Montenegro for alle sanser

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Mellom Balkans høyeste fjelltinder og Adriaterhavets vakreste kyststrekning gjemmer det seg kulturskatter, enestående natur og fengslende historie

Navnet Montenegro betyr de svarte fjellene, og bortsett fra de store toppene som former landets profil, er landet generelt velsignet med en natur som man sjeldent finner andre steder.

Det lille landet på Balkan-halvøya har imidlertid mye annet å by på, og på denne turen har vi lagt inn mange spennende besøk, men også tid til å slappe av på vårt herlige hotell Carine Park 4*, som er utgangspunktet for det meste av oppholdet.

Det nybygde hotellet ligger vakkert plassert ved Kotor-buktens bredde og danner en ideell ramme for utflukter til resten av landet. Vi skal blant annet bli kjent med den oversette hovedstaden Podgorica, hvor det moderne og samtidige Montenegro viser seg frem. Vi reiser langt tilbake i historien når vi besøker kongebyen Cetinje og de mange vakre, gamle kystbyene ved Adriaterhavet, Budva og Kotor, og vi skal selvfølgelig også nyte en båttur på Balkans største innsjø, Skadarsko jezero, samt en enkel fottur i den imponerende nasjonalparken Lovcen.

De resterende dagene er det satt av tid til å senke tempoet og nyte livet på vårt herlige hotell. Det er også gode muligheter for å dra på flere eventyr og kjøpe noen interessante turer til det berømte Ostrog-klosteret, dra til nabolandet Kroatia og den legendariske Dubrovnik eller dra på en båttur i den imponerende Kotor-bukten.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta EUR

Dagsprogram 8 dager
Dag 1
Oslo–Dubrovnik–Herceq Novi–Bijela. Byrundtur og ankomst til hotell
Dag 2
Bijela–Perast–Kotor–Tivat–Bijela. Kotor-bukten inklusive Perast og byvandring i Kotor og Tivat
Dag 3
Bijela. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt (kjøpes separat) til Nikšić og Ostrog-klosteret
Dag 4
Bijela–Cetinje–Lovcen nationalpark–Bijela. Nikolas palass og lett fottur i nasjonalparken
Dag 5
Bijela. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til Dubrovnik inklusive båttur til Cavtat, Kroatia
Dag 6
Bijela–Budva–Podgorica–Virpazar–Bijela. Byvandring i Budva og Podgorica samt båttur på Skadarsjøen
Dag 7
Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til Den blå grotten og øya Mamula. Avskjedsmiddag.
Dag 8
Hjemrejse

Hoteller

Carine Hotel Park

 • 252 rom
 • 24/7 resepsjon
 • 2 restauranter
 • Pool bar
 • Heis
 • Privat strand
 • Egen balkong
 • En utendørs og en oppvarmet innendørs pool
 • Wellness senter
 • 550 m til nærmeste supermarked
 • 500 m til nærmeste busstop

Carine Hotel Park har en herlig beliggenhet ved Adriaterhavskysten og den hyggelige lille landsbyen Bijela. 
Hotellet er oppført I 2016 og har både utendørs- og innendørs pool og wellness senter. 

I tillegg kan hotellet by på en egen strand og gode vandremuligheter i skogene og kystområdene rundt. 

Vi bor på rom med Mountain View men det er mulig å oppgradere til Sea View mot ekstra betaling. Alle rom har egen balkong.

Alle rommene er utstyrt med alle moderne fornødenheter som kabel-TV, gratis WiFi etc. og med den fantastiske beliggenheten nær strand og skog danner hotellet den ideelle rammen for vårt opphold i Montenegro. 

Les mer på: https://carinehotels.me/en/carine-hotel-park/

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
12 998,–
Oslo
13 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Dubrovnik–Herceq Novi–Bijela. Byrundtur og ankomst til hotell

Vi flyr fra Oslo og kjører direkte til Montenegro etter ankomsten til Dubrovnik. Etter å ha krysset grensen stopper vi kort i Herceq Novi som er den største byen i området ved hotellet vårt. Denne sjarmerende byen har både en rik historie og et vell av vakre bygninger og hyggelige plasser.

Vi kjører til vårt herlige hotell som ligger i en mindre landsby ved kysten, kun 15 km utenfor byen. Etter at vi har fått rommene våre spiser vi en god middag på hotellet.

Middag er inklusive.

Dag 2
Bijela–Perast–Kotor–Tivat–Bijela. Kotor-bukten inklusive Perast og byvandring i Kotor og Tivat Kjørsel 60 km

Etter frokost kjører vi mot Kotor. Turen i seg selv er en av reisens største opplevelser! Kotor-bukta, Europas sørligste fjordsystem, er her vakrere enn noe annet sted, og vi stanser underveis og nyter den storslåtte naturen – blant annet ved Perast, der vi har vakker utsikt mot den vakre kirken Gospa, som er bygd på en liten øy midt ute i fjorden. 

Den gamle havnebyen Kotor ligger vakkert til i Kotor-bukta, omgitt av kalksteinsfjell. Kotors gamle bydel, byens forsvarsverker og den indre delen av Kotor-bukta ble i 1979 opptatt på UNESCOs verdensarvsliste, og når man står midt i byen, er det lett å se hvorfor. Den gamle bydelen stammer fra 1400–1500-tallet og er et unikt eksempel på middelalderlig byplanlegging. De brosteins- og marmorbelagte gatene danner en labyrint, avbrutt av vakre plasser. Ved en av plassene ligger byens vartegn, St. Tryfon-kirken, som er fra slutten av 1100-tallet. Spredt ut over byen ligger der mindre kirker, hyggelige kafeer og gode restauranter. 

På vår tur rundt i Kotor fordyper vi oss i byens historie og ser nærmere på de mange middelalderlige byggverkene, og det bliver også tid til å gå rundt på egen hånd. Byen har mange hyggelige butikker og restauranter som lokker med gode lunsjtilbud.

Tidlig om ettermiddagen er det tid til å dra fra Kotor og vi begir oss nå mot byen Tivat som har opplevd en voldsom oppblomstring de seneste par årene.
Historisk har Tivat fungert som flåtebase for de mange skiftende makthaverne.
Det nåværende havneområdet ble grunnlagt av Det habsburgske rike i 1889 men det er ikke mye igjen fra den gang. 

I dag går området under navnet Porte Montenegro og her er det mange eksklusive leiligheter, restauranter m.m. Enkelte eldre bygninger pryder den imponerende havnefronten som i høysesongen er fylt til bristepunktet med kjempestore yachter. 
Vi ser nærmere på den sentrale delen av byen og det blir sikkert også tid til en kopp ettermiddagskaffe hvis noen skulle ønske det. (ikke inkludert i reisens pris).

Vi returnerer via Lepetane hvilket betyr at vi skal med den lille fergen som krysser mellom Kamenari og Lepetane. Fergen som frakter oss over på den andre siden av den vakre Kotor-bukten på 20 minutter, er den eneste rutefergen i Montenegro. 

Frokost og middag er inklusive.

Dag 3
Bijela. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt (kjøpes separat) til Nikšić og Ostrog-klosteret
Ostrog-klosteret er hugget inn i fjellsiden

Dagen er satt av til egne opplevelser, med mindre man har lyst til å delta på ekstrautflukten til Montenegros neststørste by, Nikšić og klosteret Ostrog som ligger i nærheten. 

Byen er hjemsted for landets største bryggeri, Nikšićko, og huser dessuten en del utdanningsinstitusjoner som gir byen et meget ungdommelig preg. Vi legger veien forbi det hyggelige bysentret, der de mange kafeene lokker med deilig utendørsservering og masser av god kaffe, før vi kjører til lunsjrestauranten og spiser en god lunsj. 

Vi fortsetter midt på dagen mot en av Montenegros største severdigheter, Ostrog-klostret. Det er hogd inn i klippesiden og har en fantastisk utsikt over Bjelopavlicis-høysletten. Klostret har i århundrer tiltrukket tusener av interesserte. Det er ikke mulig å kjøre helt opp til klostret med store kjøretøyer, så vi skifter til mindre kjøretøyer de siste kilometerne oppover fjellet.

Troende så vel som nysgjerrige turister har gjennom tidene valfartet til Ostrog-klostret. Under andre verdenskrig søkte sågar en lokal milits tilflukt i klostret. Militsen ble mot løfte om fritt leide lokket ut av klostret av jugoslaviske partisaner og deretter henrettet. Hvert år den 18. oktober blir de henrettede hedret ved en spesiell seremoni i klostret.

Etter noen interessante opplevelser drar vi tilbake til hotellet vårt og spiser middag. 

Frokost og middag er inklusive.

Dag 4
Bijela–Cetinje–Lovcen nationalpark–Bijela. Nikolas palass og lett fottur i nasjonalparken Kjørsel 160 km

Montenegro betyr direkte oversatt de sorte fjellene og i dag forlater vi kystområdet og begir oss opp i fjellene. Vi kjører mot kongebyen Cetinje som er en av de vakreste og historisk mest betydningsfulle byene i Montenegro. Cetinje, som ligger for foten Lovcen-fjellet, ble grunnlagt i slutten av 1400-tallet og har vært landets hovedstad siden 1878. Den montenegrinske kongefamilien har satt sitt tydelige preg på byen med de mange vakre bygningene. 

Vi besøker kong Nikolaus’ palass, som i dag er omdannet til museum. Kong Nikolaus regjerte landet i perioden 1860–1918 og er en av de viktigste personene i landets nyere historie. Det lille museet gir et godt innblikk i landets omtumlede historie og kan dessuten by på en hyggelig hage grunnlagt i 1870.

Senere er det tid til å selv gå på oppdagelse i denne lille byen som byr på så mange butikker og restauranter. 

Vi fortsetter til Lovcen nasjonalpark som ligger i nærheten. Her ligger den tidligere regent Peter Njegos den 2. begravet. Og det er litt av et gravmonument!

På toppen av en fjelltopp på 1660 meters høyde er det oppført et mausoleum som ikke bare byr på en vakker utsikt over området men også er verdens høyeste beliggende mausoleum, skapt av billedhuggeren Ivan Mestrovic, som var en av de største kulturpersonlighetene i det daværende Jugoslavia.

Lovcen nasjonalparken kjennetegnes også ved et veldig variert landskap som blant annet inneholder noen artige formasjoner som på folkemunne kalles «steinhavet». I parken er det også ville dyr som villsvin, bjørn og ulv m.m. samt et rikt planteliv.

Etter noen herlige opplevelser i naturen setter vi kursen hjemover og tar naturligvis den vakre kongeveien ned til kysten. Veien har hele 25 hårnålssving og byr på mange fantastiske utsiktspunkt på veien. Vi er tilbake på hotellet sent på ettermiddagen. 

Frokost og middag er inklusive.

Dag 5
Bijela. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til Dubrovnik inklusive båttur til Cavtat, Kroatia
Dubrovnik, Kroatia

I dag er det mulighet for å slappe av på hotellet hvis man ikke ønsker å delta på ekstrautflukten til nabolandet Kroatia og den fantastisk vakre kystbyen Dubrovnik. 

Dubrovniks skjønnhet og eleganse er intet mindre enn legendarisk. Synet av Stradun, den marmorbelagte hovedgaten, og de mange barokkpalassene og bymuren fortsetter med å imponere enhver gjest som kommer til Adriaterhavets vakreste by. Dubrovniks historie går tilbake til 600-tallet, da de første husene ble oppført, mens den første bymuren ble bygd på 800-tallet. I slutten av 1100-tallet hadde Dubrovnik etablert seg som en viktig handelsby, som fungerte som bindeledd mellom Balkan og Middelhavet. I 1205 kom Dubrovnik under venetiansk kontroll, men den brøt seg løs fra venetianerne i 1358 og opprettet republikken Ragusa. På 1400-tallet strakte Ragusa seg langs havet fra Ston til Cavtat. 

Dubrovnik hadde sin egen handelsflåte med forbindelser til Egypt, Midtøsten, Sicilia, Frankrike, Spania og Istanbul. I 1808 fikk republikken dødsstøtet da Napoleons hær marsjerte inn i byen. Fra 1815 til 1918 var Dubrovnik en del av det østerriksk-ungarske riket, for deretter å bli en del av det kongeriket som skulle bli til Jugoslavia. Dubrovnik føles på mange måter fremdeles som en selvstendig republikk, løsrevet fra resten av Kroatia både fysisk og historisk.

Inngangen til byen går gjennom Pile-byporten fra 1537. I middelalderen ble byen lukket hver kveld, og nøklene ble gitt til byens hersker. Innenfor muren finner vi Stradun, byens gamle handelsgate, som strekker seg hele veien ned til den gamle markedsplassen Luza. Overalt i byen er det gamle kirker og palasser, og vi stifter naturligvis bekjentskap med det hele på byvandringen, der vi også besøker byens imponerende fransiskaner-kloster.

Midt på ettermiddagen er det dags å forlate den vakre byen og vi reiser i stil, med båt! Med avgang fra den gamle historiske havnen stevner vi ut og begir oss mot den hyggelige kystbyen Cavtat. Båtturen tar ca. 45 minutter. 

Cavtat var tidligere en del av republikken Ragusa. I dag er det en sjarmerende kystby med en hyggelig atmosfære. Her er det opplagt å ta en kopp kaffe eller nyte et glass vin på en av byens kaféer før vi returnerer til Montenegro. 

Frokost og middag er inklusive.

Dag 6
Bijela–Budva–Podgorica–Virpazar–Bijela. Byvandring i Budva og Podgorica samt båttur på Skadarsjøen Kjørsel 200 km
Gamlebyen i Budva

Etter frokosten er det avgang til kystbyen som er hovedbyen på Budva-rivieraen i den sørligste delen av Dalmatia. Budva, som er hovedby på Budva-rivieraen i den sørligste delen av Dalmatia. Budva ble grunnlagt for 2500 år siden og er dermed den eldste byen på Adriaterhavskysten. Den gamle bydelen ligger på en tange, omgitt av venetianske bymurer. For enden av tangen ligger byens gamle festning. Vi går en tur i den bilfrie historiske bydelen og stifter bekjentskap med plasser, brolagte gater, kirker og festningen. 

Vi forlater nå den montenegrinske kystlinjen og begir oss mot Montenegros regeringsby, Podgorica. Det tidligere Titograd var frem til 1993 de facto hovedstad i Montenegro, en tittel som i dag er overgitt til Cetinj. Med sine nesten 200 000 innbyggere er byen landets absolutt største og byr blant annet på vakre parker, store bulevarder og et hav av hyggelige kafeer og restauranter. Siden 1990-tallet har byen dessuten vært utsatt for en sann byggeboom med oppføring av mange nye offentlige bygninger og private forretningsområder.

Dagens byrundtur starter med et besøk ved byens nye vartegn, Gjenoppstandelseskatedralen, som stod ferdigbygd i 2003. Den serbisk-ortodokse katedralen er oppført i moderne stil, som atskiller den vesentlig fra andre nyere kirkebygg, og særlig de politiske motivene i noen av de vakre freskene skapte stor røre ved innvielsen – spesielt motivet med Tito, Engels og Marx, som brenner sammen i helvete, var temmelig provoserende for store deler av befolkningen.

I byens gamle del finner vi dens opprinnelige vartegn, Sahat Kula. Klokketårnet er oppført under det osmanske styret og kan dateres helt tilbake til 1667. Tårnet overlevde mirakuløst bombingen under andre verdenskrig og er et av de få osmanske byggverkene man fortsatt kan se i hovedstaden. Det vil også være tid til å spise en lett lunsj, men den er ikke inkludert i reisens pris.

Vi forlater nå den montenegrinske kystlinjen og begir oss mot den lille byen Virpazar ved bredden av Skadarsjøen. Innsjøen er den største på Balkan og dekker et areal på over 450 kvadratkilometer. 

Området som ble utpekt som nasjonalpark i 1983 byr på et rikt fiske- og fugleliv og kan som det eneste stedet i Europa vise en liten koloni av pelikaner. 

Vi drar på en seiltur på innsjøen og kommer helt tett på fuglelivet og den imponerende naturen. Etter seilturen blir det tid til å rusle litt rundt i Virpazar. Sent på ettermiddagen returnerer vi til det hyggelige hotellet vårt. 

Frokost og middag er inklusive.

Dag 7
Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til Den blå grotten og øya Mamula. Avskjedsmiddag.
Mamula Island

I dag kan man nyte hotellets fasiliteter hvis man ikke ønsker å delta på dagens ekstrautflukt som er med båt. Båtturen varer ca. 4 timer. 

Vi blir hentet ved hotellet vårt og stevner ut i den imponerende bukten og runder halvøya Lustica som skiller Kotor-bukten fra Adriaterhavet. Her langs kysten er det flotte strender og vill natur. Vi starter med å besøke den imponerende blå grotten. Hvis været tillater det kan båten ta oss inn i selve grotten hvor vi kan nyte de vakre formasjonene. 

Herfra forsetter vi til krystallklart vann og kritthvit sandstrand på stranden Zanjic, som ligger i nærheten. Her er det opplagt å ta en dukkert, hvis været inviterer til det. 

Senere kaster vi anker ved øya Mamula som tidligere fungerte som forsvarsverk for Kotor-bukten og den nærliggende Herceg Novi. På øya er det et gammelt fort som ble oppført av den habsburgske generalen Lazar Mamula i 1853, og som også har lagt navn til øya. Etter noen herlige timer til sjøs kommer vi tilbake til hotellet. Alle møtes om kvelden til en hyggelig avskjedsmiddag sammen. 

Frokost og middag er inklusive.

Dag 8
Hjemrejse

Vi skal for siste gang nyte hotellets fine frokostbuffet før vi drar mot Dubrovnik og flyet hjem.

Utfluktspakke med tre spennende utflukter

Hvis man ønsker flere opplevelser enn vi har lagt inn i programmet, kan man kjøpe utfluktspakken som gir deg ekstra opplevelser til noen av områdets andre spennende steder.

På dag 3 drar vi til Montenegros neststørste by Niksic som oser av småbysjarm og som ligger i nærheten av landets største religiøse attraksjon, det imponerende Ostrog-klosteret.

Klosteret er hogd inn i klippesiden og har en fantastisk utsikt over Bjelopavlicis-høysletten. Klostret har i århundrer tiltrukket tusener av interesserte. Vi har inkludert en lokal lunsj på denne utflukten.

Ostrog-klosteret er hugget inn i fjellsiden

På dag 5 er det mulig å besøke nabolandet Kroatia når vi drar mot den populære kystbyen Dubrovnik, som med sine vakre palass og imponerende gamle sentrum er et must for alle. Her er det tid til å se nærmere på byen men vi har også inkludert en liten båttur til den hyggelige kystbyen Cavtat som ligger i nærheten.

Dubrovnik

Den siste ekstrautflukten på dag 7 foregår også på vannet og byr på en båttur til halvøya Lustica og den impoerende Blå grotte, de fantastiske sandstrendene og den gamle festningen på øya Mamula. 

NB De enkelte utfluktene kan også bestilles separat. 

(Utfluktspakken bestilles og betales hjemmefra senest 45 dager før avreise og gjennomføres ved minimum 15 deltagere.)

Samlet pris 1 998,– pr. person

Pris pr. utflukt:

 • Utflukt til Niksic og Ostrog 898,– pr. person
 • Utflukt til Dubrovnik 898,– pr. person
 • Utflukt med båt til Den blå grotte m.m. 298,– pr. person
Mamula

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 12 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
1 698,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Dubrovnik t/r med mellomlanding
 • Utflukter ifølge program
 • 7 overnattinger i delt dobbeltrom på Hotel Carine Park, Bijela 4*
 • Halvpensjon. Frokost daglig og middag 1–8
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7 % av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Ekstrautflukter
 • Driks til lokalguider, sjåfører o.l. (beregn ca. €40,– pr. person i alt) 
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Informasjon om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Ikke egnet for deg som går dårlig

Da en stor del av utfluktene vil foregå til fots er det en forutsetning at deltagerne er i normalt god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp.

Besøk i ortodokse kirker

I ortodokse kirker er det vanlig at kvinner dekker håret med et tørkle. Det kan derfor være en god idé å ha med et tørkle eller skaut. Menn behøver ikke ha noe på hodet i kirkene.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser