Mongolia – På sporet av Djengis Khan

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev Mongolia med bølgende gresstepper, et rikt dyreliv og nomader som lever slik forfedrene har gjort i århundrer

Mongolia har en eksotisk og mystisk klang som leder tankene hen på bølgende gresstepper og nomader som lever slik deres forfedre har gjort i århundrer. Vår 9-dagers rundreise gir deg de beste mulighetene til å nyte Mongolias kultur og fantastiske natur. Vi kommer vidt omkring: fra den sibirske taigaskogen til endeløse gresstepper, saltsjøer, høye fjell og Gobiørkenen med dens fantastiske dyreliv og geologiske formasjoner. Vi besøker de beste museene i Ulaanbaatar, kommer nært innpå nomadene og får rike muligheter til å oppleve deres særegne livsstil i de storslåtte landskapene. Nomadene er veldig gjestfrie, de inviterer gjerne alle inn, slik at det blir mulig å få innblikk i deres livsstil og boliger og å smake gjæret hoppemelk og andre delikatesser. Overnattingsformene foregår primært i sertifiserte ger-leirer, det vil si leirer med nomadenes tradisjonelle runde filttelt. Standarden kan være like god som eller bedre enn i landets hoteller. Toalett og bad er i en bygning for seg – om enn ikke alltid i den standard vesterlendinger forventer, men ikke avskrekkende for den eventyrlystne som vil oppleve Mongolias storhet.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta MNT

Dagsprogram 9 dager
Dag 1
Avreise fra Oslo
Dag 2
Ankomst til Ulaanbaatar. Byrundtur inkl. Det historiske museum og Uavhengighetsplassen
Dag 3
Ulaanbaatar. Gandan-klostret og Bogd Khan-palasset
Dag 4
Ulaanbaatar–Terelzj nasjonalpark. Terelzj nasjonalpark og den gigantiske Dsjengis Khan-statuen
Dag 5
Terelzj nasjonalpark–Bajangobi. Innkvartering i ger-leir og tid på egen hånd
Dag 6
Bajangobi–Karakorum. Dsjengis Khans hovedstad inkl. Erdenne Zuu-klostret
Dag 7
Karakorum–Khustajn Nuruu nasjonalpark. De ville hestene ved Khustajn Nuruu
Dag 8
Ulaanbaatar. Tid på egen hånd og avskjedsmiddag
Dag 9
Ulaanbaatar–Oslo

Hoteller

Bayangol Hotel

 • 211 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Flere restauranter
 • Heis
 • Treningssenter med sauna og skjønnhetssalon
 • Gangavstand til sentrum

Det sentralt beliggende hotellet byr på 211 store rom som er innredet i klassisk historisk stil og kan dessuten lokke med trenings- og spafasiliter. Alle rom har eget bad, satellit-tv og wifi. Hotellet slo dørene opp i 1964 og har siden huset atskillige royale gjester.

Les mer her: https://bayangolhotel.mn/

Hoyor Zagal Ger Camp

 • 17 standard-gerer med felles dusj- og toalettfasiliteter
 • 23 deluxe-gerer med eget bad og toalett
 • Fellesrestaurant med plass til 100 personer
 • Oppført i 1999
 • 270 km vest for Ulaanbaatar

Hoyor Zagal Ger Camp ligger i et flott naturområde omgitt av sanddyner. Her er det mulighet til både å sol- og sandbade, hilse på stedets kameler samt nyte noen gode måltider i resortets fellesrestaurant med plass til 100 personer.

Alle gerer er private og utstyrt med de mest basale fornødenheter, som innlagt strøm, oppvarming og håndklær. Fellestoaletter og dusjfasiliteter i separate gerer.

Det er mulig å oppgradere til Deluxe Ger.

Les mer her: www.hoyozagal.mn

Terelj Lodge

 • 28 standard-gerer med felles dusj- og toalettfasiliteter
 • 16 deluxe-gerer med eget bad og toalett
 • Fellesrestaurant med plass til 80 perosner
 • 55 km fra Ulaanbaatar
 • 10 km fra Terelzj nasjonalpark

Terelji Lodge ligger 55 km fra den mongolske hovedstaden, nær Terelzj nasjonalpark. Omgitt av fjell og løvskog kan stedet by på fantastiske naturopplevelser, sammen med en for mongolske standarder luksuriøs innredning. Resortets hyggelige fellesrestaurant kan romme opp til 80 personer og byr på såvel mongolske som internasjonale retter.

Alle gerer er private og utstyrt med de mest basale fornødenheter, som innlagt strøm, oppvarming og håndklær. Fellestoaletter og dusjfasiliteter i separate gerer.

Det er mulig å oppgradere til Deluxe Ger.

Les mer her: https://www.tereljlodge.com/

 

Munkh Tenger Ger Camp

 • 30 standard-gerer med felles dusj- og toalettfasiliteter
 • 12 deluxe-gerer med eget bad og toalett
 • Fellesrestaurant med plass til 80–120 personer
 • Oppført i 2007
 • 2 km fra Karakorum og Erdenne Zuu-klosteret
 • 135 km vest for Ulaanbaatar

Munkhtenger Ger Camp er med sin plassering like ved Dsjengis Khans gamle hovedstad, Karakorum, en av Mongolias mest besøkte ger-leirer. Stedet tilbyr som ett av få steder i Mongolia fri wifi, og de historiske omgivelsene gjør stedet til en helt spesiell opplevelse.

Alle gerer er private og utstyrt med de mest basale fornødenheter, som innlagt strøm, oppvarming og håndklær. Fellestoaletter og dusjfasiliteter i separate gerer.

Det er mulig å oppgradere til Deluxe Ger.

Les mer her: https://www.amicusmongolia.com/yurt/munkh-tenger-tourist-ger-camp

Khustai Ger Camp

 • 35 standard-gerer med felles dusj- og toalettfasiliteter
 • 1 deluxe-ger med eget bad og toalett
 • Fellesrestaurant med plass til 60 personer
 • 100 km vest for Ulaanbaatar

Khustai Ger camp ligger like ved Khustain Nuruu nasjonalpark og har både flotte naturopplevelser og muligheten til å ri på en av stedets mange hester.

Alle gerer er private og utstyrt med de mest basale fornødenheter, som innlagt strøm, oppvarming og håndklær. Fellestoaletter og dusjfasiliteter i separate gerer.
Les mer her: http://besttouristcamp.com/camp-1

Det er ikke mulig å oppgradere til Deluxe Ger.

På enkelte avganger bruker vi Ger Camp Moltsog Els, som har samme standard som Khustai Ger Camp.
Les mer her: https://www.audleytravel.com/mongolia/accommodation/khustaii-ger-camp

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
25 998,–
Oslo
Utsolgt
25 998,–
Oslo
Få plasser igjen
26 998,–
Oslo
Få plasser igjen
28 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo

Vi flyr fra Oslo til Ulaanbaatar i Mongolia med mellomlanding.

Dag 2
Ankomst til Ulaanbaatar. Byrundtur inkl. Det historiske museum og Uavhengighetsplassen Ca 30 km

I likhet med halvdelen av Mongolias befolkning er Ulaan Baatar en nomade. Mongolias største by og hovedstad har skiftet plassering mer enn 20 ganger de siste 350 årene før den fant sin nåværende plassering ved elva Tuul for foten av Bogd Khan-fjellet. Selv om landet er 36 ganger så stort som Danmark, er befolkningen kun på rundt 2,7 millioner innbyggere. En fjerdedel av dem bor i hovedstaden Ulaanbaatar.

Ulaan Baatar er full av kontraster som reflekterer livet i Mongolia: På den ene siden en moderne storby med fine restauranter og velassorterte kjøpesentre, på den andre ser vi nomader ri gjennom byen på hesterygg iført sine tradisjonelle drakter. Ulaan Baatar er vinduet til resten av Mongolia og utgangspunktet for vår tur i ”Den blå himmelens land”. 

Vi lander i Mongolias hovedstad Ulaanbaatar, og når innreiseformalitetene er overstått, kjører vi til det sentralt beliggende hotellet vårt. Etter et kort hvil og et forfriskende bad begir vi oss ut på en byrundtur i hovedstaden. Vi begynner med lunsj på en av byens gode matsteder og fortsetter til Det nasjonale historiske museet, som utmerker seg med en fin kronologisk gjennomgang av Mongolias ytterst spennende historie. Utstillingene er fint arrangert med engelske beskrivelser. Især avdelingen med forskjellige drakter er fantastisk. Dsjengis Khan-plassen (tidligere Sukhbaatar, Uavhengighetsplassen) er Mongolias maktsentrum, og rundt plassen finner vi bl.a. Mongolias regjeringsbygning, børsen og nasjonalbanken. Vi ser nærmere på minnesmerket for Dsjengis Khan og Kublai Khan og møter her for første gang de to viktigste historiske skikkelsene i Mongolias historie. Det blir felles middag på en nærliggende restaurant.

Overnatting i Ulaanbaatar.

Dag 3
Ulaanbaatar. Gandan-klostret og Bogd Khan-palasset Ca 30 km

Etter en oppkvikkende nattesøvn fortsetter vi byrundturen i Ulaanbaatar. Vi begynner ved Gandantegtsjenlin-klostret, et tibetansk-buddhistisk klosterkompleks som særlig er kjent for den 27 m høye statuen av en buddhistisk bodhisattva. Klostret er det største i Mongolia som ikke ble ødelagt i den kommunistiske perioden. Det har vært i funksjon fra starten av 1838 og fikk en ny oppblomstring i 1990. I dag bor der rundt 500 munker. Vi inntar lunsjen i en typisk mongolsk bufférestaurant, der maten tilberedes av gjestene ved små rundbord med en grill i midten. Ettermiddagen tilbringes ved det vakre Bogd Khan-palasset (nå museum, også kjent som Vinterpalasset). Det ble bygd i 1903 og omfatter seks templer. Bygningen var vinterbolig for den siste khanen av Mongolia, Bogd Khan, som bodde her med sin dronning i 20 år. Bogd Khan var også kjent som den åttende levende buddha, hierarkisk etter Dalai Lama og Panchen Lama. Da Bogd Khan døde i 1924, ble palasset omdannet til museum, og det er et av de få templene som ikke ble jevnet med jorden av Sovjetunionen. Templene og pagodene er arkitektonisk spektakulære, for det meste malt i grønne og dyprøde farger. Takene er komplekse strukturer med utskjæringer og små dragefigurer. En av bygningene er i russisk stil og malt i gule og hvite farger. Det er selve Vinterpalasset, og i seg selv en enklere struktur med møbler, gylne buddhaer, malerier og andre elementer som ble benyttet til religiøse seremonier. Her ser vi også den tronen som ble benyttet av herskerparet ved offisielle anledninger, samt klær, personlige ting og bilder. Der er en ger laget av snøleopardpelser, og khanens personlige samling av utstoppede fugler og pattedyr. 

Vi fortsetter til noen høydedrag i byens utkant, der det er en fantastisk utsikt over byen og landskapet omkring. Blir det tid til overs, prioriterer vi et besøk i et av byens salgssteder, der man med fordel kan kjøpe kasjmirull.

Middagen inntas i fellesskap på et av byens mange spisesteder.

Dag 4
Ulaanbaatar–Terelzj nasjonalpark. Terelzj nasjonalpark og den gigantiske Dsjengis Khan-statuen Ca 150 km

Fra Ulaanbaatar kjører vi østover på asfalterte veier mot Terelzj nasjonalpark, som ligger i den sørlige delen av Sibirs taigaskoger. Underveis stanser vi ved Dsjengis Khan-komplekset med den 40 m høye statuen av Dsjengis Khan. Sagnet forteller at det var her Dsjengis Khan fant den gylne pisken, og selve statue-komplekset består av et museum og 36 statuer, som hver for seg symboliserer forskjellige khaner fra Dsjengis Khan til Ligden Khan. Vi fortsetter til Terelzj nasjonalpark. Her kan man oppleve taigaens mytiske natur med dens friske dufter, myriader av skogblomster, og vakre klippeformasjoner der noen har form som dyr og mennesker. Skogen rommer spennende dyr og fugler, og gir den besøkende et fantastisk innblikk i den sibirske taigaens natur. Vi besøker en av de mange nomadefamiliene og får et imøtekommende innblikk i hvordan de mongolske nomadene i årtusener har levd på de endeløse steppene under åpen himmel. Det blir også mulighet for en ridetur for dem som har lyst – et must! 

Overnatting i Terelzj nasjonalpark i lodge eller ger-leir.

Dag 5
Terelzj nasjonalpark–Bajangobi. Innkvartering i ger-leir og tid på egen hånd Ca 330 km

Etter frokosten kjører vi mot Bajangobi i den nordlige Gobi-provinsen. Etter at vi har passert hovedstaden, brer steppen seg ut med fantastiske utsikter mot fjellene og gresskledde stepper med beitende flokker av hester og jakdyr. Her støter man på nomadene i sommerboligene, de tradisjonelle gerene (små runde filtboliger, ellers kjent som jurter). Dette er essensen av Mongolia! Etter ankomsten og innkvartering i vår ger-leir får du mulighet til å fotografere og botanisere i de vakre landskapene. Det blir også mulig å prøve en ridetur og oppleve naturen til hest. Det er mulighet for en lett fottur og det er verd å holde blikket mot himmelen – for lammegribben, eller den flygende dragen som kineserne kaller den, holder til langs dalenes fjellsider, og kanskje får vi også se den sibirske steinbukken, som finner mat på de bratteste klippepartiene. 

Overnatting i Bajangobi ger-leir.

Dag 6
Bajangobi–Karakorum. Dsjengis Khans hovedstad inkl. Erdenne Zuu-klostret Ca 100 km

Etter frokosten kjører vi 100 km til et av reisens historiske høydepunkter: Dsjengis Khans berømte hovedstad, nemlig hovedstaden Karakorum, som er en av klodens mytiske severdigheter og står på UNESCOs verdenarvliste. Her lå hovedstaden for mongolenes storrike i årene 1235–1260. I Dsjengis Khans tid ble det ikke bygd permanente bygninger i byen, som den gang var en stor teltby. Først etter herskerens død i 1227 ble det bygd mer permanent i området. I dag finner vi ruiner overalt i byen av den gamle hovedstaden. En av de helt store severdighetene er Erdene Zuu-klostret. I 1586 ble dette første buddhistiske klostret i Mongolia bygd i ruinene av den gamle hovedstaden. På tempelområdet lå det opprinnelig mellom 60 og 100 templer, omkring 300 gerer var slått opp, og tusen munker bodde på området. I dag står tre templer tilbake, og vi går en tur i tempelområdet og ser nærmere på dem. Vi besøker også det nyåpnede Karakorum Museum, som gir en god introduksjon til livet i det sentrale Mongolia.

Det omkringliggende landskapet i Orkhon-dalen er en vakker ramme rundt vårt overnattingssted i ger-leiren Munkhtenger. 

Dag 7
Karakorum–Khustajn Nuruu nasjonalpark. De ville hestene ved Khustajn Nuruu Ca. 280 km

Denne morgenen kjører vi østover mot Khustajn Nuruu naturreservat, som ligger i et særpreget skogsteppelandskap. Stedet er kjent for sine vakre landskaper og sitt rike dyreliv. Mest berømt er nasjonalparken for sin bestand av gjeninnførte przewalskihester. Det er en sjelden og truet underart av den ville hesten (Equus ferus) som hører hjemme på steppene i Sentral-Asia. På ett tidspunkt var den utdødd i naturen, men er nå satt ut på ny på sitt opprinnelige levested i Mongolia, akkurat der vi befinner oss – i Khustajn nasjonalpark. Dens mongolske navn er takhi, og på norsk er hesten oppkalt etter den russiske geografen og oppdagelsesreisende Nikoláj Przjeválskij, som var en av de første til å beskrive hesten han så på sine ekspedisjoner i Mongolia og det vestlige Kina. Enkelte forskere mener at takhien var den hesten som Alexander den store ville ha fatt i på sitt tokt mot øst – kinesernes flygende himmelhester. På en lett fottur kan vi oppleve de vakre gylne hestene som streifer rundt blant busker og trær på høyderyggene. Med litt hell får vi også et glimt av den vakre amurfalken, som hvert år foretar en utrolig reise fra hekkeplassene i Mongolia til overvintringsplassene i det sørlige Afrika. Overnatting i ger-leir.

Dag 8
Ulaanbaatar. Tid på egen hånd og avskjedsmiddag Ca. 120 km

Vi returnerer etter frokosten til den nåværende hovedstaden Ulaanbaatar, der resten av dagen er avsatt til tid på egen hånd. Byen har mye å by på, og den permanente utstillingen på Det nasjonalhistoriske museet er alltid et besøk verd. Her kan man oppleve tradisjonelle mongolske klesdrakter, våpen, smykker og en stor utstilling om Dsjengis Khans keiserrike. Der er også en del buddhistiske gjenstander, bl.a. det berømte ganlin-hornet, som er laget av menneskelårbein, og som de buddhistiske munkene brukte til utdrivelse av onde ånder. Er man opplagt til en liten tur ut av byen, kan man besøke Zajsan-minnesmerket, som ble bygd av kommunistene for å minnes de falne i andre verdenskrig. Fra minnesmerket er det en fantastisk utsikt over Ulaanbaatar, og for foten av Zajsanhøyen ligger Buddhaparken, som også er et besøk verd. Vi samles senere på dagen og fortsetter til et av byens teatre, der vi skal oppleve en av sesongens folklorekonserter. Forestillingen kan variere og er typisk mongolsk i form av folkemusikk og/eller dans. Overnatting på hotell i Ulaanbaatar.

Dag 9
Ulaanbaatar–Oslo Ca 20 km

Etter frokosten kjører vi til lufthavnen og begynner vår hjemreise mot Norge.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 25 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
2 498,–
Mulighet for oppgradering til Delux Ger på 3 ger camps

Prisen er kr 1.898,- per person I delt Deluxe Ger. og må bestilles minimum 60 dager før avreise. Grunnet begrenset antall kan Albatros ikke garnatere oppgradering til Delux Ger.

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Ulaanbaatar–Oslo t/r med mellomlanding
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på hotell i delt dobbeltrom dag 2–3 og dag 8
 • Innkvartering i standard ger i delt dobbeltrom på dag 4–7
 • Helpensjon (unntatt lunsj på dag 8)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Oppgradering til De lux ger ved Terelj nasjonalpark, Karakorum og Gobi
 • Drikkevarer
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 60 USD)
 • Eventuelle fotogebyrer ved severdigheter
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Visum

Det er ingen krav om visum til Mongolia for norske statsborgere til og med 2025.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Transport på turen

Cirka 6% av Mongolias 47 000 km store veinett er asfaltert; resten av veinettet består av grusveier eller jeepspor. På veiene utenfor Ulaan Baatar er det ikke mye trafikk, og kjøreturene er derfor meget avslappet. All transport foregår i buss eller minibuss.

Påkledning

Ta med varme klær til nettene i leirene. En vindjakke, tursko, solbriller og lommelykt er også godt å ha med.

Innkvartering

I Ulaan Baatar bor vi på hotell og på resten av turen i tradisjonelle filttelt eller gerer. Vi bor i ger-leirer som er tilpasset turister, og der er felles bad og toaletter i en bygning eller en ger. Restauranten ligger også typisk i en separat ger.

Det er mulig å oppgradere til deluxe-ger med eget bad og toalett. Oppgradering kun mulig på 3 av 4 camper på grunn av begrenset antall deluxe-gerer.

Hånden på hjertet

Hånden på hjertet

Vi overnatter primært i sertifiserte ger-camper, nomadenes runde filttelt. Standarden kan være like god eller bedre enn landets hoteller. Toalett og bad er i en bygning for seg, om enn det ikke alltid er i en standard som vesterlendinger forventer. Standard er dog på ingen måte avskrekkende for den eventyrlystne som vil oppleve Mongolias storhet.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser