalget av siciliansk vin i området.

Vi kjører gjennom den frodige Alcantara-dalen og nå er det på tide med et møte med den sicilianske gastronomien - det er tid for lunsj. Vi skal ut på landet til Umberto og familien hans. Det er her sicilianerne feirer alt fra brylluper til konfirmasjoner, og her har familien med nonna (bestemor) Sara husert siden 1984. I dag driver Umberto restauranten, og han har lovt at vi skal smake på alskens spesialiteter, så det er bra å ha litt appetitt til lunsjen!

Vi er tilbake i Taormina tidlig på ettermiddagen.

Dag 10
Dager på egen hånd

Enda en herlig dag til opplevelser på egen hånd.

Dag 11
Mulighet for utflukt til Siracusa (ikke inkl.)
Amfiteateret i Siracusa

I dag skal vi flere tusen år tilbake i tiden helt til første gang Sicilia var sentrum i Europa. Siracusa er en by som kan by på en rik historie om grekere, tyranner, rivalisering med Athen og Kartago og den puniske krigen. Her finner vi helt enestående fortidsminner fra den største greske kolonien i verden. Gamle, berømte grekere som Arkimedes og Platon har begge satt sine ben i Siracusa eller Syrakus, som stedet het den gangen. Både politisk og kulturelt overgikk Syrakus grekernes hjemland i størrelse og makt. I nåtidens bysentrum på øya Ortygia ser vi restene av det antikke Apollontempelet og Siracusas vakre katedral i barokkstil der man kan se Santa Lucias helgenstatue. Santa Lucia, som ble født i byen, er naturligvis byens skytshelgen og blir feiret 13. desember med store opptog i byen. Vi ser også den fine Aretusa-kilden.

Ved de arkeologiske utgravningene i Neapolis merker man for alvor historien og kan føle den storheten kolonien hadde. Her ligger Hierons store offeralter og et av de største greske teatrene. Romerne har også etterlatt et amfiteater, og vi hører litt om teaterets funksjon. Naturligvis blir det også tid til et besøk i det en gang så fryktede steinbruddet Latomierne, som i dag kalles Paradisdalen. Her skal vi se inn i Dionysos' øre, en klippehule som det er knyttet en spennende historie til.

Etter en spennende dag forlater vi Siracusa og kjører via den fordige Simeto-sletten tilbake mot Catania og vår herlige Taormina.

(Pris for utflukten 53€ – spar penger og kjøp utflukten hjemmefra med vår utfluktspakke. Ellers bestilles og betales den på stedet.)

Dag 12
Avslapping og opplevelser på egen hånd

Dagene er satt av til opplevelser på egen hånd. Hva med en vandretur til Castelmola eller en tur ned til sjøen med svevebanen? Du kan også ta toget eller bussen til Catania og oppleve den vakre barokkbyen.

Dag 13
Mulig utflukt til Piazza Armerina og Tempeldalen i Agrigento (ikke inkl.)
Gulv-mosaikk i Piazza Armerina

I dag skal vi inn til midten av øya. Vi kjører gjennom de kjempestore jordbruksområder som romerne grunnla. Sicilia ble passende kalt romerrikets kornlager. Byen Piazza Armerina var bare en søvnig by på femtitallet, Men da man fant restene av en romersk by fra 300-tallet ble byen satt på verdenskartet. I dag er byen et av høydepunktene på en reise gjennom Sicilias mange historiske kulturminner. Man tror at villaen har tilhørt en pensjonert keiser, og det man til å begynne med trodde var en liten jakthytte viste seg å være en villa på over 3000 m2. Villaen hadde helt fantastiske gulvmosaikker, veggene var prydet med imponerende jaktscener, mytologiske skikkelser, vakre protretter og ikke minst de brømte ”bikinipikene”. Det var til og med innlagt rennende vand og varme i gulvet. Man får virkelig en følelse av hvordan en keiser levde for snart 2000 år siden.

Nå går turen videre til Agrigento og den berømte Tempeldalen. Her vandrer vi mellom noen av middelhavsområdets best bevarte tempelruiner. De imponerende templene står nå på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Vi skjønner hvorfor med en gang vi kommer tett innpå de flotte kolossene og hører byens spennende historie. I Agrigentos storhetstid, som strakte seg over 100 år, tenkte innbyggerne mer på kunst og kultur enn på kriger. Selv om byen hadde inngått en pakt med byen Siracusa greide de ikke å hjelpe Agrigento da Kartago bestemte seg for å ødelegge byen i 406 før vår tidsregning.

(Pris 60€ – spar penger og kjøp utflukten hjemmefra med vår utfluktspakke. Ellers bestilles og betales den på stedet. Entré til Tempeldalen betales på stedet 10€ og entré til Den romerske villa 10€)

Dag 14–16
Avslapping og opplevelser på egen hånd
Utsikt fra Castelmola

Hva med å ta en fottur til Castelmola eller i fjellene bak byen? Du kan også velge å gå ned til Giardini-Naxos og ta bussen tilbake. De eventyrlystne kan ta lokalbussen til giarre og derfra videre med den lille smalsporede jernbanen rundt Etna og så ta bussen hjem fra provinshovedstaden Catania.

Dag 17
Mulig utflukt til barokkbyen Catania (ikke inkl.)
Livlige Catania

I dag kan du bli med til den fascinerende provinshovedstaden Catania. Byen har alltid vært nært knyttet til naturens hensynsløse krefter, og flere ganger i løpet av historien er den blitt ødelagt av lavastrømmer og jordskjelv. Et tydelig bevis er barokkarkitekturen som er typisk for østkysten. Den vitner om gjenoppbyggingen etter det store jordskjelvet i 1698. I den siste tiden har byen gjennomgått en renovering og fornyelse som gjør et besøk i byen til en estetisk fornøyelse. På domkirkeplassen, Piazza del Duomo, ser vi byens vartegn, den lille elefantstatuen med obelisken på ryggen. Her står byens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – vakrere av asken gjenoppstår jeg.

Her, blant tutende Fiater og snerrende mopeder merker man at det syder og bobler av liv. Catanesernes livsglede fornekter seg ikke, og en tur på fiskemarkedet gir en smaksprøve på den sicilianske folkesjelen fra dens mest bråkete side. En kakofoni av trehjulede vespaer, lastebiler, fiskeselgere og de obligatoriske metallpersiennene foran butikkene skaper lydbakgrunnen til hverdagslivet her.

Sammen med reiselederen innleder vi besøket med en liten felles vandring i byen før det er tid til lunsj og etterpå til å oppleve byen på egen hånd. Turen vår går også innom det fantastiske matmarkedet.

Det er her appetitten blir skjerpet: Nyfanget fisk og skalldyr ligger klar til å møte sin skjebne i kjøkkenet. Som trofeer står sverdfiskhodene foran fiskehandlernes boder, et tegn på at nettopp her får du den ferskeste fisken. En fiskehandler med blodflekker på kittelen slår med et lett slag på de åttearmede blekksprutene, som med sine raske fargeskift røper at de nettopp har forlatt Middelhavets trygge favn.

Catania er også komponisten Vincenzo Bellinis by. I Teatro Bellini blir det hvert år holdt en Bellini-festival, der noen av hans største operaer som Norma, Søvngjengersken og Puritanerne kan oppleves. Operaer som ble udødeliggjort av selveste Maria Callas, hvis Norma fremdeles blir beundret.

Du kan også velge å bli i Taormina og nyte dagen på egen hånd.

(Utflukten til Catania bookes og betales på stedet – pris 25€.)

Dag 18–21
Enda noen herlige dager til opplevelser på egen hånd

Dra ned til Giardini-Naxos og spis en herlig lunsj på en av de gode fiskerestaurantene. Vi kan anbefale Trattoria Garden da Nino på havnepromenaden eller en av de små strandrestaurantene ved den herlige stranden.

Dag 22
Catania–Oslo

Etter frokost skal vi ut til flyplassen.

Utfluktspakke

Spar penge og kjøp den samlede utfluktspakken hjemmefra senest 45 dager innen avreise for kr 1200,–
Ved bestilling av utfluktene på reisemålet etter ankomsten er prisene per utflukt:

• Siracusa 53€ (kr. 600,–)
• Agrigento og Piazza Armerina 60€ (kr 650,–)

Det er norsk/svensk reiseleder på reisen, men enkelte arrangementer og utflukter kan bli gjennomført med dansk reiseleder, da vi har et antall reiseledere på hotellet. 
Vi forbeholder oss retten til å kun gjennomføre ekstrautfluktene hvis nok deltakere har meldt seg på.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 23 498,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Enkeltrom

kr 6 300,–

Når man bestiller et enkeltrom vil det være et standard dobbeltrom med havutsikt uten uteplass (type 3). Vi har et begrenset antall rom som kan brukes som enkeltrom.

Romkategorier
 • Type 1 – Standard dobbeltrom. Inkludert i reisens pris
 • Type 2 – Dobbeltrom med balkong/terrasse. Tillegg kr 900,– per person ved to personer
 • Type 3 – Dobbeltrom med havutsikt. Tillegg kr 900,– per person ved to personer
 • Type SC – Dobbeltrom i Palazzo Santa Caterina med balkong/terrasse og variert utsikt. Tillegg kr 1250,– per person ved to personer
 • Type 4 – Dobbeltrom med balkong/terrasse og havutsikt. Tillegg kr 3 200,– per person ved to personer
 • Type 5 – Superior dobbeltrom med balkong/terrasse og havutsikt. Tillegg kr 3 300,– per person ved to personer
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Catania t/r med mellomlanding
 • Transport til og fra lufthavnen
 • Byrundtur i Taormina
 • Utflukt til Randazzo og typisk siciliansk lunsj
 • Utflukt til Giardini-Naxos, Savoca og Forza d'Agró
 • Innkvartering på Hotel Ariston i delt dobbeltrom
 • Halvpensjon på hotellet (frokost/middag)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Tillegg for enkeltrom
 • Tillegg for balkong og havutsikt
 • Utflukt til Siracusa (kjøpes som del av samlet utfluktspakke hjemmefra eller enkeltvis på stedet)
 • Utflukt til Agrigento og Piazza Armerina (kjøpes som del av samlet utfluktspakke hjemmefra eller enkeltvis på stedet)
 • Utflukter til vulkanen Etna (pris 45€ bestilles på stedet)
 • Utflukt til Catania (pris 25€ bestilles på stedet)
 • Hotelskatt som betales direkte til hotellet (4€ pr. natt. Hotellet kan kun kreve betaling for maks. 10 netter) Taormina kommune jobber for å eventuelt kunne fjerne turistskatten utenfor høysesongen og derfor kan det være at beløpet ikke blir oppkrevd
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Driks til sjåfører og lokalguide (beregn ca. € 6)
 • Driks til hotellpersonalet (beregn ca. € 20)
 • Entreer til museer er ikke inkludert (for eksempel koster Piazza Armerina € 10, Tempeldalen i Agrigento 10€, Siracusas arkeologiske sone 13,50€) Prisene er oppgitt pr. juni 2023 og kan endre seg
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Måltider

Reisen inkluderer halvpensjon som består av frokost og middag. Maten serveres i hotellets restaurant. Maten på hotellet er glimrende og serveres i form av buffet.

Været

Vi reiser til den sørlige delen av Italia der været generelt er fint. I oktober–november har Sør-Italia omtrent samme temperatur som Skandinavia har i juni-juli med en gjennomsnittlig dagstemperatur på 19–22 grader. I oktober kan Taormina by på hele 189 solskinnstimer og 138 i november. I mars har Sør-Italia omtrent samme temperatur som skandinavia har i mai, med en gjennomsnittstemperatur om dagen på 16 grader. Taormina har 171 soltimer i mars.

Naturligvis vil det også være enkelte dager med regn på Sicilia, men regnet faller oftest som kortvarige og kraftige byger. Vi anbefaler at man tar med seg klær etter lag-på-lagprinsippet så man er klar til både varme solskinnsdager, byger og kjølige kveldstimer.

Reiseleder

Mens vi er på Sicilia vil det være tilknyttet en eller flere Albatros-reiseledere. Reiselederne står for fellesarrangementer, holder foredrag og leder utfluktene i programmet. Reiseledernes rolle er allikevel vesentlig annerledes enn på en vanlig Albatros-rundreise på grunn av reisens varighet. Reiselederne har treffetider på fastsatte dager og arrangerer løpende turer ut i det blå, foredrag med mere. Reiselederne fungerer derfor også som kontaktpersoner på reisen hvis du skulle få behov for hjelp, men de sikrer også at oppholdet ditt blir best mulig og at du får en masse opplevelser med deg hjem i bagasjen!

Flyreisen

Vi reiser billettløst og du trenger derfor bare passet ditt for å sjekke inn. Du skal også ha med deg den tilsendte reiseplanen ”Your trip”.

Det er ikke noe direktefly fra Norge til Sicilia i perioden, og derfor flyr vi med vanlig rutefly og mellomlander.

Bagasje på flyet

Det er tillatt å ha med seg 1 stk bagasje på maks 20 kg per stykk og ett kolli håndbagasje per person. Maksimumsvekt 10 kg og maksimumstørrelse 55 cm x 40 cm x 23 cm.

Driks på langtidsferie

På en langtidsferie har man vanligvis mye kontakt med hotellpersonalet. Vi opplever at våre gjester ofte er opptatt av at alle ansatte og de riktige personene får del i driksene som blir gitt. Derfor har vi valgt å fordele driksene slik at alle ansatte fra oppvaskere til rengjøringspersonale og resepsjonister får en del av gjestenes gavmildhet. Driksene vil bli overrakt personalet en av de siste kveldene.

Vi blir ofte spurt hva et passende beløp vil være, og anbefaler 20 € for en måned. Det er under 1 € om dagen og blir fordelt mellom ca. 30 personer.

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilken beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring, kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Deltakerantall

Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 24 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Program

Av praktiske årsaker hender det at vi blir nødt til å endre lidt på programmet. Derfor kan de beskrevne utfluktene finde sted på andre dager enn nevnt i programmet. Endelige datoer opplyses ved ankomst.

Ekstrautfluktene man kan kjøpe gjennomføres kun ved minimum 15 deltakere.

Mer om Italia

Her kan du lese mer om Italia: www.albatros-travel.no/reisemaal/europa/italia
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from Stor opplevelse, bra organisering og gjennomføring. Spennende og variert program. Guiden var ytterst profesjonell. Stort bidrag til at det raskt ble en svært god stemning i gruppen.
Date published: 2023-03-29
Rated 4 out of 5 by from Et godt hotell i vakre omgivelser og bratt terreng For lang avstand mellom hotell og flyplass. Ubrukbar internett forbindelse på rommet. For dårlig tilgang på kart over øy og by. Spennende, vakker og sjarmerende by. Et godt hotell med nydelig utsikt og utefasiliteter.
Date published: 2023-03-27
Rated 5 out of 5 by from en god reise,med muligheter for aktiviteter på egen hånd flink og samlende reiseleder
Date published: 2023-03-25
Rated 4 out of 5 by from Gode opplevelser på Sicilia En reise med mange muligheter. Fellesutflukter, utflukter på egenhånd eller bare slappe av alene så hadde du muligheter til alt dette. Hotellet hadde en fin gjeng på jobb, som virket som de trivdes både med jobb og seg i mellom
Date published: 2023-03-25
Rated 5 out of 5 by from Vakre Sicilia perfekt om våren Vi besøkte Taorminaområdet og deltok på utflukter til steder fra den greske antikken, maurer- og romertiden. Sicilia på vårparten kan bare anbefales, og vi kunne gjerne vært her lenger. Hotellet lå vakkert til med utsikt mot havet og vi stortrivdes, mye takket være trivelig betjening og god service på hotellet. Guiden vår ledet oss støtt gjennom utfluktene og bidro tillat turen ble meget vellykket og interessant.
Date published: 2023-03-25
Rated 5 out of 5 by from Flott reise til et spennende reisemål Sicilia er et spennende reisemål med en frodig natur og store forskjeller. Taormina er et veldig spesielt turistmål med mye bakker. Kulturen og historien står i kø på Sicilia for å ta pusten fra deg. Med maks flaks med været på Etnatur fikk vi en fantastisk opplevelse. Vår guide var veldig flink til å fortelle oss om det vi fikk se og oppleve.
Date published: 2023-03-25
Rated 4 out of 5 by from Opplevelsesrik november i Taormina Jeg var med Høststemning på Sicilia i slutten av november 2021. Reisen var noe preget av restriksjoner knyttet til Covid-19. Meget godt fornøyd med hotell både når det gjelder rommet og maten. Mot slutten av oppholdet var det heller kaldt på rommet og jeg fikk låne en vifteovn. Utfluktene både de valgfrie og inkluderte var interessante. Jeg vil særlig framheve reisen til Agrigento med templene og den romerske villaen med fantastisk mosaikker. Et annet høydepunkt var den storslåtte felleslunsjen med særdeles god mat . Vår guide var hjelpsom men det hadde vært fint med noen med noen som kunne italiensk og som hadde dypere kunnskaper om arkitektur, kunst og historie på Sicilia.
Date published: 2021-12-12
Rated 4 out of 5 by from Sicilia; et spennende reisemål! Det var spennende å komme til Sicilia! Vakker natur, historiske steder, god mat, god vin, og ikke minst hyggelige folk.Vi deltok på samtlige utflukter, også de ekstra. Vi synes det hadde vært mer naturlig at inngangsbillettene på disse turene var inkludert i prisen, noe vi er vant med fra tidligere turer. Det hadde vært enklere for både reiselederen og deltagerne. Artig var det å komme på steder der Gudfaren ble filmet. Den Sicilianske lunsjen på reisen fra Randazza var utrolig god. Picnic lunsjen var også god! Vi bodde på Ariston Hotel og betalte ekstra for Superior dobbeltrom med balkong/terasse og havutsikt og ble ikke skuffet. Utsikten var helt utrolig, verdt de kronene. Det var skiftende vær på Sicilia, men vi hadde gode dager, og kom hjem med med mange nye opplevelser og minner for livet! Turen anbefales.
Date published: 2021-12-08
 • y_2023, m_12, d_6, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_81
 • loc_no_NO, sid_ITVLT61, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser